2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: "Daugavas stadiona" ledus halli nodod ekspluatācijā; Par SIA “Jēkabpils pakalpojumi” vadītāju apstiprināts Mārtiņš Gluhs; un Eksperti prognozē, ka attālinātais darbs saglabāsies pēc Covid-19 uz visiem laikiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 Radio1 ziņās klausieties: No šodienas skolēni var pieteikties darbam vasarā; Jēkabpils pašvaldības policija aicina ievērot noteikumus autostāvvietās; un Vai šonedēļ gaidāmas salnas?

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00
Radio1 ziņās klausieties : Prognozē nelielu inflāciju; Jēkabpilī, Celtnieku ielas mikrorajonā rīt nebūs karstā ūdens ; Un Sinoptiķi brīdina par spēcīgām lietusgāzēm.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: "Daugavas stadiona" ledus halli nodod ekspluatācijā; Par SIA “Jēkabpils pakalpojumi” vadītāju apstiprināts Mārtiņš Gluhs; un Eksperti prognozē, ka attālinātais darbs saglabāsies pēc Covid-19 uz visiem laikiem.

Iedzīvotājiem ir iespēja pieteikties vakcinācijai pret Covid-19 ar ražotāja “Johnson & Johnson” (J&J) poti, kurai nepieciešama tikai viena deva, mikroblogošanas vietnē “Twitter” pavēstījusi Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa. Iespēja pieteikties šai vakcīnai ir Rīgas Centrāltirgus vakcinācijas punktā potēšanai 21.maijā un 22.maijā. 

"Daugavas stadiona" ledus halle ir nodota ekspluatācijā. Piektdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā inspektori veiktajā pārbaudē "Daugavas stadiona" ledus treniņu hallē konstatēja, ka nepilnības ugunsdrošības jomā ir novērstas un tiks gatavots pozitīvs atzinums par objekta atbilstību ugunsdrošības prasībām. Jau ziņots, ka Rīgā gaidāmajā pasaules čempionātā izlašu treniņi paredzēti jaunuzceltajā "Daugavas stadiona" ledus hallē. 2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks no 21.maija līdz 6.jūnijam.

Dažiem liekas, ka Eiropas Savienība ir pārāk tālu un atrauta no realitātes, bet citiem – ka tā ir pārāk tuvu un pārāk jaucas mūsu ikdienā – tā atzina Eiropas Komisijas prezidente, atklājot konferenci par Eiropas nākotni, kas ilgs veselu gadu. Tas ir pasākumu kopums – gan klātienē, gan virtuālajā vidē, kur eiropieši var dalīties ar idejām un viedokļiem par to, kādā virzienā Eiropai būtu jāattīstās. Pagaidām gan vēl tikai 12,5 tūkstoši no Eiropas 450 miljoniem ir izteikušies un piedāvājuši 3 tūkstoši dažādas idejas. Sabiedriskās domas aptaujas parāda, ka visvairāk eiropiešus nodarbina veselības aprūpes uzlabošana un ekonomikas atjaunošana pēc pandēmijas, vēlme pēc lielāka sociālā taisnīguma un cīņa ar klimata pārmaiņām. 

Vakar  Anglijas pilsētā Heiksemā noticis sprādziens, kurā sagruvušas divas mājas. Dzīvību zaudējis mazs bērns, savukārt četri pieaugušie guvuši traumas un nogādāti slimnīcā, vēsta raidorganizācija “BBC”. Tiek pieļauts, ka notikusi gāzes eksplozija. Notikuma vietā līdz vēlai naktij strādāja glābšanas dienesti, lai pārbaudītu, vai zem gruvešiem neatrodas vēl kāds cilvēks. No apkārtējām mājām evakuēti seši cilvēki. Ātrās palīdzības dienesta darbinieks sarunā ar “BBC” norādījis, ka 20 gadu laikā savā darba pieredzē nav piedzīvojis šādu sprādzienu.

Ķīnas centrālo un austrumu daļu piektdienas vakarā piemeklējuši divi virpuļviesuļi, izraisot vismaz septiņu cilvēku nāvi un ievainojot vairāk nekā 200 cilvēku. Uhaņas pilsētā spēcīgs tornādo prasīja sešu cilvēku dzīvības un ievainoja 218 cilvēkus. Virpuļviesulis, kura vēju stiprums bija līdz 24 metriem sekundē, sagrāva būvlaukumu šķūņus un izgāza vairākus kokus.

Turpinām ziņas

Piektdien  SIA “Jēkabpils pakalpojumi” dalībnieku sapulcē par valdes locekli jeb uzņēmuma vadītāju apstiprināts Mārtiņš Gluhs. Līdz šim Mārtiņš Gluhs veica SIA “Pils rajona Namu pārvalde” valdes locekļa amata pienākumus un turpinās šos pienākumus veikt līdz šī gada novembrim. Darbu uzņēmumā Jēkabpils pakalpojumi Mārtiņš Gluhs uzsāka piektdien, 14.maijā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Jēkabpils pilsētas domes deputāti piešķīra finansējumu 913 tūkstoši 174 eiro projekta “Tautas nama vēsturiskās ēkas atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana” īstenošanai. Minēto finansējumu plānots iekļaut Jēkabpils pilsētas pašvaldības nākamā - 2022.gada budžetā. Projekta kopējās izmaksas ir 3 miljoni 385 tūkstoši 606 eiro, no tām Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums ir 253 tūkstoši 712 eiro, valsts budžeta dotācija 438 tūkstoši 286 eiro, pašvaldības līdzfinansējums 1 miljons 314 tūkstoši 808 eiro un neattiecināmās izmaksas 1 miljons 378 tūkstoši 799 eiro. 

Un vēl

Attālinātais darbs kā nodarbinātības veids būs plaši pieprasīts arī pēc Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu atcelšanas, uzskata amerikāņu un meksikāņu zinātnieki, kas pēta šī bezprecedenta globāli sociāli ekonomiskā eksperimenta sekas. Pēc pandēmijas beigām apmēram 20% pilnu darba dienu strādājošo amerikāņu turpinās strādāt no mājām, un tas ir četras reizes vairāk nekā “pirmskovida” laikos. Tāds ir galvenais secinājums plašam pētījumam, kas veikts ASV Stenforda universitātes Hūvera institūta paspārnē. Pētnieki konstatēja, ka pāreja uz darbu no mājām izrādījās daudz labāka, nekā gaidīts. Turklāt pandēmija ir mainījusi daudzus cilvēku ieradumus un priekšstatus, tajā skaitā attieksmi pret attālināti strādājošā statusu un veicinājusi jaunu tehnoloģiju ieviešanu, kuras atvieglojušas pāreju uz attālināto darbu. Līdz ar to attālinātais darbs kļūst arvien izdevīgāks, īpaši augsti atalgotiem speciālistiem. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas skolēni var pieteikties darbam vasarā; Jēkabpils pašvaldības policija aicina ievērot noteikumus autostāvvietās; un Vai šonedēļ gaidāmas salnas?  

Ņemot vērā to, ka skolēni katru vasaru aktīvi meklē darba iespējas, Nodarbinātības valsts aģentūra no šīs nedēļas piedāvā iespēju skolēniem reģistrēties dalībai skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā. Tādējādi skolēni vasaras brīvlaikā varētu iegūt darba pieredzi, iemaņas un prasmes, kā arī nopelnīt kabatas naudu valsts līdzfinansētās darba vietās.  

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs jau ilgāku laiku pastiprināti uzrauga logu tirgu. Uzraudzības laikā pievērsta uzmanība, kādu informāciju uzņēmēji sniedz patērētajam par logiem to iegādes un piegādes procesā, kā arī to atbilstībai deklarētājām īpašībām. Pašreizējie secinājumi ir ļoti satraucoši – praktiski nevienā gadījumā netika sniegta pilnīga un atbilstoša informācija, turklāt gandrīz visos gadījumos piegādātie logi atšķīrās no pasūtītajiem. Secināts, ka patērētājiem ir ierobežotas iespējas saņemt informāciju par logu tehniskajām īpašībām, un izvēlēties kvalitatīvus, savām vajadzībām atbilstošus, turklāt parasti tiek pieprasīta vismaz 50% priekšapmaksa. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs turpinās logu tirgus uzraudzību.  

Visā pasaulē jau tuvāko mēnešu laikā varētu strauji pieaugt Indijas melnās tējas cena, brīdina eksperti. Kā ziņo “Financial Times”, Indijā ir apdraudēta ražas novākšana tējas plantācijās, jo šajā valstī turpina nekontrolēti izplatīties infekcijas slimība Covid-19. Izdevums raksta, ka masu saslimšanas ar Covid-19 gadījumi atklāti vismaz 90 plantācijās Asamas štatā. Tieši šis reģions nodrošina lielāko daļu no tējas ražošanas valstī. Ražotāji brīdinājuši, ja Indijas varasiestādēm neizdosies kontrolēt pandēmiju, tad nāksies būtiski celt tējas cenas.  

Šodien sākas Apvienoto Nāciju Organizācijas izsludinātā Globālā ceļu satiksmes drošības nedēļa. Tās mērķis ir mudināt valstis un iedzīvotājus uzlabot drošību uz autoceļiem, jo autoavārijās gūtie ievainojumi ir astotais galvenais nāves iemesls pasaulē visās iedzīvotāju vecuma grupās. Savukārt vecuma grupā no pieciem līdz 29 gadiem tas ir galvenais priekšlaicīgas nāves iemesls. Katru gadu ceļu satiksmes negadījos pasaulēs mirst 1,3 miljoni cilvēku, bet 50 miljoni gūst ievainojumus. Tāpēc organizācija aicina samazināt braukšanas ātruma limitu pilsētās līdz 30 kilometriem stundā.  

Kāds vācu kuģis Nīderlandes pilsētā Groningenā sagrāvis paceļamo gājēju tiltu. Tas radījis nopietnas pārvietošanās problēmas, jo katru dienu to izmantoja apmēram 15 tūkstoši gājēju un velosipēdistu. Gājēju tilts atradās virs kanāla, kas ir viena no svarīgākajām ūdens transporta maģistrālēm starp Amsterdamu un Vāciju.  Speciālisti norāda, ka bojājumi ir ļoti nopietni, un visas tilta konstrukcijas būs jānomaina. Tikmēr kanālā pietauvojušies apmēram 20 kuģi, un nav skaidrs, kad tie varēs turpināt ceļu.

Turpinām ziņas  

ēkabpils pilsētas pašvaldības policija vērš autobraucēju uzmanību, ka  pilsētā ir trīs stāvvietas, kur atļauts apstāties uz noteiktu laiku!  Sarunā ar Radio1 Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis sacīja, ka stāvēšnas laiks limitēts ir autosstāvvietās pie Jēkabpils 2.vidusskolas, kā arī veikaliem TOP Nameja ielā un BETA Brīvības ielā. Viņš norāda, ka šādās stāvvietās ir ceļa zīme “Stāvvieta” un papildzīme “Stāvēšanas laiks”. Vadītājam šādās stāvvietās automobiļa salonā pie priekšējā stikla jānovieto informācija par laiku, kad transportlīdzeklis novietots stāvvietā. Sods par šādu pārkāpumu ir 30 eiro.  

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādei brīvdienās nācies trīs reizes dzēst sadzīves atkritumu ugunsgrēkus daudzstāvu mājās. Sestdien vakarā Artilērijas ielā Jēkabpilī trīsstāvu neapsaimniekotā ēkā dega atkritumi 20 m2 platībā. Savukārt naktī no sestdienas uz svētdienu Jēkabpilī Ķieģeļu ielā divstāvu neapsaimniekotas ēkas pirmajā stāvā dega atkritumi 40 m2 platībā, bet vakarpusē Brīvības ielā Jēkabpilī piecstāvu neapsaimniekotas ēkas trešajā stāvā dega atkritumi 1 m2 platībā. Pagājušajās trīs diennaktīs visā Latvijā VUGD saņēma 136 izsaukumus –  58 uz ugunsgrēku dzēšanu, 56 uz glābšanas darbiem, bet 22 izsaukumi bija maldinājumi.

Un vēl  

Šonedēļ bieži gaidāms lietus, liecina prognozes. Biežāk un vairāk līs Vidzemē un Latgalē, kur lielais nokrišņu daudzums var sākt radīt problēmas, pārmērcējot laukus, uz tiem var sākt krāties lielas ūdens lāmas. Laiks visu nedēļu būs arī nepastāvīgs - siltākām pēcpusdienām sekos vēsas, mākoņainas un lietainas, biežāk saule un siltums līdz +18..+20 grādiem gaidāms Kurzemē, bet Vidzemē un Latgalē temperatūra pārsvarā grozīsies ap +15 grādiem, stiprāku lietavu laikā tikai ap +10..+12 grādiem. Spēcīgākais lietus valsts austrumus, visticamāk, skars ceturtdien un piektdien, bet brīvdienās laika apstākļiem būs tendence uzlaboties - līs retāk, saules būs vairāk un temperatūra arī mazliet paaugstināsies.  

Naktīs un no rītiem var veidoties migla un temperatūra naktīs pārsvarā +5..+10 grādu robežās, dzestrāks būs piektdienas un sestdienas rīts, kad vietām temperatūra var noslīdēt līdz +2..+4 grādiem, pastāv neliels salnu risks, taču, ja tās arī vietām būs, visticamāk, lielu skādi neradīs, jo būs īslaicīgas. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00
Radio1 ziņās klausieties : Prognozē nelielu inflāciju; Jēkabpilī, Celtnieku ielas mikrorajonā rīt nebūs karstā ūdens ; Un Sinoptiķi brīdina par spēcīgām lietusgāzēm.

Šā gada aprīlī, salīdzinot ar aprīli pērn, vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā palielinājās par 1,7%, savukārt, salīdzinot ar šī paša gada martu, – par 0,9%, vēsta Centrālā statistikas pārvalde. Banku eksperti norāda, ka tas notika, jo bija spēcīgs bāzes efekts – Covid-19 pandēmijas ietekmes smagumpunkts pirms gada apvienojās ar neparasti lielu cenu kāpumu salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Tāpat tiek atzīmēts, ka šī gada aprīļa inflāciju "dara neparastu spēcīgais pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenu kāpums. Parasti pārtikas cenu kāpums procenta atzīmi pārsniedz rudens un ziemas, nevis pavasara mēnešos. Ļoti strauji auga svaigu dārzeņu cenas, nozīmīgi maciņus patukšoja arī olu, liellopu gaļas un brokastu pārslu sadārdzinājums. Eksperti šajā gadā Latvijā prognozē inflācijas izaugsmi 1,8% apmērā, savukārt 2022. gadā patēriņa cenu līmeņa pieaugums varētu sasniegt pat 3%.

Atbilstošas koalīcijas vienošanās gadījumā Jaunā konservatīvā partija (JKP) ekonomikas un finanšu ministru amatam piedāvātu Saeimas deputāta Gata Eglīša kandidatūru. Kā noskaidroja aģentūra LETA, JKP gaidīs Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa piedāvājumu tam, kā turpmāk varētu tikt sadalīti amati koalīcijas partiju startā. Ja koalīcijā tiks lemts partijām virzīt savus ministru amatu kandidātus, tad JKP būtu gatava to darīt. Patlaban pārņemt ekonomikas ministra amatu cer Nacionālā apvienība, tam izvirzot līdzšinējo ministru Jāni Vitenergu. Savukārt savā pārziņā šo ministriju vēlas "KPV LV", kas ministra krēslam izvirzījuši uzņēmēju Pēteri Šmidri. Kā ziņots, valdības koalīcijas partneri šodien pēcpusdienā pārrunā iespējas mainīt ministru portfeļu sadalījuma proporciju, izriet no politiķu paustā pagājušās nedēļas beigās.

Pasaules Veselības organizācijas un Starptautiskās Darba organizācijas pētījums liecina, ka pārāk ilgu stundu strādāšana nopietni apdraud darbinieku veselību, paaugstina sirds slimību un insulta risku. Pārstrādāšanās sevišķi kaitē vīriešu veselībai. Kā liecina pētījums, 2016. gadā pasaulē pārāk ilgas darba stundas izraisīja līdz pat 745 tūkstoši nāves gadījumu; tas ir par 29% vairāk nekā 2000. gadā. Pētījums arīdzan rāda, ka pārstrādāšanās līdz nāvei biežāk skar vīriešus: 72% nāves gadījumu bija vīriešu vidū, galvenokārt šī problēma skāra pusmūža un gados vecākus vīriešus. PVO norāda, ka neviens darbs nav tā vērts, lai riskētu ar insultu vai sirds slimību. PVO aicina valdībām, darba devējiem un darbiniekiem vienoties par ierobežojumiem, kas pasargātu darbinieku veselību.

Turpinām ziņas

SIA «Jēkabpils siltums» informē, ka tehnisku iemeslu dēļ rīt, 18. maijā no pulksten astoņiem rītā līdz sešiem vakarā Jēkabpilī  no Celtnieku ielas katlumājas netiks piegādāta siltumenerģija ūdens uzsildīšanai. Uzņēmums atvainojas klientiem par sagādātajām neērtībām! 

Turpinās SIA “Jēkabpils autobusu parks” pasažieru aptauja. Tajā aicināts sniegt atbildi uz virkni jautājumiem, piemēram, Cik bieži pārvietojaties Jēkabpils pilsētas maršruta autobusos? Vai būtu nepieciešams izveidot jaunus maršrutus uz piepilsētas ciemiem – Salu, Spuņģēniem, Veseļiem, Brodiem, Ošāniem, kā arī Ābeļu skolu un Mežaparku. Pasažieru anketēšana norisināsies līdz 20.maijam, anketas pieejamas uzņēmuma mājaslapā jekabpilsap.lv. Uzņēmuma vadība informē, ka šobrīd ir  svarīgi noskaidrot sabiedrības viedokli par iespējām paplašināt maršrutu tīklu un sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitāti, jo uzņēmums gatavojas iegādāties vēl divus ar saspiesto dabas gāzi darbināmus autobusus. Aptaujas rezultāti tiks apkopoti līdz 28.maijam un publiskoti uzņēmums mājaslapā 
 
Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka pievakarē vietām Latvijā gaidāmas stipras lietusgāzes un pērkona negaiss. Šobrīd visā valstī ir izsludināts dzeltenais brīdinājums. Meteorologi aicina būt īpaši piesardzīgiem vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisu ietekmei, piemēram, meži, atklātās teritorijas. Nolauzti koku zari, nefiksēti priekšmeti vai atlūzas var tikt nestas pa gaisu. Iespējama lokālu zemāko teritoriju applūšana.Braukšanas apstākļus uz ceļa var apgrūtināt pasliktināta redzamība un akvaplanēšana.

Atstājiet komentāru