2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizturēts Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Andrejs Sozinovs; Iedzīvotājus aicina pieteikties vakcinācijai Jēkabpilī; un Mēneša laikā ekstremāls mitrums konstatēts deviņos Latvijas novados

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Cik daudz Latvijas iedzīvotāju pārslimojuši Covid-19 infekciju pašiem to nenojaušot? Šorīt Krustpils pagastā izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks; un Šodien Radio1 ēterā viss par pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā, - uzdod savu jautājumu!

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēji pieprasa visu veikalu atvēršanu no 1.jūnija;  Nodarbinātības valsts aģentūra rīko akciju – Sezonas darbi; un Nedēļas nogalē gaidāmas nelielas salnas.


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizturēts Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Andrejs Sozinovs; Iedzīvotājus aicina pieteikties vakcinācijai Jēkabpilī; un Mēneša laikā ekstremāls mitrums konstatēts deviņos Latvijas novados

Valsts drošības dienests aizturējis Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieku Andreju Sozinovu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā apstiprina, ka aizturētas divas Valsts policijas amatpersonas, ir veiktas kratīšanas arī viņu darba vietās. Izmeklēšanu kriminālprocesā veic Valsts drošības dienests, kas informē, ka papildus informācija tiks sniegta pēc sākotnējo procesuālo darbību pabeigšanas.

Latvija no Eiropas Savienības atbalsta instrumenta bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā Covid-19 krīzes mazināšanai saņēmusi papildus 112,5 miljonus eiro. Finanšu ministrijā skaidroja, ka šie līdzekļi ir Eiropas Komisijas pagaidu atbalsta instruments bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā pēc Covid-19 uzliesmojuma, kura ietvaros Latvija jau ir izmantojusi finansējumu 192 miljonu eiro apmērā, un pēc papildu aizdevuma saņemšanas kopējais aizdevuma apjoms Latvijai veidos 305,2 miljonus eiro.

Eiropas Savienības valstu līderi vienojušies liegt Baltkrievijas aviokompāniju lidojumus Eiropas Savienības gaisa telpā. Reaģējot uz Baltkrievijas rīcību ar civilās lidmašīnas novirzīšanu uz Minsku, ES līderi aicinājuši lidsabiedrības izvairīties no Baltkrievijas gaisa telpas. Tāpat ES līderi pieprasījuši nekavējoties atbrīvot Minskā aizturēto opozicionāru Romānu Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu. Tāpat saskaņā ar Eiropadomes vienošanos tiks noteiktas mērķtiecīgas ekonomiskās sankcijas.

Solidarizējoties ar Baltkrievijas opozīciju un Rīgu, arī pie Viļņas mērijas pacelts Baltkrievijas vēsturiskais balti sarkanbaltais karogs. Karogs pacelts arī protestējot pret to, ka Minskas lidostā tika likts piespiedu kārtā nolaisties aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai. Viļņas mērija norāda, ka tā ir pilsētas un tās mēra attieksme pret notikumiem Baltkrievijā, lidmašīnas piespiedu nolaišanos nosaucot par terora aktu.

ASV prezidenta Džo Baidena pirmā klātienes tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu notiks 16. jūnijā Šveices pilsētā Ženēvā. Par to paziņojusi Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki. Baltā nama oficiālajā paziņojumā norādīts, ka tikšanās laikā tiks apspriests ļoti plašs divpusējo un starptautisko jautājumu loks.

Viens no britu zooloģiskajiem dārziem priecājas par reta lemura mazuļa nākšanu pasaulē. Mazais sarkanvēdera lemurs piedzima vecākiem Ainai un Frejam Česteras zooloģiskajā dārzā. Tas svēra aptuveni 70 gramus, proti, aptuveni tikpat, cik banāns. Pūkainais jaundzimušais, kura dzimums vēl nav noskaidrots, ir pirmais sarkanvēdera lemura mazulis, kas dzimis šajā zooloģiskajā dārzā. Tas ir priecīgs notikums jo īpaši tādēļ, ka sarkanvēdera lemurs pašlaik ir īpaši apdraudēta suga.

Turpinām ziņas

Iedzīvotāji tiek aicināti izmantot iespēju un pierakstīties vakcinācijai pret Covid-19 Alūksnē, Jēkabpilī, Madonā, Ventspilī, Tukumā un Rīgā.  Minētajās pilsētās vakcinācija notiks ar "Pfizer"/"BioNTech" ražotāja vakcīnu. Iedzīvotāji tiek aicināti izmantot iespēju un pierakstīties uz vakcināciju arī Jēkabpilī, sporta hallē, šodien, 26. maijā, piektdien, 28. maijā, un sestdien, 29. maijā. Ikviens ir aicināts pieteikties vietnē manavakcina.lv vai pa tālruni 8989.

Vakcinēšanas pret Covid-19 aptvere Latgalē pašlaik ir uz pusi mazāka nekā vidēji Latvijā, liecina Vakcinācijas projekta nodaļas vadītājas Evas Juhņēvičas sniegtā informācija. Pašlaik vakcinācijas aptvere Latvijā vidēji ir 11,3%. Kurzemē, Rīgā un Vidzemē tā ir augstāka par vidējo, piemēram, Kurzemē sasniedzot 13,6%. Savukārt Zemgalē pret Covid-19 vakcinējušies 9,4% iedzīvotāju, bet Latgalē šīs rādītājs ir 5,5%. Lai nodrošinātu lielāku vakcinēšanas aptveri Latgalē, līdz šim sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un pašvaldībām jau ir organizēti četri mobilie vakcinācijas punkti Latgalē - Špoģos, Silenē, Maltā un Viļānos. Šādi punkti plānoti arī Krāslavas un Aglonas novadā.

Un vēl

Maija vidū aprēķinātais sausuma un mitruma viena mēneša rādītājs, kas paredzēts apdrošināšanai lauksaimniecības jomā, deviņos novados Vidzemē liecināja par ekstremālu mitrumu. Tikai pirms mēneša - aprīļa vidū – nokrišņu indekss vienam mēnesim septiņos novados uzrādīja ekstremālu sausumu, savukārt indekss diviem mēnešiem tobrīd liecināja par ekstremālu sausumu 20 novados. Savukārt maija vidū aprēķinātais nokrišņu indekss diviem mēnešiem Latvijā bija normas robežās vai arī liecināja par mērenu mitrumu. Tikmēr jaunākie dati par sausuma un mitruma viena mēneša rādītāju liecina, ka deviņos novados, tajā skaitā arī Aizkraukles, Kokneses un Skrīveru mitrums pieaudzis līdz ekstremālam līmenim. Citviet Latvijā valda mērens vai ļoti liels mitrums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Cik daudz Latvijas iedzīvotāju pārslimojuši Covid-19 infekciju pašiem to nenojaušot? Šorīt Krustpils pagastā izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks; un Šodien Radio1 ēterā viss par pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā, - uzdod savu jautājumu!

Aptuveni 12% Latvijas iedzīvotāju pārslimojuši Covid-19 infekciju pašiem to nenojaušot. Visaugstākā antivielu izplatība atklāta Latgales reģionā - 21% testēto iedzīvotāju, kuri uzskatījuši, ka ar Covid-19 infekciju nav slimojuši, savukārt viszemākā izplatība ir Kurzemē - 6% iedzīvotāju. Šie ir galvenie secinājumi pētījumā par Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā un iedzīvotāju imunitāti pret šo vīrusu. Pētījumā arī  noskaidrots, ka vislielākais Covid-19 pārslimojušo īpatsvars ir tieši bērnu vecumā līdz 13 gadiem vidū. Un tas pierāda, ka skolu slēgšana ir efektīva infekcijas ierobežošanas metode. Pētījumā piedalījās 127 ģimenes ārstu prakses no visas Latvijas un pētījumā pārbaudīti paraugi no teju 5 tūkstoši 700 iedzīvotājiem.

Gadiem ilgi skaļi tiek diskutēts par pesticīdu lietošanu un to ietekmi uz bitēm un kā norāda biškopji – tas arvien aktuālāk kļūst arī pie mums Latvijā. Jaunākie dati rāda, ka Latvijas medū ir atrodami pesticīdi, informē Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētājs, biškopis Andrejs Briedis. Ja pirms trim, četriem gadiem,  varēja droši teikt, ka Latvijas medu varam pirkt droši, jo Latvijas medū diez vai atradīs pesticīdus, tad diemžēl jaunākie dati ne tikai no Biškopības biedrības, bet arī no institūta “Bior” pētījumiem rāda, ka Latvijas medū diemžēl ir pesticīdi. Turklāt to pēdas atrastas pat vissavvaļākajos bišu stropos. 

Jau ziņots, ka pesticīdu lietošana nereti ir nāves spriedums bitēm, it sevišķi tos izmantojot nevietā un neīstajā laikā, neatbilstoši noteikumiem. Pagājušajā gadā aizsākto aicinājumu līdz 2035. gadam pakāpeniski pārtraukt sintētisko pesticīdu lietošanu ir parakstījuši teju 500 tūkstoši Eiropas Savienības valstu pilsoņi.

Pēdējo dienu laikā Luminor banka ir saņēmusi informāciju par vairākiem gadījumiem, kad klienti saņēmuši zvanus no personām, kas, uzdodoties par bankas darbiniekiem, informē klientus par tiem izgatavotu maksājumu karti, tādējādi cenšoties iegūt klientu personīgos datus. Krāpniecības mēģinājumiem tiek izmantota platforma “Viber”, saziņu veicot no ārvalstu tālruņa numuriem krievu valodā. Luminor atgādina, ka saziņā ar klientiem netiek izmantota “Viber” mobilā platforma, tāpat banka nekad nezvana vai neatzvana ar lūgumu izpaust klientu privātos datus un aicina uzmanīties no mrāpniekiem.

Turpinām ziņas

Šorīt ap pulksten četriem no rīta  Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma informāciju, ka Krustpils novadā Krustpils pagastā kaltē ir izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, Jēkabpils, Pļaviņu un Līvānu ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka kaltē deg metāla konteineros novietota malka. Saskaņā ar saņemto informāciju kaltē izvietoti apmēram 30 malkas konteineri, kurus līdz pulksten deviņiem uzņēmuma traktortehnika no kaltes bija izvedusi. Ārpus ēkas ugunsdzēsēji glābēji malku salēja ar ūdeni un kaltē pārbaudīja blakus sekcijas, degšana tajos netika konstatēta. Dzēšanas darbus apgrūtināja spēcīgais sadūmojums. Pēc pulksten deviņiem ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās ierobežot liesmu izplatīšos. Kopējā degšanas platība bija 60 m2 platībā. Darbs notikuma vietā turpinājās, lai pilnībā nodzēstu visu degošo malku. 

Pagājušajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 41 izsaukumu –  desmit uz ugunsgrēku dzēšanu, 27 uz glābšanas darbiem, bet četri izsaukumi bija maldinājumi.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas, iepriekš uzsāktā kriminālprocesā Rēzeknes un Riebiņu novados izņēma šaujamieročus, munīciju un nelegāli ražotu alkoholu. Uzsākts kriminālprocess. 21.maijā policija, veicot operatīvos pasākumus Rēzeknes un Riebiņu novados, noskaidroja vairāku personu saistību ar šaujamieroču nelikumīgu apriti. Vairāku kratīšanu rezultātā, 1949.gadā dzimuša vīrieša īpašumā esošajās ēkās tika konstatēta un  izņemta nelikumīgi glabāta Makarova pistole, karabīne, 63 dažāda kalibra šaujamieroču patronas un 54 litri nezināmas izcelsmes alkoholisko dzērienu, no kuriem 40 litri, iespējams, ir spirts. Nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. Pēc policijas rīcībā esošās informācijas minētie šaujamieroči bija paredzēti realizēšanai organizētam noziedzīgam grupējumam. 

Un vēl

Šodien pulksten 16.10 Radio1 ēterā skanēs Jēkabpils pilsētas pašvaldības raidījums - Jēkabpils šodien un rīt. Jēkabpils Radio1 studijā viesosies Jēkabpils novada pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace. Raidījumā viss par 5.jūnija Jēkabpils novada pašvaldību vēlēšanām – balsošanas kārtība iecirknī un vēlētāja atrašanās vietā, ārtelpās, pa pastu un vēl cita svarīga informācija. Raidījumu vadīs žurnālists Ainārs Zariņš. Uzdot savu jautājumu studijas viesim var raidījuma laikā vai jau laikus Radio1.lv feisbuka kontā vai arī sūtīt uz Wattsap 22320220.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēji pieprasa visu veikalu atvēršanu no 1.jūnija;  Nodarbinātības valsts aģentūra rīko akciju – Sezonas darbi; un Nedēļas nogalē gaidāmas nelielas salnas.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirgotāju asociācija un Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse ir nosūtījušas atklāto vēstuli Ministru prezidentam, aicinot no 1. jūnija atļaut darboties visiem veikaliem Latvijā, tai skaitā tirdzniecības centros esošajiem tirgotājiem. Vēstulē nozares pārstāvji skaidro, ka pastāvošie ierobežojumi nozarē nav epidemioloģiski pamatoti un rada milzīgus ekonomiskus zaudējumus. Gadījumā, ja valdība nepieņem lēmumu par ierobežojumu atcelšanu, tirdzniecības centri sagaida papildu atbalsta piešķiršanu.

Valsts drošības dienests līdz šim nav ieguvis informāciju par tiešiem un sistemātiskiem ārvalstu centieniem ietekmēt pašvaldību vēlēšanu norisi Latvijā. Drošības dienests aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par gadījumiem, kad ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli vai nemateriāli labumi par balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle. Tāpat dienests aicina darīt zināmu, ja ir informācija par apzināti nepareizu balsu skaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam vai aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Ziņot aicina pa tālruni 80002070 vai mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Interpretējot dažādu iestāžu epidemioloģiskās drošības prasības, daļā sabiedrības radies priekšstats, ka vakcinēšanās pret Covid-19 izraisošo vīrusu noteiktās situācijās ir obligāta. Tiesībsarga birojs apliecina, ka tā ir neprecīza interpretācija, bet politiķi sola – šī vakcīna Latvijā obligāta nebūs. Tiek norādīts, ka Saeimai ir juridiski jānostiprina nosacījums, ka gan valsts un pašvaldības labā strādājošajiem un dienošajiem, gan privātā sektora darbiniekiem nedrīkst jebkādi uzspiest Covid-19 vakcināciju. 

Līdzšinējais vakcinācijas temps liecina, ka Eiropas Savienības valstīm varētu izdoties līdz jūlija beigām sasniegt izvirzīto mērķi: pret Covid-19 vakcinēt vismaz 70% pieaugušo. Tā pēc Eiropas Savienības līderu samita paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Pašlaik vakcinācija Eiropā norit visai strauji. Tādēļ, kā atzina fon der Leiena, ir iespējams runāt par pakāpenisku ierobežojumu mīkstināšanu.

Turpinām ziņas

Lai veicinātu sezonas darbu devēju un sezonas darbu meklētāju satikšanos, Nodarbinātības valsts aģentūra jeb NVA kopš marta īsteno akciju Sezonas darbi, aicinot darba devējus, kuri meklē sezonas darbiniekus, reģistrēt darba piedāvājumus. Darba devēju reģistrētās sezonas vakances tiek operatīvi publicētas sadaļā Sezonas darbi Nodarbinātības valsts aģentūras tīmekļvietnē un ik dienu aktualizētas. NVA reģistrētais bezdarbnieks, strādājot sezonas darbus, var saglabāt arī bezdarbnieka statusu, ja ir nodarbināts uz noteiktu laiku, kas divreiz gada periodā nepārsniedz kopumā 120 dienas. NVA akcijā Sezonas darbi jau ir iesaistījušies 90 darba devēju, piedāvājot tūkstoš 164 aktuālās sezonas vakances dažādās darbības jomās.  

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests 2021.gada pavasarī organizēja radošo darbu konkursu - „Mana rīcība plūdu gadījumā”. Līvānu novada Jaunsilavas pamatskolas 5.klases skolniece Samanta Kalderauska, ir starp deviņiem konkursa uzvarētājiem! Vizuālās mākslas skolotājas Līgas Slicas iedrošināta, viņa konkursam iesniedza atraktīvu video. Izklausās vienkārši, taču īstenībā tik vienkārši nemaz nebija: vispirms Samanta izgatavoja cilvēku figūras no plastilīna, izdomāja spraigu sižetu, izveidoja atbilstošu situācijas fonu un tikai tad nofilmēja, beigās pievienojot arī rakstisku atgādinājumu, kas visiem jāievēro plūdu laikā.
 
Un vēl

Šīs nedēļas nogalē pastiprināsies anticiklona ietekme, tādēļ laiks Latvijā kļūs pārsvarā sauss un saulains, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien vēl daudz līs, iespējams arī pērkona negaiss. Piektdien nokrišņu kļūs mazāk, lietus mākoņi gaidāmi galvenokārt Kurzemē un Zemgalē. Sestdien tikai valsts austrumu daļā prognozēts īslaicīgs lietus, un, sākot ar svētdienu, visā valstī varētu iestāties sausa laika periods. Vējš iegriezīsies no ziemeļiem un samazinoties mākoņu daudzumam, naktis kļūs dzestrākas - aukstākajās naktīs gaisa temperatūra divu metru augstumā vietām var tuvoties nullei, bet zāles augstumā noslīdēt zem nulles.

Maksimālā gaisa temperatūra tuvākajās pēcpusdienās saglabāsies zem +20 grādiem, bet nākamnedēļ var sasniegt +25 grādus. Saskaņā ar Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem jūnija vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma zem normas, nokrišņu daudzums - tuvu normai. Karsta laika varbūtība pieaugs no 10% nākamnedēļ līdz 30% jūnija beigās.

Atstājiet komentāru