2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tagad ir īstais laiks vakcinēties pret Covid-19 un gatavoties rudenim ; Seši Zemgales tūrisma pakalpojumu sniedzēji saņem “Gājējam draudzīgs” zīmi; un Marija Naumova uzdāvina muzejam nozīmīgu relikviju.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug ēnu ekonomika; "Purvīša balvu 2021" iegūst māksliniece Amanda Ziemele; un Gaidāmais karstums pārspēs rekordus un, visticamāk, turpināsies līdz Jāņiem

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bāriņtiesas nodod Bērnu tiesību inspekcijas pārraudzībā; Jēkabpils pašvaldība atceļ ierobežojumus attiecībā uz komandējumiem un darba braucieniem; un Izpletņlēcējs īsi pirms 'Euro 2020' spēles nolaižas Minhenes stadionā un iekuļas nepatikšanās.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tagad ir īstais laiks vakcinēties pret Covid-19 un gatavoties rudenim ; Seši Zemgales tūrisma pakalpojumu sniedzēji saņem “Gājējam draudzīgs” zīmi; un Marija Naumova uzdāvina muzejam nozīmīgu relikviju.

Saiemai opozīcijas pārstāvji bija iesnieguši kopumā 32 priekšlikumus ar mērķi panākt no 1. jūlija plānotās sociālo iemaksu reformas atlikšanu. Vairāk nekā stundu debatējot, opozīcijas pārstāvjiem neizdevās pārliecināt valdošo koalīciju pārcelt par gadu vai diviem šīs reformas spēkā stāšanos. 

Jau ziņots, ka grozījumi paredz samazināt sociālās iemaksas no līdzšinējiem 35,09 procentiem uz 34,09 procentiem – par 0,5 procentpunktiem gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Tādējādi iemaksu likme darba devējam turpmāk plānota 23,59 procentu, bet darba ņēmējam – 10,50 procentu apmērā. Tāpat grozījumi paredz no jūlija ieviest minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu – ceturksnī trīs minimālo algu apmērā. Minimālās sociālās iemaksas plānotas 170 eiro apmērā mēnesī par darba ņēmējiem, kas apdrošināti vispārējā kārtībā.

Covid-19 sertifikātu saņēmušajiem nebūs jāievēro pašizolācija, atgriežoties Latvijā teju no visām valstīm, atskaitot tās, kurās ir īpaši augsts risks sabiedrības veselībai jeb izsludināts tā saucamais "Emergency brake" regulējums. Pēc atgriešanās no jebkuras valsts, kurā nav īpaši augsts risks sabiedrības veselībai, personām ar Covid-19 sertifikātiem nebūs jāveic Covid-19 tests, kā arī nebūs jāievēro pašizolācijas prasība. Tāpat tests nebūs nepieciešams arī pirms došanās ceļojumā.

Tagad ir īstais laiks vakcinēties pret Covid-19 un gatavoties rudenim, vakar pēc valdības sēdes preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Politiķis informēja, ka pagājušā nedēļa bijusi pirmā, kad samazinājās vakcinācijas pret Covid-19 temps. Premjers aicināja ikvienu iedzīvotāju, bet sevišķi gados vecākos iedzīvotājus, vakcinēties tagad, lai sasniegtu pietiekamu vakcinēto apjomu un rudenī varētu nodrošināt klātienes mācības, kā arī nebūtu jāierobežo ekonomiku.

Sabiedriskajā transportā pasažieru skaita maksimālā ietilpība palielināta līdz 65% līdzšinējo 50% vietā. Ministrija uzskata, ka pasažieru pārvadājumu ar autobusiem nodrošinājums atbilstoši pieprasījumam īpaši maksimuma stundās, nemainot pasažieru skaita ierobežojumu, turpmāk var nebūt iespējams pārvadātāju tehnisko resursu dēļ, jo pieaugot pasažieru skaitam nāktos palielināt reisu skaitu.

Turpinām ziņas

Aktīva atpūta dabā šobrīd ir īpaši aktuāla, un došanās pārgājienos ir lielisks veids, kā iepazīt Latvijas dabu. Latvijā ir arvien plašākas iespējas izmantot “Gājējam draudzīgu” uzņēmumu pakalpojumus, tādējādi padarot pārgājiena pieredzi pēc iespējas pozitīvāku, un kājāmgājējiem radītu sajūtu “es šeit esmu gaidīts, mani šeit sapratīs”. Sagaidot pavasari, “Gājējam draudzīgs” zīmi visā Latvijā saņems vēl 53 tūrisma pakalpojumu sniedzēji, no kuriem seši atrodas Zemgalē un kuri piedāvā kājāmgājējiem nepieciešamos pakalpojumus. Tie ir - Jelgavas reģionālais tūrisma centrs, Naktsmītne “Alberģe Līvbērze”, Naktsmītne “Namiņš’’ Auces novadā, viesnīca “Klidziņa”, Skrīveru novadā, Kempings “Rundale camping” un Hostelis "SILI", Jelgavas novadā.

Meža nozares pētniecībai no ikgadējā Meža attīstības fondam piešķirtā atbalsta šogad paredzēti 71 tūkstotis 927 eiro. Šogad, papildus jau tradicionāliem fondam paredzētajiem atbalsta mērķiem - pasākuma "Meža dienas 2021" norises nodrošināšanai, balvas "Zelta čiekurs" pasniegšanas norises informatīvajam un tehniskajam nodrošinājumam, bukleta "Meža nozare skaitļos un faktos" izdošanai, un citiem - noteikumos paredzēts finansējums 46 tūkstoši 927 eiro apmērā "Meža bioloģiskās daudzveidības monitoringa komponentes pilnveide nacionālajā meža monitoringā" izveidei, kā arī finansējums 25 tūkstoši eiro apmērā "Latvijai piemērotākā mežsaimniecības attīstības scenārija izvērtēšanai.”

Un vēl

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs tuvākajā laikā papildinās ekspozīciju, jo otrdien saņemts dāvinājums no dziedātājas Marijas Naumovas - viņa nodeva muzejam glabāšanā sarkano kleitu, kurā viņa kā "Marie N" ar dziesmu "I Wanna" 2002. gadā uzvarēja 47. "Eirovīzijas" konkursā. Kā aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Rudīte Menģelsone, togad Eirovīzijas konkurss noritēja Tallinā un Naumovas uzvara nodrošināja starptautiskā pasākuma norisi Rīgā 2003.gadā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug ēnu ekonomika; "Purvīša balvu 2021" iegūst māksliniece Amanda Ziemele; un Gaidāmais karstums pārspēs rekordus un, visticamāk, turpināsies līdz Jāņiem

2020. gadā ēnu ekonomika Latvijā palielinājusies, un lielākā problēma ir saistīta ar aplokšņu algām, kas pērn pieauga par vienu procentpunktu. Ēnu ekonomikas īpatsvars 2018. Gadā bija 24,2 procenti, bet 2019.gadā – 23,9 procenti. Ekonomikas pētnieki atklāj, ka tendence diemžēl nav pozitīva – ēnu ekonomika visās Baltijas valstīs aug. Turklāt Latvijā ēnu ekonomika ir lielāka nekā kaimiņvalstīs. Tādējādi kopumā kopš 2012. gada Latvijā nav izdevies ēnu ekonomiku būtiski mazināt. 

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde lūdz Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumu valsts budžetam lielā apmērā. Kā aģentūru LETA informēja VID, valsts budžetam nodarītie zaudējumi ir miljons 136 tūkstoši 200 eiro. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 218.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas laika periodā no 2018.gada aprīļa līdz 2019.gada oktobrim, ar to nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā. Izvairīšanās no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas tika veikta par domājamo daļu no nelietota nekustamā īpašuma pārdošanas, izveidojot mākslīgu darījumu ķēdi, kurā tika iesaistīti savstarpēji saistīti uzņēmumi.

Lai sāktu "Rail Baltica" dzelzceļa stacijas un saistītās infrastruktūras būvniecību starptautiskajā lidostā "Rīga", 30. jūnijā svinīgi atklās būvlaukumu pie lidostas "Rīga". Būvnieks – personu apvienība "B.S.L. Infra", kuru veido Austrijas uzņēmums "Swietelsky AG" un Latvijas būvniecības uzņēmumi – ceļu būves firma SIA "Binders" un AS "LNK Industries",  nokomplektējusi būvniecības speciālistu komandu. Sagatavots būvdarbu veikšanas plāns."Rail Baltica" ātrgaitas dzelzceļa īstenošana Latvijā notiek, vispirms izbūvējot sarežģītākos objektus, lai tie nākotnē neaizkavētu pamattrases būvniecību. Sākot ar 15. jūniju, interesenti var sekot līdzi būvdarbu veikšanas plānam vietnē edzl.lv.  

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem valdība vakar nolēma piešķirt 364 tūkstoši 210 eiro, lai Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu vajadzībām iegādātos mobilos telefonus, kas nepieciešami Covid-19 sertifikāta verifikācijai. Valsts policijas vajadzībām tiks iegādāti 760 mobilie telefoni, Valsts robežsardzes vajadzībām – 100 telefoni. Viena telefona izmaksas varētu būt aptuveni 350 eiro bez PVN. 

Turpinām ziņas

Šogad godalgu "Purvīša balva 2021" ieguvusi māksliniece Amanda Ziemele par personālizstādi "Kvantu matu implanti".
Balvas laureātus noteica starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā, izvērtējot astoņu fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē, kas plašākai publikai apskatāma līdz 8.augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē. Uz "Purvīša balvu 2021" šogad pretendēja astoņi mākslinieki un mākslinieku. Turpinot pirms diviem gadiem sākto tradīciju, tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā. Šogad "Purvīša balvas" orgkomiteja to piešķīrusi māksliniecei Maijai Tabakai. Balvas finansiālais apjoms ir 10 tūkstoši eiro, neieskaitot nodokļus.

Šonedēļ, pēc teju pusgada pārtraukuma, Liepājas koncertzāle Lielais dzintars no jauna vērusi durvis apmeklētājiem. Visas vasaras garumā tā piedāvās izzinošas ekskursijas, īpašus muzikālus notikumus, kā arī mākslas izstādi. Jau sestdien, 19. jūnijā, tiks atklāta 2021. gada koncertzāles ekskursiju sezona. Pateicoties liepājnieku un viesu nerimstošajai atsaucībai, katru sestdienu un svētdienu plkst. 11 notiks izzinošas ekskursijas, kurās apmeklētāji gida pavadībā aicināti doties pastaigā un atklāt Liepājas koncertnama dārgumus. Tāpat sestdienās un svētdienās plkst. 13 sadarbībā ar Liepājas Simfonisko orķestri) tiks piedāvātas pērn uzsāktās Muzikālās ekskursijas, kas stundas laikā ļauj ne tikai iepazīt ēku, bet arī piedzīvot izslavēto Liepājas koncertnama akustiku, klausoties orķestra kamersastāvu piedāvātos mini koncertus.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā gaidāmais karstums pārspēs temperatūras rekordus, tas turpināsies vismaz līdz 23.jūnijam, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes. Ceturtdien, 17.jūnijā, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +24..+27 grādiem, piektdien gaidāms karstums līdz +30 grādiem, turpmākajās dienās termometra stabiņš ēnā pakāpsies arī virs +30 grādiem. Zemāka gaisa temperatūra saglabāsies vietām piekrastē, vējam pūšot no jūras. Galvenokārt pūtīs neliels dienvidu vējš. Pastāv iespēja, ka tiks pārspēts visa jūnija svelmes rekords. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta vasaras pirmajā mēnesī, ir +34,6 grādi 1973.gadā Mērsragā.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi Līgo vakarā valsts austrumu daļā saglabāsies +30 grādu tveice, daudzviet gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, no Jāņu dienas karstums atkāpsies. Citas prognozes liecina, ka tveice var turpināties ilgāk. No 20.jūnija vietām iespējams pērkona negaiss. Pirmsjāņu dienās valsts lielākajā daļā pastiprināsies sausums un tikai vietām līs, pēc tam lietus un pērkona negaiss iespējams plašākā teritorijā. Mežos gaidāma augsta ugunsbīstamība. Samazināsies ozona daudzums stratosfērā - gaidāms intensīvāks ultravioletais starojums nekā parasti. Laikā no plkst.11 līdz 16 jāizvairās no atrašanās tiešos saules staros.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bāriņtiesas nodod Bērnu tiesību inspekcijas pārraudzībā; Jēkabpils pašvaldība atceļ ierobežojumus attiecībā uz komandējumiem un darba braucieniem; un Izpletņlēcējs īsi pirms 'Euro 2020' spēles nolaižas Minhenes stadionā un iekuļas nepatikšanās.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis izteicis ideju, ka varētu rosināt kādu daļu iemaksu pensiju 2. līmenī pārdalīt par labu pašlaik izmaksājamo pensiju fondam jeb pensiju 1. līmenim. Koalīcijas partneri vēl nav dzirdējuši plašāku izklāstu par šādu variantu, bet būtu gatavi apspriest pensiju 2. līmeņa iemaksu mazināšanu. Pensiju 1. līmenis nodrošina pensiju un pabalstu izmaksu esošajiem pensionāriem, savukārt sociālās iemaksas pensiju 2. līmenī obligātas visiem pēc 1971. gada dzimušajiem, veidojot savu pensiju nākotnē. Ierosinājums daļu iemaksu pensiju 2.līmenī pardalīt, šobrīd strādājošajiem ir arī signāls, ka savām vecumdienām jākrāj pašiem, jo uz pensiju paļauties nevarēs.

Saeima, pieņemot grozījumus Bāriņtiesu likumā, bāriņtiesas nodod Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas funkcionālajā pārraudzībā. Inspekcija nodrošinās tiesiskumu gadījumos, kad ir konstatēts būtisks bērnu tiesību apdraudējums, kā arī gadījumos, kad pastāv bažas par būtisku bērna interešu aizskārumu. Proti, lietās par aizgādības tiesību pārtraukšanu vai atņemšanu, lietās par pārtraukto aizgādības tiesību atjaunošanu, kā arī lietās par bērna ārpusģimenes aprūpi. Paredzēts, ka jaunā kārtība nodrošinās ne tikai pietiekamu aizbildnības un aizgādnības iestāžu darbības uzraudzību, bet arī kvalitatīvu un savlaicīgu bērnu interesēm atbilstošu lēmumu pieņemšanu.

Latvijā šā gada 1. ceturkšņa beigās bija 21 tūkstotis 500 brīvo darbvietu un, salīdzinot ar 2020. gada 1. ceturksni, to skaits ir palielinājies par 2 tūkstoši 600 jeb 14%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Privātajā sektorā bija 14 tūkstoši 100 brīvo darbvietu, bet sabiedriskajā – 7 tūkstoši 400. Gada laikā privātajā sektorā brīvo darbvietu skaits palielinājās par 3 tūkstoši 200 jeb 28,7%, savukārt sabiedriskajā sektorā tas samazinājās par 500 jeb 6,6%. Statistikas parvalde atzīmē, ka no visām darbvietām visaugstākais brīvo darbvietu īpatsvars bija kvalificētu strādnieku un amatnieku, kā arī speciālistu pamatgrupās – 3,6% un vienkāršu profesiju darbinieku pamatgrupā – 3,4%.

Saeima trešdien galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz noteikt vairākas jaunas atceres dienas. Kalendārā noteikta 2.martā Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres diena, 17.martā Nacionālās pretošanās kustības piemiņas diena, 2013.gada 21.novembra traģēdijas atceres diena, kā arī noteikta jauna atzīmējamā diena – 15.oktobrī Valsts valodas diena.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis izdevis rīkojumu, kas atceļ ierobežojumus uz komandējumiem un darba braucieniem. Iepriekš noteiktais rīkojums paredzēja pašvaldības iestādēs atcelt visus komandējumus un darba braucienus ārpus pilsētas, tai skaitā, skolēnu mācību braucienus, izņemot sporta sacensības, kurās tiek ievēroti Covid-19 epidemioloģiskie ierobežojumi. 

Biedrība “Jauniešu klubs “13.pirmdiena”” aicina ģimenes uz neformālu aktivitāti saulgriežu un Līgo svētku noskaņās – “Iegriezt saulīti”. Pasākuma laikā, aicināsim ģimenes, radoši darbojoties kopā ar mūsdienīgiem un dabas  materiāliem, iepazīt latviešu tautas etnisko nemateriālās kultūras mantojumu un izzināt latviešu tautas tradīcijas, paražas. Plānotas sekojošas darbnīcas: līgo  vainagu un/vai pušķu veidošana, siera siešana un pīrāgu cepšana, došanās rotaļās un spēlēs kā arī Līgo svētku tradīciju izzināšana.  Aktivitāte plānota 20. jūnijā no diviem dienā līdz sešiem vakarā, tā notiks Pils rajonā 44, Jēkabpilī. Pieteikšanās līdz 17.jūnijam, zvanot pa tālr. 26442577.

Un vēl

Izpletņlēcējam, kurš vakar īsi pirms Eiropas čempionāta  finālturnīra spēles starp Vācijas un Francijas izlasēm piezemējās Minhenes stadionā, draud kriminālatbildība, paziņojusi vietējā policija. Izpletņlēcējs strauji pietuvojās stadionam un neilgi pēc tam aizķēra spēļu kameras stiprinājumus un trosi, kā rezultātā uz brīdi zaudēja kontroli pār izpletni, traumējot divus līdzjutējus. Abi fani nogādāti slimnīcā. "Greenpeace" vēlāk publiskoja atvainošanos, paužot, ka protestētājam stadionā bija jānomet liela lateksa bumba, tādējādi demonstrējot nostāju pret autoražotāju "Volkswagen". Organizācija nebija plānojusi izpletņlēcēja piezemēšanos stadionā.




Atstājiet komentāru