2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 3.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidāmas izmaiņas bērnu invalīdu asistentu pakalpojumu apmaksā; Šodien atsāksies iepriekš balsošana pašvaldību vēlēšanās; un 10. jūnijā Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VID notver organizētu daudzmiljonu eiro atmazgātāju grupējumu; Jēkabpils autobusu parks iegādāsies jaunus autobusus; un Cik plašā lokā šogad drīkstēs svinēt Jāņus?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pandēmijas dēļ trešdaļa Latvijas iedzīvotāju piedzīvojuši finanšu situācijas pasliktināšanos;Jēkabpilieši interesējas, kad tiks nopļauta zāle uz Daugavas dambja? Un Latvijas kultūras kanons papildināts ar ainavu sadaļu

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidāmas izmaiņas bērnu invalīdu asistentu pakalpojumu apmaksā; Šodien atsāksies iepriekš balsošana pašvaldību vēlēšanās; un 10. jūnijā Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums.

Ģimenei, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām, kuram pienākas valsts apmaksāts asistents, pašlaik par katru stundu, kas pavadīta ar palīgu, ir jāatskaitās. Zemā atalgojuma dēļ šo darbu bieži nākas uzņemties ģimenes locekļiem. Tagad birokrātija samazināta un atskaitīšanās būs vieglāka, taču arī stundu skaits, ko valsts apmaksās, ir samazināts.  Asistenta pakalpojums bērniem ar invaliditāti tiks nodrošināts konstantā apjomā – 80 stundas mēnesī līdzšinējo 160 stundu vietā un turpmāk bērna invalīda asistents par mēnesī nostrādātām 80 stundām, kas ir pusslodze, saņems 290 eiro pirms nodokļu nomaksas. Latvijā pašlaik reģistrēti vairāk nekā 8 tūkstoši 400 bērnu ar invaliditāti.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina patērētājus nelietot minerālūdeni Evian, kas pildīts 750 mililitru pudelēs ar sporta korķīti. Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā saņemts ziņojums, ka dabīgajā minerālūdenī konstatētas dezinfekcijas līdzekļa atliekas. Ja kāds iegādājies minerālūdeni Evian, kura ražošanas datums ir 2020.gada 16.septembris un derīguma termiņš noteikts 2022.gada 16.septembris, nelietot to, bet atdot atpakaļ tirdzniecības vietā, kur produkts iegādāts.

Eiropas Savienība pie ierastajiem noteikumiem, kas ierobežo, cik liels drīkst būt valsts budžeta deficīts, plāno atgriezties 2023. gadā. Gan šogad, gan nākamgad ES dalībvalstīm ir ieteikts turpināt stimulēt ekonomiku, lai ātrāk pārvarētu Covid-19 pandēmijas radīto ekonomisko krīzi.

Turpinām ziņas

Šodien atsāksies iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās un iecirkņu darba laiks ir no pulksten deviņiem līdz četriem pēcpusdienā. Nobalsot iepriekš varēs arī rīt, 4. jūnijā, no pulksten vieniem dienā līdz astoņiem vakarā. Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, 5. jūnijā, būs no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Jau ziņots, ka pirmajā iepriekš balsošanas dienā pirmdien Jēkabpils novadā nobalsoja 360 vēlētāji.

Madonas novada pašvaldību vēlēšanu iecirkņi vakar iekārtoti un jau šodien un rīt vēlētājiem varēs nodrošināt iepriekšējo balsošanu. Madoniešiem gan jāņem vērā, ka viņu novadā noteikts  atšķirīgs iepriekšējās balsošanas laiks. Tas būs ceturtdien, 3. jūnijā, kad iecirkņi strādās no pulksten 16 līdz 20, bet piektdien, 4. jūnijā, no pulksten 11 līdz 20. Tas ir par divām stundām vairāk nekā citos novados, lai kaut nedaudz kompensētu to, ka Madonas novada iedzīvotājiem nedēļas sākumā, 31. maijā, nebija iespējas piedalīties iepriekšējā balsošanā. 

Un vēl

Nākamnedēļ, 10. jūnijā dienas vidū visā Latvijā būs iespēja novērot daļēju Saules aptumsumu. Šo var uzskatīt par vidēja izmēra aptumsumu, jo maksimālajā brīdī būs aizsegta trešdaļa Saules diametra, informē Latvijas Astronomijas biedrība. Aptumsuma sākums Rīgā būs pulksten 12.54, maksimālā fāze, kad aizklāts 31% Saules diametra, būs plkst. 14.02, bet tas noslēgsies plkst. 15.09.  Citās Latvijas vietās nedaudz atšķirsies gan norises laiki, gan maksimālā fāze.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VID notver organizētu daudzmiljonu eiro atmazgātāju grupējumu; Jēkabpils autobusu parks iegādāsies jaunus autobusus; un Cik plašā lokā šogad drīkstēs svinēt Jāņus?

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policija sadarbībā ar Valsts policijas pretterorisma vienību "Omega" un Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljonu maija beigās aizturējusi organizētu personu grupu aizdomās par iespējamu noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu ne mazāk kā 5 miljoni eiro apmērā.  VID Nodokļu un muitas policijas darbinieki Rīgā un Pierīgā veica 26 kratīšanas iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un transportlīdzekļos. Četras personas kriminālprocesā tika atzītas par aizdomās turētām, diviem aizdomās turētiem tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet pārējiem –  ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. VID norādīja, ka organizētais noziedzīgais grupējums faktiski darbojoties Latvijas teritorijā, kontrolēja ne mazāk kā 15 ārvalstu uzņēmumus, kas reģistrēti uz trešo valsts pilsoņu vārdiem. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Šorīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Krustpils ielu Rīgā, kur bija eksplodējusi muca ar ķīmisku vielu. Negadījums noticis AS "Grindeks" ražotnē. VUGD norāda, ka notikumā cietis viens cilvēks, bet 100 cilvēki evakuējās no ēkas pirms glābēju ierašanās. Noskaidrots, ka uzņēmumā destilācijas procesā tika izmantota viegli uzliesmojoša ķīmiska viela – dioksāns. Veicot destilāciju, notika neprognozēts sprādziens ar aizdegšanos. Ugunsgrēks sākotnējā stadijā tika likvidēts, izmantojot esošos ugunsdrošības līdzekļus. Notikuma vieta ir lokalizēta un negadījuma cēloņi pašreiz tiek skaidroti. Objektā apturēti tehnoloģiskie procesi un notiek telpu pārbaude.

Igaunijas parlaments apstiprinājis grozījumus likumos, kas aizliedz kažokzvēru audzēšanu. Tomēr paredzēts pārejas periods, un aizliegums pilnībā stāsies spēkā pēc pieciem gadiem. Izmaiņas arī paredz, ka jau izdotās atļaujas ūdeļu un jenotsuņu turēšanai būs derīgas līdz 2025. gada 31. decembrim. 

Šodien noticis kiberuzbrukums Amerikas Savienoto Valstu lielpilsētas Ņujorkas sabiedriskā transporta pārvaldes datorsistēmām. Pārvaldes izplatītajā paziņojumā norādīts, ka tā saņēmusi brīdinājumu no Federālā izmeklēšanas biroja un citām valdības iestādēm, ka apdraudētas trīs no pārvaldes 18 datorsistēmām. Speciālisti ātri reaģēja un spēja novērst nopietnu kaitējumu.  Hakeriem nav izdevies piekļūt informācijai, un sabiedriskais transports turpina darbu ierastajā režīmā.  

Dienu iepriekš hakeri uzbruka lielākajam gaļas pārstrādātājam pasaulē – Brazīlijas uzņēmumam JBS.  Kiberuzbrukumā Brazīlijas uzņēmumam daļēji tika paralizēts darbs rūpnīcās Ziemeļamerikā un Austrālijā. Tās atsākušas darbu, taču notikušais var izraisīt gaļas cenu pieaugumu. 

Turpinām ziņas

SIA „Jēkabpils autobusu parks” ir izsludinājis atklāto konkursu  „Ar CNG darbināmu autobusu  iegāde SIA Jēkabpils autobusu parks vajadzībām”. Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 21.jūnijs. Lai nodrošinātu aizvien kvalitatīvākus pakalpojumus pasažieriem, piegādātājiem ir izvirzītas prasības pēc audio un vizuālās apziņošanas sistēmas salonā, kuras ekrānā ir jābūt skaidri pārskatāmām maršruta pieturvietām. Tāpat sistēmai automātiski jāpaziņo pieturvietu nosaukumi.
Lai nodrošinātu gan vadītāja, gan pasažieru  drošību salonā, autobusam jabūt aprīkotam ar videonovērošanas sistēmu, izvirzītas arī citas prasības. Plānotās kopējās projekta izmaksas sastāda 419 tūkstoši eiro.

Apkopojot un analizējot Jēkabpils novada pašvaldības pārvaldes organizācijas struktūras projekta izstrādes darba grupu iesniegtos priekšlikumus, sagatavots jaunveidojamā Jēkabpils novada pašvaldības administratīvās struktūras projekts.Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka projektu paredzēts iesniegt Valsts reģionālās attīstības aģentūrai. Jēkabpils novadā tiek apvienotas 6 pašvaldības ar dažādu iedzīvotāju skaitu, pakalpojumu sniegšanas koncentrāciju un pieredzi, darba organizāciju un iedzīvotāju prasībām. Diskutējot par vienveidīgu un plašu pakalpojumu sniegšanu, atsevišķās darba grupās nonākts pie secinājuma, ka būs nepieciešami papildus resursi. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Covid-19 epidemioloģiskā situācija šā gada rudenī, kad speciālisti prognozē iespējamu saslimstības palielināšanos, vairāk būs atkarīga no sabiedrības rīcības, nevis no vīrusa, uzsver veselības ministrs Daniels Pavļuts. Politiķis uzsver, ka Latvijā ir jāgatavojas dažādiem scenārijiem rudenī, taču galvenais nezināmais esot nevis tas, ko izdarīs vīruss, bet gan tas, ko būs izdarījusi sabiedrība, proti, cik daudzi būs vakcinējušies pret Covid-19 un attiecīgi cik lielā mērā sabiedrība būs pasargāta. Runājot par vasaras saulgriežiem, Pavļuts  paredz, ka nelielā lokā, ievērojot epidemioloģiskās prasības, Jāņus Latvijā svinēt varēs. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pandēmijas dēļ trešdaļa Latvijas iedzīvotāju piedzīvojuši finanšu situācijas pasliktināšanos;Jēkabpilieši interesējas, kad tiks nopļauta zāle uz Daugavas dambja? Un Latvijas kultūras kanons papildināts ar ainavu sadaļu

Saeimas vairākums sēdē šodien atbalstīja izmaiņas valdības sastāvā un apstiprināja jaunos ministrus – Mariju Golubevu iekšlietu ministres un Jāni Vitenbergu ekonomikas ministra amatā. Vēl Saeima vērtēs Gati Eglīti labklājības ministra un Anitu Muižnieci izglītības un zinātnes ministres amatā.

Teju trešdaļa jeb 31% Latvijas iedzīvotāju ir piedzīvojuši finanšu situācijas pasliktināšanos Covid-19 pandēmijas dēļ, bet vēl 32% rēķinās ar šādu iespējamību tuvākajā nākotnē, liecina šopavasar veiktās "Eirobarometra" aptaujas dati. Savukārt 37% respondentu atzīmējuši, ka Covid-19 nav ietekmējis un neietekmēs viņu personīgos ienākumus. Runājot par to, kā aptaujas dalībnieki vērtē ierobežojošo pasākumu sekas valstī, 41% respondents atzīmējis, ka veselības ieguvumi ir lielāki nekā ekonomiski zaudējumi, savukārt 59% Latvijas respondentu pauduši viedokli, ka ekonomiskie zaudējumi ir lielāki nekā veselības ieguvumi.

Pagājušajā diennaktī Latvijā stacionāros ievietoti 26 Covid-19 pacienti, bet 38 pacienti izrakstīti. Kopējais Latvijas slimnīcās esošo ar Covid-19 izraisīto slimību sirgstošo pacientu skaits ir 400. Vidēji smagā stāvoklī slimnīcās atrodas 349 pacienti, bet smagā - 51.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas ķirurgi veikuši sarežģītu kaula transplantācijas operāciju, lai novērstu augšdelma kaula defektu. Operācijā uz roku pārvietots un patstāvīgai asinsapgādei pieslēgts kauls no pacienta kājas. Pacientam, kurš guvis augšdelma kaula lūzumu pirms vairāk nekā 10 gadiem, bija iekaisis pleca kauls, radies kaula defekts, kas draudēja ar visa organisma infekciju. Pacientam tika paņemts mazā lielakaula transplantāts ar asins apgādi 17 cm garumā un ievietots augšdelma kaula defektā, kur transplantāts pieslēgts pie rokas asinsvadiem. Šobrīd pacients turpina ārstēšanos mājās un veic rehabilitāciju. Savukārt pacienta kājas funkcija jau pilnībā atjaunojusies.

Turpinām ziņas

Radio1 saņēma vēstuli un foto attēlus no Jēkabpils Krustpils puses iedzīvotājas Lindas, kas vairāku domubiedru vārdā raksta, ka dambis Jēkabpilī Krustpils jeb Daugavas labajā pusē ir nepļauts un nesakopts un interesējās, kad šeit notiks sakopšana. Radio1 sazinājās ar Jēkabpils domes izpilddirektoru Guntaru Goguli, lai noskaidrotu, kad paredzēts pļaut zāli uz dambja Krustpils pusē un to sakopt? Viņš informēja, ka patlaban visā pilsētā notiek zāles pļaušana un šonedēļ SIA “Jēkabpils pakalpojumi” pļauj zālājus pilsētas parkos. Savukārt zāles pļaušana uz Daugavas dambja abos krastos esot nākamās nedēļas plānā.

Tāpat kā pērn, arī šogad pavasarī, laika periodā no 1. līdz 31.maijam Latvijas Zaļais punkts un vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” kampaņā “Viegla šķirošanās” aicināja Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus piedalīties nolietotās un vairs nevajadzīgās elektrotehnikas šķirošanas akcijā, . Pērn akcijā “Elektronikas šķiratlons” Jēkabpilī tika savāktas 3,5 tonnas elektrotehnikas, šogad organizētajā akcijā “Viegla šķirošanās” savāks teju uz pusi vairāk nolietotās elektrotehnikas – 5,1 tonna. Pēc akcijas norises visa tehnika tiks novirzīta otrreizējai pārstrādei. Visi, kuri akcijas laikā uz laukumu nogādāja savu nokalpojušo elektrotehniku un aizpildīja anketu, piedalīsies izlozē par noderīgām balvām, tajā skaitā jaunu televizoru. Izloze notiks 11.jūnijā.

Un vēl

Latvijas kultūras kanonā līdzās tādu nozaru kā tautas tradīcijas, arhitektūra un dizains, skatuves māksla, literatūra, vizuālā māksla, mūzika un kino izcilākajām vērtībām tagad iekļautas arī astoņas kanoniskas Latvijas ainavas – Daugavas ainava, Zemgales līdzenuma ainava, Gaujas senielejas ainava, Latgales ezeraines ainava, Latvijas mežu ainava, piejūras ainava, Vidzemes pauguraiņu ainava un Abavas senielejas ainava. Jaunās vērtības iespējams iepazīt Latvijas kultūras kanona tīmekļvietnē kulturaskanons.lv. 

Atstājiet komentāru