2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vietējo uzņēmumu atbalstam notiks "Latvijas labuma" dienas; Amatniecības centrs “Māzers” aicina piedalīties tautastērpu gājienā; un Ko Anglijas zinātnieki atklājuši saistībā ar Covid-19?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima ignorē valdības lēmumu un ļauj strādāt ēdinātājiem terasēs no 7.maija; Jēkabpilī uzsāk Mālu ielas pārbūvi; un Zinātnieki aicina iedzīvotājus skaitīt gaiļbiksītes.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lemj par vakcinācijas biroja likvidēšanu; Aktualizē jautājumu par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pilnvaru paplašināšanu; un Izveidota jaunatklāto pilskalnu karte.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vietējo uzņēmumu atbalstam notiks "Latvijas labuma" dienas; Amatniecības centrs “Māzers” aicina piedalīties tautastērpu gājienā; un Ko Anglijas zinātnieki atklājuši saistībā ar Covid-19?

Svinot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, maija sākumā notiks Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētā kampaņa "Latvijas labuma" dienas vietējo uzņēmumu atbalstam, aicinot iedzīvotājus īpaši atbalstīt Latvijas uzņēmumus, iegādājoties vietējos produktus un pakalpojumus. Kampaņā aicina ražotājus, tirgotājus un arī pašus pircējus atcerēties arī šogad no 1.maija līdz 4.maijam atbalstīt vietējos ražotājus un pakalpojumu sniedzējus vēl vairāk nekā ikdienā, iegādājoties tikai Latvijā ražotu produkciju! Tāpat pircēji aicināti piedalīties kampaņas popularizēšanā sociālajos tīklos ar saviem ierakstiem, bildēm lietojot tēmturus #Latviajaslabums #ieperkosLatvijai.

Valsts policija ir aizturējusi vairākas personas kriminālprocesā par traģisko ugunsgrēku Rīgā, Merķeļa ielas 8 nelegālajā hostelī, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte apstiprina, ka aizturētas trīs personas. Plašākus komentārus policijas pārstāve nesniedz. Likums dod tiesības personu aizturēt līdz 48 stundām, pēc tam, ja nepieciešams, var piemērot drošības līdzekli. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, par kura piemērošanu lemj tiesa.

Nākamajā ceturtdienā, 6.maijā, "Arēna Rīga" un Olimpiskais sporta centrs būs pilnībā nodoti pasaules hokeja čempionāta vajadzībām. Sporta departamenta direktors Edgars Severs atklāj, ka rīcības komitejas sēdē Latvijas Hokeja federācija apliecināja, ka čempionāta organizēšanā "sportiskā puse" ir vislabākajā kārtībā. Arī Starptautiskajai hokeja federācijai neesot bažas, ka čempionāts norisināsies izcilā līmenī. Attiecībā uz infrastruktūras jautājumiem Severs stāstīja, ka gan Olimpiskais sporta centrs, gan "Arēna Rīga" uz pirmajiem treniņiem būs pilnā gatavībā. Savukārt bažas radot Daugavas stadiona treniņa halle, lai gan būvnieki sola, ka līdz 30.aprīlim stadions būs nodots ekspluatācijā un ledus ne vēlāk kā 11.maijā un 12.maijā būs uzsaldēts pilnā apmērā.

Īrijas zemo cenu aviokompānija "Ryanair" investēs 200 miljonus ASV dolāru divu lidmašīnu bāzes izveidē starptautiskajā lidostā "Rīga". No oktobra, kad jaunā bāze būs gatava, "Ryanair" grupas uzņēmumi, tostarp meitasuzņēmums "Buzz", no Rīgas nedēļā veiks kopumā 95 lidojumus 30 dažādos maršrutos.

Turpinām ziņas

Amatniecības centrs “Māzers” 4. maijā aicina piedalīties jau sestajā tautastērpu gājienā, ko virtuāli šogad organizē tautas tērpu centrs "Senā klēts" sadarbībā ar biedrību "Mans tautastērps" par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 31. gadadienai.  Amatniecības centra “Māzers” dalībnieki krāšņi izrādīja savus tautastērpus pērnā gada virtuālajā gājienā. Arī šogad Amatniecības centrs “Māzers” aicina piedalīties, lai dižotos ar Krustpils un citu novadu tautastērpiem, tādējādi parādot Krustpils novada bagāto kultūras mantojumu un iesūtīt savus fotoattēlus centram uz e-pastu vai publicēt tos centra Facebook profilā.

Aizkraukles novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē tika izskatīts priekšlikums nosaukt laukumu pie stēlas “Lāčplēša cīņa ar Melno bruņinieku”  par 4.maija vai Neatkarības skvēru. Deputāti atbalstīja ieceri, taču pirms domes lēmuma pieņemšanas vēlas uzzināt arī aizkraukliešu viedokli par šo ideju. Aizkraukles novada pašvaldība aicina iedzīvotājus izteikt savu viedokli, vai šāda ideja ir atbalstāma, kurš variants šķiet vispiemērotākais un varbūt rosināt šādā nosaukumā nodēvēt citu vietu. Priekšlikumi jāsūta līdz 10. maijam e-pastā: info@aizkraukle.lv. 

Un vēl

Hlorēts baseina ūdens palīdz deaktivēt Covid-19, pārliecināti ir Londonas pētnieki. Pētījums rāda, ka peldbaseini var būt droša vide Covid-19 pandēmijas apstākļos, raksta Express, atsaucoties uz Londonas Impērijas koledžas pētnieku secinājumiem. Pēc viņu domām, hlorēts baseina ūdens palīdz deaktivēt vīrusu, kas izraisa Covid-19. Arī Pasaules Veselības organizācija ir izteikusi viedokli par hlora izmantošanu kā līdzekli Covid-19 infekcijas apkarošanā, apgalvojot, ka koronavīruss var būt jutīgs pret šo ķīmisko vielu. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima ignorē valdības lēmumu un ļauj strādāt ēdinātājiem terasēs no 7.maija; Jēkabpilī uzsāk Mālu ielas pārbūvi; un Zinātnieki aicina iedzīvotājus skaitīt gaiļbiksītes.

Saeima šodien atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz no nākamās nedēļas atļaut sabiedriskās ēdināšanas atsākšanu āra terasēs. Tomēr Ministru kabinets var pieņemt lēmumu uz noteiktu laiku apturēt minēto pakalpojumu sniegšanu. Ekonomikas ministrija rosinājusi, ka ārtelpās pie viena galda varētu atrasties četras personas no divām mājsaimniecībām, starp galdiņiem tiktu nodrošināta divu metru distance un papildus nodrošināta arī pastiprināta virsmu un piederumu dezinfekcija.

Jau ziņots, ka valdība vakar vienojās, ka atvieglojumi pašlaik nav iespējami, jo saslimstība ar Covid-19 atkal palielinās. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš raksturojot Saeimas lēmumu komentēja, ka "Saeima sāk iet savu individuālu ceļu", kam var būt negaidītas sekas. Viņš solīja noskaidrot, kādas ir juridiskās sekas.

Par zāļu ražotājas AS "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" vienīgo īpašnieci kļuvusi Kristīne Brunovska, liecina "Firmas.lv" informācija. Līdz šim "Olmafarm" īpašnieces vienādās daļās bija Valērija Maligina mantinieces - Irina Maligina, Anna Emīlija Maligina un Nika Saveļjeva, kuras joprojām uzrādītas, kā "Olmafarm" patiesās labuma guvējas. 

Vakcinācijas pret Covid-19 temps Latvijā ir kāpis, trešdien sasniedzot jaunu vienas dienas laikā vakcinēto cilvēku rekordu. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, kopumā trešdien tikušas vakcinētas vismaz 11 tūkstoši 111 personas, tajā skaitā pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēma 8 tūkstoši 117 cilvēki, bet vakcinācijas procesu pabeidza 2 tūkstoši 994 cilvēki.

Turpinām ziņas

Krustpils novadā uzbūvētā finiera ražotne “AmberBirch” pieteikusi dalību konkursā “Par gada preču zīmi 2020”, ko organizē Patentu valde sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Dizaineru savienību. Konkursā līdz 9.maijam aicināts ikviens Latvijas iedzīvotājs izvēlēties un nobalsot par savu preču zīmes simpātiju, savukārt no 10. maija līdz 17.maijam žūrija vērtēs savus favorītus. “AmberBirch” mērķis ir ilgtermiņā kļūt par vienu no Latvijas vadošajiem augstas pievienotas vērtības koksnes produktu eksporta zīmoliem. 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka tiek uzsākti Mālu ielas pārbūves darbi Jēkabpilī. Pārbūves ietvaros paredzēts veikt : brauktuves, krustojuma un nobrauktuvju seguma rekonstrukciju, gājēju celiņu izbūvi, kravas transporta stāvvietas izbūvi, slēgtās lietus ūdens novades sistēmas izbūvi, ielu apgaismojumu sistēmas izbūvi, zaļās zonas atjaunošanu, un citus darbus. Atbilstoši SIA “BM-projekts” projektam, pārbūves darbus veic būvuzņēmējs SIA “LV Roads” par līgumsummu 221 tūkstotis 137 eiro bez PVN. Darbus paredzēts paveikt līdz septembrim. 

Un vēl

Šopavasar visā Eiropā notiek sabiedriskās zinātnes iniciatīva “Meklēsim gaiļbiksītes”. Ikviens aicināts skaitīt gaiļbiksītes un piedalīties lielākajā to novērošanas akcijā Eiropā, dodot ieguldījumu zinātniskajā izpētē. Arī Latvijā sācies gaiļbiksīšu ziedēšanas laiks, tāpēc Latvijas Dabas fonds, kā šīs akcijas partneris aicina visus piedalīties un doties skaitīt gaiļbiksītes, veicot augu uzskaiti lapā gailbiksite.lv, kā arī sociālajos tīklos savu dalību atzīmējot ar tēmturiem #gaiļbiksīte #Latvijameklēgaiļbiksītes un #lookingforcowslips! Galvenā pētnieku interese ir par gaiļbiksīšu savvaļas populācijām. Tomēr tiek gaidīti arī dati par “pussavvaļas” populācijām apdzīvotās vietās, piemēram, ceļmalās un nelielos pļavu fragmentos, kā arī aizlaistās piemājas platībās, kas sugai zināmā mērā ir patvēruma vietas – sarūkošo dabisko zālāju aizvietotāji.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lemj par vakcinācijas biroja likvidēšanu; Aktualizē jautājumu par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pilnvaru paplašināšanu; un Izveidota jaunatklāto pilskalnu karte.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus "Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā", kas nosaka, ka Ministru prezidentam ir jāuzdod atbildīgajam ministram likvidēt Vakcinācijas projekta biroju līdz 1.jūnijam. Šo priekšlikumu grozījumiem bija iesniegusi opozīcijas deputāte Jūlija Stepaņenko. Jau ziņots, ka Vakcinācijas projekta birojs jau ir reorganizēts, to pievienojot Nacionālajam veselības dienestam. Tagad tā ir dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa. Plānots, ka atsevišķi darbinieki maija beigās atstās Vakcinācijas projekta nodaļu.

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad pirmajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 2,2%, salīdzinot ar 2020.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pēc provizoriskām aplēsēm, iekšzemes kopproduktu ietekmēja samazinājums par 1,3% ražojošās nozarēs un kritums par 4% pakalpojumu nozarēs.

Latvijā pirmais ātrgaitas autoceļš būs gatavs 2028.gadā, šodien ceļu nozares konferencē "Satiksme un infrastruktūra pandēmijas gados" sacīja "Latvijas valsts ceļi" Attīstības pārvaldes direktors Verners Akimovs. Viņš skaidroja, ka ātrgaitas autoceļus tuvākajā laikā paredzēts veidot noslogotākajos valsts autoceļos, piemēram, Rīgas apvedceļos Baltezers-Saulkalne, un Salaspils-Babīte, kā arī Bauskas šosejā posmā no Ķekavas apvedceļa līdz Lietuvas robežai, tajā skaitā veidojot Bauskas un Iecavas apvedceļus.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas rosinājuma šodien Ministru kabinets lēma atļaut klātienē rīkot valsts pārbaudījumus vidējās izglītības pakāpes iegūšanai. Vienlaikus noslēgumu darbu laikā netiek paredzēti kvantitatīvi kritēriji attiecībā uz izglītojamo skaitu eksāmenu kārtotāju grupās. 

Turpinām ziņas

Pēc ugunsnelaimes nelegāli ierīkotajā hostelī Merķeļa ielā Rīgā aktualizējies jautājums par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pilnvarām iekļūt īpašumos, lai veiktu ugunsdrošības pārbaudes. Tāpat glābēji uzsver, ka būtiska loma savlaicīgai negadījuma novēršanai ir dūmu detektoriem. Patlaban bez īpašnieka atļaujas VUGD darbinieki objektā var iekļūt tikai tad, ja ir izcēlies ugunsgrēks. Pēc notikušā Merķeļa ielā iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens norāda, ka VUGD jādod lielākas pilnvaras slēgt objektu, jo nedrīkst būt tāda situācija, kad Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienesta amatpersonu neielaiž telpās veikt ugunsdrošības normu pārbaudi, kā tas ir bijis Merķeļa ielas hostelī.

Maijā minimālo valsts pensiju un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji saņems pārrēķinu par laiku no 1.janvāra līdz 30.aprīlim atbilstoši jaunajiem minimālo ienākumu sliekšņiem. Jau ziņots, ka no 1.janvāra ir paaugstināti minimālo valsts pensiju un nodrošinājuma pabalsta apmēri, tādējādi nosakot augstākus minimālos ienākumu sliekšņus. Kopumā izmaņas ietekmē aptuveni 115 tūkstoši cilvēku.

Un vēl

Šopavasar Latvijā atklāti pieci jauni pilskalni – Ļūbasta pilskalns, Sīķeles pilskalns, Veipieša pilskalns Daugavpils novadā, Vulānu pilskalns Riebiņu novadā, Keklišku pilskalns Ilūkstes novadā. No tiem trīs atrodas Latgalē un divi – Augšzemē. Latvijas Kultūras akadēmijas pētniecības projektā “Pilskalnu jaunatklājumi Latvijā 2018.–2021. gadā: kultūrvēsturiskā nozīmība” arīdzan izveidota un ikvienam interesentam pieejama karte ar jaunatklātajiem pilskalniem.  Jaunatklāto pilskalnu atrašanās vietu koordinātes un īsi Jura Urtāna sagatavoti apraksti pieejami Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā. Jaunatklāto pilskalnu sarakstu papildina arheologa, projekta īstenotāja Jāņa Meinerta sagatavotā karte.

Atstājiet komentāru