2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties : Valdības vadītājs aicina Lieldienas pavadīt katram savās mājās, Jēkabpils novadā pašvaldību vēlēšanām iesniegti jau pieci deputātu kandidātu saraksti ; un Latvijā pamatīgu pieprasījuma vilni piedzīvo velosipēdu tirgotāji.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīzes vadībā nepieciešama lielāka valdības loma; Aknīstē no ezera izceļ noslīkušu zemledus makšķernieku; un Suecas kanālā iestrēgušas arī preces, kas sūtītas uz Latviju 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tirdzniecības centru atbalstam plāno novirzīt līdz 20 miljonus eiro; SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ieguvusi finansējumu trīs ģimenes ārstu prakšu atjaunošanai un pārbūvei; un Zināmi Literatūras gada balvas nominanti.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties : Valdības vadītājs aicina Lieldienas pavadīt katram savās mājās, Jēkabpils novadā pašvaldību vēlēšanām iesniegti jau pieci deputātu kandidātu saraksti ; un Latvijā pamatīgu pieprasījuma vilni piedzīvo velosipēdu tirgotāji.

Arī šajās Lieldienās svētki jāpavada savu mājinieku lokā, bez ciemošanās un pulcēšanās, vakar pēc Sadarbības sanāksmes sēdes atzīmēja premjerministrs Krišjānis Kariņš. Ministru prezidents teica, ka arī šīs Lieldienas jāsagaida savu mājinieku lokā, taču kopā ar citiem tuviniekiem svētkus var svinēt attālināti.Viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, ka to ievēro visi, jo pandēmija pasaulē nav atkāpusies un jaunie, lipīgākie Covid-19 paveidi ir izplatījušies Eiropā un arī Latvijā.

Vērtējot aizvadītās nedēļas Covid-19 saslimstības rādītājus Latvijā, vidējais jaunatklāto inficēšanās gadījumu skaits saglabājies iepriekšējais un ir 519 dienā, kas nedēļu iepriekš bija tikai par vienu mazāk – 518. Analizējot Covid-19 saslimstības rādītājus dinamikā divu nedēļu griezumā, novērojams saslimstības pieaugums vecuma grupās no 10 līdz 19 gadiem un no 20 līdz 29 gadiem, kā arī iedzīvotājiem vecumā virs 80 gadiem. Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) Latvijā šobrīd saglabājas 1,02, un tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē vairāk nekā 100 citus cilvēkus.

ASV pirmdien sākusies tiesas prāva pret bijušo Mineapoles policistu Dereku Čovinu, kurš apsūdzēts afroamerikāņa Džordža Floida slepkavībā, kas izprovocējusi masu protestus un nekārtības daudzās ASV pilsētās. Čovins, kurš zemē nogāzto aizturēto Floidu bija spiedis ar celi uz kakla, ir apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā un notiesāšanas gadījumā viņam draud līdz 40 gadu cietumsods.

Turpinām ziņas

Pirmdien pēcpusdienā iesniegts piektais deputātu kandidātu saraksts pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā. Sarakstu iesniegusi sociāldemokrātiskā partija «Saskaņa ». Sarakstā ir 11 deputātu kandidāti jeb puse no pieļaujamā daudzuma. Pagaidām no iesniegto politisko spēku deputātu kandidātu sarakstiem “Saskaņa” startē ar vismazāko komandu. Sarakstā ir deputātu kandidāti no Jēkabpils pilsētas un Krustpils novada. Sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” deputātu kandidātu sarakstā ar pirmo kārtas numuru startē SIA “Erbauer group” valdes loceklis, Jēkabpils domes deputāts Andrejs Gavrilovs, otrais kārtas numurs ir Krustpils novada pašvaldības Vīpes pagasta pārvaldes saimniecības vadītājam, Krustpils novada domes deputātam Jurim Puriškevičam, trešāis kārtas numurs – SIA “SOMI LATVIJA” tirdzniecības aģentam Jaroslavam Gaveiko. Plašāk lasiet portālā radio1.lv sadaļā Vēlēšanas 2021.

Jēkabpils domes sēdē tika rosināts meklēt iespējas, lai nepieļautu, ka apkārtējie novadi izsola pie pilsētas robežas esošos zemes gabalus apbūvei vai uzņēmējdarbībai, tajā skaitā mežus, tādējādi zināmā mērā iegrožojot pilsētas paplašināšanās iespējas. Domes vadība skaidroja, ka novadu centieni pārdot tagad savus īpašumus esot izskaidrojami ar to, ka ilgus gadus pašvaldībām bijuši ierobežoti resursi, lai veiktu mērniecības darbus. Tagad šādu šķēršļu neesot un novadu pašvaldības varot reaģēt uz agrāk saņemtajiem iedzīvotāju iesniegumiem par zemju atsavināšanu. Jaunajā Jēkabpils  novadā iekļauto pašvaldību apvienotajai finanšu komitejai, kur tiek skatīti jautājumi par visu pašvaldību aizņēmumiem, īpašumu pārdošanu  un citiem finansiāliem darījumiem, tajā skaitā zemes atsavināšanu, nav pilnvaru un pamata neatbalstīt novada pieņemto lēmumu zemi pārdot.

Un vēl

Līdz ar pirmajiem pavasara stariem cilvēki notrauš putekļus no saviem velosipēdiem, lai atklātu sezonu. Nereti pēc pirmajiem izbraucieniem velosipēda īpašnieki konstatē, ka divritenim ir nepieciešama arī apkope, un tas gadu no gada rada rindas velo servisos. Tomēr šogad velo servisos darbs apgrūtināts vēl pamatīgāk, jo trūkst rezerves daļu, kā arī pašu velosipēdu piedāvājums tirgū ievērojami sarucis. Tirgotāji skaidro, ka deficīts radies, jo cilvēki visā pasaulē pastiprināti sākuši lietot velosipēdus. Tiek prognozēts, ka deficīts velo tirgū turpinās pieaugt.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīzes vadībā nepieciešama lielāka valdības loma; Aknīstē no ezera izceļ noslīkušu zemledus makšķernieku; un Suecas kanālā iestrēgušas arī preces, kas sūtītas uz Latviju 

Covid-19 krīzes vadībā nepieciešama lielāka valdības centra loma pieņemto lēmumu ieviešanai praksē, izpētes ziņojumā "Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo resursu nodrošinājums valsts un pašvaldību institūcijās" secinājusi Valsts kontrole. Tā norāda, ka mērķtiecīga valdības institūciju rīcība nepieciešama, gan nosakot prasības, gan koordinējot pieņemto lēmumu ieviešanu praksē, jo pandēmijas ierobežošanā efektīvāki ir vienoti, centralizēti risinājumi. Tāpat arī norādīts, ka jāveicina saskaņota rīcība un koordinācija starp centrālo valdību un pašvaldībām un to savstarpējā sadarbība, lai novērstu “katrs par sevi” reakciju.

Par neizdarībām Covid-19 vakcīnu pasūtījumos, kad netika pasūtīts pietiekami daudz pošu, ir jāmeklē atbildīgie, intervijā Latvijas Televīzijai norāda tiesībsargs Juris Jansons. Viņš uzsver, ka tiesiskā valstī nedrīkst pieļaut situāciju, kurā sabiedrība cieš no amatpersonu nespējas izpildīt pienākumus, bet atbildīgie netiek meklēti. Viņiem būtu jāsaņem arī sods, kas ir justīcijas jautājums. Runājot par bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles atvainošanos par kļūdu, Jansons sacīja, ka no politiskās dimensijas tas varbūt ir pieņemami. Taču pēc tiesībsarga teiktā, ar atvainošanos vien nepietiks, ir jāprasa atbildība.

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 526 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 10 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējās 24 stundās veikti 18 tūkstoši 937 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 2,8%. Savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem – 373,8.

Pagājušajā diennaktī stacionāros nonākuši vēl 72 pacienti. Kopumā stacionāros ārstējas 716 pacienti, no kuriem 91 ar smagu slimības gaitu. Aizvadītās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 70 pacienti.

Rumānijā tūkstošiem cilvēku vakar vakarā izgāja protestos pret ierobežojumiem, kas noteikti jaunā koronavīrusa izplatības apturēšanai. Demonstrācijas notika galvaspilsētā Bukarestē un vismaz 17 citās pilsētās pēc ultranacionālistiskās partijas Alianse rumāņu vienotībai aicinājuma. Protestos bija redzami lozungi pret "medicīnisko diktatūru". Statistika liecina, ka Rumānijā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir 363,68. Pēc relatīvi viegla perioda februārī Rumānijas slimnīcu intensīvās aprūpes nodaļas atkal ir gandrīz pilnīgi aizpildītas ar Covid-19 pacientiem. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 10 izsaukumus – sešus uz ugunsgrēku dzēšanu, trīs uz glābšanas darbiem un vēl viens izsaukums bija maldinājums. 

Aknīstes novadā vakar no Lielā ezera izcelts ledū ielūzis bojāgājis cilvēks. Kopumā šogad VUGD no ūdenstilpnēm izcēlis 12 mirušus cilvēkus.

Vakar Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa piecus kūlas ugunsgrēkus: Krustpils novada Variešu pagastā – 5 hektāru platībā; Neretas novada Neretas pagastā – 1 hektāra platībā un Jēkabpilī, Slimnīcas ielā dzēsti trīs kūlas ugunsgrēki - 300 , 60  un 50 kvadrātmetru platībā..

VUGD brīdina, ka kūlas dedzināšana ir bīstama un to nav iespējams kontrolēt. Pagājušajā gadā Zemgalē dzēsti 336, bet 2019.gadā – 678 kūlas ugunsgrēki. Šos ugunsgrēkus varēja novērst, savlaicīgi nopļaujot zāli un apsaimniekojot savus īpašumus, lai pavasarī nebūtu iespējama kūlas degšana.

Un vēl

Suecas kanālā iestrēgušajos kuģos atradās arī preces, kas sūtītas gan uz Latviju, gan no mūsu ostām, tādēļ tuvāko nedēļu laikā jārēķinās, ka atsevišķu preču grupu piegādes var kavēties. Kopumā kanālā bija iestrēguši vairāk nekā 360 kuģi, un "Lloyd's" aplēses liecina, ka ik dienas kanāla bloķēšana aizkavē preces 9,6 miljardu dolāru apmērā, kas ir 400 miljoni dolāru jeb 3,3 miljonus tonnu smagas kravas stundā jeb 6,7 miljonus dolāru vērtas kravas minūtē. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tirdzniecības centru atbalstam plāno novirzīt līdz 20 miljonus eiro; SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ieguvusi finansējumu trīs ģimenes ārstu prakšu atjaunošanai un pārbūvei; un Zināmi Literatūras gada balvas nominanti.

2021. gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts pieaugs par 3,3%, bet 2022. gadā – par 6,5%, liecina Latvijas Bankas jaunākās Latvijas tautsaimniecības attīstības prognozes. Iepriekšējās, decembrī izteiktās prognozes liecināja, ka Latvijas ekonomika šajā gadā augs par 2,8%, bet 2022. gadā – par 5,3%. Latvijas Bankā informēja, ka 2021. gada marta prognozes salīdzinājumā ar 2020. gada decembra prognozēm ir optimistiskākas.  Atjaunojoties gan pasaules, gan Latvijas tautsaimniecības izaugsmei un pieprasījumam, palielinās izejvielu cenu pieaugums un gaidāms arī pakalpojumu cenu kāpums.

Tirdzniecības centriem nomas atbalsta programmai plānots novirzīt līdz 20 miljoniem eiro, šodien vienojusies finanšu ministra Jāņa Reira vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam. Gala lēmums vēl būs jāpieņem Ministru kabinetam. Atbalsta programmai, kuras kopējais apmērs lēsts līdz 20 miljoniem eiro, varēs pieteikties tirdzniecības centri ar platību virs 7 tūkstoši kvadrātmetriem. Atbalsta apmērs būs 15 eiro par katru tirdzniecības centra kadastrālās uzmērīšanas lietā norādītās platības kvadrātmetru, izņemot stāvlaukumus. Plānots, ka viens tirdzniecības centrs varēs pretendēt uz atbalstu 1,8 miljonu eiro apmērā. 

Eiropas zāļu aģentūra ir apstiprinājusi jaunu AstraZeneca Covid-19 vakcīnas nosaukumu “Vaxzevria suspensija injekcijām Covid-19 Vaccine. Jau ziņots, ka vakcīnai AstraZeneca nav gājis gludi – tā tika apstiprināta vēlāk, nekā tika sagaidīts, kompānija nevarēja nodrošināt solītos vakcīnu apjomus, kā arī radās bažas par to drošību. 

Turpinām ziņas

Martā SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra noslēdza līgumu par Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Primārās veselības aprūpes infrastruktūras un tehniskā nodrošinājuma uzlabošana SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ģimenes ārstu praksēs” īstenošanu. Projektā veiks Ritas Zdūnes, Ritas Augustes un Sanitas Pārpuces privātprakšu atjaunošanas un pārbūves darbi, tā rezultātā minētās trīs ģimenes ārstu prakses tiks pārceltas uz atjaunotām telpām Ambulatorās daļas jeb poliklīnikas 2.stāvā. Katrai ģimenes ārstei būs divi kabineti – viens ārsta kabinets un viena apskates telpa. 

Pēc trīs nedēļu intensīva darba kopā ar pašvaldībām, Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests ir līgumu slēgšanas procesā ar visām iesaistītajām pašvaldībām, kā arī vakcinācijas veicējiem, lai liela mēroga vakcinācijas centri varētu veiksmīgi nodrošināt savu darbu. Latvijā vakcinācijas nodrošināšanai būs pieejami trīs līmeņu centri. A līmeņa centru telpas pārsniedz 5000 m2, tiem ir vismaz 180 autostāvvietas un šādi centri būs Rīgā. B līmeņa centru telpas ir vismaz 1500 m2, ar vismaz 45 autostāvvietām, kā arī noteikta laika perioda pieejamība līdzīgi kā A līmeņa centriem. Latvijā šādi centri būs 10 pilsētās, arī Jēkabpilī.  Savukārt C līmeņa centri Latvijā tiek veidoti sarunu rezultātā ar mazajām pašvaldībām. 

Un vēl

Nosaukti Latvijas gada balvas nominanti piecās kategorijās, savukārt speciālbalva piešķirta starptautiskā  literatūras festivāla “Prozas lasījumi 2020”komandai Ingas Žoludes vadībā. Mūža balva par ieguldījumiem Latvijas literatūrā piešķirta diviem laureātiem – valodniecei un rakstniecei – Lalitai Muižniecei un literatūrzinātniekam Gunāram Bīberam.

Atstājiet komentāru