2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēlēšanu aģitācijas pasākumos ārā varēs piedalīties maksimāli 10 cilvēki; un Par novatorisku sniegumu literatūrā – devīto reizi pasniegta Soduma balva; un Saeimas komisijā izskatīs pilsoņu ieceri Latvijā aizliegt lūšu medības.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Ekonomikas ministra amatam virza bezpartejiskā uzņēmēja Pētera Šmidres kandidatūru; Krustpils novada skolās no nākamās nedēļas pārtrauc mācības procesu klātienē; un Latvijā vasara būs mitra un vēsa. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits rosina koalīcijai parakstīt jaunu memorandu par valdības darbiem līdz Saeimas vēlēšanām; Pēc gada pārtraukuma sākas Dobeles Ceriņu festivāls; un Sirds slimniekus pandēmijas laikā aicina neatlikt vizītes pie ārsta.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēlēšanu aģitācijas pasākumos ārā varēs piedalīties maksimāli 10 cilvēki; un Par novatorisku sniegumu literatūrā – devīto reizi pasniegta Soduma balva; un Saeimas komisijā izskatīs pilsoņu ieceri Latvijā aizliegt lūšu medības


Ārtelpās priekšvēlēšanu aģitācijā varēs piedalīties ne vairāk kā 10 personas, neskaitot aģitācijas veicējus, paredz valdības vakar  atbalstītās izmaiņas Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanas regulējumā. Izmaiņas atļaus priekšvēlēšanu aģitāciju publiskajās ārtelpās, ja stingri ievērotas epidemioloģiskās drošības prasības - divu metru distancēšanās, kā arī mutes un deguna aizsegu lietošana, bet aģitācijas iekštelpās būs aizliegta, izņemot aģitācijas izvietošanu. Ārtelpas ir laukumi, skvēri, parki, ielas, ceļi, tilti, tuneļi un citas tamlīdzīgas vietas, kas ir publiski pieejamas noteiktam personu lokam jeb publikās lietošanas ārtelpas.

Vakar valdības vadītājs Krišjānis Kariņš ar Saeimas deputātu grupu "Stabilitātes grupa" noslēdza vienošanos par sadarbību un atbalstu valdībai, kuru deputātu grupas vārdā parakstīja Saeimas deputāts Atis Zakatistovs, pārstāvot arī pie frakcijām nepiederošos Saeimas deputātus Aivaru Geidānu, Edgaru Kronbergu, Janīnu Kursīti un Ivaru Pugu. Vienošanās paredz, ka Ministru prezidents un "Stabilitātes grupa" apņemas sadarboties valdības deklarācijā un valdības rīcības plānā noteikto kopīgo mērķu sasniegšanai. "Stabilitātes grupa" apņemas atbalstīt Kariņa vadīto valdību un tai ir tiesības piedalīties valdību veidojošo politisko pārstāvju Sadarbības sanāksmēs.

12to Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sarīkošanai šīs vasaras noslēgumā atbalsta 96 pašvaldības jeb aptuveni 80% vietvaru. Svētku rīkotājs - Valsts izglītības satura centrs - pēc apkopotās pašvaldību aptaujas par gatavību piedalīties un līdzdarboties svētku norisē no kopumā 118 pašvaldībām anketas ar atbildēm iesūtīja 106 pašvaldības, no kurām 96 atbalstīja svētku rīkošanu šogad. Sešas pašvaldības neatbalstīja nevienu piedāvāto scenāriju svētku rīkošanai, bet četras pašvaldības viedokli nepauda. Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība neatbalsta skolēnu piedalīšanos šovasar dziesmu un deju svētkos klātienē.

Gandrīz puse Eiropas Savienības pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, bažījas, ka zaudēs tiesības un nākotnē nesaņems tādu pašu attieksmi kā Lielbritānijas pilsoņi, liecina publicētie aptaujas rezultāti. Aptaujā secināts, ka ievērojams vairākums respondentu netic, ka institūcijas aizstāvēs viņu tiesības. Puse aptaujāto norādīja, ka nezina par savām tiesībām, un tikai 48% zināja, ka viņu profesionālā kvalifikācija tiek vienādi atzīta ES un Lielbritānijā. Desmitā daļa aptaujāto plāno pamest Lielbritāniju pēc 2021.gada 30.jūnija, kad beigsies reģistrācijas periods sistēmā, kuru Londona un Brisele nodibināja pagājušajā gadā, lai ļautu ES pilsoņiem turpināt dzīvot Lielbritānijā pēc breksita. 


Turpinām ziņas

Jau devīto gadu rakstnieka, dzejnieka un tulkotāja Dzintara Soduma dzimšanas dienā tiek pasniegta balva par novatorisku sniegumu latviešu literatūrā dzejas, prozas, dramaturģijas un tulkojumu žanrā. Šogad Soduma 99. dzimšanas dienā, kā ierasts, rakstnieka pēdējā dzīvesvietā – Ikšķilē, notika balvu svinīgā pasniegšanas ceremonija. Šogad balvu saņēma trīs laureāti – dzejniece Amanda Aizpuriete, tulkotāja un rakstniece Silvija Brice un tulkotājs un dzejnieks Arvis Viguls.

Viedtālruņi ir neatņemama dzīves sastāvdaļa gandrīz ikvienam – ikdienā ierastās sociālo tīklu lietotnes ļauj iegūt tūlītēju informāciju, sniegt atgriezenisko saiti, pašiem kļūt par satura veidotājiem. Vairāk kā puse jeb 54 % aptaujāto viedtālrunī visbiežāk izmanto sociālo tīklu lietotnes, no kurām par iecienītāko uzskata Whatsapp – tā apgalvo 71 % Latvijas respondentu, liecina nesen veiktā aptauja. Iecienītākā lietotne Latvijā - Whatsapp, bet Lietuvā un Igaunijā – Facebook.  Jauniešu (18 - 29 gadi) vidū sociālo lietotņu patēriņš atšķiras - iecienītākā lietotne nemainīgi ir Whatsapp (71 %), tai seko Instagram (65 %) un Facebook (61 %). Trešdaļa apgalvo, ka aktīvi izmanto Snapchat un Tiktok, kas norāda, ka jaunieši daudz aktīvāk lieto sociālo tīklu platformas un veido savu radošo saturu - vairāk nekā divas trešdaļas apgalvo, ka tas ir biežākais iemesls viedtālruņa izmantošanai.


Un vēl

Saeima vakar lēma nodot Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai tālākai izvērtēšanai 11 tūkstoši 376 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu, kas lūdz Latvijā aizliegt lūšu medības. Par portālā “Manabalss.lv” parakstus savākušās iniciatīvas nodošanu komisijai Saeimā ceturtdien nobalsoja 79 deputāti, pret bija 2 parlamentārieši. Saeima par iniciatīvas tālāku virzīšanu diskutēja vairāku sēžu garumā.  Iniciatīvas autors Jānis Vinters iepriekš norādīja, nav neviena argumenta, kāpēc Latvijā lūši būtu jāmedī. Kā ziņots, šogad nomedīti 80 lūši. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Ekonomikas ministra amatam virza bezpartejiskā uzņēmēja Pētera Šmidres kandidatūru; Krustpils novada skolās no nākamās nedēļas pārtrauc mācības procesu klātienē; un Latvijā vasara būs mitra un vēsa. 

Vakcinācijas pret Covid-19 procesu Latvijā noslēdzis 101 tūkstotis 358 jeb 5,37 procenti Latvijas iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Aizvadītās diennakts laikā vakcinācijas temps turpina saglabāties augsts, jo pēdējās dienās vienā dienā savakcinēto cilvēku skaits pārsniedz 15 tūkstoši, proti, otrdien tika sapotēti 15 tūkstoši 753 cilvēku, bet trešdien 17 tūkstoši 939 personas. Vakar kopumā sapotēti 13 tūkstoši 22 cilvēki, bet pēdējās dienās vakcinēto cilvēku skaits centralizēti apkopotajā statistikā gan vēl varētu pieaugt, jo ne visi mediķi datus par savām veiktajām vakcīnām dara zināmus veselības dienestam tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

"KPV LV" šodien tikšanās reizē ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un viņa pārstāvēto "Jauno Vienotību" ir izvirzījusi savu ekonomikas ministra amata kandidātu bezpartejisko uzņēmēju Pēteri Šmidri. Saskaņā ar koalīcijas līgumu Ministru prezidentam Šmidre arī būtu jāvirza uz Saeimu apstiprināšanai ekonomikas ministra amatā. Tiek uzsvērts, ka Šmidre ir "pie partijām nepiederošs, neatkarīgs kandidāts", līdz ar to "KPV LV" skatījumā viņa kā pretendenta izvirzīšana noņems politisko spriedzi. Kā pie bezpartejiska cilvēka pie Šmidres ar savām iniciatīvām brīvi varēs vērsties ikviena no koalīcijas partijām. Savukart par to vai , ņemot vērā, ka "KPV LV" frakcijai ir palikuši tikai pieci deputāti, tai izdosies saglabāt arī trīs ministru posteņus, tiks spriests šodien pēcpusdienā gaidāmajā koalīcijas partiju sanāksmē.

Valsts policijas vadītājs Armands Ruks šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" publiski vērsās pie likumsargu meklētā uzņēmēja Ernesta Rieksta, aicinot viņu pašu pieteikties policijā. Norādot, ka ir noticis ļoti smags negadījums ar smagām, neatgriezeniskām sekām. Ruks apelēja pie Rieksta sirdsapziņas, norādot, ka jebkurā gadījumā ilgi noslēpties neizdosies. Jau vēstīts, ka Valsts policija saistībā ar traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 8, meklē Ernestu Riekstu.

Mantojuma aplikšana ar nodokļiem var būt svarīgs instruments nevienlīdzības novēršanai, īpaši pašreizējā situācijā, kas ir saistīta ar Covid-19 pandēmiju, teikts jaunajā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ziņojumā. Latvijā šobrīd nav mantojuma nodokļa, bet ir jāmaksā valsts nodeva. Ziņojumā norādīts, ka mantojuma nodokļi, jo īpaši ja tie ir progresīvi, var mazināt bagātības koncentrāciju vienās rokās un mazināt nevienlīdzību. Mantojuma nodoklis šobrīd ir 24 valstīs no 37 Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstīm. Patlaban tiek diskutēts par šāda nodokļa ieviešanu arī Latvijā.

Turpinām ziņas

Krustpils novadā saistībā ar epidemioloģisko situāciju, pieaugot saslimstībai ar Covid-19, no pirmdienas, 17.maija tiek pārtraukts mācību process klātienē visās Krustpils novada pašvaldības izglītības iestādēs un nodrošinātas mācības attālināti. Savukārt klātienē turpinās mācības bērnudārzu grupas Sūnu, Mežāres, Variešu un Vīpes pamatskolās, kā arī visu izglītības programmu apguve Antūžu pamatskolā un Krustpils pamatskolā.

 “Latvijas valsts meži” izstrādātā Meža apsaimniekošanas plānu īstenošana apdraudēs bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu uzņēmuma apsaimniekotajos mežos, paziņojumā medijiem brīdina Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Tiek norādīts, ka izstrādātais meža apsaimniekošanas plāns ir tipisks zaļmaldināšanas piemērs. Ornitologi norāda, ka aiz frāzēm par “ilgtspējīgu un atbildīgu apsaimniekošanu” un “bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu” slēpjas nevērība pret Latvijas mežu dabas vērtībām vai pat apzināta to iznīcināšana. Biedrības arī brīdina, ka uzņēmums joprojām plāno veikt mežizstrādi putnu ligzdošanas laikā, lai gan to aizliedz likums.

Un vēl

Baltijas valstīs šogad gaidāma mitra un vēsa vasara, prognozē ASV uzņēmums "AccuWeather". Tas norāda, ka Dienvideiropā pastiprināsies karstums un sausums, karstuma viļņi skars arī Centrāleiropu, bet tie galvenokārt nesasniegs Ziemeļeiropu. Tādēļ gan Baltijas valstīs, gan Skandināvijā un arī Polijā prognozēta visai mitra un vēsa vasara. Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra jaunākā informācija liecina, ka maija otrajā pusē un jūnijā gaisa temperatūra Latvijā svārstīsies ap normu un bieži noslīdēs zem tās. Nākamajās divās nedēļās tiek prognozēts liels nokrišņu daudzums, jūnijā tas varētu būt tuvu daudzu gadu vidējam rādītājam. Atbilstoši prognozēm jūnijs šogad būs krietni vēsāks nekā pērn un aizpērn, savukārt jūlijs varētu būt siltāks.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits rosina koalīcijai parakstīt jaunu memorandu par valdības darbiem līdz Saeimas vēlēšanām; Pēc gada pārtraukuma sākas Dobeles Ceriņu festivāls; un Sirds slimniekus pandēmijas laikā aicina neatlikt vizītes pie ārsta

Valsts prezidents Egils Levits uzskata, ka pašreizējai Krišjāņa Kariņa valdībai būtu nepieciešams jauns memorands par darāmajiem darbiem līdz nākamajās Saeimas vēlēšanām atlikušajā laikā. Levits šodien medijiem pauda, ka Kariņa valdība nokalpojusi divas trešdaļas no sava mandāta laika, šajā laikā piedzīvota Covid-19 krīze un īstenotas reformas. Šajā laikā viena no koalīcijas partijām krietni zaudējusi ietekmi parlamentā, un tas rada jautājumu, vai ir nepieciešama zināma izlīdzināšana Ministru kabinetā, un šis jautājums ir dienas kārtībā. Vienlaikus Levits uzsvēra, ka visi koalīcijas partneri izteikuši vēlmi turpināt darbu koalīcijā. Tāpēc Levits rosina valdībai jaunu koalīcijas memorandu par to, kas līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām atlikušajā laikā, kas ir aptuveni gads, vēl būtu darāms, lai šis gads “nepaietu tukšā”.

Ministru portfeļu pārdale starp partijām valdībā ir iespējama, ja visi koalīcijas partneri tam piekritīs. Tā savukārt pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu sacīja premjers Krišjānis Kariņš. Lai pārrunātu situāciju, kas izveidojusies starp partijām koalīcijā, šodien Kariņš tiekas ar valdību veidojošajām partijām un pārrunā turpmākās sadarbības jautājumus.

Virkne valsts amatpersonu parakstīja sadarbības memorandu “Dators ikvienam bērnam”, kas tajā skaitā paredz līdz 2025. gadam nodrošināt mācību procesam piemērotu datoru katram skolēnam un skolotājam. Valsts prezidents norāda, ka tas nav tikai vienkāršs datoru iepirkums, bet tā ir sistēma, kur datori tiek iepirkti, pēc zināma laika tie tiek mainīti, tiek nodrošināta tehniskā apkope un tiek nodrošinātas arī iespējas lietotājiem iemācīties rīkoties ar datoru. Premjers Krišjānis Kariņš norāda, ka finansējumu no Eiropas Savienības fondiem ekonomikas atveseļošanai varētu paredzēt arī attiecīgās sistēmas izveidei, taču ir jāizstrādā detalizēts plāns, lai finansējums tiktu novirzīts šādas ilgtermiņa sistēmas izveidei.

Valsts policijā meklēšanā esošais un pretrunīgi vērtētais uzņēmējs Ernests Rieksts izmantojis Facebook, lai reklamētu alternatīvu sociālo platformu, ko viņš izveidoja kā atbildi sociālā medija "Facebook" īstenotajai satura ierobežošanas politikai pret konspirāciju teorētiķiem un ekstrēmisma "influenceriem", vēsta NATO "Stratcom" publikācija. Rieksta izveidotā plaforma "DecentaSpeak" ir nepārprotami reklamēta kā alternatīva klasiskajiem sociālajiem sociālajiem medijiem – šī platforma vērsta uz Covid-19 skeptiķu, valsts iestāžu noliedzēju un homofobisku auditoriju, kā arī tajā nepastāv satura ierobežošanas politika. 

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Hosteļa īpašnieku Ernestu Riekstu, kurš izvairās no atbildības cilvēku bojāejā, policija izsludinājusi meklēšanā.

Turpinām ziņas

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, noskaidrojuši, ka pasažieris, kuram apstiprināta Covid-19 infekcija, 11. maijā braucis ar vilcienu Aizkraukle–Rīga pulksten 6.01 no Ogres līdz Rīgai, un atpakaļ ar vilcienu Rīga–Krustpils pulksten 15.31 no Rīgas līdz Ogrei. Visiem pasažieriem, kuri brauca minētajā datumā šajos vilciena maršrutos, ieteicams novērot savu veselības stāvokli. Ja tiek novēroti Covid - 19 infekcijai raksturīgi simptomi ieteicams palikt mājās, sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai izvērtētu veselības stāvokli.

Šodien, pēc gada pārtraukuma sākas Dobeles Ceriņu festivāls, kas turpināsies līdz mēneša beigām. Pēc pērn pandēmijas dēļ pirmoreiz izlaistajiem Dobeles novada svētkiem dobelnieki ir sapratuši, ka svētkus vajag un no šodienas ceriņu dārzs ir atvērts visiem apmeklētājiem. Tāpēc šogad novada svētki atgriežas ar vērienu. Pielāgojoties esošajai situācijai valstī, Dobeles novada svētki šogad notiks vēl nebijušā formātā – ar dažādiem izbraukuma koncertiem. Festivālā apmeklētāji varēs aplūkot vides instalācijas, apmeklēt sajūtu pastaigu cikla 2. daļu "VASARA", "Pop-up" pikniku un daudz citus pasākumus visā Dobeles novadā. 

Un vēl

Pandēmijas laikā cilvēki ar sirds un asinsvadu slimībām ir pakļauti lielākam riskam nekā parasti, tomēr nereti pacienti bailēs no inficēšanās riska atceļ vizītes pie ārstiem un veselības pārbaudes, kas var novest pie ielaistām slimībām un slimību komplikācijām. Lai atgādinātu par sirds un asinsvadu slimību riskiem un nepieciešamību tos ārstēt, pacientu biedrība "ParSirdi.lv" sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrību maijā uzsāk ilgakciju "Atceries par sirdi!", lai mudinātu ikvienu laikus pārbaudīt savu veselību.

Atstājiet komentāru