2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakcinācija pret Covid-19 pabeigta 2% Latvijas iedzīvotāju;  Mežos noteikts ugunsnedrošais periods; un Rīgā uzvaras parkā sākušas ziedēt sakuras.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā nedēļā Latvijā sasniegts augstākais temps vakcinēšanā pret Covid-19; Briselē asas cīņas ap zaļās ekonomikas noteikumiem; un vai šonedēļ gaidāms siltāks laiks?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā trešo nedēļu vērojams Covid-19 saslimstības pieaugums; Līvānos, iespējams, atkritumos izmests akumulators izraisa eksploziju un aizdegšanos; un Interneta tiešraidē iespējams vērot zivju nārsta ligzdu Daugavā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakcinācija pret Covid-19 pabeigta 2% Latvijas iedzīvotāju;  Mežos noteikts ugunsnedrošais periods; un Rīgā uzvaras parkā sākušas ziedēt sakuras.

Vakcinācija pret Covid-19 pabeigta 2% Latvijas iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Divas vakcīnu devas saņēmuši kopumā 37 tūkstoši 877 cilvēki. Savukārt pirmo vakcīnu saņēmuši 216 tūkstoši 787 cilvēki, kas ir 11,45% valsts populācijas. 

Sabiedrībā ir vērojams atslābums Covid-19 ierobežojumu ievērošanā, aģentūrai LETA atzina Valsts policijas priekšnieka vietnieks Normunds Krapsis. Viņš norādīja, ka, 7.aprīlī valstij atceļot ārkārtējo situāciju un nedaudz mīkstinot pandēmijas ierobežojumus, daļa sabiedrības acīmredzami šādu valdības lēmumu interpretējusi daudz plašāk un uztvērusi to kā signālu plašākai mobilitātei. Viena no policijas novērotajām tendencēm ir, ka personas pulcējas lielākos bariņos. Krapsis skaidroja, ka līdz ar ārkārtējās situācijas atcelšanu policija nav atslābinājusi savu uzmanību un kontroles pasākumi tiek veikti tādā pašā apmērā, kā ārkārtējās situācijas laikā.

Futbola aģenta Romāna Bezzubova noslepkavošanā iesaistītā apvidus automašīna BMW pirms sadedzināšanas slēpta autoservisā Mežaparkā. Servisa īpašniece un darbinieki aizturēti, svētdien ziņoja TV3 raidījums Neka personīga. Noziegumā izmantotā automašīna slēpta autoservisā "X-ON". Serviss piederot Latvijas pilsonei Guļnarai Ribakovai - Bricei. Raidījuma rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka policijai servisa īpašniece stāstījusi, ka sasisto "BMW" atvedis kāds patstāvīgais klients un servisa darbiniekiem neesot radušās nekādas aizdomas. Pēc tam auto no servisa nozagts. Turpinās slepkavības izmaklēšana.

Turpmāk nebūs jāievēro pašizolācija pēc iebraukšanas Latvijā no Lielbritānijas. Slimību profilakses un kontroles centra veidotajā "drošo valstu" sarakstā ilgstoši atradās tikai Vatikāns un Islande, bet pēc atgriešanās Latvijā no pārējām Eiropas valstīm ir jāievēro pašizolācija. Tagad centra veidotajā "drošo valstu" sarakstā ir atgriezusies arī Lielbritānija, kurā līdz šim ir bijusi Eiropā labākā vakcīnu pret Covid-19 pieejamība un līdz ar to ir bijusi sekmīgākā vakcinēšanas kampaņa.

Turpinām ziņas

Valsts meža dienests no šodienas, 26.aprīļa izsludina ugunsnedrošo periodu mežā. Ugunsnedrošajā periodā mežā aizliegts veikt jebkādu dedzināšanu. Ugunskurus atļauts kurināt tikai īpaši ugunskuriem ierīkotās vietās, kā arī aizliegts pārvietoties ārpus meža ceļiem ar motorizētiem transportlīdzekļiem. Jēkabpils apkārtnē jebkuri dedzināšanas darbi mežā vai tā tiešā tuvumā jāsaskaņo ar Sēlijas virsmežniecību vai attiecīgajām mežniecībām. Par jebkuru aizdegšanos mežā vai tā tuvumā jāziņo Sēlijas virsmežniecības inženierim Jurim Čaupjonokam pa tālruni 29422024 vai meža ugunsdzēsības stacijas vadītājam Jānim Iļjinam, tālrunis – 25357188.

Latvijā pirms vairākiem gadiem savvaļā tika pamanīts šai teritorijai neraksturīgais zeltainais šakālis. Kā stāsta zoologs Jānis Ozoliņš, iesākumā Latvijā tika manīti pusaudži, bet pēdējos gados parādās arvien vairāk pieaugušie sugas pārstāvji. Gadu laikā šīs plēsēju sugas daudzveidība Latvijā ir palielinājusies. Ozoliņš norāda, ka šakāļi vietējo plēsēju izplatību neapdraud.

Un vēl

Latvijas galvaspilsētā Uzvaras parkā uzziedējušas sakuras. Parka apmeklētāji steidz iemūžināt burvīgos ziedus un, ne visai patīkamajos laika apstākļos, bauda krāšņākos pavasara mirkļus šajā Rīgas parkā. Sakuras Uzvaras parkā tika iestādītas 2012.gadā pateicoties Japānas vēstniecībai Rīgā. Pēc tam sakuru stādījumi papildināti. Kociņi tika iestādīti, lai turpmāk gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem simbolizētu par Latvijas un Japānas ciešajām attiecībām, par sadarbību ne tikai ekonomikā un politiski, bet arī par cilvēcisko draudzību, kas izveidojusies abu valstu iedzīvotājiem gadu gaitā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā nedēļā Latvijā sasniegts augstākais temps vakcinēšanā pret Covid-19; Briselē asas cīņas ap zaļās ekonomikas noteikumiem; un vai šonedēļ gaidāms siltāks laiks?

Pagājušajā nedēļā Latvijā ticis sasniegts līdz šim augstākais vakcinēšanas pret Covid-19 temps, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pagājušajā nedēļā pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 33 tūkstoši 860 cilvēki, bet otro – 9 tūkstoši 950, tādējādi vidēji vakcinēti nepilni 6 tūkstoši 300 cilvēki dienā. Līdz šim šis rādītājs augstākais bija nedēļā no 12.aprīļa, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 4 tūkstoši 800 cilvēki. Pagājušajā nedēļā sasniegts arī vienā dienā vakcinēto skaita rekords, kad 21.aprīlī potes saņēma nepilni 10 tūkstoši cilvēku.

Pirms šovasar gaidāmās teritoriālās reformas pašvaldības vairs nav tik naskas uz neapdomīgiem tēriņiem, kā tas bija vērojams pirms iepriekšējās reformas, kad pagastu vietvaras tika apvienotas novados. Tagad Valsts kontroles revidentiem nav ziņu par pēkšņi ceļamiem kultūras namiem un baseiniem nekurienēs, savukārt pašvaldību lietu ministrija ir savlaicīgi ieviesusi kontroles mehānismu, lai domēm kājas nemaz nepaslīdētu vismaz uz lielas naudas tērēšanu, neizvērtējot jēgu un atstājot parādus pēctečiem. Pašlaik Valsts kontrole analizē, kuras jomas saistībā ar pašvaldību darbu revidēt nākotnē.

Lielākais pandēmijas radītais zaudējums kultūras nozarei būtu Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atcelšana, intervijā TV3 uzsvēra kultūras ministrs Nauris Puntulis. Ministrs akcentēja, ka zaudējumus, ko kultūras nozarei radījusi Covid-19 pandēmija, var mērīt divējādi - finansiāli un emocionāli. Zaudējumi nozarē pērn pārsniedza 20 miljonus eiro, savukārt šogad tie jau sasniedz 15 miljonu atzīmi. Savukārt uz problēmu raugoties no emocionālā skatupunkta, Puntulis uzsvēra, ka viens no lielākajiem riskiem, ko pandēmija var atstāt kultūras nozarei, ir zaudēt Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Efektīvai cīņai ar klimata pārmaiņām ir nepieciešami ne tikai valsts ieguldījumi, bet arī būtiskas privātās investīcijas. Tajā pašā laikā ir svarīgi, ka par zaļām investīcijām netiek dēvēts viss, kas pagadās. Tādēļ Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar pirmo pasaulē ilgtspējīgu ekonomisko aktivitāšu klasifikatoru. Politiskās cīņas ap šo šķietami sauso un sarežģīto dokumentu bija asas un ilga līdz pat pēdējam brīdim. Jaunais klasifikators aptver 13 ekonomikas nozares - gan transportu, gan mežsaimniecību, gan informācijas tehnoloģijas un daudzas citas. 

ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvu ceremonijā svētdien kategorijā "labākais režisors" uzvarējusi Hloja Džao ar filmu "Nomadland" ("Klejotāju zeme"). "Nomadland" arī saņēmusi "Oskaru" kategorijā "labākā filma", bet kinolentes zvaigzne Frānsisa Makdormanda godalgota ar balvu kategorijā "labākā aktrise". Kategorijā "labākais aktieris" balvu saņēma Entonijs Hopkins par lomu filmā "The Father". 39 gadus vecā Pekinā dzimusī Džao ir pirmā Āzijas izcelsmes režisore sieviete un otrā sieviete, kas saņēmusi "Oskaru" kategorijā "labākais režisors". Mazbudžeta drāma "Nomadland" ar Makdormandu galvenajā lomā vēsta par sievieti, kas krīzes dēļ zaudējusi mājokli un ar auto apceļo ASV Vidējos Rietumus.

No Kanaveralas raga kosmodroma piektdien startējusi Īlona Maska komerciālā kosmosa uzņēmuma "SpaceX" nesējraķete "Falcon 9". Tai Zemes orbītā nogādāja kosmosa kuģi "Crew Dragon". Kuģī atrodas četru astronautu komanda, kas dodas uz Starptautisko kosmisko staciju. Tā ir pirmā reize, kad vairākkārt izmantojamā raķete "Falcon 9" pēc veiksmīgas atgriešanās uz Zemes dodas atkārtotā lidojumā, lai orbītā nogādātu tur jau pabijušo daudzkārt izmantojamo kosmisko kuģi ar astronautiem.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā kļūs mazliet siltāks, liecina prognozes.
Vēl otrdien lielu izmaiņu laikapstākļos nebūs, vietām joprojām iespējams sniegs un īslaicīgas sniega kārtiņas veidošanās, bet trešdienas naktī debesis skaidrosies, vējš norims, tādēļ tikpat kā visā valstī gaidāms neliels sals, vietām ap -3 grādiem, savukārt dienā temperatūra sasniegs +5..+10 grādus. Nedēļas otrajā pusē un garajās maija brīvdienās temperatūra naktīs būs lielākoties -1..+4 grādu robežās, bet pēcpusdienās tā sasniegs +7..+12 grādus, saulainākos brīžos vietām līdz +14..+15 grādiem. Nokrišņu nedēļas otrajā pusē būs maz, arī vēji lielākoties lēni. Ievērojami siltāks varētu kļūt pēc 5. maija, kad gaisa temperatūra pārsniegs +15 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā trešo nedēļu vērojams Covid-19 saslimstības pieaugums; Līvānos, iespējams, atkritumos izmests akumulators izraisa eksploziju un aizdegšanos; un Interneta tiešraidē iespējams vērot zivju nārsta ligzdu Daugavā.

Latvijā pēdējās trīs nedēļas vērojams Covid-19 saslimstības pieaugums. Iepriekšējā nedēļā saslimstība ar Covid-19 pieauga par 6,4%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. 22% pieaugums apmērā bija, salīdzinot ar mēneša sākumu. Pieaudzis arī dienā vidēji atklāto gadījumu skaits – 569  - nedēļu iepriekš – 538 jauni gadījumi, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Stacionāros vērojams lēns Covid-19 pacientu pieaugums. Dienā vidēji stacionēto pacientu skaits pagājušajā nedēļā pieauga līdz 69 pacientiem, nedēļu iepriekš tika stacionēts vidēji 61 pacients dienā. Arī vērtējot stacionēto pacientu saslimstības smagumu, saglabājas "intensīva" situācija. Saslimstības samazinājums nedaudz vērojams Vidzemē, kamēr pārējos Latvijas reģionos – pieaugums.

Valsts prezidents Egils Levits vēstulē, kurā uzsver valsts valodas konstitucionālo nozīmi, aicinājis valdību paredzēt atbalstu kvalitatīva satura pieejamībai latviešu valodā, samazinot pievienotās vērtības nodokli likmi latviešu oriģinālliteratūrai un masu informācijas līdzekļiem latviešu valodā. Šodien  Levits nosūtījis Ministru kabinetam savu viedokli par latviešu valodas kā vienīgās valsts valdodas nostiprināšanu. Izmantojot iespēju, ka valdība lems par Valsts valodas politikas pamatnostādnēm 2021.–2027. gadam, prezidents uzsvēris Satversmē noteikto valsts valodas konstitucionālo nozīmi. 

Pārtikas un veterinārais dienests ir saņēmis satraucošas ziņas no kaimiņvalsts Lietuvas, kur pagājušās nedēļas nogalē putnu gripa apstiprināta mājputniem 16 nelielās piemājas saimniecībās. Tās mājputnus nelegāli bija iegādājušās no putnu gripas smagi skartās Polijas. PVD aicina Latvijas mājputnu turētājus šobrīd atturēties no mājputnu iegādes putnu gripas skartajās valstīs, lai slimību neievazātu mājputnu novietnēs Latvijā. PVD atgādina, ka Latvijā augsti patogēnā putnu gripa līdz šim nav konstatēta mājputnu novietnēs, taču tā atklāta 49 mirušiem savvaļas putniem. 

Eiropas Komisijas vērsusies tiesā pret Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas uzņēmumu AstraZeneca par Covid-19 vakcīnu piegāžu līguma pārkāpumiem. Eiropas komisija sākusi tiesāšanās procesu piektdien, jo nav ievēroti daži līguma nosacījumi. Turklāt "uzņēmums nav spējis piedāvāt uzticamu stratēģiju, lai garantētu laicīgas devu piegādes". Šo soli – vēršanos tiesā - atbalsta 27 Eiropas Savienības valstis. Lieta tiks izskatīta Beļģijas tiesās.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas nogalē  SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” atkritumu savākšanas mašīna izveda sadzīves atkritumus no atkritumu savākšanas punkta pie daudzdzīvokļu mājas Raiņa ielā 1. Veicot atkritumu saspiešanu, notika eksplozija un savāktie atkritumi aizdegās. Lai novērtu paša atkritumu vedēja aizdegšanos tika nolemts atkritumus izbērt. Tos nodzēsa uz notikumu vietu izsauktie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki. Uzņēmuma darbinieki, kas veica atkritumu izvešanu, un pati automašīna negadījumā nav cietusi. SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” vadītājs Raimonds Šubnikovs kā iespējamo negadījuma iemeslu min atkritumos izmestu akumulatoru, kurš saspiešanas laikā vārēja pārplīst un izraisīt aizdegšanos. 

Vakar, 25. aprīlī, noslēdzās Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL “Ātruma kontroles nedēļa”. Šogad pirmo reizi šai problemātikai tika veltīta visa nedēļa, nevis tikai viena diennakts, kas iepriekš bija zināma kā “ 24 stundu ātruma kontroles maratons”. Šajās septiņās dienās Valsts policijas amatpersonas fiksējušas 2 tūkstoši 57 ātrumpārkāpējus, savukārt ar fotoradariem kopumā fiksēti vēl aptuveni 9 tūkstoši 102 pārkāpēji. Visvairāk ātrumpārkāpēji – 623 fiksēti tieši Rīgas reģionā, tāpat arī Zemgales reģionā šo septiņu dienu laikā ir fiksēts liels ātrumpārkāpēju skaits – 490. 

Un vēl

Interneta tiešraides formā iespējams vērot zivju nārsta ligzdu Lielvārdē un ielūkoties zemūdens pasaulē. "Latvenergo" informē, ka tiešraides kameru izvietošana ļauj papildus gūt ieskatu par zivju nārstu un arī ikru attīstību, veicinot sabiedrības zinātību par Daugavas zivju faunu. Kamera šogad ir ievietota Daugavā pie Lielvārdes. Iestājoties siltam laikam, zivis sāk aktīvi nārstot un pirmās nārstu sāk līdakas, brekši, asari un raudas, kas pagājušajā gadā visbiežāk ciemojās ligzdās. Saite uz zivju nārsta videonovērošanas vietu pieejama portālā radio1.lv.

Atstājiet komentāru