2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā aprīlī vērojams būtisks nodokļu ieņēmumu pieaugums; Šodien notiks pagastu bibliotekāru sestais congress; un mežos jau atrodamas pirmās bekas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prokuratūra sāk kriminālprocesu par Covid-19 vakcīnu iepirkumu; Veselības ministrija atbalsta izlaidumu un vasaras nometņu rīkošanu; un Naksnīgajās debesīs vērojams supermēness.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima konceptuāli atbalsta Covid-19 sertifikātu ieviešanu Latvijā; Noraida piedāvātos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā; un Sākas pieteikšanās atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā aprīlī vērojams būtisks nodokļu ieņēmumu pieaugums; Šodien notiks pagastu bibliotekāru sestais congress; un mežos jau atrodamas pirmās bekas.

Rosina noteikt, ka pret Covid-19 vakcinētajām personām nebūtu pienākums ievērot prasību lietot sejas aizsargmasku vai respiratoru un ievērot divu metru distanci, neattiektos prasība ievērot pašizolācijas ierobežojumus, ceļojot vai dodoties darba braucienos, kā arī Latvijā papildus noteiktās stingrās epidemioloģiskās drošības prasības. Vakcinētās personas varētu neierobežoti sniegt visus pakalpojumus, ieskaitot patlaban aizliegtos.  Veselības ministrija kopā ar citām ministrijām sagatavojusi priekšlikumus, kas paredz pret Covid-19 vakcinētiem un šo slimību pārslimojušiem cilvēkiem no jūnija vidus ļaut apmeklēt publiskus pasākumus. Par šiem priekšlikumiem šodien lems ministru kabinets.

Nodokļu ieņēmumi Latvijas kopbudžetā četros mēnešos, salīdzinot ar 2020. gada attiecīgo periodu, pieauguši par 168,9 miljoniem eiro jeb 5,9% un veidoja 3,02 miljardus eiro. Straujš nodokļu ieņēmumu pieaugums vērojams aprīlī: ja pirmajos trijos mēnešos nodokļu ieņēmumi kopbudžetā saņemti tuvu pērnā gada attiecīgā perioda līmenim, tad aprīlī tie iekasēti par 174,8 miljoniem eiro jeb 25,4% vairāk nekā pērnā gada aprīlī. Aprīlī atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta datiem lielākais pieaugums nodokļu ieņēmumos vērojams tirdzniecības un apstrādes rūpniecības nozarēs.

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" no neapkalpotajiem lidojumiem no un uz Minsku mēnesī ieņēmumos neiegūs apmēram 20 tūkstoši eiro. Lidostā norāda, ka neiegūtos ieņēmumus veido aviācijas un virszemes apkalpošanas maksas, kā arī negūtie ieņēmumi no kravu apkalpošanas. Lēmumam nav ietekmes uz lidostas "Rīga" darbinieku skaitu. Lidosta "Rīga" nedēļas laikā līdz šim apkalpoja piecus reisus no un uz Minsku. 

Baltkrievija, atbildot uz jaunām rietumvalstu sankcijām, varētu noteikt embargo preču ievešanā un ierobežot tranzītu, norāda Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko, uzsverot, ka Baltkrievija ir spējīga aizsargāt savus pilsoņus un uzņēmumus. Premjers arī norādījis, ka Baltkrievija cer, ka attiecības nesaasināsies līdz neatgriešanās punktam un attieksme pret Baltkrieviju tiks pārskatīta. 

Turpinām ziņas

Šodien  tiešsaistē notiks Latvijas pagastu bibliotekāru 6. kongress “Pagasta bibliotēka – vieta kopienas attīstībai”, kurā piedalīsies arī Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Aknīstes, Salas novadu bibliotekāri. Kongresu organizē Latvijas Nacionālā bibliotēka un Latvijas Bibliotekāru biedrība, tā mērķis ir aktualizēt pagastu bibliotēku nozīmi valsts un pašvaldību infrastruktūrā, vietējo kopienu izaugsmē un ilgtspējīgas sabiedrības veicināšanā. Šobrīd Latvijā ir 627 pagastu bibliotēkas, kurās strādā 737 bibliotekāri. Daudzviet pagasta bibliotēka ir vienīgā publiskā iestāde un tuvākais punkts, kur piekļūt valsts, pašvaldību un komerciestāžu pakalpojumiem. Kongresa norise plānota tematiskās paneļdiskusijās, kas būs veltītas pagastu bibliotēkām kā atbalsta punktiem valsts un pašvaldību stratēģisko mērķu īstenošanā.

Latvijas reģionos, ieguldot 68 miljonus eiro, no jauna izveidoti un atjaunoti teju 60 kultūras un dabas mantojuma objekti – muižas, pilis, baznīcas, katedrāles, muzeji, dabas takas, dārzi, estrādes, torņi, tilti, promenādes, pludmales un citi objekti. Epidemioloģiski drošā veidā aicinot Latvijas iedzīvotājus apmeklēt jaunos tūrisma objektus, Kultūras ministrija uzsākusi informatīvo kampaņu “Atrastā Latvija”, aicinot apmeklēt atjaunotos 60 kultūras un dabas mantojuma objektus 40 Latvijas pašvaldībās. Atjaunošanas darbos kopumā ieguldīti  67 miljoni 965 tūkstoši 274 eiro. 

Un vēl

Sociālajos tīklos pēdējās dienās sēņotāji dižojas ar pirmajām apšu bekām. Latvijas Dabas muzeja mikoloģe un “Lielās Latvijas sēņu grāmatas” autore Inita Dāniele apstiprina, ka maijā pirmās bekas ir sastopamas gadu no gada un tas nav nekas neparasts. Savukārt vienas no Latvijā iecienītākajām sēnēm,  gailenes, gaidāmas ap Jāņiem, jo tās ir izteikti vasaras, nevis pavasara sēnes.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prokuratūra sāk kriminālprocesu par Covid-19 vakcīnu iepirkumu; Veselības ministrija atbalsta izlaidumu un vasaras nometņu rīkošanu; un Naksnīgajās debesīs vērojams supermēness.

Prokuratūra uzsākusi kriminālprocesu par Covid-19 vakcīnu iepirkumu, valdības sēdē informēja ģenerālprokurors Juris Stukāns.Viņš norādīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmums neuzsākt lietu ir atcelts un ir sākts kriminālprocess saistībā ar valsts amatpersonu bezdarbību. Stukāns sacīja, ka šajā procesā vērtēs arī ministru atbildību saistībā ar vakcīnu iepirkumiem.

Pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts viens īpaši lipīga Covid-19 izraisošā vīrusa Indijas paveids, liecina valdībai sniegtais informatīvais ziņojums. Līdz šim tā dēvētais britu Covid-19 paveida īpatsvars aizvadītajā nedēļā sasniedzis 93%, taču ir konstatēts viens Indijas paveida gadījums.     Šis paveids ir salīdzinoši jauns, jo ir maz pētījumu, kā arī nav pilnvērtīgi novērtēta tā ietekme uz sabiedrības veselību. Indijas variants ir “lipīgāks”, paaugstināta izplatīšanās spēja. Pastāv bažas, ka pret šo vīrusa variantu ir  zemāka iepriekš iegūtas imunitātes ietekme, iespējams, “Pfizer” un “AstraZeneca” vakcīnas varētu būt iedarbīgi pret šo variantu. 

Pēc gandrīz gada attālināta darba nākamnedēļ, 1. jūnijā, Ministru kabineta sēde notiks klātienē. Premjers Krišjānis Kariņš informē, ka nākamnedēļ lielākā daļa no valdības ministriem – 11 no 14 – jau būs pilnībā vakcinēti, līdz ar to sēde var notikt klātienē, bet trīs kolēģi, kuri vēl nav vakcinēti, piedalīsies attālināti. Viņš pastāstīja, ka valdības sēžu zāle tagad ir pielāgota šādu daļēji klātienes, daļēji attālināto sēžu rīkošanai.

Latvijas lielākie tirdzniecības centri ir sagatavojuši pieteikumus Satversmes tiesai, un kā pirmais šo pieteikumu ir iesniedzis Valmieras tirdzniecības centrs "Valleta".  Pieteikumā tirdzniecības centri apstrīd Ministru kabineta noteikumu regulējumu, kas no 7.aprīļa rada nevienlīdzīgu situāciju starp tirdzniecības nozares spēlētājiem un negatīvi ietekmē tirgotājus, telpu iznomātājus, valsts tautsaimniecību un noteiktas sabiedrības grupas. Tirdzniecības centri iesniegtajos pieteikumos aicina Satversmes tiesu atzīt konkrēto Ministru kabineta noteikumu regulējumu par neatbilstošu Satversmei.

Turpinām ziņas

Izvērtējot Covid-19 infekcijas izplatību, vakcinācijas aptveri un Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājumu, Veselības ministrija atbalsta  bērnu vasaras nometņu un izglītības iestāžu izlaidumu rīkošanu. Norādīts, ka izlaidumu rīkošana atbalstāma, ārā uz divām stundām pulcējot līdz 30 cilvēku – izglītojamos un pedagogus. Dalībniekiem pasākuma laikā jālieto deguna un mutes aizsargmaskas. Līdzīgi kā pagājušajā gadā tuvinieki un draugi sveikt absolventus varēs vēlāk pēc izlaiduma svinīgās daļas – tuvāko lokā un ievērojot esošo pulcēšanās kārtību. Ministrijas eksperti uzskata, ka arī bērnu vasaras nometņu rīkošana klātienē būtu iespējama, ievērojot noteiktu dalībnieku skaitu – vienā grupā ļaujot pulcēties līdz 20 bērniem.

Saeima atbalstīja plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumu, ar ko no 3. jūlija liegs laist tirgū konkrētus plastmasas priekšmetus. Likums paredz, ka ražotājs Latvijā nevarēs laist tirgū - vates kociņus, galda piederumus, šķīvjus, salmiņus, dzērienu maisāmkociņus, baloniem piestiprināmus un to turēšanai domātus kociņus un to mehānismus. Tāpat plānots aizliegt no putu polistirola izgatavotus pārtikas un dzērienu iepakojumus, tā korķīšus un vāciņus, dzērienu glāzes un to vāciņus. Ražotājam paredzēts pienākums patērētājiem tā vietā piedāvāt izstrādājumus, kas nesatur plastmasu, vai pārdot atkārtoti lietojamus plastmasas priekšmetus. Nolemts, ka ļaus izpārdot vienreizlietojamās plastmasas preces, ja tās būs laistas tirgū līdz šī gada 2. jūlijam.

Un vēl

Naksnīgajās debesīs visā pasaulē patlaban vērojams supermēness. Zemes dabiskais pavadonis izskatās neparasti liels, jo tas pietuvojies mūsu planētai. Eliptiskā orbīta ir kā liela ovāla trase. Kad Mēness ir patiešām tuvu, tas izskatās  lielāks, un šis lielums ļauj tam īpaši parādīties. Pilnmēnesī tas šķiet īpašs. Zinātnieki informē, ka Zemei tuvākais Mēness orbītas punkts atrodas apmēram 357 tūkstošu kilometru attālumā. Supermēness ir par apmēram 14% lielāks un par 30% spožāks nekā Mēness tālākajā orbītas punktā, un ir viedoklis, ka tas var izraisīt zemestrīces un vulkānu izvirdumus. Tomēr zinātniski pierādījumi šīm teorijām nav iegūti.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima konceptuāli atbalsta Covid-19 sertifikātu ieviešanu Latvijā; Noraida piedāvātos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā; un Sākas pieteikšanās atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai.
Ar grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā plāno Latvijā ieviest sertifikātus, kas apliecinās pret Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas faktu vai informāciju par veiktā testa rezultātu. Šādu lēmumu pirmajā lasījumā pieņēma Saeima. Sertifikātu izmantošanas kārtību vēl būs jānosaka valdībai. Šādi sertifikāti vajadzīgi, lai varētu atļaut izmantot izņēmumus no epidemioloģiskās drošības pasākumiem personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 infekciju, to pārslimojušas vai kurām veiktie Covid-19 testi ir negatīvi. 

Speciālisti patlaban izvērtē aizvadītajā nedēļā saņemto informāciju par vienu nāves gadījumu divas nedēļas pēc vakcinācijas pret Covid-19, liecina Ministru kabineta sēdei iesniegtā prezentācija par vakcinācijas gaitu. Kopumā nedēļas laikā saņemts 71 ziņojums par blakusparādībām par Covid-19 vakcīnām. Blakusparādību gadījumu skaits uz 100 vakcīnu devām ir 0,21. Tostarp saņemti 13 ziņojumi par būtiskām blakusparādībām. Vairāk to ir bijis pēc "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas otrās devas. Tāpat saņemts viens ziņojums par letālu gadījumu divu nedēļu laikā pēc vakcinācijas. Pašlaik notiek ziņojuma izvērtēšana un vākti nepieciešamie papilddati. 

Nākamnedēļ valdība varētu spriest pa to, kā mainīt ceļotāju kontroles stratēģiju, lai pasargātu Latviju no jaunu Covid-19 vīrusa paveidu ievešanas.  Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsver, ka viņu satrauc tas, ka no Lielbritānijas cilvēki bez pašizolācijas ieceļo Latvijā un netiek šķirots, kurš ir slimojis, kurš vakcinēts un kurš nē. Kā skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, Covid-19 Indijas celms ir konstatēts 26 valstīs un Latvija varētu būt 27., jo viens šāds gadījums ir konstatēts arī pie mums.

Minskas lidostas dispečeri brīdināja “Ryanair” pasažieru lidmašīnas pilotus par lidmašīnā it kā ievietoto spridzekli gandrīz pusstundu pirms tam, kad Minskas lidosta pa elektronisko pastu saņēma attiecīgu brīdinājumu. Šāds secinājums izriet no izmeklēšanas, ko veicis pētījumu centrs “Dosjē” kopā ar “The Daily Beast” un “Der Spiegel” žurnālistiem. Baltkrievijas vadoņa Aleksandra Lukašenko un viņa līdzgaitnieku stāstītā versija, ka lidsabiedrības “Ryanair” lidmašīna, kas bija ceļā no Atēnām un Viļņu, svētdien tika nosēdināta Minskas lidostā, lai it kā glābtu lidmašīnu no spridzināšanas draudiem, jau no paša sākuma šķita ne pārāk ticama. It sevišķi pēc tam, kad palestīniešu grupējums “Hamas”, kam Lukašenko režīms piedēvēja spridzināšanas draudus, noliedza jebkādu saistību ar šo incidentu. Visticamāk, tā bija Baltkrievijas specdienestu īstenota operācija, lai varētu apcietināt Lukašenko režīma pretinieku Romānu Protaseviču, kurš lidoja ar šo lidmašīnu. Šis mērķis tika sasniegts, taču ar pēdu slēpšanu Baltkrievijas specdienestiem nav veicies pārāk spoži.

Turpinām ziņas

Saeima 1.lasījumā noraidīja piedāvātos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredzētu norādīt kaloriju daudzumu uz šo dzērienu iepakojuma. Izmaiņu mērķis bija panākt to, lai uz alkoholisko dzērienu pudeļu marķējuma tiktu norādīta informācija par alkoholisko dzērienu – par tā sastāvdaļām, uzturvērtību, tajā skaitā enerģētisko vērtību.

Saeima šodien ratificēja Latvijas un Eiropas Kodolpētījumu organizācijas  jeb CERN līgumu par asociētās dalībvalsts statusa piešķiršanu Latvijai. Šādu soli paredz šodien pieņemtais likums.    Jau ziņots, ka šī gada 14. aprīlī tika parakstīts Latvijas un CERN līgums. Līdz ar līguma ratificēšanu arī Latvijas uzņēmējiem būs iespēja piedalīties CERN iepirkumos. CERN ir Eiropas zinātniska organizācija, kas nodarbojas ar fundamentālās fizikas pētījumiem un ļoti plaša spektra tehnoloģiju izstrādi. 

Un vēl

No šodienas sākas pieteikumu pieņemšana "Altum" jaunajā atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai. Atbalsts tiks sniegts garantiju, tehniskās palīdzības un grantu veidā, uz kuriem var pieteikties gan atsevišķi, gan kopā. Uz atbalstu garantijas veidā var pretendēt jebkura fiziska persona, kuras īpašumā ir ekspluatācijā nodota privātmāja, kurā netiek veikta saimnieciskā darbība un kura atbilst viena dzīvokļa mājas klasei saskaņā ar būvju klasifikāciju. Lai pieteiktos dalībai programmā, vispirms ir jāvēršas pie savas komercbankas, lai saņemtu konsultāciju par aizdevuma saņemšanas iespējām. Pēc tam ir jāaizpilda pieteikums portālā "mans.altum.lv", pievienojot tam nepieciešamos dokumentus.

Atstājiet komentāru