2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 31.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 31.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien sākas iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās; Pieprasījuma trūkuma dēļ masu vakcinēšanas centrs Jēkabpilī strādā ar nepilnu jaudu; un Šonedēļ Jēkabpilī notiks centralizētās ūdenssistēmas hlorēšana.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Nozares pārstāvji aicina nekavējoties atvērt tirdzniecības centrus ; Šodien noslēdzas mācību gads 1.-11.klašu skolēniem ; un Kādu laiku jūnija sākumā prognozē sinoptiķi?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijas IKP 1. ceturksnī – par 1,3% mazāks nekā pirms gada ; Krustpils pils piedalās informatīvajā kampaņā «Atrastā Latvija»; un Nelaišana atvaļinājumā – viens no būtiskākajiem darba tiesību pārkāpumiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien sākas iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās; Pieprasījuma trūkuma dēļ masu vakcinēšanas centrs Jēkabpilī strādā ar nepilnu jaudu; un Šonedēļ Jēkabpilī notiks centralizētās ūdenssistēmas hlorēšana.

Šodien sāksies iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās. To izmantot aicināti iedzīvotāji, kuriem vēlēšanu dienā nebūs iespējas nobalsot, vai vēlētāji, kuri būs gatavi izmantot iespēju novēlēt iepriekš, kad ierasts vēlēšanu iecirkņos ir mazāka drūzmēšanās. Pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās iedzīvotājiem nebūs jāvēlē kādā konkrētā vēlēšanu iecirknī, bet to varēs izdarīt jebkurā no iecirkņiem savas jaunizveidotās pašvaldības robežās. 

Šodien vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten četriem pēspusdienā līdz astoņiem vakarā. Nobalsot iepriekš varēs arī ceturtdien, 3. jūnijā, no pulksten deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā, un piektdien, 4. jūnijā, no pulksten vieniem dienā līdz astoņiem vakarā. Vēlēšanu dienā iecirkņi strādās no pulksten septiņiem rītā līdz pulksten astoņiem vakarā. Vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos pirmo reizi tiks lietots elektronisks tiešsaistes reģistrs. 

Reaģējot uz Satversmes tiesas spriedumu, kas atceļ Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam, Centrālā vēlēšanu komisija piektdien nolēma apturēt 5.jūnijā paredzētās pašvaldību vēlēšanas Rēzeknes novadā un Madonas novadā. Nolemts arī Rēzeknes un Madonas novada pasta balsojumus iznīcināt, neatverot saņemtās aploksnes. Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija piektdien pēc Satversmes tiesas sprieduma nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā likumprojektus par pašvaldību vēlēšanu Madonas un Rēzeknes novadā pārcelšanu uz 11.septembri un Varakļānu pievienošanu Madonas novadam. Paredzēts, ka šos likumprojektus Saeimā pieņems šodien.

Šonedēļ Lietuvā ieradīsies ASV Kongresa delegācija, lai klātienē tiktos ar Baltkrievijas demokrātisko spēku līderi Svetlanu Tihanovsku. Sagaidāms, ka Lietuvā ieradīsies republikāņu senators Robs Portmans, kā arī demokrāti Džīns Šahins un Kriss Mērfijs. Oficiāli izplatītajā paziņojumā norādīts, ka kongresmeņi ir apņēmušies paust nelokāmu atbalstu baltkrievu tautai. Savukārt, komentējot neseno incidentu ar aviokompānijas “Ryanair” lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, ASV kongresa pārstāvji to sauca par rupju starptautisko likumu pārkāpumu. Sagaidāms, ka vizītes laikā kongresmeņi tiksies arī ar Lietuvas ārlietu ministri Gabrieļu Landsberģi.

Turpinām ziņas

Iedzīvotāju pieprasījuma trūkuma dēļ masu vakcinēšanas centrs Jēkabpilī strādā ar nepilnu jaudu, pagājušajā nedēļā domes sēdē atzina pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis. Viņš norādīja, ka centrs strādā četras dienas nedēļā. Tas darbojas ar nepilnu jaudu, jo sarukusi iedzīvotāju interese par vakcinēšanos. Tiek nodrošināta arī izbraukuma vakcinēšana. Līdz šim lielajā pilsētas vakcinēšanas centrā bijuši 4 tūkstoši 311 unikālo pacientu, lielākā daļa ir tieši pilsētas iedzīvotāji. Aptuveni puse no viņiem vakcinēšanas procesu ir noslēgusi.

Drošības poga ir efektīva palīdzības sniegšanas sistēma vientuļiem senioriem un hroniskiem slimniekiem, jo nodrošina nepārtrauktas saziņas iespējas un atbalstu neparedzētās situācijās. Pirmā pieredze Latvijā šajā jomā bija jau pirms vairāk nekā 10 gadiem. Nesen tā ieviesta arī Jēkabpilī un šobrīd to izmanto pieci klienti. Pirmo mēnešu laikā palīdzība sniegta sešos gadījumos.

Un vēl

SIA "Jēkabpils ūdens "informē, ka no šodienas, 31.maija līdz 4.jūnijam tiks veikta ūdensapgādes sistēmas dezinfekcija. Uzņēmums aicina klientus šajā laika periodā lietot uzturā tikai vārītu ūdeni! Dezinfekcijas laikā ūdenim iespējama hlora smaka un piegarša. Ūdeni var lietot uzturā un sadzīvē, jo hlora koncentrācija nepārsniegs pieļaujamās normas. Tā ir regulāra profilaktiska procedūra, ko SIA „Jēkabpils ūdens” veic divas reizes gadā. Lai gan vairumam iedzīvotāju tas sagādā neērtības, uzņēmums nevar hlorēšanu neveikt, jo to pieprasa Ministru kabineta noteikumi. Jau ziņots, ka Jēkabpilī dzeramo ūdeni iegūst no pieciem dziļurbumiem un tas atbilst visām prasībām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Nozares pārstāvji aicina nekavējoties atvērt tirdzniecības centrus ; Šodien noslēdzas mācību gads 1.-11.klašu skolēniem ; un Kādu laiku jūnija sākumā prognozē sinoptiķi ?

Saslimstība ar Covid-19 Latvijā pēdējo divu nedēļu laikā ievērojami samazinājusies, sasniedzot to līmeni, pie kura Operatīvās vadības grupas sagatavotajā plānā paredzēts uzsākt ierobežojumu atcelšanu, vēsta Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse. Līdz ar dažādu kultūras iestāžu darbības atsākšanu un plašākām iespējām sportā, Ministru Kabinets jau iepriekš konceptuāli lēma arī par tirdzniecības centru darbības atjaunošanu brīdī, kad kumulatīvais saslimušo skaits nepārsniegtu 320. Jau ceturtdien šis rādītājs sasniedza zemāko līmeni pēdējā pusgada laikā - 307,8 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet sestdien rādītājs nokrities līdz 268,4 -, tāpēc Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse aicina valdību nekavējoties lemt par visu tirdzniecības centru atvēršanu.

Pirmdien atklāta jaunā pieteikšanās kārta Eiropas Savienības fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide». Programmā varēs apgūt digitālās prasmes, kas Covid-19 pandēmijas laikā kļuvušas neaizvietojamas.  Ikviens strādājošais vecumā no 25 gadiem var izvēlēties kādu no piedāvātajām 412 izglītības programmām, kas aptver gan digitālās pamatprasmes, gan padziļinātu augstākā zināšanu līmeņa digitālo prasmju mācības pieaugušajiem. Pieteikšanās ilgs līdz 30. jūnijam tiešsaistē macibaspieaugusajiem.lv. 

Covid-19 vīruss ir sezonāls, kas ir viens no iemesliem, kāpēc pašlaik arī Latvijā vērojama visai strauja saslimstības lejupslīde. Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis uzsver, ka sezonālā rakstura dēļ rudenī atkal ir iespējama saslimstības ar Covid-19 palielināšanās, tāpēc jau pašlaik jāgatavojas, lai sabiedrībai nav jāatgriežas pie plašiem sadzīves ierobežojumiem. Briģis atkārtoti uzsvēra, ka vienīgā izeja no vīrusa radītās situācijas ir vakcinēšanās.

Koronavīrusa pandēmija nebeigsies, kamēr nebūs vakcinēti 70% iedzīvotāju, brīdina Pasaules Veselības organizācijas jeb PVO Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge. Viņš norādīja, ka valstis un to iedzīvotāji nedrīkst kļūt bezrūpīgi par pandēmiju.  PVO Eiropas reģions aptver 53 valstis un teritorijas, ieskaitot Krieviju, Turciju, Izraēlu, Dienvidkaukāza un Vidusāzijas valstis. Reģionā vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu saņēmuši 26% iedzīvotāju. Eiropas Savienībā vismaz vienu devu saņēmuši 36,6% iedzīvotāju, bet 16,9% iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti.

Lidsabiedrības "Ryanair" reisa Dublina-Krakova lidmašīna svētdien veikusi ārkārtas nosēšanos Berlīnē, reaģējot uz informāciju par iespējamiem draudiem drošībai, vēsta Īrijas lidsabiedrība. Lidmašīna svētdienas vakarā veikusi nosēšanos Berlīnē, jo tā bijusi tuvākā lidosta. Pēc nosēšanās pārbaudīti 160 pasažieri un viņu bagāža, bet Vācijas federālā policija konstatējusi, ka briesmu nav. Vācijas laikraksti "Bild" un BZ ziņo, ka bijusi informācija par lidmašīnā it kā esošu spridzekli, tomēr nedz policija, nedz "Ryanair" šo informāciju nav apstiprinājušas.


Turpinām ziņas

Šodien ir pēdējā skolas 1. -11. klašu skolēniem. Daļa skolēnu šogad liecības saņems attālināti, bet 36 drošajos novados – klātienē. Šis mācību gads ir bijis sarežģīts visiem – skolēniem, vecākiem, pedagogiem, arī skolu vadībām. Grūtais gads nav bez ieguvumiem, piemēram, krietni uzlabojušās skolotāju datorprasmes. Taču šajā gadā izglītības procesā iesaistītajiem regulāri nācās sastapties arī ar izaicinājumiem. Septembrī skolas atsāka darbu klātienē, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības noteikumus. 

Sagaidot 1. jūniju, kad visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina vecākus pārrunāt ar bērniem jautājumus par drošību, atpūšoties pie ūdens, rīcību gadījumos, kad nepieciešama palīdzība, droša elektroierīču lietošanu, drošības jautājumus, atrodoties mājās un uz ielas. 

Un vēl

Jūnija sākumā Latvijā būs maz nokrišņu un gaiss kļūs siltāks, nedēļas beigās temperatūra var sasniegt +27 grādus, prognozē sinoptiķi. Mākoņu daudzums būs mainīgs, katru dienu spīdēs saule. Vietām gaidāms īslaicīgs lietus, vairāk nokrišņu būs naktī uz otrdienu. Gaidāms lēns vējš, tas galvenokārt pūtīs no austrumiem un ziemeļiem. Gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs starp +5 un +15 grādiem. Maksimālā temperatūra pēcpusdienās pakāpsies līdz +18..+23 grādiem nedēļas vidū un līdz +22..+27 grādiem nedēļas beigās. Saules ultravioletais starojums, kā vienmēr jūnijā, būs augsts. No saules visvairāk jāsargājas laika periodā no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijas IKP 1. ceturksnī – par 1,3% mazāks nekā pirms gada ; Krustpils pils piedalās informatīvajā kampaņā «Atrastā Latvija»; un Nelaišana atvaļinājumā – viens no būtiskākajiem darba tiesību pārkāpumiem

Latvijas iekšzemes kopprodukts šā gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2020. gada 1. ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem ir samazinājies par 1,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Faktiskajās cenās IKP 1. ceturksnī bija 6,8 miljardi eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, IKP samazinājās par 1,7%. Statistikas pārvalde norāda, ka šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu lauksaimniecības nozarē samazinājums novērtēts 3,9% apmērā, mežsaimniecībā - par 3,3%, bet zivsaimniecībā bijis pieaugums par 40,6%. Savukārt pozitīvas attīstības tendences vērojamas visās galvenajās rūpniecības nozarēs.

Lai gan Covid-19 izplatība ir izaicinājums gan vēlēšanu iecirkņiem, gan vēlētājiem, tomēr latvijas pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis aicina ikvienu balstiesīgo iedzīvotāju piedalīties šajā nedēļas nogalē gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Kaminskis norāda, ka šīs vēlēšanas ir būtiskas pašvaldību un valsts turpmākajai izaugsmei, jo Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ievērojami mainīsies pašvaldību skaits un to teritoriālās robežas.

Tiek prognozēts, ka digitālā lietotne "Covid-19 Verify" vakcinācijas pret Covid-19 fakta apliecināšanai būs pieejama no 15.jūnija. Plašāku informāciju par lietotni plānots sniegt Veselības ministrijas preses brīfingā 2.jūnijā. Ministrijā norāda, ka pašreizējie izņēmumi vakcinētajām personām tiek ieviesti pārejas periodā, kamēr sabiedrībai kopumā ir jāievēro drošības pasākumi un kamēr nav panākta tāda Covid-19 infekcijas samazināšanās, kad vairs nav nepieciešami nekādi drošības pasākumi. 

Turpinām ziņas

Latvijas reģionos, ieguldot 68 miljonus eiro, no jauna izveidoti un atjaunoti teju 60 kultūras un dabas mantojuma objekti, tajā skaitā Krustpils pils. Kultūras ministrija 26. maijā uzsāka informatīvo kampaņu “Atrastā Latvija”, aicinot epidemioloģiski drošā veidā Latvijas iedzīvotājus apmeklēt tūrisma objektus. Kampaņas laikā iedzīvotājiem ir pieejama mājaslapa atrastalatvija.lv, kurā ir iespējams uzzināt vairāk par atjaunotajiem un jaunuzceltajiem kultūras un dabas mantojuma objektiem. Pirmie, novērtējot Latvijas tūrisma jaunieguvumus, šos septiņus ceļus iepazina Latvijas ceļotāji un blogeri. Uz Krustpils pili pa Daugavas ceļu devās Kristaps Kiziks. Viņš atzīmē, ka  “Krustpils pils ir atdzimusi gan no iekšpuses, gan ārpuses un turpina pārraudzīt Daugavas krastus, droši glabā noslēpumus un labprāt uzklausa jaunus”.

Jēkabpilī, Oļu ielā veikta asfaltbetona seguma pirmās kārtas ieklāšana.  Pēc otrās asfaltbetona kārtas ieklāšanas, grāvju un nomaļu sakārtošanas, horizontālā marķējuma un ceļa zīmju uzstādīšanas, noslēgsies šī objekta pārbūve. Kopumā, lai uzlabotu piekļuvi industriālajai zonai, būs veikta ielas pārbūve vairāk kā puskilometra garumā, kā arī rekonstruēts nobrauktuvju segums un veikta inženierkomunicāciju aizsardzība. Plānotais darbu pabeigšanas laiksšī gada jūlijs.  Darbus veic būvuzņēmējs SIA “Krustpils” par līgumsummu 218 tūkstoši 44 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. 

Un vēl

Ja darba devējs kalendārā gada laikā darbiniekam nepiešķir ikgadējo atvaļinājumu, tas ir viens no būtiskākajiem darba tiesību pārkāpumiem. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darba tiesību konsultants Kaspars Rācenājs norāda, ka atvaļinājums ir gan Starptautiskajā konvencijā, gan Satversmē noteikta tiesība. Atvaļinājuma dalīšana pa nedēļām vai pārcelšana uz nākamo gadu pieļaujama tikai ar darbinieka rakstveida piekrišanu. Likumā arī noteikts, ka, piešķirot ikgadējo atvaļinājumu, darba devējam pēc iespējas jāņem vērā darbinieka vēlmes.

Atstājiet komentāru