2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī  Latvijā uz laiku aptur vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu; No šodienas Jēkabpils bērnudārzos mazuļus pieņems ierobežoti; un Ķīnu skārusi pēdējos gados spēcīgākā smilšu vētra.

Papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs, Imunizācijas valsts padome, Zāļu valsts aģentūra un Veselības inspekcija vakar ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19. Lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas. Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu pret Covid-19.


Arī Vācija, Francija un Itālija vakar apturējusi Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma “AstraZeneca” izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu sakarā ar ziņām par trombozes gadījumiem Eiropā.

Pēc pēdējā nedēļā neskaitāmajām ziņām, kas saistītas ar “AstraZeneca” vakcīnu, iedzīvotāji no tām sāk atteikties, liecina sociālajos tīklos pieejamā informācija. Kāda ģimenes ārste sociālajos tīklos vēsta, ka šī iemesla dēļ viņas praksē palikušas vairākas devas pāri un jautā, ko ar tām iesākt?

Eiropas Komisija ir ierosinājusi oficiālu pārkāpuma procedūru pret Lielbritāniju par izstāšanās līguma nosacījumu neievērošanu. Runa ir par neseno Londonas amatpersonu paziņojumu par pilnvērtīgu preču kustības pārbaužu atlikšanu starp Lielbritāniju un Ziemeļīriju. Londona skaidroja, ka tas esot nepieciešams, lai izvairītos no pārtikas trūkuma Ziemeļīrijas lielveikalos. Tomēr Eiropas Komisija uzskata, ka šāds vienpusējs solis pārkāpj izstāšanās līguma nosacījumus. Jau otrais izstāšanās līguma pārkāpums pusgada laikā – tā pašreizējo situāciju raksturo Eiropas Komisija. 

Valdību veidojošie politiskie spēki sēdē vakar pēc ilgām diskusijām vienojās straujāk virzīt Jaunās konservatīvās partijas rosināto lielo ostu reformu Rīgā un Ventspilī. Paredzēts, ka trim lielākajām Latvijas ostām – Rīgas, Ventspils un Liepājas – jābūt pārveidotām par valsts kapitālsabiedrībām. Politiķi uzskata, ka valsts uzņēmumi ostas spēs pārvaldīt caurspīdīgāk un efektīvāk.

Balstoties uz pētījumiem, ka tieši darbavietas ir vienas no lielākajām riska vietām, kur notiek inficēšanās ar Covid-19, valdība noteikusi, ka no šodienas, 16.marta visās darbavietās, kur tas iespējams jāstrādā attālināti. Savukārt, strādājot klātienē, no šodienas, darba devējam jānodrošina darbiniekiem individuālie aizsardzības līdzekļi, ka arī kabinetā jāatrodas tikai vienam darbiniekam, savukārt atvērtā tipa birojā – vismaz 15 kvadrātmetri uz vienu darbinieku.

Turpinām ziņas

No šodienas, 16.marta līdz 6.aprīlim, Jēkabpils pilsētas pašvaldība strādās attālināti.
Visi pašvaldības darbinieki, izņemot Pašvaldības policiju, Dzimtsarakstu nodaļu, iepirkumu komisijas sekretāru un klientu apkalpošanas speciālistu darbu veiks attālināti. Jēkabpils pilsētas pašvaldības ēkā ir nodrošināta arī dokumentu pieņemšanas kaste, kur var atstāt sūtījumus un iesniegumus.

Jēkabpils pilsētas bērnudārzos no šodienas pieņems tikai tos mazuļus, kuru vecāki jeb likumīgais pārstāvis var iesniegt iesniegumu, kurā apliecina, ka nav iespējams nodrošināt attālināto darbu vai pilnvērtīgu bērna uzraudzību, strādājot mājās attālināti un nav citas iespējas pējas, kur atstāt bērnu.

Nekonstatējot saslimšanu ar Covid-19, Jēkabpils cietumā no šodienas, 16.marta pārtrauc iepriekš noteikto karantīnu. Taču spēkā paliek iepriekš noteiktās Covid-19 izplatības ierobežošanas prasības, kas attiecas uz visām ieslodzījuma vietām, proti ieslodzītos klātienē joprojām nevarēs apciemot. Visās ieslodzījuma vietās īslaicīgās satikšanās pārtrauktas līdz 7.aprīlim.

Un vēl

Ķīnu vakar skārusi pēdējos desmit gados spēcīgākā smilšu vētra. Valsts galvaspilsētā Pekinā debesis aizklājusi oranžas nokrāsas dūmaka. Gaisa piesārņojums sasniedzis bīstamu līmeni, vējam atnesot smiltis un putekļus no valsts ziemeļiem. Dažviet galvaspilsētā gaisa piesārņojums bijis pat 160 reižu lielāks par normu. Redzamība pilsētā ir slikta, un smilšu vētras dēļ atcelti vairāki simti avioreisu. Ķīnas Meteoroloģijas administrācija izsludināja dzelteno trauksmi. Tā brīdina, ka smilšu vētra varētu skart aptuveni 12 provinces. Ja prognozes piepildīsies, šī būs spēcīgākā smilšu vētra desmit gados un plašākā skartās teritorijas ziņā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Diskusiju par ierobežojumu pārskatīšanu sāks nākamnedēļ; Politiskie spēki neizmanto izdevību iesniegt sarakstu kā pirmie pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā; un Šorīt Leimaņu pagastā manīts Lācis.

Pirmdien Latvijā reģistrēti 643 jauni Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par astoņu ar jauno koronavīrusu sasirgušu personu nāvi. Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits līdz šim sasniedzis 94 tūkstoši 602, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits – tūkstoš 777. Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā patlaban ir 393,1. Savukārt aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā valstī kopumā atklāti 7 tūkstoši 499 Covid-19 gadījumi.

Pēc lēmuma piesardzības nolūkā  apturēt vakcinēšanos pret Covid-19 ar AstraZeneca vakcīnām atbildīgās amatpersonas aicina sagaidīt vispusīgu Eiropas Zāļu aģentūras izvērtējumu un nesteigties ar citu scenāriju izvērtēšanu. Pašreiz piegādātās vakcīnas turpinās uzglabāt, un amatpersonas cer, ka pēc visu gadījumu izvērtēšanas varēs atsākt vakcināciju ar tām.

Latvijā plānots no nākamās pirmdienas, 22. marta, sākt vakcinēt pret Covid-19 cilvēkus ar hroniskām saslimšanām, par to valdības sēdē paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts, vienlaikus atzīstot, ka vakcinēšanas uzsākšana atkarīga no Latvijai piegādāto vakcīnu apjoma.Pavļuts skaidroja, ka iedzīvotāji ar hroniskām slimībām varēs vakcinēties pie sava ģimenes ārsta, ja viņš vakcinē savus pacientus; ārstniecības iestādē bez nosūtījuma, ja pacients reģistrēts slimību reģistrā vai ārstniecības iestādē ar nosūtījumu no ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta.

Lai gan pēdējo nedēļu laikā vērojams stabils saslimstības ar Covid-19 kritums Latvijā un uzlabojas arī situācija stacionāros un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu skaitā, arvien parādās jauni vīrusa celmi, kas var būt bīstamāki, tādēļ ar piesardzību jādomā par iespējamu ierobežojumu mīkstināšanu. Tas izriet no Ministru kabineta un Krīzes vadības kopsēdē šodien izskanējušās informācijas. Sēdē tika norādīts, ka Operatīvās vadības grupā tiek strādāts, lai meklētu risinājumus, un nākamajā nedēļā valdībā sāksies diskusijas par ierobežojumu saglabāšanu vai atcelšanu pēc Lieldienām. 

Turpinām ziņas

Elektroniskā pieteikšanās kandidātu sarakstu iesniegšanai kā pirmajiem rīt, 17.martā, startējot pašvaldību vēlēšanās Jēkabpils novadā ir noslēgusies un no politiskajiem spēkiem nav saņemts neviens pieteikums. Jēkabpils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace  informē, ka vēlēšanu komisijai bija izstrādāta kārtība, gadījumā, ja kandidātu sarakstu pirmie vēlētos iesniegt vienlaikus vairāki iesniedzēji, lai Covid -19 apstākļos novērstu pulcēšanos, un lai objektīvi noteiktu, kurš kandidātu saraksts būs tiesīgs sarakstu iesniegt pirmais. Tika paredzēta elektroniskā pieteikšanās un ja būtu vairāki pretendenti, tad tiktu rīkota izloze. Taču neviens pietiekums nav saņemts. Līdz ar to, vēlēšanu komisija turpina konsultēt kandidātu sarakstu iesniedzējus un iepriekšējā pieraksta kārtībā darba laikā pieņemt kandidātu sarakstus. Jau ziņots, ka pašvaldību vēlēšanas notiks 5.jūnijā un Jēkabpils novadā būs jāievēl 19 deputāti.

Lai pasargātu klientus no saslimšanas gadījumiem ar jaunā, daudz lipīgākā Covid-19 vīrusa, Krustpils novada pašvaldības aģentūra “Jaunāmuiža” no šīs nedēļas uzsākusi visu darbinieku testēšanu ar antigēna eksprestestiem. Tests jāveic uzsākot darbu, bet ne retāk kā divas līdz četras reizes nedēļā. Ar šo testu palīdzību ātrāk varēs fiksēt saslimšanas gadījumus iestādē. Antigēna testi nav jāveic tiem darbiniekiem, kuri pārslimojuši Covid-19, atveseļojušies un vairs nevar radīt inficēšanās risku apkārtējiem, trīs mēnešus no saslimšanas datuma vai Covid-19 infekciju apstiprinošā parauga ņemšanas datuma.

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma vienu izsaukumu uz glābšanas darbiem. Vakar pēcpusdienā. Jēkabpils un Līvānu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Krustpils novada Vīpes pagastu, kur traktors bija uz sāniem apgāzies grāvī. Ugunsdzēsēji glābēji no traktora izcēla cilvēku, kas negadījumā bija cietis un nogādāja viņu līdz ātrās palīdzības mediķiem. 

Un vēl

Šorīt, 16. martā Leimaņu pagastā mednieku kluba "Leimaņi" novērošanas kamera pie barotavas fiksējusi brūno lāci. Dabas aizsardzības pārvalde apstiprina, ka pēdējā laikā arvien biežāk iedzīvotāji ziņo par mežā sastaptajiem lāčiem, līdz ar to atgādina noderīgus padomus, kā rīkoties, mežā sastopot ķepaini.Ar padomiem un šorīt novērotā ķepaiņa foto var vērot portālā Radio1.lv,

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā veidos reaģējošo policistu saimi; Uzturlīdzekļu parādniekiem aizliedz spēlēt azartspēles; un Cik bieži Latvijas iedzīvotāji uzturā lieto augļus un dārzeņus?

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks parakstījis rīkojumu par daļas policistu pienākumu klāsta paplašināšanu, veidojot “reaģējošo policistu saimi” Latvijā. Intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” Ruks skaidroja, ka reaģējošā policista, ko mēdz dēvēt arī par universālo policistu, pienākumos ir reaģēt uz ceļu satiksmes noteikumu kontroli, sabiedriskās kārtības nodrošināšanu un dažāda veida notikumiem. Policisti ieradīsies notikuma vietā un veiks sākotnējās izmeklēšanas darbības, kā arī uzsāks kriminālprocesu. Ruks parakstījis rīkojumu par 90 policijas amatpersonu pāreju uz “reaģējošo policistu saimi” visā Latvijā, izņemot Rīgas reģionu. Tā kā šiem policistiem pienākumu klāsts ir plašāks, arī viņu atalgojums būs lielāks. Tāpat policistiem tā esot iespēja karjeras izaugsmei.

Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele par darbu 2021. gadā saņēmusi 10 tūkstoši 865 eiro, liecina Viņķeles amatpersonas deklarācija par laiku no šā gada sākuma līdz 7. janvārim. Viņai pēc amata atstāšanas Valsts ieņēmumu dienestā saskaņā ar likumu bija jāiesniedz deklarācija, beidzot pildīt amata pienākumus. Kā ziņots, 5. janvārī premjers Krišjānis kariņš Viņķelei izteica neuzticību, rīkojumu par viņas demisiju parakstot 7. janvārī. Amatpersonas deklarāciju Viņķele VID iesniegusi 6. martā un VID to publiskojis 11. martā. Deklarācijā darba alga norādīta kā vienīgais Viņķeles ienākumu avots.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien valdības sēdē atklāja, ka vakcinācijas avīzes izmaksas plānotas aptuveni 100 tūkstoši eiro. Šī ir pirmā oficiāli izskanējusī ziņa par šīs avīzes izmaksām. Līdz šim Vakcinācijas projekta birojs nav atklājis, kas šo avīzi veidos, drukās, izplatīs un cik tas maksās. Atspēkojot pārmetumus Daniels Pavļuts uzsver komunikācijas nozīmi,uzsverot, ka šāda drukāta informācija nepieciešama, lai atspēkotu ar vakcināciju saistītas nepatiesās ziņas, kas cirkulē sabiedrība. Pēc ministra vārdiem, avīze patlaban ir sagatavošanas stadijā, un paredzēts, ka tā tiks izplatīta ap 850 tūkstoši mājsaimniecībās.

Turpinām ziņas

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz aizliegt uzturlīdzekļu parādniekiem spēlēt azartspēles, interaktīvās azartspēles, kā arī piedalīties interaktīvajās izlozēs. Iecerēts, ka aizliegums stāsies spēkā 2021.gada 1.maijā. Ierobežojums paredzēts, lai parādnieki, kuri nenodrošina bērnu ar uzturlīdzekļiem, nepamatoti neizlietotu finansiālos līdzekļus izklaidēm un hobijiem.

Režisora Dzintara Dreiberga kinofilma "Dvēseļu putenis" ar komponistes Lolitas Ritmanis mūziku neturpina dalību ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" sacensībā, nesaņemot nomināciju kategorijā "Labākā oriģinālmūzika". Kā vēstīts, vēsturiskās kara drāmas "Dvēseļu putenis" mūzikas ierakstā piedalījās diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieki kora menedžera Māra Ošleja vadībā. Filmai tika izveidots īpašs orķestris, kurā orķestra producents un "Latvijas Lielās mūzikas balvas" laureāts Edgars Saksons apvienoja mūziķus no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas.

Jau ziņots, ka gada sākumā komponiste Ritmanis saņēma Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvu par labāko mūziku filmai svešvalodā, kas piešķirta par mūziku filmā "Dvēseļu putenis". Savukārt martā Amerikas Komponistu un autoru apvienība apbalvoja 2020.gada izcilākos komponistus filmu mūzikā un augstāko apbalvojumu kategorijā "Izcilākā oriģinālmūzika neatkarīgai filmai" ieguva Ritmanis par mūziku filmai "Dvēseļu putenis".

Un vēl

Vismaz reizi dienā augļus lieto 35,3% Latvijas iedzīvotāju vecumā 15 un vairāk gadi, savukārt dārzeņus un salātus, izņemot kartupeļus – 39,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes Eiropas iedzīvotāju veselības aptaujas dati. Piecu gadu laikā šie rādītāji ir samazinājušies attiecīgi par 4,5 un 3,2 procentpunktiem. Augļu un dārzeņu ēšanas paradumi izteikti atšķiras starp vīriešiem un sievietēm. 2019. gadā līdzīgi kā 2014. gadā saglabājas tendence, ka augļus un dārzeņus vairāk patērē sievietes – 41,3% sieviešu vismaz reizi dienā uzturā lieto augļus, savukārt dārzeņus un salātus – 43,6% sieviešu. Vīrieši uzturā vairāk patērē dārzeņus nekā augļus – augļus katru dienu ēda 27,8% vīriešu, savukārt dārzeņus – 34,2% vīriešu.

Atstājiet komentāru