2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Saeima noraida Kariņa demisijas pieprasījumu; Dalība skolēnu dziesmu un deju svētkos būs brīvprātīga; un Kāda neparasta dzīvnieka dēļ trauksmi sacēla Polijas pilsētas Krakovas iedzīvotāji?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Potēt pret Covid-19 lauj arī sportistus un pašvaldību vēlēšanu rīkošanā iesaistītos; Nākamnedēļ policija pastiprināti kontrolēs braukšanas ātruma ievērošanu; un Vai siltums, kas atnāks brīvdienās būs uz ilgu laiku?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug latvijas eksporta apmērs; Jēkabpils slimnīca saņēmusi jaunas multifunkcionālās gultas; un Interesenti aicināti piedalīties putnu fotogrāfiju konkursā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Saeima noraida Kariņa demisijas pieprasījumu; Dalība skolēnu dziesmu un deju svētkos būs brīvprātīga; un Kāda neparasta dzīvnieka dēļ trauksmi sacēla Polijas pilsētas Krakovas iedzīvotāji?

Par spīti pašu iesniedzēju aicinājumam neieslīgt garās diskusijās Saeima pēc trīs stundu debatēm vakar noraidīja opozīcijas pārstāvju iesniegto premjera Krišjāņa Kariņa demisijas pieprasījumu. Par pieprasījumu nobalsoja 31 deputāti, pret balsoja 57 deputāti. Tikmēr politoloģi norāda, ka neveiksmes ar vakcināciju pašreizējās koalīcijas opozīcija drīzāk izmantos, gatavojoties Saeimas vēlēšanām, nevis lai pelnītu balsis pirms drīzumā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, bet Kariņa valdība pašlaik ir tikpat nestabila, cik vienmēr ir bijusi, taču reizē arī stabila, jo īsti alternatīvu jau nemaz nav.

Reaģējot uz futbola aģenta Romāna Bezzubova slepkavību, Iekšlietu ministrijas dienesti un pašvaldību pārstāvji vienojās, ka kopīgi jāizveido visā valstī vienots un mūsdienīgs videonovērošanas tīkls. Tas ļautu labāk atklāt noziegumus un gādāt par iedzīvotāju drošību. Lai gan noziegumu atklāšanā videomateriāli tiek izmantoti ļoti bieži, taču sistēmas, kādā video ir ierakstīti, mēdz būt nesavietojamas. Dati ir sarežģīti apstrādājami vai pat vispār neizmantojami. Un nav arī vienota pārklājuma. Tas noziedzniekiem ļauj izslīdēt no kameru acīm. To ir nolemts mainīt. Tiek solīts, ka piekļuve ierakstiem būšot droša un autorizēta katrā konkrētā gadījumā.

Diezin vai pirmā vasaras puse, tajā skaitā Jāņi būs pilni līksmības, latvijas televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" runājot par Covid-19 epidemioloģiskās situācijas prognozēm, sacīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis. Atbildot uz jautājumu, vai šajā vasarā varētu sagaidīt tikpat mērenus ierobežojumus un nelielu saslimušo skaitu ar Covid-19, Dumpis bija piesardzīgs. Viņš uzsvēra, ka tas lielā mērā ir atkarīgs no sabiedrības. Pēc Dumpja teiktā, iespējams, augustā, septembrī varētu būt tādi apstākļi, kādi bija pagājušajā vasarā, kad varēja pulcēties lielākos baros, kā arī doties uz kafejnīcām un citām sabiedriskām vietām.

Lietuvas valdība pagarinājusi Covid-19 karantīnu vēl par mēnesi no iepriekš noteiktā termiņa, proti,  līdz jūnijam, vienlaikus paredzot jaunus atvieglojumus tirdzniecības, ēdināšanas, kultūras un sporta iestādēm, kuri stāsies spēkā turpmāko divu nedēļu laikā. No 19.aprīļa, būs atļauts atsākt darbu veikaliem, kas atrodas tirdzniecības centros, kā arī kinoteātriem un profesionālajiem teātriem, organizēt pasākumus ar skatītājiem brīvā dabā un iekštelpās. No 22.aprīļa, varēs darboties āra kafejnīcas, bet no 26.aprīļa, - arī sporta klubi. Atvieglojumi paredzēti arī cilvēkiem, kuri jau ieguvuši imunitāti pret Covid-19, - no 22.aprīļa viņi drīkstēs pulcēties grupās līdz desmit cilvēkiem, rīkot svinības, ekskursijas un  apmeklēt pacientus slimnīcās.

Turpinām ziņas

Saimnieku nepieskatīti suņi, bojātas vai neatbilstīga izmēra pastkastītes ir būtiski iemesli, kas negatīvi ietekmē korespondences un citu sūtījumu saņemšanu. Vairāk nekā 18 tūkstoši – šādu skaitu pastkastīšu uzņēmuma “Latvijas pasts” pārstāvji atzinuši par neatbilstošām sūtījumu saņemšanai. Visvairāk to ir Rīgas reģionā, taču šādu pastkastīšu netrūkst arī Jēkabpilī un pastniekam ir tiesības neievietot korespondenci neatbilstošā pastkastē. Tāpat arī pērn desmit gadījumos pastnieki cietuši no suņu uzbrukumiem, šādi gadījumi, kad pastnieku sakož suns, fiksēti arī Jēkabpilī.

Šie Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki epidemioloģiskās situācijas dēļ nebūs tādi, kā ierasts. Šobrīd tiek izstrādāti vairāki svētku norises scenāriji, to realizāciju noteiks situācija valstī. Skolēnu radošie kolektīvi turpina darbu, gatavojoties svētkiem, skolēnu dalība svētkos būs brīvprātīga, tāpat kā ik gadu – būs nepieciešamas vecāku atļaujas, lai piedalītos svētkos. Svētku norises formas izvēlē noteicējs būs saslimušo skaits valstī, taču ir cerība, ka vīruss norims un svētki kādā no izstrādātajiem scenārijiem varēs notikt. Norisi noteiks epidemioloģiskā situācija valstī.

Un vēl

Kad dzīvnieku labturības dienesta darbinieki saņēma ziņojumu par neparastu dzīvnieku, kas karājas kokā Polijas pilsētā Krakovā, viņi īsti nezināja, ko gaidīt, vēsta BBC. Dienestam tika ziņots, ka cilvēki neatver logus, jo baidās ka neparastais dzīvnieks var ienākt mājoklī. Kad ziņotājam tika jautāts, kam līdzinās neparastais dzīvnieks - atbilde skanēja iguānai. Ierodoties notikuma vietā, inspektori kādā ceriņu kokā atrada... mīklu, kas, iespējams, bija izmesta pa logu, lai pabarotu putnus, pielipusi pie koka un atgādināja neparasta dzīvnieka figūru. Neraugoties uz viltus trauksmi, organizācija aicinājusi cilvēkus turpināt ziņot par jebkādiem satraucošiem gadījumiem, kas saistīti ar dzīvnieku labturību.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Potēt pret Covid-19 lauj arī sportistus un pašvaldību vēlēšanu rīkošanā iesaistītos; Nākamnedēļ policija pastiprināti kontrolēs braukšanas ātruma ievērošanu; un Vai siltums, kas atnāks brīvdienās būs uz ilgu laiku?

Jaunnedēļ, 20.aprīlī, darbu Veselības ministrijas valsts sekretāra amatā sāks Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika, paredz veselības ministra Daniela Pavļuta virzītais Ministru kabineta rīkojuma projekts. Minēto rīkojuma projektu Pavļuts virzīs izskatīšanai tuvākajā valdības sēdē. Nepieciešamība iecelt jaunu veselības ministrijas valsts sekretāru radās pēc ministra lēmuma zemākā amatā pārcelt līdzšinējo valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško. 

Tikmēr bijusī Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško nav piekritusi rotācijai ar pazemināšanu amatā un iesniedza atlūgumu no 19.aprīļa. Veselības ministrs Daniels Pavļuts atzīst, ka viņam  Mūrmanes-Umbraško atlūgums nav negaidīts un viņš augstu novērtē viņas īpašības. Vienlaikus viņš sacīja, ka rudens notikumi parāda, ka kļūdas ir bijušas, kuru sekas izjūtam aizvien.

Parakstīts rīkojums, kas atļauj pret Covid-19 vakcinēt konkrētus profesionālos sportistus un pašvaldību vēlēšanu rīkošanā iesaistītos. Līdz ar to vakcinēt varēs arī Tokijas Olimpisko un Paralimpisko spēļu dalībniekus, Latvijas vīriešu hokeja izlasi un čempionāta rīkotājus, kā arī pašvaldību vēlēšanu rīkošanā iesaistītos. 

Operatīvie dati liecina, ka aprīlī bezdarba līmenis nedaudz samazinājies un pašlaik tas ir 8,1% līmenī. Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone informā, ka šogad aģentūrā ir nedaudz vairāk klientu, kuru iepriekšēja nodarbošanās bija tirdzniecības jomā.  Taču šogad ir arī pozitīvas tendences ar iekārtošanos darbā, jaunu darbu atraduši kopumā 15 bezdarbnieku. Simsone atzina, ka kopumā situācija ar bezdarbu ir stabila, bez būtiskām izmaiņām.

Turpinām ziņas

Vienā no Jēkabpils bērnudārza “Zvaigznīte” grupām ir konstatēta norovīrusa izplatība. Saskaņā ar saņemtajiem Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologu norādījumiem, grupiņas audzēkņi un pedagogi atradīsies nedēļu ilgā karantīnā ar veselības stāvokļa kontroli pie ģimenes ārsta. Pirmsskolas izglītības iestādes darbinieki apzina audzēkņu ģimenes, lai informētu par esošo situāciju un aicinātu veikt arī citu ģimenes locekļu veselības stāvokļa uzraudzību. Arī Pārtikas un veterinārais dienests ir veicas pārbaudi iestādes ēdināšanas blokā - pārkāpumi nav konstatēti.

Atgādinām, ka norovīrusa izraisītas saslimšanas raksturīgākās pazīmes ir slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, kā arī galvassāpes un neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās. Slimība ilgst 2-3 dienas.  Saslimšanas gadījumā cilvēks zaudē daudz šķidruma un var notikt organismam bīstama atūdeņošanās, tāpēc aicinām bērnu vecākus nekavējoties griezties pēc medicīniskās palīdzības tiklīdz tiek novērotas šādas slimības pazīmes.

Nākamnedēļ – no 19. līdz 25. aprīlim – Eiropas Savienības dalībvalstīs tiks organizēta Eiropas ceļu policijas tīkla akcija “Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa”. Šīs nedēļas laikā visā Latvijā Valsts policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību atļautā braukšanas ātruma ievērošanai. Šogad akcijas “Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļas” laikā vienā dienā tiks organizēts 24 stundu ātruma kontroles maratons, kurš norisināsies no trešdienas, 21. aprīļa, pulksten sešiem rītā līdz ceturtdienas, 22. aprīļa, pulksten sešiem no rīta. 

Un vēl

Latvijā siltums atnācis uz ne gluži mūžīgu palikšanu, bet beidzot vismaz ilgāk nekā vienu dienu, prognozē Latvijas Televīzijas laika ziņu redkators Toms Bricis. Viņš arī norāda, ka pavasarīgi siltas būs gan brīvdienas, gan jaunās nedēļas sākums. Gaisa temperatūra tikpat kā visā valstī pārsniegs +15 grādus un vietām vēl siltāku laiku. Šī brīža prognoze liecina, ka nākamās nedēļas otrajā pusē atkal kļūs vēsāks.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug latvijas eksporta apmērs; Jēkabpils slimnīca saņēmusi jaunas multifunkcionālās gultas; un Interesenti aicināti piedalīties putnu fotogrāfiju konkursā.

Eksporta apmērs Latvijā janvārī-februārī salīdzinājumā ar 2020.gada pirmajiem diviem mēnešiem pieaudzis par 3%, tai esot starp piecām Eiropas Savienības valstīm, kurās šajā periodā reģistrēts kāpums, liecina šodien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati. Janvārī-februārī salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu eksporta apmērs pieaudzis vēl Polijā (+1%), Lietuvā un Slovākijā (abās valstī +3%), kā arī Igaunijā (+10%). Savukārt straujākais eksporta apjoma samazinājums janvārī-februārī bijis Kiprā (-27%), Beļģijā un Francijā (abās valstīs -9.

15. aprīlī tika paziņoti Eiropas Savienības Literatūras balvai nominētie 55 autori no 14 dalībvalstīm. No Latvijas balvai izvirzīta Jana Egle ar grāmatu “Dzimšanas diena”, Laura Vinogradova - “Upe”, Rasa Bugavičute-Pēce - “Puika, kurš redzēja tumsā” un Svens Kuzmins -“Hohma”. Eiropas Savienības Literatūras balva izveidota 2009. gadā, lai veicinātu Eiropas jauno rakstnieku atpazīstamību. Uzvarētāji tiks paziņoti 18. maijā.

ASV noticis kārtējais šāvēja sarīkotais masu slaktiņš, apšaudē Indianapolisas pilsētā nogalināti astoņi cilvēki, vēl vairāki ievainoti. Varas iestādes informē, ka slepkava pēc tam izdarījis pašnāvību. Traģiskais noziegums noticis ceturtdien ap pulksten 23 vakarā pēc vietējā laika, kad šāvējs ieradies “FedEx” sūtījumu apstrādes centrā, kur sācis šaut uz cilvēkiem. Policija pēc ierašanās notikuma vietā atrada astoņu cilvēku līķus. Vismaz četri cilvēki ir ievainoti, viens no tiem ir smagā stāvoklī. Policija uzskata, ka šāvējs rīkojies vienatnē.

Covid-19 ierobežojumu samazināšana Lielbritānijā sakritusi ar ikgadējo Springfīldas tulpju dārzu festivālu. Līdz ar to pēc gada pārtraukuma angļi jau pilnā mērā var doties izbaudīt pavasara krāsu gammu tulpju ziedos. Krāšņais festivāls tradicionāli norit Linkonšīras pilsētā Spaldingā, kur apmeklētāji var apskatīt vairāk nekā 800 tūkstoši tulpju no 80 dažādām šķirnēm. Mazā pilsētiņa kādreiz bija viena no pasaulē slavenākajām globālā tulpju tirdzniecības pilsētām un arī mūsdienās saglabā šīs tradīcijas.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils reģionālai slimnīcai tika piegādāta pirmā daļa – 38 jaunās funkcionālās gultas, kas jau tuvākajā laikā tiks uzstādītas Infekciju nodaļā. Tās ir pilnībā automatizētas gultas, kas ne vien sniedz papildus ērtību pacientiem, bet būtiski atvieglos arī ārstu un māsu darbu. Gultu iegāde ir viena no Jēkabpils reģionālās slimnīcas kapacitātes stiprināšanas aktivitātēm. Atgādinām, ka pamatojoties uz SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” iesniegtajiem prasījumiem, atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātajam plānam slimnīcu kapacitātes stiprināšanai Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai, Ministru kabinets atbalstīja finansējuma piešķiršanu SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” 5 miljoni 884 tūkstoši 795 eiro apmērā.

Jēkabpils ugunsdzēsēji pagājušajā diennaktī saukti likvidēt vairākus kūlas ugunsgrēkus. Sausās zāles ugungrēks 4,5 hektāru platībā dzēsts Jēkabpilī, Veseļu ielā,  1,2 hektāru platībā – Madonas ielā, divas reizes – 1200 m2 un 300 m2 platībā  Kārklu ielā. Vakar pusdienlaikā arī Salas novada Sēlpils pagastā dega kūla 1,5 hektāru platībā, zaru kaudze 20 m2 un riepas 30 m2 platībā. Ugunsgrēka dzēšanas darbos piedalījās arī Salas brīvprātīgie ugunsdzēsēji.

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 19 izsaukumus – 14 uz ugunsgrēku dzēšanu, trīs uz glābšanas darbiem un vēl viens izsaukums bija maldinājums, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Ceturtdienas vakarā Jēkabpilī, Brīvības ielā dega divstāvu neapsaimniekotas ēkas ārsiena 8 m2 platībā. 

Par apķēpātām daudzdzīvokļu māju fasādēm Jēkabpils Namu pārvaldei ziņo paši iedzīvotāji, kā arī to piefiksē uzņēmuma darbinieki. „Mākslas darbi” gan tiek aizkrāsoti, taču bieži vien tas ir īslaicīgs risinājums, jo ķēpājumi uzrodas atkal un atkal, apliecinot, ka tā ir gluži vai cīņa ar vējdzirnavām. 
Piemēram, nesen aizkrāsotais Draudzības alejas 8.mājas tunelis atkal zaigo košās krāsās, aprīlī kārtējo reizi ķēpājums novērsts. Līdzīga situācija ir arī ar Krasta ielas 61.mājas fasādi, Nameja ielas 20C.mājas kāpņu telpu un citām vietām pilsētā. Namu pārvalde aicina nebūt vienaldzīgiem un piefiksēt jebkādus postīšanas darbus un ziņot pašvaldības policijai par māju un kāpņu telpu sienu apķēpātājiem.

Un vēl

Atzīmējot tradicionālās Putnu dienas, Latvijas Nacionālais dabas muzejs izsludinājis fotokonkursu "Mans putns". Fotogrāfi-amatieri aicināti iesniegt savus īpašos Latvijā uzņemtos kadrus, kuros redzami savvaļas putni. Fotokonkurss "Mans putns" kopš 2002. gada ir viena no muzeja pavasara aktivitātēm. Konkursa darbi tiks vērtēti četrās vecuma grupās – bērni, jaunieši, pieaugušie un seniori. Viens dalībnieks drīkst iesniegt 1-3 bildes. Darbu iesniegšana līdz 9. maijam. Labāko darbu autori saņems balvas.

Atstājiet komentāru