2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdību veidojošo partiju sanāksmē neatbalsta datu nesēju reformu; Pārtikas veterinārais dienests konstatē pārkāpumus mājputnu turēšanas noteikumos; un ANO aicina cilvēci apzināties ūdens vērtību.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1ziņās klausieties: Prognozē, kā tiks organizētas mācības skolās pēc Lieldienām; Spānijā izgudrota bioloģiska sejas aizsargmaska; un Jēkabpilī darbu sāks jauns ģimenes ārsts.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Martins Dukurs iekļūst izcilāko 2020.gada sportistu pasaulē reitingu tabulā; Jēkabpils pilsētas pašvaldība iesaistījās akcijā “Zemes stunda”; un Kāds bijis marts sinoptiķu vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdību veidojošo partiju sanāksmē neatbalsta datu nesēju reformu; Pārtikas veterinārais dienests konstatē pārkāpumus mājputnu turēšanas noteikumos; un ANO aicina cilvēci apzināties ūdens vērtību.

Valsts prezidents piešķīris Cildinājuma rakstu Latvijas Okupācijas muzeja biedrības ilggadējam vadītājam, rakstniekam un literatūrzinātniekam Valteram Nollendorfam. Sveicot Nollendorfu 90 gadu jubilejā un godinot viņa paveikto latviešu tautas vēsturiskās atmiņas saglabāšanā, Levits piešķīris Nollendorfam Cildinājuma rakstu, norādot uz viņa ieguldījumu, izveidojot Latvijas Okupācijas muzeju par neaizstājamu Latvijas atmiņas institūciju.

Kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā prokuratūra uzrādījusi apsūdzību uzņēmējam un bijušajam premjeram Andrim Šķēlem, kuru tur aizdomās krāpšanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, informē aģentūra LETA. Savukārt Latvijas Televīzija vēsta, ka par iespējamām nelikumībām digitālās TV ieviešanā apsūdzības izvirzītas arī bijušajam satiksmes ministram Aināram Šleseram. Šķēle paziņojumā medijiem pauda, ka apsūdzības uzskata par nepamatotām. Savukārt Šlesers vakar publicēja garu rakstu, kurā atklāja, ka apsver iespēju atgriezties politikā un pauda izbrīnu, ka viņam kā bijušajam satiksmes ministram būs jāstājas tiesas priekšā. Abām personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Valdību veidojošo partiju sanāksmē pilnu atbalstu nav guvusi datu nesēju reforma, kas paredz nodevas atcelšanu CD, bet noteikšanu viedtālruņiem un datoru cietajiem diskiem. Kultūras ministrs Nauris Puntulis  norāda, ka šis ir svarīgs jautājums visai kultūras nozarei, vienlaikus atgādinot Satversmes tiesas spriedumā savulaik noteikto, ka Ministru kabinetam ir pienākums regulāri pārvērtēt datu nesēju sarakstu saistībā ar tehnoloģiju attīstību. Vairāku koalīcijas partiju pārstāvji kritizēja Kultūras ministrijas iecerētās izmaņas, uzsverot, ka kultūras ministrija izvēlējusies vieglāko ceļu – uzlikt jaunu regresīvu nodokli. 

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija nolēmusi ar datu nesēju atlīdzību apliekamo iekārtu sarakstā iekļaut viedtālruņus un datoru cietos diskus, jo tos izmanto privātai darbu kopēšanai, par ko autoriem pienākas samaksa. Vienlaikus no saraksta svītrotu vairs neaktuālos DVD un CD. Tas nozīmē, ka, pērkot jaunu viedtālruni, tā cenā būs iekļauts arī vienreizējs maksājums autoriem 1,50 eiro apmērā. Viedtālruņu importētāji un izplatītāji pret šo ieceri izrāda sīvu pretestību.

Islandē netālu no galvaspilsētas Reikjavīkas joprojām turpinās vulkāna Fagradalsfjadla izvirdums, kas sākās pirms dažām dienām. Par spīti brīdinājumiem netuvoties vulkānam, tūkstošiem cilvēku tomēr devušies apskatīt mirdzošo, ugunīgo lavu. Daži pārgalvīgākie pat centušies virs karstās masas uzcept šķiņķi ar olām, tiesa gan, neveiksmīgi. Vulkāns aktivizējās piektdien pēcpusdienā  un līdz šim no zemes dzīlēm izvirduši aptuveni 300 tūkstoši kubikmetru lavas.

Turpinām ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests pagājušajā nedēļā konstatējis 13 pārkāpumus mājputnu turēšanas prasībās, kas ieviestas saistībā ar augsti patogēnās putnu gripas izplatību. Pagājušajā nedēļā Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori veikuši 98 pārbaudes saistībā ar mājputnu turēšanas prasību ievērošanu. 10 pārbaudēs konstatēts, ka mājputni netiek turēti slēgtās telpās, bet 4 gadījumos konstatēts, ka savvaļas putni var piekļūt mājputnu mītnei. Līdz šim Latvijā putnu gripa konstatēta 49 no 106 laboratoriski izmeklētajiem savvaļas putniem.

Pēdējās desmitgades laikā Latvijas dabā daudz kas ir mainījies, un ir nepieciešams sastādīt jaunu Sarkano grāmatu. Pirmā Sarkanā grāmata jeb apdraudēto sugu saraksts tika izveidots pirms vairākām desmitgadēm. Jaunais Sarkanās grāmatas saraksts tiks veidots, balstoties uz starptautiski pieņemtajiem standartiem, un prognozes liecina, ka būs sugas, kas tiks izslēgtas no Sarkanās grāmatas, taču būs arī sugas, ko nāksies tajā iekļaut. Pie šī lielā darba strādās gan Latvijas Universitātes, gan Daugavpils Universitātes pētnieki, kā arī Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde. Plānots, ka 2025. gadā tiks izdotas jau sešas Latvijas Sarkanās grāmatas, kurām piepulcēsies arī grāmata par aļģēm un sūnām.

Un vēl

2,2 miljardiem jeb trešdaļai pasaules iedzīvotāju pašlaik nav pieejams drošs un tīrs dzeramais ūdens, bet 2050.gadā 5,7 miljardi cilvēku varētu dzīvot rajonos, kur ūdens būs deficīts vismaz vienu mēnesi gadā, lēš Apvienoto Nāciju organizācija. Vakar, 22.martā tika atzīmēta Pasaules ūdens diena, tāpēc ANO šonedēļ pievērš cilvēces uzmanību šī resursa lietderīgai izmantošanai. ANO norāda, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ūdens tiek izšķērdēts un nepareizi izmantots, ir cilvēku nespēja apzināties tā vērtību. Organizācija aicina “gudri izmantot” ūdeni, kas palīdzētu apkarot plūdus un sausumu, kā arī nodrošinātu lielāku ūdens pieejamību lielākam skaitam cilvēku.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1ziņās klausieties: Prognozē, kā tiks organizētas mācības skolās pēc Lieldienām; Spānijā izgudrota bioloģiska sejas aizsargmaska; un Jēkabpilī darbu sāks jauns ģimenes ārsts.

Lai arī to, kā tiks organizēts mācību process pēc ārkārtējās situācijas beigām, lielā mērā noteiks saskaņā ar epidemiologu ieteikumiem, Izglītības un zinātnes ministrija izteikusi vēlmi mācības skolā pēc 6. aprīļa organizēt pēc trim scenārijiem, kas jau pielietoti pērn. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska ierosina atgriezties pie augustā iedibinātā "A, B un C" modeļa, kur ļoti liela atbildība ir pašvaldībai kopā ar skolas komandu. Ministre rosina attīstīt reģionu principu. Tajās drošajās pašvaldībās, izvērtējot situāciju, ļaut klātienē skolās ienākt 1.–6. klasei, 12. klasei un pēc rotācijas principā arī citām klasēm.

No 45 pašvaldībām, kurās skolām ir iespēja rīkot nodarbības svaigā gaisā, ne visās skolas ir izmantojušas piedāvājumu mācību procesu rīkot svaigā gaisā. Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka pagaidām nav skaidri zināms, kas kalpojis par iemeslu, lai neizvēlētos šādu variantu, jo tas trešdien, 24.martā tiks pārrunāts ar mācību iestādēm, lai saprastu un, iespējams, piedāvātu citus variantus veiksmīgai nodarbību novadīšanai svaigā gaisā. Ministrijā pieļauj, ka pamatā vienīgais arguments varētu būt loģistikas problēmas, jo minētajos novados ir diezgan lielā areālā dzīvojošie bērni.

Jau ziņots, ka šonedēļ formālās un neformālās izglītības nodarbības ārtelpās grupā līdz 20 personām varēs norisināties 45 epidemioloģiski drošās pašvaldībās, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā aktuālākā informācija.Mācības ārtelpās drīkst notikt arī Jēkabpils pilsētā un Jēkabpils novadā, kā arī Aglonas, Krustpils, Pļaviņu, Vārkavas un Viesītes novados.

Jau teju pusē atklāto pozitīvo Covid-19 testu konstatēts lipīgākais, tā sauktais Lielbritānijas paveids, norāda Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.  Zinātnieks uzskata: ja Latvijā neizplatītos koronavīrusa Lielbritānijas paveids, saslimstība ar Covid-19 kristos daudz straujāk un saslimstības līmenis būtu ievērojami zemāks nekā patlaban. 

Februārī 106 cilvēki, kuri zvanījuši uz krīzes un konsultāciju centra "Skalbes" bezmaksas diennakts atbalsta tālruni, atklājuši pašnāvības domas. Centrā informē, ka no tiem 37 cilvēkiem ir bijis reāls pašnāvības veikšanas plāns. Tie ir nopietni gadījumi, kas prasījuši garas sarunas. Ļoti bieži cilvēka pēdējā vēlme aiziet no dzīves ir saistīta ar to, ka apkārt nav cilvēku, ar kuru viņi spētu izrunāt problēmas. Jau ziņots, ka krīžu un konsultāciju centrā "Skalbes" darbojas bezmaksas diennakts atbalsta tālrunis 67 222 922.  

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Spānijas speciālisti izstrādājuši “ekoloģiskās” sejas maskas. Tās labi pasargā  pret inficēšanos ar vīrusiem, tai skaitā Covid-19, un nerada kaitējumu apkārtējai videi. Projekta īstenotāji informēja, ka maskas izgatavotas no dažādām dabiskas izcelsmes izejvielām un polimēriem, kuri pēc kāda laika noārdās. Izlietotās maskas cilvēki var izmest bioloģiskajiem atkritumiem domātos konteineros. Kā ziņots, patlaban lietotās maskas nesadalīses 400 gadus. 

ASV Kolorādo štatā bruņots vīrietis vakar atklāja uguni pārtikas lielveikalā, nošaujot vismaz 10 cilvēkus. Policija aizturēja šaušanā aizdomās turētu balto vīrieti pusmūža vecumā, kurš bija nopietni ievainots, bet neizpauda viņa vārdu. Apšaude notika lielveikalā “King Soopers” Boulderas pilsētā. Tās motīvs vēl nav noskaidrots. Tā bija jau septītā masu slepkavība, kas šogad notikusi ASV. 

Jau trīs dienas turpinās vulkāna izvirdums pie Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas. Vienlaikus atdzīvojušies arī vulkāni Itālijai piederošajā Sicīlijas salā un Gvatemalā. Islandes vulkanologi informē, ka izvirdums nerada briesmas un draudus mājām vai infrastruktūrai. Tikmēr Etnas vulkāns Sicīlijā atdzīvojās jau 16. februārī, un arī šajās dienās no krātera izplūda lava un tika izmesti pelni un akmeņi.  Pelni var radīt veselības problēmas cilvēkiem un izpostīt kultūraugu laukus, taču apdzīvotam vietām briesmas pagaidām nedraud.

Un vēl

Nacionālais veselības dienests informē, ka no 1.aprīļa valsts apmaksātos ģimenes ārsta pakalpojumus Jēkabpilī uzsāks sniegt ģimenes ārsts Jurijs Jermaks. Ārsta darbības pamatteritorija būs Jēkabpils pilsētā un Jēkabpils novada Dunavas un Dignājas pagasti. Jēkabpilī prakses vieta atradīsies Palejas iela 9-18. Savukārt Jēkabpils novadā Dunavas skolā un Vandānos “Kamenēs”.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Martins Dukurs iekļūst izcilāko 2020.gada sportistu pasaulē reitingu tabulā; Jēkabpils pilsētas pašvaldība iesaistījās akcijā “Zemes stunda”; un Kāds bijis marts sinoptiķu vērtējumā?

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei šodien sniedzot pārskatu Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputātiem par Covid-19 otrā viļņa laikā kopš pērnā gada decembra sniegto valsts atbalstu, izskanēja informācija, ka salīdzinoši daudz atbalsta saņēmusi būvniecības nozare. Jaunzeme norāda, ka būvniecības nozarei, kurai VID ieskatā nav vērojams būtisks apgrozījuma kritums, kopumā no decembra līdz marta vidum izmaksāti 7,3% no visa valsts sniegtā krīzes laika atbalsta. Lielākā daļa būvniecības nozarei izmaksāta grantos – 8,4 miljoni eiro, kamēr dīkstāves pabalstos 1,48 miljoni un algu subsīdijās 420 tūkstoši eiro. Jaunzeme piebilda, ka šis fakts tiks analizēts padziļināti.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien atbalstīja parlamenta deputāta Andreja Judina vadītās darba grupas izstrādātos Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumus, definējot nolaidības jēdzienu un atzīstot smagāko no nolaidības izpausmēm - bērna pamešanu novārtā - par vienu no vardarbības veidiem. Plānots arī paredzēt administratīvo sodu, ka par bērna pamešanu novārtā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro.

Latvijas skeletonists Martins Dukurs tīmekļa vietnes "sportspedia.net" vērtējumā atzīts par 73. izcilāko 2020.gada sportistu pasaulē.  Dukurs šajā vērtējumā ir nopelnījis 61 tūkstoti 489 punktus. Viņš par 11 punktiem atpaliek no basku pelotas spēlētāja Estevana Gaubekas, bet par 57 punktiem apsteidz franču motosportistu Tomā Šarēru. Pirmajā vietā atrodas Losandželosas "Lakers" zvaigzne Nacionālās basketbola asociācijas čempions Lebrons džeimss, otrais - pasaules ranga līderis tenisā serbs Novaks Džokovičs, bet trešais - spāņu mototriālists Antoni Bovs.

Anglijas iedzīvotājiem, kas mēģinās bez nopietna pamatojuma doties uz ārzemēm, no nākamās nedēļas draudēs 5000 sterliņu mārciņu jeb 5 tūkstoši 700 eiro naudassods, paredzēts jaunajā koronavīrusa pandēmijas likumprojektā. Sods paredzēts normās, par kurām parlamenta deputāti balsos ceturtdien. Atļauto iemeslu vidū ir darbs, mācības, juridiskās saistības, došanās uz mājām vai arī svarīgu notikumu, tādu kā kāzu vai bēru, apmeklēšana.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka šonedēļ Aldaunas ielā pēc ziemas tehnoloģiskā pārtraukuma ir atsākti būvdarbi. Pa posmiem uzsākta gājēju infrastruktūras demontāža, kam sekos konstruktīvo slāņu un apmaļu izbūve. Darbi norit virzienā no Tīruma ielas uz Neretas ielu. 
Būvdarbus veic SIA “Ošukalns”. Plānotais darbu izpildes termiņš ir šī gada jūlijs. Atjaunošanas darbu kopējais finansējums ar PVN  - gandrīz 845 tūkstoši eiro.

Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skola uzņem audzēkņus vairākās izglītības programmās: Pūšaminstrumentu, Stīgu instrumentu, Taustiņinstrumentu spēle – klavierspēle un  akordeons, Vokālā mūzika – kora klase  un Sagatavošanas klase „Spārītes un sienāzīši”. Pieteikties mācībām Jēkabpils mūzikas skolā var iestādes mājaslapā.  

27. martā ikviens iedzīvotājs ir aicināts simboliski izslēgt apgaismojumu uz vienu stundu, lai parādītu savu apņemšanos videi draudzīgākai rīcībai ikdienā. Jēkabpils pilsētas pašvaldība arī šogad iesaistīsies akcijā „Zemes stunda”, 27.martā no pulksten 20.30 līdz 21.30, lielākajā daļā pilsētas teritorijas izslēdzot katru otro ielu  apgaismojuma gaismekli.

Un vēl

Marta otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +0,1 grāds jeb trīs grāda desmitdaļas virs 1981.-2010.gada rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Zemākā un augstākā gaisa temperatūra marta otrajā dekādē bija attiecīgi mīnus 13,2 grādi 20.martā Zosēnos un  plus 8,6 grādi 14.martā Daugavpilī. Vidējā nokrišņu summa valstī marta otrajā dekādē bija 17,4 milimetri jeb 146% no normas. Visvairāk nokrišņu - 36 milimetri - tika reģistrēti Rucavā, bet vismazāk lija un sniga Daugavpilī. Biezākā sniega sega novērojumu stacijās bija 25 centimetri 12.martā Alūksnē, Priekuļos un Siguldā.

Atstājiet komentāru