2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieņem Levita rosināto Latviešu vēsturisko zemju likumu; Prezentē jaunizveidotā Jēkabpils novada izstrādāto struktūru; un Karstuma dēļ laika apstākļi Latvijā kļūst bīstami.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīze bijusi stresa tests Latvijas valsts pārvaldei; Pārtikas un veterinārais dienests aicina cūkkopjus šovasar pievērst pastiprinātu uzmanību biodrošībai; un Luvrā izstādīti zagti mākslas darbi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pabalsti Covid-19 krīzē cietušajiem tiks pakāpeniski izbeigti; Jēkabpilī veikalā pielaiko zeltlietas un apmaina tās pret pakaļdarinājumiem; un Aicina uz naksnīgu pastaigu Strūves parkā.


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieņem Levita rosināto Latviešu vēsturisko zemju likumu; Prezentē jaunizveidotā Jēkabpils novada izstrādāto struktūru; un Karstuma dēļ laika apstākļi Latvijā kļūst bīstami.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma sākotnēji Valsts prezidenta Egila Levita iesniegto Latviešu vēsturisko zemju likumu. Tas radīs nepieciešamos priekšnoteikumus iedzīvotāju kopīgās identitātes stiprināšanai un latviešu vēsturisko zemju kultūrvēsturiskās vides un kultūrtelpu saglabāšanai un ilgtspējīgai attīstībai. Ar jauno likumu akcentēta katra pagasta un pilsētas piederību kādai no piecām vēsturiskajām latviešu zemēm - Vidzemei, Latgalei, Kurzemei, Zemgalei un Sēlijai. Šajās zemēs pastāvošās kultūrvēsturiskās vides un kultūrtelpu, kas raksturo latvietības daudzveidību, saglabāšanai un attīstīšanai nepieciešams pievērst visas sabiedrības uzmanību, paredzot arī atbalstu vietējām kopienām, lai sekmētu apzinātu un sistemātisku kultūrpolitikas darbu šajā jomā.

Fiskālās disciplīnas padome kopumā ir apstiprinājusi Finanšu ministrijas sagatavotās makroekonomikas prognozes, ko izmantos par pamatu vidēja termiņa budžeta ietvara izstrādei 2022. - 2024.gadam, tomēr uzskata, ka tās būtu jāpapildina, kā arī uzsver nepieciešamību papildus modelēt stresa scenārijus, ņemot vērā vairākus riskus. Viens no šādiem riskiem ir plānotās 60-70% vakcinācijas aptveres nesasniegšana līdz 2021.gada rudenim un iespējamā vakcīnu zemā efektivitāte Covid-19 vīrusa mutācijas gadījumā. Tiek norādīts arī uz inflācijas straujāka kāpuma risku. Aprīlī ražotāju cenu inflācija Latvijā jau pārsniedza 5% un tas liek domāt, ka vasaras otrajā pusē arī patēriņa cenu inflācija Latvijā pārsniegs 3%. 

Saeima amatā apstiprināja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāju Aldu Ozolu un pārējos četrus padomes locekļus. Komisijas padomes locekļa amatā apstiprināts arī pašreizējais komisijas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Intars Birziņš, šī brīža padomes locekļi Rota Šņuka un Imants Mantiņš, kā arī Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājas vietniece Anna Upena.

Šveices pilsētā Ženēvā trešdien pēc trīsarpus stundām noslēdzās ASV un Krievijas prezidentu Džo Baidena un Vladimira Putina pirmais samits. Sākotnēji tika lēsts, ka Baidena un Putina un tikšanās ilgs piecas stundas, un sarunu tēmu lokā būs kiberuzbrukumi, iejaukšanās vēlēšanās un cilvēktiesību pārkāpumi, tomēr sarunas bija īsākas. Pirmais pēc sarunas preses konferenci sarīkoja Putins, kurš pavēstīja, ka sarunās nav bijis naidīguma, to tonis bijis konstruktīvs. Viņš sacīja, ka Maskava un Vašingtona vienojušās par abu valstu vēstnieku atgriešanos, kuri agrāk šogad tika atsaukti. Arī Baidens vēlāk atsevišķā preses konferencē pavēstīja, ka sarunu tonis bija "labs un pozitīvs".

Turpinām ziņas

Vakar Apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas sēdē tika prezentēta jaunizveidotā Jēkabpils novada izstrādātā struktūra. Attālinātajā sēdē piedalījās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola, izpilddirektors Guntars Gogulis, Jurisidiskā departamenta direktore Dace Gluha, kā arī  jaunievēlētie Jēkabpils novada deputāti, apkārtējo novadu priekšsēdētāji un  mediju pārstāvji. Diskusijās Guntars Gogulis vairākkārt uzsvēra un norādīja, ka šobrīd šim dokumentam nav pieņemts gala lēmums, jo tas ir jaunveidojamā novada domes kompetences jautājums. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Svētdien, 20. jūnijā pulksten 11 Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” norisināsies "Jāņu ielīgošanas" pasākums. No 20. jūnija līdz 22. Augustam būs apskatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Austra” tekstiliju un Vijas Voses sienas šķīvju izstāde “Roku rokā māls un tekstils”.  Pasākumā ar skanīgām dziesmām uzstāsies folkloras kopa "Rati".  Apmeklētājiem būs iespēja sagatavoties vasaras saulgriežu sagaidīšanas svētkiem, pagatavojot pirts skrubi un uzpinot ziedu vainagu.  Ievērojot Ministru kabineta noteikumus, pasākums paredzēts vakcinētām un Covid-19 pārslimojošām personām. Pie "Sēļu sētas" ieejas tiks pārbaudīti Covid-19 sertifikāti. 

Un vēl

Šodien rīt un parīt Latvijā gaidāms stiprs karstums – gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā sasniegs +27..+30°. No svētdienas gaisa temperatūra turpinās paaugstināties, rietumu un centrālajos rajonos gaidāms pat ļoti stiprs karstums – gaiss sakarsīs pat līdz +32°. Vietām gaidāmas arī tropiskās naktis, kad gaisa temperatūra nepazemināsies zem +20°. Darba drošības un vides veselības institūta vadošā pētniece Žanna Martinsone atgādina, ka īpaši uzmanīgiem lielajā tveicē jābūt senioriem, cilvēkiem ar hroniskām sirds un asinsvadu slimībām. Karstā laikā īpaši jāizvairās no lielas fiziskas slodzes.  Speciālisti aicina dienas karstākajā laikā meklēt patvērumu ēnā, kā arī izvēlēties gaišu, brīvu un elpojošu apģērbu. Jāatceras arī lietot saules aizsargkrēmu un dzert daudz ūdens.
 
Par karstuma vilni Latvijā uzskatāma gaisa temperatūra, kas sasniedz vismaz +27 grādus divas dienas pēc kārtas. Tādi apstākļi atbilst dzeltenā līmeņa brīdinājumam. Ja temperatūra sasniedz +32 grādus, tiek izplatīts oranžā līmeņa brīdinājums, kas raksturo ļoti stipru karstumu, bet, ja svelme ar vismaz +32 grādiem turpinās divas dienas un naktīs temperatūra nenoslīd zemāk par +20 grādiem, tas ir ekstremāli stiprs karstums un stājas spēkā augstākās pakāpes – sarkanais brīdinājums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīze bijusi stresa tests Latvijas valsts pārvaldei; Pārtikas un veterinārais dienests aicina cūkkopjus šovasar pievērst pastiprinātu uzmanību biodrošībai; un Luvrā izstādīti zagti mākslas darbi.

Covid-19 krīze bijusi stresa tests Latvijas valsts pārvaldei un uzrādījusi vairākas strukturālas pārvaldes sistēmas problēmas. To Valsts prezidents Egils Levits sacīja uzrunā šodien Saeimas pavasara sesijas noslēdzošajā sēdē.  Tāpat Levits akcentēja – arī turpmāk šādu stresu nebūs mazums. Kā vienu no piemēriem viņš minēja Eiropas Atveseļošanas fonda jautājumu. Levits skaidroja, ka “kārtējo reizi bažas rada vājā pārnozaru sadarbības spēja”. Prezidents aicināja Saeimu un valdību ne vien izvērtēt valsts pārvaldes rīcībspēju, bet arī to, kas būtu jāuzlabo pārvaldes sistēmas struktūrā un kultūrā. 

Kopš vakcinācijas procesa sākuma Latvijā izlietotas jau vairāk nekā miljons vakcīnu pret Covid-19 devas. Pirmo poti pirmdien saņēma tikai 25% no aizvadītajā diennaktī kopumā vakcinētajiem. Pārējie saņēmuši vai nu vakcīnas pret Covid-19 otro devu, vai "Johnson & Johnson" meitasuzņēmuma vakcīnu, tādējādi noslēdzot vakcinācijas procesu.

Vācijas farmācijas kompānijas “CureVac” vakcīna pret Covid-19 nav pietiekami efektīva pret koronavīrusu, un to neizmantos cilvēku potēšanai. Savukārt Eiropas Zāļu aģentūra līdz rudenim vai pat gada beigām atlikusi Krievijā radītā preparāta “Sputnik V”reģistrāciju. Eksperti pieļauj iespēju, ka nākamā Eiropas Savienībā oficiāli apstiprinātā vakcīna būs “Novavax” preparāts. Tās efektivitāte izmēģinājumos ASV un Meksikā bija vairāk nekā 90 procenti.

No Beļģijas galvaspilsētas Briseles ceļā devušies riteņbraucēji, kuru elektrovelosipēdus darbina vienīgi saules enerģija. Pasākuma dalībnieki uzsver, ka “zaļā” enerģija nodrošina pilnīgu autonomiju. Kopējais maratona garums ir 10 tūkstoši kilometru, un tā laikā braucēji viesosies daudzās valstīs, tai skaitā Latvijā. Plānots, ka 50 riteņbraucēji distanci pieveiks 3 mēnešos un finišēs Francijas pilsētā Lionā.

Ķīna šodien nosūtījusi pirmos trīs astronautus uz savas jaunās kosmosa stacijas centrālo moduli. Aptuveni septiņas stundas pēc starta kosmosa kuģis ar astronautiem veiksmīgi savienojies ar staciju. Plānots, ka trīs ķīniešu astronomi kosmosa stacijas centrālajā modulī uzturēsies trīs mēnešus. Oktobrī uz kosmosa staciju dosies trīs nākamie astronauti.

Turpinām ziņas

Pieaugot mežacūku populācijai, Pārtikas un veterinārais dienests aicina cūkkopjus šovasar pievērst pastiprinātu uzmanību biodrošībai. Zoologs Jānis Ozoliņš mežacūku skaita pieaugumu saista ar netālredzīgu dzīvnieku piebarošanu, savukārt Valsts Meža dienests to saista ar populācijai arvien labvēlīgākiem apstākļiem dabā. Šogad Āfrikas cūku mēris pagaidām apstiprināts 140 mežacūkām un lielākā daļa gadījumu konstatēti Kurzemē. PVD norādīja, ka tā patlaban uzskatāma par paaugstināta riska zonu vasaras laikā, kad slimībai ik gadu ir arī augstāka izplatība. Dienests aicina cūku novietnēs īpaši izvērtēt biodrošību.

Šoruden 20 vietās Rīgā tiks veidotas ziedošas un daudzveidīgas dabiskas pļavas Latvijas Dabas fonda un Rīgas domes projektā “Pilsētas pļavas”.  Pļavu veidošanai izvēlētas teritorijas Iļģuciemā, Imantā, Centra rajonā, Čiekurkalnā, Teikā un citās Rīgas apkaimēs. Izvēlētās teritorijas var aplūkot interaktīvajā kartē. Sākot no nākamā gada, “Pilsētas pļavās” pļaušana tiks veikta tikai pēc savvaļas augu izziedēšanas un ne biežāk kā divas reizes gadā. Lai saglabātu savvaļas sugu daudzveidību.

Un vēl

Mākslas pasaulei ir arī tumšā puse. Tūkstošiem darbu ik gadu nonāk melnajā tirgū. Turklāt ir šaubas par daudziem pasaules šedevriem, vai tie vispār ir oriģināli, jo, iespējams, īstais mākslas darbs jau sen aizceļojis nevienam nezināmā virzienā. Interpols ir laidis klajā jaunu, bez maksas ielādējamu lietotni, lai likumsargiem palīdzētu identificēt nozagto mākslu. Tas jau ir guvis panākumus policijas izmēģinājuma testos Spānijā un Itālijā, bet tikmēr Francijas galvaspilsētā Parīzē atklāta īpaša izstāde ar nozagtiem darbiem, lai informētu sabiedrību. Izstādi varēs apmeklēt līdz nākamā gada decembrim. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pabalsti Covid-19 krīzē cietušajiem tiks pakāpeniski izbeigti; Jēkabpilī veikalā pielaiko zeltlietas un apmaina tās pret pakaļdarinājumiem; un Aicina uz naksnīgu pastaigu Strūves parkā.

Būtu grūti pamatot nodokļu maksātājiem, ja valsts atbalstu turpinātu sniegt tiem uzņēmējiem, kuri var atsākt darbu, bet to nedara, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Valdības vadītājs norādīja, ka pabalsti pakāpeniski tiks izbeigti, tomēr dažos izņēmumos, kad to izmaksa būs pamatota, tie tiks saglabāti.

Latvijā sievietēm stundas vidējā bruto darba samaksa pagājušajā gadā bija par 22,3% mazāka nekā vīriešiem informē Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz provizoriskiem aprēķiniem. Statistikas pārvaldē piebilda, ka pēdējo divu gadu laikā plaisa starp sieviešu un vīriešu stundas vidējo atalgojumu ir pieaugusi par 2,7 procentpunktiem.  2020. gadā vislielākā darba samaksas atšķirība bija finanšu un apdrošināšanas nozarē, kur vīriešu darba samaksa stundā bija vidēji par 35,1% lielāka nekā sieviešu. Eiropas Savienībā sievietes pelna par 14,1% mazāk nekā vīrieši 2019. gadā sieviešu un vīriešu darba samaksas stundā atšķirības rādītājs vidēji Eiropas Savienībā bija 14,1%. 

"Rail Baltica" sliežu ceļš caur Latviju vīsies no Ainažiem līdz Bauskai. Kopumā šajā maršrutā  reģionālajam vilcienam paredzētas vairāk nekā 15 stacijas. Uzņēmums "Eiropas Dzelzceļa līnijas", kas ir "Rail Baltica" projekta ieviesējs Latvijā, gan ir pārliecināts, ka staciju potenciāls ir krietni lielāks. Proti, stacijas iecerēts pārveidot par mobilitātes punktiem, kur satiktos gan vilciens, gan sabiedriskais transports un kuros būtu plašas iespējas atstāt savus personīgos braucamrīkus un transportu arī nomāt. Paredzēts, ka šajā līnijā dzelzceļš būs kā transporta mugurkauls un galvenā izvēle, krasi samazinot autobusu plūsmu. 

Turpinām ziņas

Jūnija sākumā kādā veikalā Jēkabpilī konstatēts, ka zeltlietu pielaikošanas laikā zelta izstrādājumi apmainīti pret pakaļdarinājumiem. Sākotnējā informācija liecina, ka no 4. līdz 8. jūnijam Jēkabpilī kādā veikalā vīrietis un sieviete zeltlietu apskatīšanas un pielaikošanas laikā zelta izstrādājumus samainīja pret līdzīgiem pakaļdarinājumiem. Tādā veidā uzņēmumam nodarīti materiālie zaudējumi gandrīz 518 eiro apmērā. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess.

Atbilstoši meteorologu prognozēm tuvākajās dienās gaisa temperatūra daudzviet Latvijā var pārsniegt +30 grādus pēc Celsija. Pie šādas gaisa temperatūras uzkarst arī autoceļu asfalta segums, tāpēc posmos, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī un bedru labojumu vietās, var veidoties izsvīdumi, kuri var būt slideni. Īpaša uzmanība ceļa stāvoklim un šiem izsvīdumiem ir jāpievērš motobraucējiem, kuriem var traucēt arī smilts, ar kuru tiek kaisītas izsvīdumu vietas.

Un vēl

Sestdien, 19.jūnijā, diennakts tumšajā laikā no pulksten desmitiem vakarā līdz diviem naktī aicina naksnīgā pastaigā izstaigāt rekonstruēto un šajā naktī īpaši izgaismoto Jēkabpils Strūves parku. Pastaigu iesaka uzsākt Vecpilsētas laukumā, tālāk virzoties pa aizsargdambi gar Daugavu līdz atjaunotajam Strūves parkam, kur starmešu gaismā būs iespēja iepazīties ar astronoma Georga Vilhelma Strūves veikumu un Strūves ģeodēziskā loka nozīmi, paralēli izmēģinot iekārtas un izzinošas rotaļlietas, kuras savulaik bija katra astronoma arsenālā.

Pēc Strūves parka apskates, aicina doties gar "Trešdienas Tirgus laukumu" ar zirga skulptūru uz Akmeņu ielu un tās skvēru, kur, tuvojoties saulgriežiem, dabas enerģiju varēs smelties vērojot radošās apvienības “Sarkanais akmens” veidoto instalāciju “Saulgriežu mistērija”. Pasākums tiek īstenots Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam projektā ''Starptautiskā tūristu maršruta “Strūves ģeodēziskais loks” izveide".

Atstājiet komentāru