2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.martā

Radio1 pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā konstatē pirmo vakcīnas pret Covid-19 neefektivitātes gadījumu vīrusa mutācijas dēļ; Latvijā sāk ieviest meža ugunsgrēku attālinātas atklāšanas un novērošanas sistēmu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas lielākie farmācijas uzņēmumi varētu sākt vakcīnu pildīšanu un arī ražošanu; Kāds ir vislatviskākais vārds? Un Gaidāmas izmaiņas jēkabpils 5.maršruta autobusa kursēšanā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēji norāda, ja valdība nemainīs taktiku, ir iespējami dažādi politiskie satricinājumi; Jēkabpilī 25.martā pieminēs komunistiskā genocīda upurus; un Latvijas iedzīvotājus aicina piedalīties hakotonā jeb tehnoloģiju maratonā.

Radio1 pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā konstatē pirmo vakcīnas pret Covid-19 neefektivitātes gadījumu vīrusa mutācijas dēļ; Latvijā sāk ieviest meža ugunsgrēku attālinātas atklāšanas un novērošanas sistēmu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Latvijā pirmo reizi fiksēts gadījums, ka Covid-19 vakcīna nav iedarbojusies vīrusa mutācijas dēļ. Sasirgušajam atklāts vīrusa variants, par kuru jau iepriekš bija zināms, ka antivielas nespēj to tik labi neitralizēt kā parasto vīrusu.  Pētnieki norāda, ja saslimušais būtu inficējies ar parastu vīrusa variantu, viņš nebūtu saslimis, vismaz ne tik smagi, kā šajā gadījumā.  Pētnieki pastiprināti uzmanību pievērš gadījumiem, kad cilvēks saslimis pēc abām vakcīnas potēm.  Atklāti vīrusa varianti, kuri neļauj veidoties antivielām. Tā kā vīruss mainās, ražotājiem, visticamāk, būs jāpielāgojas un jāuzlabo esošās vakcīnas vai jāizstrādā jaunas.

Arī Covid-19 pandēmijas laikā ir svarīgi vakcinēties pret citām slimībām, kuras ar vakcīnām ir novēršamas, uzsver Slimību profilakses un kontroles centrā. Pērn pandēmijas sākumā vakcinācija pret citām vakcīnregulējamajām slimībām nedaudz pierima, tomēr pēc tam rādītāji atkal cēlušies un šajā sezonā audzis pieprasījums pret gripas, ērču encefalīta un citām vakcīnām. 

Eiropas Savienība pašreiz neatrodas tādā situācijā, lai varētu ziedot vakcīnas nabadzīgākajām valstīm, paziņojusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Mehānisms, kas ļautu blokam tiešā veidā dalīties ar vakcīnām ar citām valstīm, nesāksies, kamēr ES nebūs uzlabota vakcīnu ražošana, norādīja Leiena. 2020.gada pavasarī Leiena aktīvi iestājās par vakcīnu nodrošināšanu cilvēkiem visā pasaulē, taču līdz šim vairums vakcīnu izlietotas bagātajās valstīs.

Turpinām ziņas

Rīgas Centrālajā stacijā saistībā ar dzelzceļa projekta “Rail Baltica” būvniecību 28. martā slēgs vairākus sliežu ceļus, kā arī tiks mainīts vilcienu kustības grafiks. Tiks slēgti trīs pasažieru kustībai izmantotie sliežu ceļi. Tādējādi no 28. marta vilcieni uz Aizkraukli aties no ceturtā ceļa, bet pasažierus, kuri dodas uz Krustpili, Daugavpili, Krāslavu, Zilupi vai Madonu, vilciens gaidīs pie desmitā, 11. vai 12. ceļa.

Jau ziņots, ka “Rail Baltica” projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. 

No 2020.gada 28.decembra līdz pagājušās nedēļas nogalei pašizolācijas iespēju viesnīcās ar valsts atbalstu izmantojušas 294 personas. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra norāda, ka viens no iemesliem, kādēļ pieprasījums pēc pašizolācijas pakalpojumiem līdz šim bija neliels, ir salīdzinoši augstās ēdināšanas izmaksas. Lai paplašinātu iedzīvotāju iespējas pašizolēties, valdība veikusi izmaiņas, paredzot, ka turpmāk Covid-19 kontaktpersonām un pacientiem tiks segti ne tikai 80% no uzturēšanās, bet arī 80% no ēdināšanas izdevumiem.

Jau ziņots, ka pašreiz drošas pašizolācijas pakalpojumus nodrošina 30 viesu izmitināšanas vietas, piedāvājot šim mērķim 972 numuriņus, tajā skaitā 15 viesnīcas atrodas Rīgā, bet pārējās vēl desmit citās Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī. 

Latvijā, ar pilotprojektu Rīgas reģionā, sāk ieviest attālinātu ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmu, lai ātrāk un precīzāk noteiktu degšanas vietas. Jaunā sistēma ļaus risināt arī cilvēkresursu problēmas. Sistēma spēj identificēt dūmus un noteikt degšanas vietu. Nosaka arī vietas koordinātes un informāciju saņem operatīvais dežurants vadības centrā. Attālinātas ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmas darbību Rīgas reģionā testēs piecus gadus un, ja tā sevi attaisnos, to plānots to ieviest visā Latvijā.

Kā zināms, pavasarī mežu ugunsgrēki kļūst īpaši aktuāli līdz ar kūlas dedzināšanu, taču patlaban Valsts meža dienestam trūkst resursu, lai laikus nodarbinātu sezonas dežurantus 180 ugunsnovērošanas torņos. Nav noslēpums, ka dežurantiem ir zems atalgojums un cilvēki nelabprāt piesakās šim darbam.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā gaidāms siltāks laiks, gaisa temperatūra vietām pakāpsies virs +10 grādiem, prognozē sinoptiķi. Nedēļas sākumā uzkavēsies aukstums un dažviet īslaicīgi snigs. Zemākā gaisa temperatūra gaidāma naktī uz otrdienu, kad vietām Vidzemē un Latgalē sals, visticamāk, pastiprināsies līdz -11..-14 grādiem. Savukārt jau otrdienas pēcpusdienā Rietumlatvijā  iespējams siltums līdz +10 grādiem. Saulainākajās un siltākajās pēcpusdienās gaisa temperatūra šonedēļ sasniegs +9..+14 grādus. Debesis bieži aizklās mākoņi, bet nokrišņu būs maz. Debesīm skaidrojoties, naktīs vietām veidosies apledojums uz ceļiem. Vējš galvenokārt lēni līdz mēreni pūtīs no rietumiem un dienvidiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas lielākie farmācijas uzņēmumi varētu sākt vakcīnu pildīšanu un arī ražošanu; Kāds ir vislatviskākais vārds? Un Gaidāmas izmaiņas jēkabpils 5.maršruta autobusa kursēšanā.

Paredzot vērienīgas investīcijas, Latvijas lielākie farmācijas uzņēmumi varētu iesaistīties cīņā ar pandēmiju un sākt vakcīnu pildīšanu un arī ražošanu. Tas ietilptu Eiropas Komisijas vīzijā par vienmērīgu vakcīnu ražošanu un piegādi visām dalībvalstīm. Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons saskata labas sadarbības iespējas ar Latvijas farmācijas uzņēmumiem, norādot, ka  tuvākā mēneša laikā rīkos plašāku pasākumu, kurā Latvijas farmācijas uzņēmumu pārstāvji varēs tikties ar lielo farmācijas kompāniju delegātiem un pārrunāt sadarbību.

Latvijā konstatēts arī Covid-19 Dienvidāfrikas paveids, intervijā Latvijas Radio atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Iepriekš valstī izplatījās britu paveids, tika atklāti arī vairāki Ugandas paveida gadījumi. Pašlaik zināms arī par vienu gadījumu, kur konstatēts Dienvidāfrikas paveids. Ministrs uzsvēra, ka Dienvidāfrikas paveida izplatība ir pēc iespējas jāierobežo. Tas ir ļoti bīstams, jo pret to arī Covid-19 vakcīnas ir maz iedarbīgas. Saslimstība ar Covid-19 Latvijā lēnām samazinās, tomēr jāuzmanās no ievestajiem jaunajiem paveidiem. 

Ādažu poligonā un tā apkārtnē līdz 26.martam norisināsies starptautiskās militārās mācības “Kristāla bulta 2021”, kuru mērķis ir pilnveidot vienību sadarbību un savietojamību kopēju uzdevumu izpildē, tajā skaitā sinhronizēti veikt aizsardzības, aizkavēšanas un uzbrukuma operācijas, un sertificēt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu. Mācībās piedalās aptuveni tūkstoš 700 karavīru no 13 valstīm. Militāro mācību un vingrinājumu laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri. Iedzīvotāji aicināti nesatraukties.

“Latvijas gada monētas” izziņošana ir gada nozīmīgākais notikums Latvijas monētu mākslā. Mākslinieciskā izpildījuma ziņā izcilāko monētu noteiks Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspertu komisija, bet no šodienas līdz 4. aprīlim norisināsies sabiedrības aptauja "Latvijas gada monēta 2020". Kā norāda Latvijas Bankas pārstāvji, 2020. gadā tika izlaistas četras kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un vispārcilvēciskām vērtībām: Liepas lapa, Modernisms Latvijā 20.gs.60.gadi, Ventassega un Personiskā brīvība. Vairāk informācijas par aptauju Latvijas bankas mājaslapā.

Turpinām ziņas

Pagājušajā rudenī Latviešu valodas aģentūra īstenoja neparastu akciju “Mans latviskākais vārds”, un tagad izdota grāmata ar visu iesūtīto vārdu apkopojumu. Akcijā bija aicināts piedalīties ikviens – gan tie, kas prot, gan arī tie, kas vēl tikai apgūst latviešu valodu. Akcijā par latviskāko tika atzīts vārds “rupjmaize”. 

Kopumā 29% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka pandēmijas laikā ir sākuši ēst vairāk, secināts "Benu" aptiekas "Stresa termometra datos", kas iegūti sadarbībā ar kompāniju "Gemius". No šiem 29% - 11% iedzīvotāju Covid-19 laikā ēd ievērojami vairāk, kamēr 18% - mazliet vairāk. Tāpat 58% respondentu ēšanas paradumi pandēmijas laikā nav mainījušies, 9% atbildējuši, ka pašlaik ēd mazāk nekā normālos apstākļos, kamēr 4% konkrētu atbildi sniegt nevarēja. Aptaujas dati liecina, ka sievietes nedaudz biežāk nekā vīrieši atbildējušas, ka pandēmijas laikā ēd vairāk nekā parasti. Vienlaikus vīriešu vidū ir novērojams lielāks fiziskās slodzes samazinājums - 41% aptaujāto vīriešu atzinuši, ka kopš Covid-19 sākuma viņiem ir mazāk fizisko aktivitāšu, bet starp sievietēm šādu atbildi sniedza 33%.

Un vēl

Sakarā ar vilcienu kustības sarakstu izmaiņām no 28.marta noteiktas izmaiņas Jēkabpils pilsētas 5.maršruta autobusa atiešanas laikos. SIA "Jēkabpils autobusu parks" pasažieru pārvadājumu daļa informē, ka noteiktas sekojošas izmaiņas autobusu reisos, kas kursē agri no rīta un vēlu vakarā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēji norāda, ja valdība nemainīs taktiku, ir iespējami dažādi politiskie satricinājumi; Jēkabpilī 25.martā pieminēs komunistiskā genocīda upurus; un Latvijas iedzīvotājus aicina piedalīties hakotonā jeb tehnoloģiju maratonā.

Lai gan zināms progress ir panākts un uzņēmēji tiek aicināti pie sarunu galda, lemjot par Covid-19 ierobežojumiem, viedoklis tomēr netiek ņemts vērā un lēmumi tiek pieņemti, balstoties uz politiķu un epidemiologu pausto. Tas ir klaji redzams visās nozarēs, kā rezultātā tiek zaudēta konkurētspēja salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, norāda uzņēmēji, kuri piedalījās diskusijā par valdības noteiktajiem ierobežojumiem “Covid-19 nozaru griezumā”. Diskusijas laikā vairākkārt izskanēja viedoklis, ka gadījumā, ja valdība nemainīs taktiku, ir iespējami dažādi politiskie satricinājumi, jo uzņēmēji, līdzīgi kā citas sabiedrības grupas, cieš no ierobežojumiem un psiholoģiski nogurst.
 
Arī tūrisma nozarei pašreizējos Covid-19 pandēmijas apstākļos vissmagākā ir neprognozējamība, kas saistīta ar valdības lēmumiem, šodien diskusijā par Covid-19 ierobežojumiem atzina tūrisma kompānijas "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša. Viņa uzsvēra, ka valdībai ir jārunā ar uzņēmējiem, jāuzklausa viņu piedāvātie scenāriji un lēmumi jāpieņem, balstoties ne tikai uz epidemioloģisko situāciju, bet arī raugoties no ekonomikas aspektiem. Viņa arī atzīmēja, ka nav aprēķināts ekonomiskais zaudējums tūrisma nozarei, kas tika radīts, kamēr Latvijas ceļotāji devās uz trešajām valstīm caur Tallinas un Viļņas lidostām. 

Eiropas valstīs sarukusi uzticība AstraZeneca Covid-19 vakcīnai, konstatēts britu pētījumu centra YouGov aptaujā. Vairums iedzīvotāju lielākajās Eiropas Savienības valstīs, arī Vācijā, Francijā, Spānijā un Itālijā, uzskata, ka šī vakcīna nav droša, konstatēts šodien publiskotās aptaujas datos. Aptauja veikta septiņās Eiropas valstīs no 12 līdz 18.martam, un tās gaitā iztaujāti 8 tūkstoši cilvēku. Tikmēr Lielbritānija ir vienīgā pētījumā aplūkotā valsts, kur ziņas par trombu veidošanās gadījumiem pēc vakcinācijas nav atstājušas iespaidu uz iedzīvotāju ticību šai vakcīnai.

Austrālijas austrumos spēcīgo lietusgāžu izraisīto plūdu dēļ, kas reģionā ir plašākie vairāku desmitgažu garumā, evakuējušies tūkstošiem cilvēku. Pēc vairākas dienas ilgušām lietavām Jaundienvidvelsā pārplūdušas upes, ūdens līmenim sasniedzot augstākās atzīmes 30 gadu laikā. Aptuveni 18 tūkstoši cilvēku dots rīkojums evakuēties. Vissmagāk cietušajos apvidos plūdu ūdeņi apņēmuši veselus kvartālus, bet virs ūdens palikuši vien ēku jumti, redzams no lidaparātiem uzņemtajos kadros. Vairākos piekrastes reģionos dažu stundu laikā nolijis trīs mēnešu nokrišņu apjoms.

Turpinām ziņas

Ceturtdien, 25.martā Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā pulksten 11 norisināsies dievkalpojums Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Ik gadu Jēkabpilī  šī diena tika atzīmēta ar piemiņas brīdi. Šogad, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtas situāciju, aicinām nepulcēties un ievērot valstī noteiktos ierobežojumus, taču ikviens individuāli vai ģimenes lokā 25. marta pēcpusdienā aicināts novietot ziedus un svecītes pie pieminekļa represiju upuriem. Domās kavēties atmiņās un pieminēt tos tautiešus, kuru sapnis par Latviju palika Sibīrijas plašumos.

Otrajās Lieldienās, 5. aprīlī, pulksten 19 norisināsies Rīgas kamerkora “Ave Sol” Lieldienu koncerts Rīgas Domā “Augšāmcelšanās”. “Ave Sol” un tā mākslinieciskais vadītājs Andris Veismanis turpina ikgadējo tradīciju atskaņot Lieldienu koncertu kādā no Rīgas dievnamiem, un šogad tā būs viena no Rīgas skaistākajām baznīcām – Rīgas Doms. Koncerta programmas skaņdarbus var aprakstīt divos vārdos – muzikālā pacilātība. Darbi sakņojas reliģiskos rakstos un aptver dažādu tēmu loku. Koncerts būs skatāms televīzijas kanālā “ReTV”.

Un vēl

15.–17. aprīlī norisināsies hakatons jeb tehnoloģiju maratons, kurā dalībnieki no Baltijas valstīm aicināti pievērsties pilsētu izaicinājumiem klimatneitrālas mobilitātes nodrošināšanā. Dalība hakatonam atvērta ikvienam interesentam bez konkrētas piesaistes izglītības iestādei, profesionālajai jomai vai vecuma kategorijai. Hakatons piedāvās arī atvērtu tiešsaistes pasākumu programmu, kas būs pieejama ne tikai dalībniekiem, bet jebkuram mobilitātes interesentam. Vairāk informācijas par hakatonu lasiet Rīgas tehniskās universitates mājaslapā.

Atstājiet komentāru