2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Otrdien valdībai tiks sniegta informācija par gatavību ieviest stingrākus ierobežojumus; Nākamnedēļ sāksies uzticības tālruņa akcija "Es audzinu viens!"; un Slimnīcā nonācis šogad pirmais sēņu upuris.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā vakcināciju pret Covid-19 līdz šim noslēguši teju 4% iedzīvotāju ; Jēkabpils pilsētas pašvaldībā sumina Goda pilsones - Rutu Kalniņu un Silviju Dreimani un Rīt Latvijā svinēs Mātes dienu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Otrdien valdībai tiks sniegta informācija par gatavību ieviest stingrākus ierobežojumus; Nākamnedēļ sāksies uzticības tālruņa akcija "Es audzinu viens!"; un Slimnīcā nonācis šogad pirmais sēņu upuris.

Ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, patlaban vairākas ekspertu darba grupas skata ar potenciāliem stingrākiem ierobežojumiem saistītus jautājumus. Savukārt Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadītā Operatīvās vadības grupa pirmdien pārspriedīs un apkopos šo darba grupu secinājumus. Plānots, ka Operatīvā vadības grupa sagatavos informāciju valdībai par gatavību Latvijā ieviest tā dēvēto "D+ konceptu", kas paredz ieviest stingrākas epidemioloģiskās drošības prasības.

Ceļu satiksmes drošības direkcija vakar no pulksten deviņiem vakarā, savā elektronisko pakalpojumu platformā e-CSDD piedāvā jaunu sēriju izvēles numurus – "XJ" un "MZ". Lai izvēlētos un pieteiktu tīkamo numurzīmi, jāautorizējas CSDD epakalpojumos. Numuru var izvēlēties Latvijā reģistrētam vai arī Latvijā vēl nereģistrētam transportlīdzeklim, bet kas iepriekš ir uzrādīts agregātu numuru salīdzināšanā. No "XJ" sērijas būs pieejami viena un divciparu numurzīmes, bet no "MZ" sērijas – trīs un četru ciparu numurzīmes.

Nesaņemot visus atzinumus no institūcijām, Daugavas stadiona ledus treniņu halles nodošana ekspluatācijā atkal tiek pārcelta. Daugavas stadiona treniņa ledus halles nodošana ekspluatācijā bija plānota vakar, taču neizdevās saņemt visus nepieciešamos saskaņojumus. Papildus iepriekš saņemtajiem atzinumiem piektdien tika saņemts VSIA "Latvijas valsts ceļi" atzinums, savukārt šodien gaidāms Veselības inspekcijas atzinums.

Jau ziņots, ka Daugavas stadiona ledus treniņu halli plānoja piektdien, 7.maijā, nodot ekspluatācijā, ja tiks saņemti nepieciešamie atzinumi no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Būvniecības valsts kontroles biroja un Veselības inspekcijas. 2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī aktīvi turpinās būvdarbi projektā „ Pašvaldības ēkas Jaunā ielā 39i atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana”. Šeit būs Dienas aprūpes centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un Dienas aprūpes centrs pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Abos ēkas korpusos veikta fasādes siltināšana, jumta pārbūve, ventilācijas sistēmas izbūves darbi un siltummezgla pārbūve. Ēkas siltināšanas un pārbūves būvdarbus veic SIA “Jēkabpils PMK”, būvuzraudzību nodrošina SIA “Būvrem” , autoruzraudzību nodrošina AS “Komunālprojekts”. Būvniecības darbus plānots pabeigt līdz vasaras sākumam.

Jau ceturto gadu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 rīko akciju "Es audzinu viens!" Šogad tā risināsies no 10. līdz 16. maijam. Uzticības tālrunis aicina ikvienu vecāku, aizbildni, adoptētāju, kā arī audžuvecāku, kas ikdienā viens nodrošina bērnu aprūpi un saskaras ar dažādām grūtībām, zvanot saņemt psiholoģisku palīdzību jautājumos, kas skar bērnus.

Un vēl

Pavasarī ik gadu mediķu redzeslokā nonāk cilvēki, kas saindējušies ar pirmajām sēnēm. Kaut gan bisītes, kas tautā maldīgi tiek dēvētas arī par murķeļiem, ārsti un mikologi neiesaka izmantot uzturā, gardēži spītīgi turas pie vecmāmiņu tradīcijām, turpinot lasīt un ēst šīs sēnes. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas ārsts Roberts Stašinskis ziņo, ka arī šogad sēņotāju paradumi nav mainījušies un slimnīcā jau nonācis pirmais bisīšu upuris. Šoreiz par laimi viss beidzies labi, un viņš jau ir izrakstīts mājās. Ārsts norāda, ka bisītes zināmā mērā var salīdzināt ar fugu zivi – pareizi sagatavojot, tā ir smalka delikatese, bet, ja kaut kas noiet greizi – pēdējā maltīte. Bisītēs esošā inde ir gaistoša un ūdenī šķīstoša, tādēļ, ievērojot pareizus gatavošanas principus, pastāv iespēja panākt, ka šī inde izvadās ārā un sēnes ir izmantojamas uzturā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā vakcināciju pret Covid-19 līdz šim noslēguši teju 4% iedzīvotāju ; Jēkabpils pilsētas pašvaldībā sumina Goda pilsones - Rutu Kalniņu un Silviju Dreimani un Rīt latvijā svinēs Mātes dienu.

Latvijā vakcināciju pret Covid-19 līdz šim noslēguši teju 4% iedzīvotāju, liecina aģentūras LETA aprēķini, balstoties uz jaunākajiem Nacionālā veselības dienesta un Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskajiem datiem. Līdz 7.maijam ieskaitot vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši 302 tūkstoši 472 cilvēki, bet vakcinācijas procesu noslēgušas 75 tūkstoši 560 personas. Par vakcinācijas procesu noslēgušiem tiek uzskatīti cilvēki, kuri saņēmuši "AstraZeneca", "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna" ražotās potes abas devas vai "Johnson & Johnson" meitasuzņēmuma vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva. Imunitāte pret Covid-19 izraisošo vīrusu pēc dažādu vakcīnu saņemšanas gan iestājas atšķirīgos laikos.

Rīgas lidostā un Rucavas novadā piektdien konstatētas četras personas ar viltotiem Covid-19 testiem. Lidostas "Rīga" robežkontroles punktā konstatēts viens Latvijas pilsonis, bet, veicot imigrācijas kontroli Rucavas novadā konstatēti trīs Lietuvas pilsoņi ar viltotiem Covid-19 testiem. Personas sauktas pie administratīvās atbildības. Kopumā robežsargi konstatējuši jau 64 personas, kuras, iebraucot Latvijā, uzrādīja viltotus vai tādus Covid-19 testus, kas neatbilst robežsardzes rīcībā esošajiem paraugiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests gatavos negatīvu atzinumu par Daugavas stadiona ledus treniņu halles atbilstību ugunsdrošības prasībām. VUGD piektdien veica halles pārbaudi saistībā ar objekta nodošanu ekspluatācijā. Pārbaudes rezultātā tiek gatavots negatīvs atzinums, kurā būs norādītas konstatētās nepilnības, kas objektam ir jānovērš, lai tas atbilstu ugunsdrošības prasībām. VUGD amatpersonas patlaban turpina objekta dokumentācijas izskatīšanu un atzinumu paredzēts izsniegt sestdienas laikā. Nepilnību novēršanas termiņi ir dažādi, taču plašāka informācija patlaban netiek sniegta.

Jeruzalemē piektdienas vakarā notika nopietnas sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas drošības spēkiem, un tajās ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku, liecina palestīniešu mediķu un Izraēlas policijas dati. Sadursmēs ievainoti 205 palestīnieši, 88 no viņiem hospitalizēti. Atbilstoši Izraēlas policijas datiem ievainoti 17 policisti, bet pusei ievainoto sniegta palīdzība slimnīcās. Jau ziņots, ka kopš ramadāna sākuma un palestīniešu vēlēšanu atlikšanas ir vairākkārt izcēlies saspīlējums un vardarbība Jordānas rietumkrastā un Jeruzalemes austrumdaļā.

Turpinām ziņas

Vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tika suminātas Jēkabpils Goda pilsones, kurām apbalvojums tika piešķirts ar 2020. gada 16.oktobrī ar pašvaldības Apbalvojumu komisijas sēdes lēmumu. Apbalvojumu “Goda pilsonis” saņēma: Ruta Kalniņa,  ilggadēja Krustpils kultūras nama direktore - par mūža ieguldījumu kultūrā un kultūras kā vērtības stiprināšanu reģionā un Silvija Dreimane, ilggadēja Jēkabpils pamatskolas direktore - par mūža ieguldījumu izglītības attīstībā Jēkabpilī un izcilu pedagoģisko darbu. Jau tika ziņots, ka ņemot vērā valstī joprojām pastāvošos epidemioloģskos ierobežojumus, maija sākumā domes vadība individuāli pasniegs Goda rakstus un Atzinības rakstus apbalvojumu saņēmējiem.

Šonedēļ veikta Daugavas gultnes skenēšana Daugavā ar speciālām iekārtām, meklējot iespējamo Jēkabpilī demontētā lielgabala atrašanās vietu. Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Rolands Bērziņš sacīja, ka iepriekš iespējamo lielgabala atrašanās vietu pārbaudījuši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ūdenslīdēji, taču viņi neko neesot atraduši. Tāpēc uzaicināti speciālisti, kas ar īpašām iekārtām skenē upes gultni, atrodot gan redzamos, gan dūņās esošus priekšmetus. Rolands Bērziņš atzīst, ka tieši lielgabala siluets skenēšanas procesā netika ieraudzīts, taču ir fiksēts daudz dažādu priekšmetu kontūru, kas paslēpti dūņās un redzami daļēji. Patlaban notiek skenētā materiāla pārbaude un tikai pēc tam būs zināms vai meklētajā vietā atrodas Jēkabpilī demontētais lielgabals. 

Rolands Bērziņš arī piebilda, ka rīt, 9.maijā, Jēkabpils policisti strādās pastiprinātā režīmā un vēros vai jēkabpilieši, kas rīt dosies nolikt ziedus pie postamenta Rīgas ielā, kur iepriekš atradās demontētais lielgabals, nepārkāpj pulcēšanās aizliegumu un ievēro visas epidemiloģiskās prasības saistībā ar Covid-19.

Un vēl

Rīt, 9.maijā Latvijā svinēs – Mātes dienu. Tie ir starptautiski svētki par godu māmiņām, kas Latvijā tiek svinēti otrajā maija svētdienā. Šajā dienā apsveikumus saņem māmiņas atšķirībā no starptautiskās sieviešu dienas 8. martā, kad tiek sveiktas arī tās sievietes, kurām nav bērnu. Mātes dienā tiek sveiktas ne tikai savas māmiņas, bet arī vecmāmiņas, sievasmātes un vīramātes. Pirmo reizi mūsdienu Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā ASV, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas par godu savai mātei rīkoja baznīcu dievkalpojumus.

Atstājiet komentāru