2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima sliecas neizpildīt Satversmes tiesas lēmumu; Kuros vēlēšanu iecirkņos bija vērojama lielākā aktivitāte pirmajā iepriekšbalsošanas dienā Jēkabpils novadā; un Šodien atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā sāk darboties nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts; Ābeļu pagastā dzēsts ugunsgrēks sabiedriskā ēkā; un Jēkabpils mūzikas skolas pianistiem izcili panākumi Siguldā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Muzeji, bibliotēkas un lielie tirdzniecības centri varēs atsākt darbu; Prezidents sagaida Satversmes tiesas sprieduma izpildi Varakļānu jautājumā; un Šovasar Jēkabpils sakopšanas darbos tiks iesaistīti 75 skolēni.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima sliecas neizpildīt Satversmes tiesas lēmumu; Kuros vēlēšanu iecirkņos bija vērojama lielākā aktivitāte pirmajā iepriekšbalsošanas dienā Jēkabpils novadā; un Šodien atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu.

Vienas dienas laikā divās ārkārtas sēdēs Saeima pirmdien, 31. maijā, lemjot par grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, otrajā lasījumā atbalstīja priekšlikumus, kas, ignorējot Satversmes tiesas lēmumu, paredz Varakļānu pilsētu, Varakļānu pagastu un Murmastienes pagastu atstāt Rēzeknes novadā. Taču, lai šāds lēmums tiktu pieņemts, vēl jānobalso par visu likumprojektu kopumā. To paredzēts darīt šodien sēdē, kas sāksies pulksten divos dienā.

Latvijas televīzija ziņo, ka valdībā briest izmaiņas, kas paredz pārdalīt «KPV LV» ministru portfeļus. Kādas tās būs, politiķi oficiāli kameras priekšā pagaidām nekomentē, jo līdz sestdienas pašvaldību vēlēšanām solīts koalīciju nešūpot. Taču neoficiāla informācija, kuru apstiprina vairāki avoti, liecina, ka, visticamāk, no valdības var nākties aiziet  “KPV LV”,  Saeimā pieprasot un atbalstot šīs partijas pārstāvju – iekšlietu ministra Sanda Ģirģena un labklājības ministres Ramonas Petravičas – demisiju. Šādā gadījumā vakantie ministru amati, tai skaitā jau šobrīd brīvais ekonomikas ministra portfelis, tiktu sadalīti starp trīs partijām – Nacionālo apvienību, “Attīstībai/Par!” un Jauno konservatīvo partiju. Iespējamās pārbīdes skartu arī darbu Saeimā, no amatiem atceļot abus komisiju vadītājus no “KPV LV”.

Jūnijs ir pēdējais mēnesis, par kuru šobrīd paredzēts maksāt dīkstāves pabalstus. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš norāda, ka valdība vēl lems, vai atbalsta periodu vajadzīgs pagarināt. Viņš solīja, ka atbalsts būs, kamēr spēkā būs ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai. Priekšlikumus valsts atbalsta turpināšanai šobrīd vērtē Ekonomikas ministrija un vai dīkstāves pabalsti turpināsies, pagaidām nav zināms.

Baltkrievija no pirmdienas pastiprinājusi emigrācijas noteikumus, ievērojami ierobežojot iespējas izbraukt no valsts. Jau kopš decembra Baltkrievijas pilsoņiem, kuriem nav ilgtermiņa uzturēšanās atļaujas citā valstī, ir aizliegts atstāt Baltkrieviju caur oficiālajiem dzelzceļa un ceļu robežas šķērsošanas punktiem. Taču saskaņā ar jaunajiem noteikumiem arī cilvēkiem ar šādām atļaujām turpmāk būs liegts izbraukt no Baltkrievijas. Agrākie emigrācijas ierobežojumi neattiecās uz cilvēkiem, kas ceļoja ar lidmašīnām. Lukašenko, visticamāk, cer novērst mediķu, IT speciālistu un citu profesionāļu aizplūšanu no valsts, kas ir problēma. Taču oficiālais skaidrojums robežu slēgšanai ir koronavīrusa izplatības ierobežošana.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā pirmajā iepriekšbalsošanas dienā uz vēlēšanu iecirkņiem devušies 360 vēlētāji. Jēkabpils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace informē, ka visaktīvākie balsotāji bijuši iecirknī, kas izvietots Jēkabpils Tautas namā, kur savu izvēli izdarījuši 59 vēlētāji. Otrajā vietā aktivitātes ziņā ir vēlēšanu iecirknis, kas izvietots Jēkabpils 2.vidusskolā Rīgas ielā, šeit nobalsojuši 30 vēlētāji. Trešā lielākā aktivitāte novērota iecirknī, kas izvietots Salas kultūras namā, kur nobalsojuši 29 vēlētāji. Vienā iecirknī, kas izvietots Leimaņu pagasta pārvaldē, pirmajā iepriekšbalsošanas dienā nebija ieradies neviens vēlētājs. Plašāk par to, kāda vēlētāju aktivitāte novērota pirmajā iepriekšbalsošanas dienā visos 32 Jēkabpils novada vēlēšanu iecirkņos, lasiet portālā Radio1.lv.

Šodien, 1. jūnijā, un trešdien, 2. jūnijā, vēlēšanu iecirkņos balsot nevarēs. Šajās dienās plānots pilnveidot vēlētāju reģistra risinājumu, ja pēc pirmdienas izmēģinājuma būs tāda nepieciešamība. Savukārt vēlēšanu iecirkņi šajās dienās strādās dežūrrežīmā, un tajos varēs iesniegt pieteikumus balsošanai vēlētāju atrašanās vietā. Iepriekšējā balsošana atsāksies ceturtdien, 3. jūnijā, kad iecirkņu darba laiks būs no pulksten 9 līdz 16. Nobalsot iepriekš varēs arī piektdien, 4. jūnijā, no pulksten 13 līdz 20. Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, 5. jūnijā, būs no pulksten 7 līdz 20.

Un vēl

Šodien, 1. jūnijā, Latvijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Bērniem veltīta diena dažādās valstīs tiek atzīmēta dažādos datumos. Tās aizsākumi meklējami 1925. gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Kopš 1950. gada Starptautisko bērnu aizsardzības dienu lielā daļā pasaules valstu atzīmē 1. jūnijā. Skaitļi un fakti liecina, 2020. gadā dzimuši 17 tūkstoši 552 bērni, kas ir par tūkstoš 234 mazāk nekā 2019. gadā; 2020. gada sākumā 359 tūkstoši jeb 18,8 % no visiem Latvijas iedzīvotājiem bija bērni; Tāpat arī 2020. gada sākumā no visiem bērniem līdz 17 gadu vecumam 185 tūkstoši bija zēni un 174 tūkstoši meitenes.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā sāk darboties nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts; Ābeļu pagastā dzēsts ugunsgrēks sabiedriskā ēkā; un Jēkabpils mūzikas skolas pianistiem izcili panākumi Siguldā.

Valsts prezidents Egils Levits atbalsta Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi e-vidē tikai kā ārkārtēju izņēmumu, par ko amatpersona informējusi arī tikšanās laikā ar 12to Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vadītājiem. Prezidents uzsvēris, ja valdība lemj, ka e-vidē ir kārtējie XII Dziesmu un deju svētki, tad būtu jānorāda, ka šis ir izņēmuma formāts, bet nākotnē noteikti ir paturama spēkā kopā būšanas un kopā svinēšanas tradīcija, kas izsenis ir piederīga Dziesmu un deju svētkiem.

Šodien ir sācis darboties nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu. Sertifikāts pieejams interneta vietnē "covid19sertifikats.lv". Vakcinētās un Covid-19 izslimojušās personas šajā mājaslapā var apskatīt savus, kā arī savā aizgādniecībā esošo personu sertifikātus. 

ANO Pasaules Veselības organizācija Covid-19 virusa variantus apzīmēs ar grieķu alfabēta burtiem. Tā iemesls ir novērst negatīvās asociācijas, ko rada koronavīrusu paveidu sasaiste ar  konkrētām valstīm.  Organizācijas paziņojumā uzsvērts, ka koronavīrusa variantu dēvēšana valstu vārdos ir stigmatizējoša un diskriminējoša. Eksperti koronavīrusa Lielbritānijas variantu nodēvējuši par alfa variantu, Dienvidāfrikas variantu – par beta variantu, Brazīlijas variantu – par gamma variantu, bet Indijas variantu – par delta variantu. 

Sanktpēterburgas lidostā pirmdienas vakarā apturēta lidmašīnas izlidošana un aizturēts tajā esošais likvidētās opozīcijas organizācijas "Atvērtā Krievija" bijušais izpilddirektors Andrejs Pivovarovs, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi. Polijas aviokompānijas LOT lidmašīnai, kurai bija paredzēts izlidot uz Varšavu un kas jau bija sasniegusi skrejceļu, ticis dots rīkojums atlikt izlidošanu. Lidmašīnā iekāpuši policisti un aizturējuši Pivovarovu. Savā tvitera kontā Pivovarovs pavēstījis, ka viņš aizvests uz nopratināšanu Izmeklēšanas komitejā un ka pret viņu ierosināta krimināllieta. 

Krievija izvietos papildu armijas vienības pie rietumu robežas. Oficiālā Maskava šo lēmumu pamato ar NATO un organizācijas dalībvalstu aktivitātēm. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka Rietumu kolēģu darbības graujot pasaules drošības sistēmu un spiežot veikt adekvātus pretpasākumus. Krievija pastāvīgi pilnveido karaspēka kaujas struktūru, un rietumu militārajā apgabalā līdz gada beigām tiks izvietoti 20 jauni karaspēka formējumi un vienības.

Turpinām ziņas

Vakar Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Ābeļu pagastu, kur sabiedriskā ēkā dega sienas siltinājums 40m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās no ēkas bija evakuējušies četri cilvēki. Stundas laikā ugunsgrēks tika likvidēts. Cilvēki nav cietuši, ēkai radītos zaudējumus aprēķina.

Vakar Zemgalē dzēsts arī viens kūlas ugunsgrēks un tas izcēlies Jēkabpilī, Slimnīcas ielā, kur pērnā zāle dega tūkstoš kvadrātmetru platībā. Zemgalē šogad kopumā dzēsti 280 kūlas ugunsgrēki, kas ir par 55 kūlas ugunsgrēkiem mazāk nekā pērn. Arī valstī šogad kopumā bijis mazāk kūlas ugunsgrēku - dzēsti tūkstoš 156 pērnās zāles ugunsgrēki, kas ir par 223 mazāk nekā pērn.

Pagājušajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 40 izsaukumus – 17 uz ugunsgrēku dzēšanu, 14 uz glābšanas darbiem, bet deviņi izsaukumi  bija maldinājumi.

Un vēl

25.tais Starptautiskais jauno mūziķu konkurss Sigulda 2021 šajā pavasarī pulcēja 55 jaunos izpildītājmāksliniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Slovēnijas. Konkurss šoreiz notika attālināti, un kompetentā žūrija konkursantu priekšnesumus vērtēja video ierakstu formātā. Konkursā piedalījās solisti-instrumentālisti trīs vecuma kategorijās. No Jēkabpils Arvīda Žilinska mūzikas skolas B grupā (13-14 gadi)  pirmo vietu un laureāta titulu ieguva Dārta Kristīne Ozoliņa, skolotāja Ligita Tuntule. C grupā (15-16 gadi) diplomanda titulu ieguva Linda Popova, skolotāja Aļona Vīndedze. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Muzeji, bibliotēkas un lielie tirdzniecības centri varēs atsākt darbu; Prezidents sagaida Satversmes tiesas sprieduma izpildi Varakļānu jautājumā; un Šovasar Jēkabpils sakopšanas darbos tiks iesaistīti 75 skolēni.

Valdība sēdē šodien vienojās, ka darbu varēs atsākt arī lielie tirdzniecības centri un kultūras iestādes, tajā skaitā muzeji. Valdība par jauniem atvieglojumiem lēma, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, proti, Covid-19 izplatības rādītājs ir nokrities zem noteiktā sliekšņa – 320 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem. Individuāliem apmeklējumiem būs pieejamas bibliotēkas, arhīvi, muzeji. Iekštelpās vienai personai jānodrošina 25  m2, ārtelpās – 10 m2 platības. Valdība atcēla visus tirdzniecības ierobežojumus. Turpmāk viena mājsaimniecība drīkstēs ciemoties pie otras. Ārtelpās varēs būt 20 personas, iekštelpās – 10 no divām mājsaimniecībām. Bēru un kristību ceremonijās varēs piedalīties cilvēki no dažādām mājsaimniecībām.

Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks, pulkvedis Normunds Krapsis pārtrauks dienestu. Krapis Valsts policijā nostrādājis 30 gadus. Ņemot vērā likumā noteiktā vecuma sasniegšanu, viņš nolēmis atstāt dienestu un doties izdienas pensijā.  Šodien bija Normunda Krapša pēdējā diena dienestā. Jau ziņots, ka saistībā ar ierosinātajiem kriminālprocesiem pret viņu,maija vidū Krapsis tika atstādināts no amata pienākumu pildīšanas Valsts policijā. Krapsis žurnālistiem kategoriski noliedza jebkādu saistību ar iespējamiem likumpārkāpumiem.

Pēc iedzīvotāju ziņojumiem medicīnas speciālisti vērtē trīs nāves gadījumus, kas notikuši neilgi pēc personu vakcinācijas pret Covid-19, šāda informācija sniegta Veselības ministrijas ziņojumā valdībai. Ministrijā atzīmē, ka visos trīs gadījumos ziņotāji nebija veselības aprūpes speciālisti, bet gan tika saņemti iedzīvotāju ziņojumi. Par minētajiem gadījumiem no veselības aprūpes speciālistiem ir pieprasīta izvērtēšanai nepieciešamā papildinformācija un turpinās izvērtēšana.

Turpinām ziņas

Latvija ir tiesiska valsts, un no tā izriet Saeimas pienākums pildīt Satversmes tiesas spriedumus, jo pretējā gadījumā parlamenta rīcība radīs konstitucionālo krīzi, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits. Valsts pirmā persona atgādināja, ka Satversme viņam ir uzticējusi Satversmes sarga lomu un liedz viņam izsludināt atklāti antikonstitucionālus likumus, tādēļ, prezidenta ieskatā, ir jāmeklē risinājumi, lai šādu konstitucionālu krīzi neradītu.

Tikmēr Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija šodien atbalstīja priekšlikumu likuma grozījumiem, kas paredz Varakļānu novada kā atsevišķas pašvaldības saglabāšanu.  Par šo priekšlikumu vēl būs jālemj Saeimai. 

Jūnija otrā pusē lauksaimnieku apvienības plāno rīkot plašas protesta akcijas saistībā ar zemnieku nomelnošanu un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša nereaģēšanu uz lauksaimnieku un mežsaimnieku prasībām. Protestu plāno organizēt laikā starp 15. un 23.jūniju. Ja prasības netiks izpildītas un netiks uzsākts dialogs, neizslēdz arī ministra demisijas pieprasījumu. Protests ietvers traktoru un meža tehnikas vienību braucienu  Rīgas centrā, kā arī uz valsts galvenajiem autoceļiem.

Un vēl

Šogad, sadarbībā ar Nodarbinātības Valsts aģentūru skolēnu vasaras brīvlaikā Jēkabpilī tiks īstenots aktīvais nodarbinātības pasākums, skolēniem būs iespēja strādāt vasaras mēnešos. Jūnijā, jūlijā un augustā kopumā pasākumā tiks iesaistīti 75 skolēni, kas ir par 5 skolēniem vairāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Skolēni strādās pilsētas parku, skvēru, Zilā karoga pludmales, Mežaparka un pirmskolas izglītības iestāžu teritoriju sakopšanā. Būs jāveic vienkāršie sakopšanas darbi -  puķu dobju ravēšana, atkritumu savākšana, ja nepieciešams zāles grābšana un citi. Deviņi skolēni strādās Vēstures muzejā kā eksponātu uzraugi.

Atstājiet komentāru