2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik cilvēku Latvijā ir vakcinēts pret Covid-19?  Jēkabpils “Lūši” izcīna bronzas medaļas Baltijas čempionlīgā; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņem kārtējo «Pfizer» vakcīnu partiju;  Divu dienu laikā Jēkabpils liela mēroga vakcinācijas centrā vakcinēti 426 cilvēki; un Sestdien visā Latvijā norisināsies Lielā talka.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : No jaunās sistēmas "ViVat" sagaida iedzīvotājiem ērtu pietikšanos vakcīnas saņemšanai ; Jēkabpils galvenās bibliotēkas kolektīvs nodod sveicienus slimnīcas Covid-19 pacientu atbalstam ; un Darbam skolās atlasīti 93 projekta «Mācītspēks» topošie skolotāji

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik cilvēku Latvijā ir vakcinēts pret Covid-19?  Jēkabpils “Lūši” izcīna bronzas medaļas Baltijas čempionlīgā; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Vismaz pirmo vakcīnas pret Covid-19 devu līdz šim Latvijā saņēmis 178 tūkstoši 501 iedzīvotājs, no kuriem pie abām potēm tikuši un vakcinācijas kursu noslēguši 27 tūkstoši 917 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Pēdējās dienās vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā gan vēl varētu pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts. 

Kopumā pārtikas produktu cenas Baltijas valstīs ir vienādā līmenī, informē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe. Viņa skaidro, ka, salīdzinot ar Igauniju, Latvijas mazumtirdzniecībā situācija ir līdzīga, savukārt Lietuvā, iespējams, ir lielāka konkurence. Lietuvā produktu cenas tiek vērtētas piecās veikalu ķēdēs, un daudziem produktiem visos piecos veikalos ir pilnīgi vienādas cenas. Savukārt Latvijā ir četras mazumtirdzniecības ķēdes, taču cenas nav iespējams salīdzināt, jo preču sortiments ir atšķirīgs. Viņa arī atzina, ka kvalitātes ziņā Latvijas augļu un dārzeņu produkcija ir pārāka.

Lielbritānija sestdien pēdējā gaitā pavadīja karalienes Elizabetes II dzīvesbiedru princi Filipu, kas no dzīves aizgāja 9.aprīlī 99 gadu vecumā. Koronavīrusa pandēmijas dēļ atvadu pasākumos bija jāievēro stingri ierobežojumi, un atvadīties no nelaiķa varēja karaļnama bērēm neierasti mazs sērotāju skaits. Bēru dievkalpojums Vindzoras pils Svētā Jura kapelā ilga 50 minūtes, un tajā piedalījās 30 viesi. Princis tika apglabāts kapelas karaliskajā kriptā. Vēl pirms atvadu ceremonijas, kad prinča šķirsts tika nogādāts kapelā, valstī tika ievērots klusuma brīdis. Visā Lielbritānijā - arī ielās, veikalos, dzelzceļa stacijās un sporta pasākumos - cilvēki cieņā nolieca galvas. Uz ceremonijas laiku netālajā Hītrovas lidostā bija apturēti lidojumi.

Pasažieru vilcienam noskrienot no sliedēm, Ēģiptē svētdien ievainoti vismaz 109 cilvēki, ziņoja vietējās varasiestādes. Vilciens ar astoņiem vagoniem noskrēja no sliedēm Kaljūbījā netālu no Kairas. Avārijas cēlonis vēl nav zināms. Ēģiptē pēdējos gados notikušas vairākas traģiskas dzelzceļa katastrofas, no kurām traģiskākā dzelzceļa katastrofa notika 2002. gadā, kad aizdegās pasažieru vilciens. Avārijā gāja bojā vairāk nekā 360 cilvēki.

Čehija izraidījusi 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014. gadā. Tāpat arī Čehijas policija izsludinājusi meklēšanā divus Krievijas pilsoņus - Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu. Konkrēti netiek minēts, par kāda nozieguma pastrādāšanu viņi tiek turēti aizdomās, tomēr policija norāda, ka runa ir par "smagu noziegumu".

Tikmēr  Maskava uz Čehijas lēmumu izraidīt diplomātus un izsludināt meklēšanā minētās personas reaģējusi paziņojot, ka Prāga lieliski zina, kas sekos šādiem trikiem.

Turpinām ziņas

Latvijas čempioni Jēkabpils "Lūšu" volejbolisti sestdien Sāmsalā izcīnīja "Credit24" meistarslīgas bronzas medaļas. Cīņā par trešo vietu "Lūši" ar rezultātu 3-0 pārspēja Tartu "Bigbank" volejbolistus. Jēkabpiliešiem rezultatīvākais ar 25 punktiem bija Kristaps Šmits, bet 13 punktus, piecus no tiem blokā, guva Kristers Dardzāns. Vēlāk finālā tiksies Tallinas "Selver" un "Saaremaa" komandas.

Nereti daudzdzīvokļu namos nevar savlaicīgi veikt ne avārijas, ne plānveida remontdarbus. Iemesls gaužām vienkāršs – dzīvokļu īpašnieki nenodrošina piekļuvi meistariem, lai šos darbus veiktu. Šo situāciju risinās jauns regulējums, kas ļaus uzlauzt dzīvokļa durvis remontdarbu veikšanai. Šādas izmaiņas Saeima ir pieņēmusi pagājušajā mēnesī, 6. aprīlī Valsts prezidents tās ir izsludinājis un 14 dienu laikā likums stāsies spēkā. Tātad no aprīļa vidus dzīvokļu īpašniekiem, kuri nenodrošina piekļuvi saviem īpašumiem, jārēķinās, ka viņu dzīvokļa durvis var tikt atlauztas, lai veiktu remontdarbus.

Un vēl

Šīs nedēļas sākumā būs silts un saulains laiks, otrdien Latvijā pakāpeniski ieplūdīs aukstāks gaiss un kļūs vēsāks, bet no nedēļas vidus arī biežāk līs, prognozē sinoptiķi. Šodien daudzviet spīdēs saule un laiks būs silts un sauss. Otrdien mākoņu būs vairāk un saglabāsies līdzīgi laika apstākļi - no rīta un dienā vietām austrumu un centrālajā daļā īslaicīgi līs. Pūtīs lēns vējš. Naktī gaisa temperatūra būs +1...+6 grādi, vietām tā noslīdēs zem nulles, savukārt dienā gaiss iesils līdz +7…+14 grādiem. Trešdien starp mākoņiem brīžiem uzspīdēs saule, Latvijas austrumu daļā gaidāms īslaicīgs lietus. Pūtīs lēns vējš, gaisa temperatūra naktī būs +1...+4 grādi, bet dienās nebūs siltāks par +6…+12 grādiem.

Nedēļas otrajā pusē Latvijā laika apstākļus noteiks ciklonu darbība, līdz ar to kļūs mākoņaināks, vēsāks un biežāk būs jārēķinās ar nokrišņiem. Ceturtdien no dienvidiem Latvijai pietuvosies plašāka nokrišņu zona, kas daudzviet atnesīs lietu, arī piektdien teritorijas lielākajā daļā līs. Naktīs gaisa temperatūra būs 0…+5 grādu robežās, bet diennakts gaišajās stundās nebūs siltāks par +5…+13 grādiem. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm, brīvdienās gaidāms lielākoties mākoņains laiks, daudzviet līs, naktīs, temperatūrai pazeminoties zem nulles, dažviet iespējams arī slapjš sniegs. Dienās temperatūra nepārsniegs +10 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņem kārtējo «Pfizer» vakcīnu partiju;  Divu dienu laikā Jēkabpils liela mēroga vakcinācijas centrā vakcinēti 426 cilvēki; un Sestdien visā Latvijā norisināsies Lielā talka.

Latvija šodien saņēmusi ražotāja "Pfizer" vakcīnas pret Covid-19 – 11 tūkstoši 700 devas.  Visas saņemtās vakcīnu devas tiks novirzītas vakcinācijas veikšanai līdzšinējās prioritārajās grupās – gan kā pirmās, gan otrās devas. Saņemtās vakcīnas var izmantot cilvēkiem no četrām prioritārajām grupām – mediķiem, sociālo aprūpes centru darbiniekiem un klientiem, seniopriem vecumā virs 60 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, cilvēkiem, kuri dzīvo ar bērniem ar hroniskām slimībām un aprūpē smagi slimos cilvēkus, kā arī skolotājiem, kuri strādā klātienē.

Pēc ierobežojumu mīkstināšanas 7.aprīlī durvis pircējiem atvēruši 9 tūkstoši tirdzniecības vietu. Ekonomikas ministrija informē, ka tirgotāji praksē īstenojuši daudzus drošas tirdzniecības principus - pircēju plūsmas kontroli un ierobežošanu, dezinfekcijas līdzekļu pieejamību, gaisa kvalitātes uzraudzību un vēl daudz citus piesardzības pasākumus. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs norāda, ka no 7.aprīļa tika pielikts punkts preču sarakstiem, ļaujot cilvēkiem iegādāties vajadzīgās preces klātienē. Viņš uzsvēra, ka tirgotāji vairākkārt pierādījuši, ka ir gatavi ievērot visas drošas tirdzniecības prasības, un tagad tas ir novērojams praksē. 

ASV un Ķīna vienojušās sadarboties cīņā ar klimata izmaiņām, sestdien paziņojušas abas valstis. Ķīna ir pasaulē lielākā atmosfēras piesārņotāja ar oglekļa dioksīdu saturošiem izmešiem. ASV ierindojas otrajā vietā. Abas valstis ar kopējo paziņojumu nāca klajā pēc ASV īpašā sūtņa klimata jautājumos Džona Kerija vizītes Šanhajā. Kerijs ir pirmā amatpersona no ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas, kas apmeklējusi Ķīnu. Abas valstis arī plāno palielināt investīcijas videi draudzīgas un ilgtspējīgas enerģijas ražošanā attīstības valstīs un atteikties no fluorogļūdeņražu izmantošanas.

Ārstu komisija nolēmusi Alekseju Navaļniju no Pokrovas cietuma pārvest uz Vladimiras apgabala slimnīcas stacionāru ieslodzītajiem cita cietuma teritorijā, šodien paziņoja Federālais Sodu izpildes dienests. Dienests pavēstīja, ka slimnīca arī "specializējas uz tāda veida pacientu dinamisku novērošanu". Navaļnija ārsti sestdien paziņoja, ka Navaļnija veselības stāvoklis ir strauji pasliktinājies un viņam kuru katru brīdi var apstāties sirdsdarbība. Šobrīd tiek ziņots, ka viņa veselības stāvoklis ir stabilizējies. Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels šodien paziņojis, ka ES uzskata Krieviju par atbildīgu par ieslodzītā Kremļa kritiķa Aleksandra Navaļnija veselības stāvokli.

Turpinām ziņas

Divu dienu laikā, 15. un 16.aprīlī Jēkabpils sporta hallē darbu turpināja Jēkabpils liela mēroga vakcinācijas centrs. Kopumā vakcīnu pret Covid-19 abās dienās šajā centrā saņēma 426 personas. Līdz šim Jēkabpils liela mēroga vakcinācijas centrā vakcinēti 803 cilvēki. 15.-16.aprīlī Jēkabpils liela mēroga vakcinācijas centrā saņemto vakcīnu skaits ļāva vakcinēt tikai prioritāro grupu pārstāvjus, proti, Jēkabpilī nebija pieejams “AstraZeneca” vakcīnu atlikums no iepriekšējām vakcinēšanas reizēm, tādēļ brīvās rindas princips šoreiz vēl netika ieviests. Centra turpmākais darba laiks būs atkarīgs no nākošajām vakcīnu piegādēm. Pieteikties vakcinācijai var manavakcina.lv, pa tālruni 8989, vai pie sava ģimenes ārsta. 

Jēkabpils pilsētas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Jēkabpils pakalpojumi” pirms diviem mēnešiem uzsāka bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītās vākšanas sistēmas ieviešanu. Tas ir jaunums gan iedzīvotājiem, gan atkritumu apsaimniekotājam, tāpēc sistēmas ieviešana uzsākta pakāpeniski. Šobrīd konteineri ir uzstādīti vienā no pilsētas visblīvāk apdzīvotajiem rajoniem. Tie izvietoti sadzīves atkritumu šķirošanas laukumos Bebru mikrorajona 11 adresēs, kopumā nodrošinot iespēju šķirot bioloģiskos atkritumus 30 daudzdzīvokļu māju iemītniekiem.  

Un  vēl

Sestdien, 24.aprīlī, visā Latvijā norisināsies Lielā talka. Ņemot vērā paaugstinātās drošības apstākļus un pašreiz noteikto sociālās distancēšanās aicinājumu, Lielā Talka šogad 24.aprīlī tiek organizēta, lielāku uzsvaru liekot uz individuālo talkošanu, kas nozīmē arī vairāk individuālo talkas vietu pieteikumu. Lielās Talkas atkritumu maisus Jēkabpils talcinieki var saņemt bez maksas, iepriekš piesakot nepieciešamo maisu skaitu Vienas pieturas aģentūrā pa telefonu 652 36777. Talkas laikā atkritumu vākšana notiek tikai izsniegtajos maisos!  Par piepildīto talkas maisu atrašanās vietu, lūdzam ziņot Jēkabpils pakalpojumiem pa telefonu 652 37660 vai rakstot uz e-pastu inguna.avotina@jekpak.lv. Plašāk par Lielās talkas norisi lasiet portālā radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : No jaunās sistēmas "ViVat" sagaida iedzīvotājiem ērtu pietikšanos vakcīnas saņemšanai ; Jēkabpils galvenās bibliotēkas kolektīvs nodod sveicienus slimnīcas Covid-19 pacientu atbalstam ; un Darbam skolās atlasīti 93 projekta «Mācītspēks» topošie skolotāji

Jaunā informācijas tehnoloģiju platforma "ViVat" jeb vienotais vakcinācijas tīkls nodrošinās iedzīvotājiem ērtāku pieteikšanos vakcīnas saņemšanai. Veselības ministrs Daniels Pavļuts informē, ka jaunā sistēma apvienos dažādas vakcinācijas iestādes vienotā tīklā. Medicīnas iestādēm nebūs jāmaina jau iepriekš izmantotā sistēma, jo "ViVat" spēs apmainīties ar datiem ar iestādēs jau esošām tehnoloģijām. Jaunā platforma savienos esošos pieraksta kalendārus ar vienotu sistēmu, tāpat tā ļaus ārstniecības iestādēm ērtāk pasūtīt vakcīnas pret Covid-19, redzēt pacientu piederību kādai no prioritāri vakcinējamo grupām. Plānots, ka ar "ViVat" palīdzību tiks nodrošināta arī vakcinēšanas fakta reģistrēšana "E-veselības" sistēmā. 

Latvijā otro nedēļu novērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums, liecina apkopotie dati par pagājušo nedēļu. Pagājušās nedēļas pieaugums pret iepriekšējo nedēļu ir 6,4%, vidēji dienā tika atklāti 538 jauni gadījumi. Jau vairākas nedēļas saglabājas stacionēto pacientu pieaugums, iepriekšējās nedēļas laikā tika stacionēti vidēji 61 pacients dienā. Saslimstības pieaugums novērojams visos Latvijas reģionos.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ir vienisprātis par nepieciešamību atjaunot augstāko mācību iestādi sagatavošanai darbam policijā. Šodien premjers tikās ar iekšlietu ministru un Valsts policijas priekšnieku Armandu Ruku. Pēc tikšanās Kariņš atzina, ka viņš no iekšlietu ministra sagaida mērķtiecīgu rīcību iekšlietu sistēmas darba uzlabošanā. Premjera birojā informēja, ka Kariņš un iekšlietu ministrs bija vienisprātis, lai būtiski uzlabotu Valsts policijas darbu noziegumu atklāšanā, nepieciešams atjaunot augstāko mācību iestādi tiesībaizsardzības jomā, kurā tiktu sagatavoti augsta līmeņa profesionāļi darbam policijā.

Turpinām ziņas

No 19. līdz 25. aprīlim norisinās Bibliotēku nedēļa, kuras laikā Jēkabpils Galvenā bibliotēka piedāvā dažādas aktivitātes. Šī gada Bibliotēku nedēļas moto – “Darīt neticamo!”, proti, izaicināt un pārsteigt lasītājus ar kaut ko neparastu, neiespējamu un līdz šim nebijušu. Jēkabpils Galvenās bibliotēkas kolektīvs šodien bibliotēku nedēļu sāka ar Jēkabpils reģionālās slimnīcas apciemojumu. Pagalmā pie administrācijas ēkas satikās bibliotēkas darbinieces un slimnīcas pārstāvji. Jēkabpils Galvenā bibliotēka bija sagatavojosi nelielu trauciņu ar medu un sirsnīgu vēstuli katram Covid-19 pacientam, kā arī infekciju nodaļas personālam un slimnīcas valdei. Turklāt vēstules pacientiem bija divās valodās - latviešu un krievu, lai katrs grūtā brīdī tiktu uzrunāts viņa dzimtajā valodā. Savukārt slimnīcas valde Jēkabpils Galvenajai bibliotēkai, sakot paldies,  pasniedza - Pateicību. Plašāk lasiet un foto skatieties portālā Radio1.lv.

Trešdien, 21.aprīlī pulksten 16.10 Jēkabpils radio1 ēterā skanēs Jēkabpils pilsētas pašvaldības raidījums « Jēkabpils šodien un rīt », kurā būs saruna par Jēkabpils reģionālajā slimnīcā realizētajiem projektiem, par paredzētajiem uzlabojumiem slimnīcas infrastruktūrā, kā arī par slimnīcas personāla ilgtermi’’na attīstību.  Klausoties raidījumu būs iespēja ikvienam uzdot sev interesējošus jautājumus tiešajā ēterā raidījumalaikā. 

Un vēl

Skolotāju izglītības projekta „Mācītspēks” kandidātu atlasi izturējuši 93 kandidāti, kuri uzsāks darbu Latvijas skolās šoruden. Savukārt skolas ir aicinātas iesniegt aktuālās skolotāja amata vakances 2021./2022. mācību gadam līdz 29. aprīlim, informēja projekta „Mācītspēks” pārstāvji. Projektā bija pieteikušies tūkstoš 149 dažādu jomu speciālisti. Lielākā interese starp mācību priekšmetiem bija par angļu valodu – to ir gatavi pasniegt 23% kandidātu. Nedaudz retāk kandidāti izvēlas sociālās zinības (15%) un matemātiku (15%). Vidējais kandidātu vecums ir 34 gadi, savukārt darba stāžs – vidēji 7 gadi.

Atstājiet komentāru