2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltkrievija izraida Latvijas vēstnieku un diplomātus, Latvija atbild ar to pašu; Līvāni atzīmēs 95. jubileju; un Visbiežāk elektrotraumas gūst vasarā, aicina būt piesardzīgiem.


Radio1 ziņas 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir sabiedrības skatījumā aktuālākās problēmas drošības jomā? 12 reģionālo ceļu posmos sāk atjaunot segumu un Izglīto par drošību dzelzceļa tuvumā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bezdarba līmenis pirmajā ceturksnī Latvijā pieaudzis līdz 8,1%; Jēkabpilī, Palejas ielā tiek veikta asfalta apakškārtas izbūve; un Sinoptiķi brīdina par spēcīgu lietu naktī un rīt dienā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltkrievija izraida Latvijas vēstnieku un diplomātus, Latvija atbild ar to pašu; Līvāni atzīmēs 95. jubileju; un Visbiežāk elektrotraumas gūst vasarā, aicina būt piesardzīgiem.

Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis vakar izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti. Ārlietu ministrija informē, ka vēstniekam jāpamet Baltkrievija 24 stundu laikā, savukārt pārējiem diplomātiem - 48 stundu laikā. Vēstniecībā darbu turpināt paliks viens administratīvais darbinieks. Reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas Ārlietu Ministrija ir izsaukusi Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim. 

Eiropas Savienība varētu slēgt savu gaisa telpu un visas lidostas Baltkrievijas aviokompānijām un aicināt visas Eiropas Savienībā bāzētās aviokompānijas izvairīties no Baltkrievijas gaisa telpas. Ja ES 27 līderi piekritīs Eiropadomes priekšsēdētāja Šarla Mišela sagatavotajam projektam, viņi līdz ar to "stingri" nosodīs lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu Minskā. Saskaņā ar projektu Eiropadome "aicina visas ES bāzētās aviokompānijas izvairīties lidot virs Baltkrievijas".

Kamēr rietumvalstu politiķi un amatpersonas asi nosoda Baltkrievijas režīma īstenoto “Ryanair” pasažieru lidmašīnas sagrābšanu, Krievijas politiķu reakcija uz šo gadījumu bijusi neitrāla vai pat pozitīva, lai gan līdz ar baltkrievu žurnālistu tika aizturēta arī viņa draudzene, Krievijas pilsone. Krievijas Valsts domes deputāts Vjačeslavs Lisakovs, kurš pārstāv valdošo partiju “Vienotā Krievija”, uzslavējis Baltkrievijas specdienestus par “spoži veiktu operāciju”.

Tiek ziņots, ka Minskā svētdien aizturētajam Baltkrievijas opozicionāram Romānam Protasevičam radušās nopietnas problēmas ar sirdi un viņš kritiskā stāvoklī hospitalizēts vienā no Minskas slimnīcām. Romāna Protaseviča māte paziņojusi, ka saskaņā ar neapstiprinātu informāciju viņas dēls atrodas vienā no Minskas slimnīcām. 
 
Valsts policijas Rīgas Brasas iecirknī uzsākta resoriskā pārbaude, un tiks vērtēts, vai nav pārkāpti epidemioloģiskās drošības noteikumi īpašo personu jeb VIP ložās pasaules čempionāta hokejā atklāšanas spēlē. Īpašo viesu ložas apmeklēja ne vien cilvēki, kuru darba pienākumi tieši saistīti ar čempionāta rīkošanu, bet arī dažādi viesi. Attēlos redzams, ka ne visi ievēroja epidemioloģiskās drošības noteikumus.    

Baltkrievijas Hokeja federācija par vakar Rīgas centrā veikto karoga maiņu iesniegusi notu Starptautiskajai Ledus hokeja federācijai, 2021.gada pasaules čempionāta rīkotājiem un Latvijas Hokeja federācijai. Jau ziņots, ka pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Turpinām ziņas

Pilsētas tiesības Līvāniem tika piešķirtas 1926.gada 7.jūnijā un šogad Līvāni svin 95.to jubileju.  No 31. maija līdz 7. jūnijam nedēļas garumā ATSLĒGA LATGALES VĀRTOS - LĪVĀNI aicina ikvienu baudīt un izjust svētku garu, kas iemiesosies krāsās, skaņās, gaismās, ūdens čalās, dzejā, stāstos un kustībā. Līvānu pilsētas svētku norises apmeklējamas individuāli vai mājsaimniecību ietvaros, ievērojot epidemioloģisko drošību. Visas svētku nedēļas garumā norisināsies fotoakcija iedzīvotājiem "Mana mīļākā vieta Līvānos", kā arī  izzinošā kustību spēle pa pilsētas vēsturiskajām vietām “Līvāni toreiz un tagad”. Plašāk par svētku programmu un katras dienas aktivitātēm lasiet portālā Radio1.lv.

Noslēgusies makulatūras vākšanas konkursa “Tīrai Latvijai” mācību gada sezona. Zemgales reģiona izglītības iestāžu pārstāvji pārstrādei nodevuši vairāk nekā 90 tonnas makulatūras. Visvairāk makulatūras šogad savāca skolēni no Pļaviņu novada ģimnāzijas, pārstrādei nododot 4,58 tonnas. 2.vietu Zemgales reģionā ieguvusi Svētes pamatskola, bet 3.vietu – Sūnu pamatskola, kas savāca 3,7 tonnas makulatūras.

Un vēl

Vasara ir elektrotraumām bagātākais laiks, tāpēc "Sadales tīkls" mācību gada noslēgumā aicina skolotājus un vecākus atgādināt bērniem elektrodrošības noteikumus, kas jāievēro gan iekštelpās, gan ārpus tām. Sākoties vasaras brīvlaikam, bērni un jaunieši var kļūt izklaidīgāki, neuzmanīgāki, biežāk atrasties bez pieaugušo uzraudzības, kā arī vairāk laika pavadīt pilsētvidē un dabā, kur sastopama elektroapgādes infrastruktūra. Šogad reģistrētas jau 12 elektrotraumas, tai skaitā trijos gadījumos cietuši bērni. Diviem pieaugušajiem traumas bijušas letālas. Tāpēc ir svarīgi ievērot drošības noteikumus un par tiem atgādināt bērniem.

Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir sabiedrības skatījumā aktuālākās problēmas drošības jomā? 12 reģionālo ceļu posmos sāk atjaunot segumu un Izglīto par drošību dzelzceļa tuvumā.

 Sabiedrības skatījumā aktuālākās drošības problēmas valstī ir korupcija, pandēmija un finanšu noziegumi, liecina Iekšlietu ministrijas  sadarbībā ar pētījumu uzņēmumu "Latvijas fakti" veiktā iedzīvotāju aptauja. Iedzīvotāju ieskatā aktuālākās drošības problēmas valstī ir korupcija, kuru minēja 74% aptaujāto. 71% iedzīvotāju par aktuālu problēmu atzina arī Covid-19 pandēmiju, 70% - finanšu noziegumus, bet organizēto noziedzību un kibernoziedzību par aktuālu problēmu uzskata 66% iedzīvotāju. Tāpat iedzīvotājus satrauc arī tādas drošības tēmas kā satiksmes drošība, cilvēku tirdzniecība un ekspluatācija, civilā aizsardzība dabas un cilvēku izraisītu katastrofu gadījumos, imigrantu vai bēgļu pieplūdums.

Nedēļas sākumā vakcinācijas temps Latvijā ir līdzīgs pagājušajā nedēļā novērotajam, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pirmdien potes pret Covid-19 saņēmusi 7 tūkstoši 931 persona, tajā skaitā pirmo poti – 2 tūkstoši 847 cilvēki, otro – 4 tūkstoši 315, bet vēl 769 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva. Jau ziņots, ka līdz šim vienā dienā vakcinēto skaita rekords fiksēts 12.maijā, kad potes saņēma ap 22 tūkstoši cilvēku. 

Pret Covid-19 nevakcinētus skatītājus pasaules hokeja čempionātā Rīgā ielaist nevajadzētu, savukārt vakcinēto ielaišanas gadījumā epidemioloģiskās drošības riski būtu zemi, taču vēl nav IT risinājuma vakcinēšanās fakta apliecināšanai, - šāda nostāja pausta Veselības ministrijas vēstulē, kas tapusi pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa rezolūcijas ministrijai izvērtēt "Saeimas paziņojumu", ar kuru valdībai tika uzdots nekavējoties izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot hokeja čempionātu. Pārbaudīt, vai skatītāji ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, varēs ar Eiropas Savienības digitālo sertifikātu, kuru Latvijā testa režīmā plāno sākt lietot 1.jūnijā, ja Saeima pieņems nepieciešamos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. 

Trīs pētnieki no Ķīnas Uhaņas Viroloģijas institūta 2019. gada novembrī saslimuši un meklējuši palīdzību vietējā slimnīcā. Lai gan Pekina sacījusi, ka pirmais oficiālais Covid-19 gadījums konstatēts 2019. gada 8. decembrī, šiem pētniekiem, kas slimnīcā nonāca jau novembrī, bija gan koronavīrusam, gan citām sezonālajām slimībām raksturīgie simptomi. ASV izlūkošanas ziņojumā atklātā informācija jau atkal raisījusi diskusijas par patieso Covid-19 izcelsmes vietu. Viena no hipotēzēm ir, ka vīruss, iespējams, izkļuvis no laboratorijas Uhaņā.

Turpinām ziņas

Turpinoties būvdarbu sezonai, valsts autoceļu tīklā 12 reģionālo un vietējo autoceļu posmos sākta seguma atjaunošana un ar to saistītie darbi. Autovadītājiem ir jārēķinās ar papildu satiksmes ierobežojumiem un ilgāku laiku ceļā. Seguma atjaunošana uzsākusies arī  autoceļos - Pļaviņas–Ērgļi Ērgļu novadā, darbus veic SIA "Saldus ceļinieks" par līgumsummu 280 tūkstoši 598 eiro; Krāslava–Preiļi–Madona  no Preiļiem līdz Prīkuļiem, darbus veic ceļu būvniecības firma SIA "Binders" par līgumsummu 368 tūkstoši 983 eiro un autoceļā Līvāni–Preiļi posmā no Līvāniem līdz Rožupei, darbus veic "A.K" par līgumsummu miljons 273 tūkstoši 776 eiro.

Saeimas Juridiskās komisijas sēdē 25. maijā pirms galīgā lasījuma skatīs grozījumus Zemesgrāmatu likumā, kur paredzēts apspriest arī priekšlikumu samazināt valsts nodevas apmēru par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā: fiziskai personai – no 2% uz 1,5% no īpašuma vērtības, savukārt juridiskai personai par dzīvokļa īpašuma nostiprināšanu no 6% uz 2% no īpašuma vērtības. Tiek lēsts, ka nodevas samazināšana varētu veicināt darījumu skaita ar nekustamo īpašumu pieaugumu, jo kopējās ar īpašuma iegādi saistītās izmaksas samazināsies un līdz ar to mājokļi varētu kļūt pieejamāki.

Un vēl

Neuzmanība, pārgalvība, reizēm arī savu fizisko spēju nepareiza novērtēšana ir galvenie iemesli, kādēļ notiek negadījumi uz dzelzceļa. Lai mazinātu traumēto un bojāgājušo skaitu, “Latvijas dzelzceļš” gan ar lekciju, gan ar dokumentālu īsfilmu palīdzību cenšas izglītot sabiedrību drošības jautājumos. Pērn negadījumos uz dzelzceļa iesaistīti 13 cilvēki, šogad jau pieci.  ''Latvijas dzelzceļā'' arī atgādina, ka sliežu ceļš nav vieta, kur klausīties mūziku austiņās. “''Latvijas dzelzceļš'' ir izstrādājis īpašu drošības stundu, kurai aicina pieteikties skolas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bezdarba līmenis pirmajā ceturksnī Latvijā pieaudzis līdz 8,1%; Jēkabpilī, Palejas ielā tiek veikta asfalta apakškārtas izbūve; un Sinoptiķi brīdina par spēcīgu lietu naktī un rīt dienā.

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī bezdarba līmenis bija 8,1% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā laika periodā un par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie darbaspēka apsekojuma rezultāti. Dati liecina, ka sieviešu vidū bezdarba līmenis šogad pirmajā ceturksnī bija zemāks nekā vīriešiem - attiecīgi 7,5% un 8,6%. Šī gada pirmajā ceturksnī starp visiem bezdarbniekiem 11,4% bija jaunieši. To īpatsvars gada laikā samazinājies par 0,8 procentpunktiem, bet, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni - palielinājies par 3,2 procentpunktiem.

Saistībā ar Latvijas diplomātu izraidīšanu no Latvijas vēstniecības Baltkrievijā, vēstniecībā Minskā uz nenoteiktu laiku ir pārtraukta konsulāro funkciju veikšana. Pēc Ārlietu ministrijā paustā, Latvijas valstspiederīgos, kuri nokļuvuši ārkārtas situācijā Baltkrievijā un kuriem nepieciešama konsulārā palīdzība, piemēram, ir nozudis personu apliecinošs dokuments, ministrija lūdz sazināties ar jebkuras Eiropas Savienības valsts vēstniecību Minskā vai ar Latvijas konsulātu Vitebskā, vai ar Ārlietu Ministrijas Konsulāro departamentu pa diennakts tālruni ārkārtas situācijām +371 26337711.

Latvijas Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par gadījumu ar Ryanair lidmašīnas sagrābšanu Minskā. Šāda pārbaude sākta, jo uz lidmašīnas klāja atradās arī divi Latvijas valstspiederīgie. Latvijas Valsts drošības dienestā aģentūrai LETA teica, ka dienests patlaban nav iesaistīts minētā notikuma apstākļu noskaidrošanā. Vienlaikus vajadzības gadījumā tas ir gatavs sniegt nepieciešamo atbalstu atbilstoši savai kompetencei.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atbalstīja ieceri noteikt vairākas jaunas atceres dienas, tai skaitā Zolitūdes traģēdijas piemiņas dienu. Kā Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienu iecerēts noteikt 2. martu, 17. martu rosināts noteikt par Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu, bet 21. novembrī aicināts atminēties 2013. gada 21. novembrī notikušo traģēdiju, kad, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, gāja bojā 54 cilvēki. Savukārt 15. oktobri rosināts noteikt par atzīmējamu Valsts valodas dienu.

Turpinām ziņas

Latvijas  biškopības biedrība atzinīgi vērtē, ka augu aizsardzības līdzekļu (pesticīdu) lietotājus pārstāvošās biedrības "Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi" dibinātāji – biedrība "Zemnieku Saeima" un biedrība latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācija – ir rosinājuši šādu videi draudzīgu iniciatīvu, tomēr Latvijas Biškopības biedrība neparakstīs sadarbības memorandu. Biedrība vērš uzmanību, ka biškopība ir ražojoša lauksaimniecības nozare, kuras mērķis ir saražot kvalitatīvus, dabīgus un veselīgus biškopības produktus tīrā Latvijas vidē, tādēļ biedrībai ir svarīga gan apputeksnētāju drošība, gan tīra vide kvalitatīvu produktu ražošanai. Pēdējo gadu pieredze un pētījumu rezultāti uzrāda nozīmīgu glifosātu problēmu Latvijas dabā.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka Palejas ielā tiek veikta karstā asfalta apakškārtas izbūve posmā no Kurzemes ielas līdz Dārzu ielai. Turpinās arī pazemes tīklu izbūves darbi strupceļa posmā no Ozolu ielas un posmā starp Kārļa Skaubīša ielu un Dārzu ielu. Pārbūves darbu ietvaros vēl ir jāpabeidz tīklu izbūve, ierakuma rakšana, konstruktīvo slāņu un apmaļu iebūve, kā arī segumu izbūve. Pārbūves darbus saskaņā ar iepirkuma līgumu veic SIA “VIA”.  Pārbūves darbu līgumcena ir 918 tūkstoši 542 eiro euro bez PVN. Pārbūvi plānots veikt līdz oktobrim.

Un vēl

Otrdienas pēcpusdienā Latviju no dienvidrietumiem šķērso nokrišņu zona, un lietus mākoņi gaidāmi arī tuvākajā naktī un dienā, daudzviet līs stipri, vietām gaidāms pērkona negaiss, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Zemgalē un Latgalē spēkā dzeltenais, Vidzemē - oranžais brīdinājums par nokrišņiem un plūdiem.

Atstājiet komentāru