2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvija pievienojas pasaules zinātnes elitei ; Apstiprināts Jēkabpils novada budžets ; un Kāds rekords atkārtots jūlijā ?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē eksporta pieaugumu; Pļaviņās naktī dzēsts ugunsgrēks ražotnē; un Kāda ir ūdens temperatūra upēs un ezeros augusta sākumā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas svarcēlājs izcīna olimpisko bronzu; Tuvākajā laikā sāks deformācijas šuvju remontu uz tilta pār Daugavu Jēkabpilī;  un Latvijas pedagogi radījuši saliekamo ābeci bērniem no trīs gadu vecuma.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvija pievienojas pasaules zinātnes elitei ; Apstiprināts Jēkabpils novada budžets ; un Kāds rekords atkārtots jūlijā ?

Vakar Latvija kļuva par Eiropas kodolpētījumu organizācijas jeb CERN  asociēto dalībvalsti, kas jau gandrīz 70 gadu ir pasaulē vadošais zinātniskais centrs, kurā notiek globāli nozīmīgi zinātnes atklājumi. Rīgas Tehniskās universitātes profesors un Latvijas pārstāvis CERN Toms Torims norāda, ka Latvijas zinātnieki tagad spēlēs zinātnes augstākajā līgā. Kļūstot par CERN asociēto dalībvalsti, Latvija uzsāks sadarbību ar Eiropas kodolpētījumu organizāciju, kas tai sniegs unikālas iespējas sekmēt zinātnes attīstību Latvijā un piedalīties pasaules augstākā līmeņa zinātniskajos pētījumos.

Jau šomēnes beidzas Satversmes tiesas priekšsēdētājas Sanitas Osipovas pilnvaras. Kandidāts vakantajam amatam jāizvirza valdībai un, visticamāk, tā būs Valsts prezidenta padomniece Irēna Kucina, liecina neoficiāla informācija. Tieslietu ministrija bija lūgusi atzinumu par iespējamo kandidatūru vairākām institūcijām. Valsts prezidents vēstulē ministrijai paudis atbalstu Kucinas kandidatūrai.  

Farmācijas kompānijas "Pfizer" un "Moderna" paaugstinājušas Eiropas Savienībai cenas par Covid-19 vakcīnām. Kā vēsta "Financial Times", tagad "Pfizer-BioNTech" Covid-19 vakcīnas cena ir 19,50 eiro, salīdzinot ar 15,50 eiro iepriekš, bet "Moderna" vakcīnas cena tagad ir 21,49 eiro. Vakcīnu piegādes līgumi grozīti pēc tam, kad klīnisko izmēģinājumu trešā fāze parādīja, ka abu kompāniju vakcīnas ir efektīvākas nekā konkurentiem.

Lietuvas robežsardze pie robežas ar Baltkrieviju plāno uzbūvēt četrus metrus augstu stiepļu žogu, kuram augšā būs dzeloņdrātis. Šāds žogs vajadzīgs, lai apturētu nelegālo migrantu iekļūšanu no Baltkrievijas, tas izmaksās 152 miljonus eiro. Lietuvas robežsardze iecerējusi būvēt šādu žogu 508 kilometru garumā gar robežu ar Baltkrieviju. Atkarībā no finansējuma pieejamības šāda žoga būve var ilgt no gada līdz trim.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes 29.jūlija sēdē vienbalsīgi tika apstiprināts jaunizveidotā Jēkabpils novada 2021.gada budžets. Tas pašlaik ir matemātiska darbība, kuras rezultātā apvienojamo teritoriju budžeti ir sasummēti vienā kopīgā budžetā. Tā ieņēmumi kopā veido vairāk kā 62 miljoni eiro. Savukārt izdevumi plānoti gandrīz 95.milj.eiro apmērā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Latvijā iedzīvotāju skaits samazinās straujāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs. 2021. gada sākumā Latvijā dzīvoja gandrīz 1,9 miljoni iedzīvotāju. Tas ir apmēram par 177 tūkstošiem cilvēku mazāk nekā 2011. gadā, kad tika veikta pēdējā tautas skaitīšana.
Galvenais iemesls tik straujam samazinājumam ir iedzīvotāju novecošana un nemainīgi zemie dzimstības rādītāji.

Un vēl

Šī gada jūlija vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +21,5 grādi - tikpat, cik 2010.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Līdz ar to pagājušais mēnesis kopā ar 2010.gada jūliju ir ne vien siltākais jūlijs, bet arī siltākais mēnesis Latvijas novērojumu vēsturē. Pagājušā mēneša minimālā gaisa temperatūra bija +5,7 grādi 24.jūlijā Stendē un 25.jūlijā Staļģenē, bet maksimālā gaisa temperatūra bija +33,7 grādi 13.jūlijā Liepājā un 16.jūlijā Daugavpilī. Jūlijā tika pārspēti 55 karstuma rekordi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē eksporta pieaugumu; Pļaviņās naktī dzēsts ugunsgrēks ražotnē; un Kāda ir ūdens temperatūra upēs un ezeros augusta sākumā?

Latvijas preču eksports šogad kopumā varētu pieaugt par vairāk nekā 10%, savukārt pakalpojumu eksporta apmērs atgriezties pirms pandēmijas līmenī, prognozēja Latvijas investīciju un attīstības aģentūra. Tiek atzīmēts, ka Latvijas eksportējošie uzņēmumi šobrīd uzrāda ļoti labus rezultātus, izņemot tūrisma nozari, ko smagi skārusi pandēmija.

Latvijā šogad augusta sākumā bija reģistrēti 191 tūkstotis 193 nodokļu maksātāji-juridiskas personas, kas ir par 2,1% mazāk nekā pērn augusta sākumā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskotie dati. Savukārt mēneša laikā - salīdzinājumā ar 1.jūliju - nodokļu maksātāju uzņēmumu skaits samazinājies par 108 jeb 0,1%. Visvairāk nodokļu maksātāju uzņēmumu augusta sākumā bija reģistrēts Rīgas klientu apkalpošanas centrā, bet vismazāk Krāslavā.

Lietuvas Rudininku migrantu centrā noticis grautiņš, tur ievietotajiem cilvēkiem paužot neapmierinātību ar uzturēšanās apstākļiem. No Baltkrievijas nelegāli robežu šķērsojušie apgalvo, ka apstākļi ir nehumāni. Uz centru tika nosūtīts ievērojams skaits policistu, lai grautiņu ierobežotu un apturētu bēgšanas mēģinājumus. Likumsargi situācijas kontrolēšanai izmantoja arī asaru gāzi. Situācija migrantu nometnē pasliktinājās pirmdienas naktī, kad migrantiem paredzētās saslietās teltis spēcīgā lietus dēļ sagāzās.

Turpinām ziņas

Šonakt ap pusvieniem naktī tika saņemts izsaukums uz Pļaviņām, kur vienstāva ražošanas ēkā dega starpstāvu pārsegums 100m2 platībā, kā arī ražošanas iekārta un ogles 50m2 platībā. Notikuma vietā strādāja 12 Pļaviņu, Jēkabpils un Aizkraukles ugunsdzēsēji glābēji, bija piesaistītas četras autocisternas. Dzēšanas darbos tika iesaistīti arī objekta darbinieki un tehnika. Ap pulksten sešiem no rīta ugunsgrēks tika likvidēts. 

Visā Latvijā pagājušajā diennaktī VUGD saņēma 48 izsaukumus – 12 uz ugunsgrēku dzēšanu, 31 uz glābšanas darbiem, bet pieci izsaukumi bija maldinājumi.

Iekšējās drošības birojs aizdomās par cigarešu nelikumīgu glabāšanu un realizēšanu lielā apmērā aizturējis Valsts robežsardzes amatpersonu. Tiek lēsts, ka robežsarga nelikumīgo darbību dēļ valstij nodarīti vairāku tūkstošu eiro zaudējumi. Pie aizturētā robežsarga likumsargi atrada vairāk nekā 72 tūkstošus cigarešu bez akcīzes markām, kā arī vairākus tūkstošus eiro skaidrā naudā. Tiesa amatpersonai piemēroja apcietinājumu. Izmeklēšanas interesēs šobrīd papildu informācija netiek sniegta. 

Pēdējā laikā aktivizējušies dažāda veida krāpnieki – gan interneta vidē, gan jo īpaši pa tālruni. “Kantar” veiktā aptauja liecina, ka trešā daļa Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka pēdējā gada laikā ir saskārušies ar krāpšanas mēģinājumiem vai uzbrukumiem internetā, savukārt 60% iedzīvotāju šī problēma nav skārusi. Policija aicina neuzķerties uz krāpšanas mēģinājumiem un neizpaust savus bankas un citus personiskos datus nezināmām personām.

Un vēl

Latvijas ezeros un lielākajā daļā upju ūdens temperatūra augusta sākumā pazeminājusies līdz +19..+22 grādiem. Ūdens līmenis upēs nedaudz svārstās, taču tas pārsvarā saglabājas zems. Turpinās veģetācijas attīstība. Lielākās un straujākās upes pārsvarā ir brīvas, ūdensaugi aug tikai gar krastiem, bet upju seklākajos un lēnākajos posmos pa visu teces šķērsgriezumu aug ūdensaugi. Tiek prognozēts, ka tuvākajās diennaktīs būtiski nemainīsies ne ūdens temperatūra, ne ūdens līmenis, prognozē sinoptiķi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas svarcēlājs izcīna olimpisko bronzu; Tuvākajā laikā sāks deformācijas šuvju remontu uz tilta pār Daugavu Jēkabpilī;  un Latvijas pedagogi radījuši saliekamo ābeci bērniem no trīs gadu vecuma.

Latvijas svarcēlājam Artūram Plēsniekam, piedaloties sacensībās svara kategorijā līdz 109 kilogramiem, izdevās izcīnīt Tokijas olimpiskajās spēlēs bronzas medaļu. Summā viņš pacēla 410 kilogramus - ar šo rezultātu bija gana, lai stātos uz goda pjedestāla.
Par olimpisko čempionu ar summā paceltiem 430 kilogramiem kļuva Uzbekistānas svarcēlājs Akbars Djurajevs, bet sudrabs - armēnim Simonam Martirosjanam ar 423 kilogramiem summā. 

Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcija tomēr neatbalstīs vakcinācijas loterijas rīkošanu, cerot, ka loterijai paredzētie resursi varētu tikt novirzīti veselības aprūpei. Arī  Nacionālā apvienība norāda, ka frakcija sapratusi, ka JKP plāno piedāvāt izņemt šo likumprojektu no darba kārtības, līdz ar to Nacionālā apvienība varētu atbalstīt šo JKP ierosinājumu.

Kā ziņots, valdība pagājušajā nedēļā ārkārtas sēdē lēma nodot izskatīšanai Saeimā Veselības ministrijas sagatavoto Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredz valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 tūkstoši eiro.

Saeima plāno rudens sesijā no septembra atgriezties sēdēs klātienē, taču šobrīd vēl to lūgts vērtēt juristiem un veselības jomas iestādēm. Saeimas prezidijs vēl nepieņēma lēmumus par klātienes sēžu atsākšanu, jo aizvien nav zināms pret Covid-19 nevakcinēto deputātu skaits. Vienlaikus izskanējusi ideja, ka pret Covid-19 saslimšanu nevakcinētajiem deputātiem varētu uzlikt par pienākumu uz sēdi ierasties ar negatīvu Covid-19 testu. Konkrēti lēmumi par Saeimas darba organizēšanu klātienē sagaidāmi pēc diskusijām ar juristiem un Slimību profilakses un kontroles centru. Pirmajai plenārsēdei klātienē būtu jānotiek 2. septembrī.

Arhitektu vidū ir šaubas par Ekonomikas ministrijas paspārnē izstrādāto būvniecības projektu tipveida daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām. Tipveida projekts paredzēts gan pašvaldībām, gan citiem nekustamā īpašuma attīstītājiem dzīvojamā fonda un dzīvokļu īres tirgus attīstībai. Publiskais iepirkums notika rekorda īsā laikā – 45 dienās. Arhitekti uzskata, ka īsā laikā kvalitatīvu projektu nevar izstrādāt, norādot uz vairākām nepilnībām gan ēkas plānojuma struktūrā, gan ēkas proporcijās. Tikmēr Ekonomikas ministrija ar rezultātu ir apmierināta un cer, ka uzsākot jauno atbalstu programmu, kas ir saistīta ar īres māju būvniecību, attīstītāji šo izstrādāto risinājumu izmantos.

Atjaunojot politikas dokumentu par klimata pārmaiņu ietekmi uz pasaules mantojumu, sniedzot periodiskos ziņojumus un apstiprinot jaunās nominācijas Pasaules mantojuma sarakstā, ir noslēgusies UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 44. sesija, kas norisinājās Ķīnas pilsētā Fudžou. Pasaules mantojuma komiteja sesijā pieņēma ārkārtas un retu lēmumu – svītrot Liverpūli – Jūras preču pilsētu (Apvienotā Karaliste) no Pasaules mantojuma saraksta, jo neatgriezeniski ir zaudētas tās īpašības, kuru dēļ tā bija tur ierakstīta. 

Turpinām ziņas

Šonedēļ sāks bedrīšu remontu uz tilta pār Daugavu Jēkabpilī un tuvākajā laikā notiks tilta deformācijas šuvju remonts. Šim nolūkam Jēkabpils novada dome atvēlējusi 24 tūkstoši eiro. Nākamajos šī gada budžeta grozījumos minēto finansējumu iecerēts novirzīt no plānotā pašvaldības līdzfinansējuma Dignājas, Klints, Meliorācijas, Aizkraukles, Krāces, Siguldas, Pērses un Meža ielas posma atjaunošanas darbu izmaksām, kur divos iepirkumos esot ietaupīti 15 un 16 tūkstoši eiro. Domes sēdē, lemjot par šo jautājumu, deputāts Aivars Kraps iebilda, ka tas neesot ietaupījums, jo faktiski ir iepirkta tikai puse no šogad plānotajiem ielu remontdarbiem, un interesējās, cik tad tad varēs atvēlēt Liepu, Bauskas, Pureņu, Laicēna un  Klusās ielas remontam, saskatot līdzekļu pārdalīšanā apdraudējumu mazo ielu remonta programmai. Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis viņam atgādināja, ka ielu būvniecība nav vienīgais, kas Jēkabpilī jādara. 

Valsts galvenā autoceļa Rīga – Daugavpils posma no 129 līdz 132 kilometram pārbūves asfaltēšanas darbu laikā no 4.līdz 6.augustam pie Pļaviņām paredzēts slēgt satiksmi rotācijas aplī, satiksmi novirzot pa Lielo ielu Pļaviņās un pa autoceļu Glāznieki, kā arī sabiedriskais transports nevarēs apkalpot pieturvietas “Gostiņi”, “Mālkalnu pagrieziens” un “Kokaudzētava”. 

Un vēl

Koša kastīte ar aizdari un daudzām kartītēm tajā, aprīkota ar magnētisku tāfeli – tāda ir jaunā “Saliekamā ābece”! Latvijas skolotāju radīta, tā aicina kopā ar bērnu iepazīt un apgūt burtus un ciparus. Darboties ar "Saliekamo ābeci" var sākt pavisam vienkārši – meklējot vārdu pirmos burtiņus, palīgos izmantojot bagātīgo attēlu klāstu. Var sākt ar sava vārda pirmā burtiņa apgūšanu. Burti un cipari ir atšķirīgās krāsās, lai bērniem būtu vieglāk atrast otru tādu pašu burtu vai ciparu. “Saliekamā ābece” domāta bērniem no 3 gadu vecuma.

Atstājiet komentāru