2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā faktiskais bezdarba līmenis aprīlī – 8%; Latvijā izplatās norovīrusa infekcija; un Samanta Tīna neiekļūst Eirovīzijas finālā; Latvija paliek aiz strīpas jau 4. reizi pēc kārtas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēl tikai līdz 27.maijam vēlētāji var mainīt pašvaldību vēlēšanu apgabalu; Ilgās lietavas apgrūtina kūdras ieguvi Latgalē; un Kad šogad sāksies Opersezona?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bērnu slimnīcas speciālisti uzskata, ka e-dziesmu svētku riski ir augsti; No nākamās nedēļas Jēkabpils skolu 1.-4.klašu skolēniem mācības notiks attālināti; un Kādas ir prognozes par laika apstākļiem jūnijā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā faktiskais bezdarba līmenis aprīlī – 8%; Latvijā izplatās norovīrusa infekcija; un Samanta Tīna neiekļūst Eirovīzijas finālā; Latvija paliek aiz strīpas jau 4. reizi pēc kārtas

Saeima vakar pēc garām debatēm uzdeva valdībai izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules hokeja čempionātu Rīgā. Sākotnēji figurēja iecere uz spēlēm ļaut laist arī personas ar negatīviem Covid-19 testiem, kas izsauca vislielāko veselības nozares pretreakciju, jo testi negarantē nesaslimšanu ar Covid-19, taču lēmumā šī personu grupa nebija iekļauta. Čempionāta organizētāji savukārt ir atzinuši, ka tieši personas ar negatīviem Covid-19 testiem tiem būtu visvieglāk pārbaudīt, savukārt mehānismu, kā pārliecināties, ka biļetes pircējs tiešām ir pārslimojis Covid-19 vai pret to vakcinējies, viņiem pašlaik vēl nav. Valdība par šo jautājumu varētu lemt nākamnedēļ.

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis aprīlī bija 8%, kas salīdzinājumā ar martu ir par 0,1 procentpunktu mazāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Eksperti prognozē, ka, samazinoties Covid-19 ierobežojumiem, gada beigās bezdarba līmenis varētu pietuvoties 7% atzīmei. Sieviešu bezdarba līmenis aprīlī saglabājies 7,5%, bet vīriešu samazinājies par 0,1 procentpunktu līdz 8,5%.

Saeima vakar lēma Augstākās tiesas tiesneses amatā iecelt Kristīni Zīli. Vēstulē parlamentam Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs norādīja, ka viņš Augstākās tiesas senatores amatam izvirza Zīli. Augstākās tiesas senatores amatā viņu rosināja iecelt bez pilnvaru termiņa ierobežojuma. Zīlei maģistra grāds tiesību zinātnēs, vienlaikus viņa ir uzsākusi, bet vēl nav pabeigusi studijas Juridiskās zinātnes doktora studiju programmā Latvijas Universitātē. Kopš 2005.gada viņa ir zvērināta advokāte ZAB "Cobalt", kā arī kopš 2008.gada viņa ir lektore LU Juridiskajā fakultātē.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izbeigtajā tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā likumsargiem bija aizdomas par iespējamu bijušā aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa, bijušās Saeimas deputātes Solvitas Āboltiņas, Jūrmalas mēra Gata Trukšņa un vēl citu politiķu kukuļošanu. Taču izmeklēšanas gaitā šīs aizdomas neapstiprinājās. 

Turpinām ziņas

Pašlaik Latvijā vērojami norovīrusu infekcijas uzliesmojumi vairākās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Norovīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kurai raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, slikta dūša. Statistikas dati liecina, ka no gada sākuma līdz maija vidum reģistrēti 35 akūtas zarnu infekcijas grupveida saslimšanas gadījumi ar 316 saslimušajiem organizētajos kolektīvos, tajā skaitā bērnudārzos – 31, ārstniecības iestādēs – 3 un viens uzliesmojums sociālās aprūpes centrā. Šajā nedēļā plašs norovīrusa uzliesmojums konstatēts vienā no Liepājas bērnudārziem.   

Līdz ar ceriņiem un ābeļziediem Latvijas dārzos šis ir arī vēlo tulpju laiks. Īpaši krāšņas tulpju šķirnes pilnziedā šajās dienās skatāmas Salaspilī, Nacionālajā botāniskajā dārzā, kur aug 500 dažādu šķirņu tulpes. Agrās šķirnes jau noziedējušas, bet tagad ir laiks vēlajām. Botāniskais dārzs īpaši lepojas ar Latvijas tulpju karaļa, selekcionāra Vitauta Skujas dāvāto kolekciju. Mūža nogalē, 97 gadu vecumā, selekcionārs dārzam novēlēja vairāk nekā 150 dažādas tulpju šķirnes. Daudzas no tām ir meistara paša radītas. Piemēram, ar bārkstainām vai adatainām ziedlapām. Dārzā norāda, ka šobrīd zied tieši pašas spilgtākās un neparastākās šķirnes. 

Un vēl

Eirovīzijas dziesmu konkursa otrais pusfināls norisinājās vakar vakarā. Latvijas pārstāve Samanta Tīna uz skatuves kāpa ar 15. kārtas numuru un izpildīja dziesmu The Moon Is Rising, , bet neiekļuva konkursa finālā. Cīņu par uzvaru Eirovīzijā turpinās dalībnieki, kas pārstāv Albāniju, Serbiju, Bulgāriju, Moldovu, Portugāli, Islandi, Sanmarīno, Šveici, Grieķiju un Somiju. Jau ziņots, ka pirmajā pusfinālā, kas norisinājās 18. maijā, finālam kvalificējās mūziķi no Norvēģijas, Izraēlas, Krievijas, Azerbaidžānas, Maltas, Lietuvas, Kipras, Zviedrijas, Beļģijas un Ukrainas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēl tikai līdz 27.maijam vēlētāji var mainīt pašvaldību vēlēšanu apgabalu; Ilgās lietavas apgrūtina kūdras ieguvi Latgalē; un Kad šogad sāksies Opersezona?

Vēl tikai līdz 27. maijam vēlētāji, kuri šā gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās vēlas balsot vēlēšanu apgabalā, kurā viņiem pieder nekustamais īpašums, var mainīt vēlēšanu apgabalu un reģistrēties balsošanai šajā vēlēšanu apgabalā, atgādina Centrālā vēlēšanu komisija. Mainīt vēlēšanu apgabalu iespējams tiešsaistē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā – Vēlēšanu apgabala noskaidrošana un maiņa vai klātienē jebkurā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, iesniedzot iesniegumu.

Ierobežojumu mīkstināšana pret Covid-19 nevakcinētiem cilvēkiem ir iemesls, kāpēc šīs slimības izplatība Latvijā būtiski nemazinās, intervijā Latvijas Televīzijai epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Vaicāts par valdošās varas spertajiem soļiem dažādu ar Covid-19 saistīto ierobežojumu mīkstināšanas virzienā, eksperts atzina, ka atvieglojumu piemērošana būtu objektīvi un racionāli pamatojama vienīgi cilvēkiem, kuri ir vakcinējušies, bet ne visai sabiedrībai kopumā.

Turpinot samazināt Covid-19 ierobežojumus, Francijā jūlija vidū apmeklētājiem atkal tiks atvērts Eifeļa tornis. To varēs apmeklēt, ievērojot distancēšanas prasības. Lai to nodrošinātu, kopējais apmeklētāju skaits nedrīkstēs būt lielāks par 10 tūkstošiem cilvēku, bet lifti apkalpos tikai pusi no ierastā cilvēku skaita. Pašlaik Eifeļa tornī arī pakāpeniski turpinās plašākie atjaunošanas darbi tā vēsturē, Francijai gatavojoties 2024. gadā plānotajām olimpiskajām spēlēm. 

Beļģijas drošības spēki meklē kādu potenciāli bīstamu un bruņotu karavīru, kurš nozadzis ieročus no militārās bāzes, kā arī izteicis draudus valdībai un dažādiem sabiedrības pārstāvjiem. Tiek uzskatīts, ka 46 gadus veco Jurgenu Koningu labēji uzskati varētu motivēt uz terorakta veikšanu. Pašlaik viņu meklē vairāki simti policistu un militārpersonu, kas vakar pārmeklēja Beļģijas nacionālo parku. Pirms pazušanas Konings bija piesavinājies četrus raķešmetējus, virkni citu ieroču un munīciju. 

Turpinām ziņas

Šī gada pirmajos četros mēnešos salīdzinājumā ar 2020.gadu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra par 34% biežāk izmaksājusi slimības pabalstus. Tiesības saņemt vecāku pabalsta pagarinājumu izmantojusi tūkstoš 651 persona, bet bezdarbnieka palīdzības pabalsti izmaksāti aptuveni 13 tūkstoši 800 personām. Jaunā speciālista pabalsts izmaksāts 91 augstskolu beidzējam, kuriem Covid-19 situācija kavējusi iespēju atrast darbu. Savukārt slimības palīdzības pabalsts saistībā ar nepieciešamību pieskatīt bērnu mājās, kamēr bērns neapmeklē izglītības iestādi, izmaksāts 3 tūkstoši 264 personām.

Iepriekšējos gados darbi kūdras laukos sākās jau aprīlī, bet šogad vēl līdz šai dienai neviens kilograms kūdras nav iegūts – tā saka vienā no kūdras ieguves uzņēmumiem Daugavpils novadā. Jaudīgā tehnika grimst un netiek kūdras purvā iekšā. Citviet reģionos darbi kūdrājos jau notiek, un tieši dabas apstākļi ir būtisks faktors, kas šo darbu intensitāti un kūdras ieguves apjomu nosaka, atzīst arī Latvijas kūdras asociācijā. Kūdrai pieprasījums un noiets ir. Gadā Latvijā vidēji tiek iegūti 1,2 miljoni tonnu kūdras. Pērn kūdras ieguvē, pēc Valsts vides dienesta datiem, strādāja 65 uzņēmumi, kas kūdru ieguva 101 purvā.

Un vēl

Tuvojoties sezonas izskaņai, Latvijas Nacionālajā operā un baletā uz izrāžu spēlēšanu klātienē dižas cerības netiek liktas. Par jaunās sezonas sākumu nolikts septembra vidus. Tikām mākslinieki turpina darbu pie jauno iestudējumu pilnveidošanas, gatavošanās viesizrādēm Dubaijā un sezonas noslēguma koncerta, ko skatītāji, ja vien epidemioloģiskā situācija ļaus, varēs vērot uz opernama ārpusē izstādīta ekrāna.  Par jaunās sezonas sākumu izraudzīts 17. septembris – tad pirmizrādi piedzīvos jau sen izlolotais balets “Drakula”.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bērnu slimnīcas speciālisti uzskata, ka e-dziesmu svētku riski ir augsti; No nākamās nedēļas Jēkabpils skolu 1.-4.klašu skolēniem mācības notiks attālināti; un Kādas ir prognozes par laika apstākļiem jūnijā?

Bērnu slimnīcas speciālisti aicina ne tikai valdību, bet arī katru pašvaldību un ģimeni apzināties, ka pandēmija nav beigusies un jebkāda veida pulcēšanās joprojām ir ar augstu risku rosināt strauju Covid-19 izplatību sabiedrībā, tāpēc kopējās drošības vārdā labākais risinājums būtu atteikties no Skolēnu dziesmu un deju svētku organizēšanas šogad tajā skaitā arī piedāvātajā e-formātā, uzskata Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti. Kamēr Latvijā joprojām saglabājas ļoti augsti saslimstības rādītāji un kopējā vakcinācijas aptvere vēl nav pietiekama, bet pasaulē izplatās jauni un vēl lipīgāki vīrusu paveidi, cilvēku rosināšana pulcēties ir ar nesamērīgi augstiem riskiem, norāda slimnīcā.

Lai turpinātu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju un zinātnisko darbību pandēmijas apstākļos, mazinot studējošo un personāla veselības apdraudējumu un ievērojot valstī noteiktos obligātos epidemioloģiskās drošības pasākumus, no 30.augusta Stradiņa universitātes studiju darbā pamatā varēs piedalīties personas, kuras vakcinējušās pret Covid-19, liecina universitātes paziņojums mājaslapā.  Savukārt nevakcinētas personas varēs klātienes studijās piedalīties, regulāri uzrādot negatīvu testu, ne vecāku par 72 stundām.

Latvijas hokeja izlases spēlētāji komandas sapulcē pirms gaidāmā pasaules čempionāta Rīgā par kapteini izraudzījušies Kasparu Daugaviņu, šodien sarunā ar Latvijas Televīziju teica Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Viesturs Koziols. Tāpat amatpersona atklāja, ka pirms piektdien paredzētās pirmās spēles uzrunu veicis gan galvenais treneris Bobs Hārtlijs, gan vārtsargu treneris Edgars Masaļskis. Bijušā vārtsarga uzruna komandai esot bijusi ļoti emocionāla. Koziols arī atklāja, ka līdz šim veiktajos Covid-19 testos nevienam spēlētājam saslimšana ar vīrusu nav noteikta.

Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības dalībvalstis vienojušies jautājumā par ES Covid-19 sertifikātu. Vienošanās ļaus visiem ES dalībvalstīs dzīvojošajiem cilvēkiem saņemt digitālu veselības pasi, kurā būs redzams personas vakcinācijas statuss, Covid-19 testu rezultāti vai pierādījumi, ka persona ir pārslimojusi Covid-19. ES Covid-19 sertifikāts tiek uzskatīts par būtisku instrumentu tūrisma atjaunošanai.

Antarktikā no Ronnes šelfa ledāja Vedela jūrā ir atdalījies aisbergs, kas pašlaik ir lielākais pasaulē, paziņojusi Eiropas Kosmosa aģentūra. Deutsche Welle vēsta, ka aisberga, kuram dots nosaukums A-76, platība ir ap 4 tūkstoši 320 kvadrātkilometriem. Tas pēc formas atgādina Manhetenu Ņujorkā, taču ir vairāk nekā 70 reižu lielāks un mazliet lielāks par Spānijai piederošo Maļorkas salu. Aisbergs ir ap 170 kilometriem gars un ap 25 kilometriem plats. 

Turpinām ziņas

No pirmdienas, 24. maija Jēkabpils 2.vidusskolā un Jēkabpils 3. vidusskolā 1- 4. klasēs mācības tiks organizētas attālināti. Šāds lēmums pieņemts, jo Jēkabpilī paaugstinājusies saslimstība ar Covid-19 un pilsēta vairs nav Covid-19 drošo pašvaldību sarakstā. Arī Valsts pārbaudes darbi notiek atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus. Izglītojamajiem un personām, kuras piedalās eksāmena nodrošināšanā, jāievēro visi epidemioloģiskie nosacījumi.

Jēkabpils Agrobiznesa koledža ir iesaistījusies ERASMUS+ projektā “Pašvaldības atbalsta pieaugušo izglītību”, kuru mūsu valstī koordinē Latvijas Pieaugušo izglītības apvienība. Lai projektu varētu pilnvērtīgi realizēt, būtiski noskaidrot iedzīvotāju datorprasmes. Tādēļ koledžas pirmā aktivitāte būs aptaujas veidā izzināt Jēkabpilī un blakus esošajos novados iedzīvotāju datorprasmes un to pielietojumu. Vēl līdz rītdienai, 22.maijam iedzīvotāji vecumā no 15 gadiem līdz 65+ būt atsaucīgiem un aizpildīt aptauju, kura atrodama Jēkabpils Agrobiznesa koledžas mājas lapā. Projekta mērķis ir aktivizēt vietējās pašvaldības ieguldīt savu iedzīvotāju izglītībā un informētībā. 

Un vēl

Līdz maija beigām laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteiks cikloni, tādēļ palaikam līs, bet gaidāmas arī dažas saulainākas un siltākas dienas, prognozē sinoptiķi. Šīs nedēļas nogalē īslaicīgi līs, vairāk nokrišņu gaidāms no sestdienas vakara valsts austrumu un centrālajā daļā - vietām līs ilgstoši, stipri. Atsevišķās vietās pērkona negaiss kopā ar lietusgāzēm var sagādāt krusu un lielas vēja brāzmas. Gaisa temperatūra naktīs valsts lielākajā daļā pazemināsies līdz +5..+10 grādiem, sestdien, sildot saulei, tā pakāpsies līdz +14..+19 grādiem, svētdiena gaidāma vēsāka.

No otrdienas Latviju sasniegs jauns ciklons. Otrdiena varētu būt siltākā diena nākamnedēļ - gaisa temperatūra, iespējams, paaugstināsies līdz +17..+22 grādiem. Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā saglabāsies +5..+10 grādu robežās; debesīm skaidrojoties, dzestrākajās naktīs vietām iespējama salna zāles virskārtā. Lietus mākoņi Latvijā gaidāmi gandrīz katru dienu.

Saskaņā ar Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem nākamā nedēļa Latvijā būs ievērojami vēsāka un mitrāka par normu, savukārt jūnijā gan gaisa temperatūra, gan nokrišņu daudzums gaidāms tuvāk normai. Varbūtība sagaidīt ilgstošu karstumu nākamnedēļ būs nulle procentu, jūnija pirmajā nedēļā tā pieaugs līdz 10%, jūnija vidū un beigās - līdz 20-35%.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru