2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta mērenāko Covid-19 ierobežošanas scenāriju; Latvijas augstskolas iekļūst prestižā reitingā; un Agresīva kaķa dēļ lidmašīna spiesta veikt ārkārtas nosēšanos

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vienreizējo pabalstu 500 eiro saņems arī bērnu namos esošie bērni; Rokmūziķi apvienojas jaunā projektā un publicē kopdziesmu "Mums nepiedos"; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kurās pašvaldībās nākamnedēļ mazāko klašu skolēni mācīsies klātienē; Dabas skaitītāji Latvijā četros gados atklājuši 52 jaunas sugas; un Kāpēc ASV prezidenta Baidena suņiem nācies pamest Balto namu?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta mērenāko Covid-19 ierobežošanas scenāriju; Latvijas augstskolas iekļūst prestižā reitingā; un Agresīva kaķa dēļ lidmašīna spiesta veikt ārkārtas nosēšanos

No diviem piedāvātajiem epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenārijiem valdība vakar konceptuāli pauda atbalstu mērenākajam scenārijam, ar kuru valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem nāksies strādāt attālināti, bet klātienē atļauts strādāt ražojošajiem uzņēmumiem. Otrs piedāvātais scenārijs - "D" - paredzēja lielākus ierobežojumus jeb lokdaunu. Gala lēmumu par "A" scenāriju plānots pieņemt valdības sēdē ceturtdien, 11.martā.

No nākamās trešdienas, 17.marta, tiks atjaunoti gaisa pārvadājumi uz un no trešajām valstīm, tajā skaitā tiks atļauti čārterreisu pārvadājumi. Vienlaikus tiek saglabāts nosacījums, ka ir aizliegta nebūtiska ceļošana no trešajām valstīm uz Latviju. Šogad lielākais Covid-19 gadījumu skaits tiek ievests ar privāto transportu - janvārī Latvijā ievesti 130 gadījumi, no kuriem ar aviāciju - 26. Pēdējās nedēļās, ievērojot papildus uzlikto pienākumu uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu pirms iekāpšanas, ievesto Covid-19 gadījumu skaits ar aviāciju katru nedēļu samazinās.

Vakcinēšanās ārpus rindas var novest līdz kriminālsodam. Par to brīdina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. KNAB pārbauda dažādus signālus, kas saņemti saistībā ar vakcinēšanos, kas notikusi, neievērojot valstī noteikto kārtību par to, kurām sabiedrības grupām vakcīna pienākas vispirms. Tiem, kuri piedāvā rindu apiet un tiem, kuri šo iespēju izmanto, piemēram, saņemot poti apmaiņā pret naudu, dāvanu vai kādu citu prettiesisku labumu, ir jārēķinās, ka to var kvalificēt kā kukuļošanu, skaidro korupcijas apkarotāji. Netiek gan atklāts, cik KNAB līdz šim ir izķēris šādu gadījumu.

Paaugstināta ziedputekšņu koncentrācija gaisā palielina risku saslimt ar Covid-19. Pie šāda secinājuma nonākusi Minhenes Tehniskās universitātes un Minhenes Helmholca centra pētnieku vadīta starptautiska zinātnieku grupa. Pētījumi liecina, ka ziedputekšņi var padarīt cilvēkus uzņēmīgākus pret dažām elpceļu vīrusu infekcijām neatkarīgi no tā, vai viņiem ir alerģija pret ziedputekšņiem. Pētnieki skaidro, ka 2020. gada pavasarī koronavīrusa pandēmijas uzliesmojums sakrita ar ziedputekšņu sezonu ziemeļu puslodē. Zinātnieki iesaka ņemt vērā šos datus, veicot citus pētījumus par Covid-19 izplatību. 

Turpinām ziņas

Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas universitāte iekļuvušas starp 500 labākajām universitātēm jaunākajā prestižā reitingā ("Times Higher Education" Emerging Economies"), kurā ietvertas augstskolas, kas darbojas attīstības ekonomikas valstīs. Lauksaimniecības universitāte iekļuvusi starp 401-500 labākajām šādu valstu universitātēm, Rīgas tehniskā universitāte - starp 251-300 universitātēm, bet Latvijas universitāte ierindojas 147. vietā. Vadošās trīs vietas jaunākajā attīstības ekonomikas valstu reitingā atkārtoti ieņem universitātes no Ķīnas. 

Jēkabpils pašvaldība pašlaik neiesaistās no piemiņas vietas demontētā un Daugavā nogremdētā lielgabala izvilkšanas organizēšanā. Pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis norāda, ka vietvarai nav resursu šādu darbu veikšanai. Turklāt arī budžetā līdzekļi nav paredzēti. Lielgabals nav pašvaldības īpašums. Vienlaikus viņš atzina, ka pašvaldība vērtēs savas līdzdalības iespējas, piemēram, ja tiks saņemts šāds aicinājums no Ārlietu ministrijas.

Jau ziņots, ka policija ir noskaidrojusi iespējamo vainīgo personu, kas Jēkabpilī demontēja padomju laika lielgabalu, un apzinājusi tā iespējamo atrašanās vietu Daugavā. Iespējamajam vainīgajam piemērots statuss "persona, pret kuru sākts kriminālprocess", bet drošības līdzeklis nav piemērots. Izmeklēšanas interesēs personas motīvus policija pagaidām nekomentē. 
Tāpat likumsargi ir identificējuši traktortehniku, ar kuru tika veikta demontāža. Pašlaik policija organize lielgabala izvilkšanu  no ūdens  un turpina faktisko notikušā apstākļu noskaidrošanu.

Un vēl

Reiss, kas izbrauca no Sudānas galvaspilsētas Hartūmas, tika spiests veikt ārkārtas nosēšanos, jo kāds pamests kaķis uzbrucis pilotam, vēsta portāls "All Thats Interesting". Bija paredzēts, ka aviokompānijas "Tarco Aviation" lidojums ilgs nedaudz mazāk kā četras stundas un droši ieradīsies Kataras galvaspilsētā Dohā. Tas lidoja apmēram 30 minūtes, taču pēkšņi pilotu kabīnē parādījās kaķis un sāka kost izbiedētajam pilotam. Diemžēl pilots bija spiests veikt ārkārtas nolaišanos Hartūmas Starptautiskajā lidostā, jo mēģinājumi notvert kaķi neizdevās. Lai gan joprojām nav skaidrs, cik smagi pilots tika ievainots šīs cīņas laikā, ir zināms, kā dzīvnieks lidmašīnā iekļuva netīšām. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vienreizējo pabalstu 500 eiro saņems arī bērnu namos esošie bērni; Rokmūziķi apvienojas jaunā projektā un publicē kopdziesmu "Mums nepiedos"; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti vienojās par vienreizēja 500 eiro pabalsta izmaksāšanas nepieciešamību arī bērniem, kuri atrodas bērnu aprūpes iestādēs jeb bērnunamos. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzvēra, ka komisijai steidzamā kārtā ir jāinformē premjers Krišjānis Kariņš, jo viņš līdzīgu viedokli jau bija paudis pirms vairākām nedēļām, bet Labklājības ministrija viņa aicinājumu nebija ņēmusi vērā.

Disciplinārlietā nav konstatētas Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieka Aināra Lācberga prettiesiskas darbības, lemjot par "BioNTech/Pfizer" vakcīnu iepirkšanu Latvijai, - par to šodien savā prezentācijā Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Disciplinārlieta tika rosināta, jo Latvijas atbildīgās amatpersonas savulaik tika nolēmušas iegādāties mazāk "BioNTech/Pfizer" vakcīnu, nekā bija pieejams, kas šī gada sākumā rezultējās ar vēl lielāku vakcīnu pret Covid-19 trūkumu nekā citviet Eiropā, līdz ar to pašlaik Latvijā ir viens no zemākajiem vakcinēto personu rādītājiem.

Jaunajā likumā par pašvaldībām jāiekļauj norma, kas liek pašvaldībām sniegt informāciju žurnālistiem, uzskata laikraksta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" galvenā redaktore Ivonna Plaude. Pēc viņas teiktā, pašlaik žurnālistu darbs Tukumā kļuvis teju neiespējams. Plaude stāstīja, ka Tukuma novada dome nevēlas iesaistīt darbā ne sabiedrību, ne arī žurnālistus. Pat opozīcijas deputātiem nereti ir neiespējami sagatavoties sēdei, lai tajā iesaistītos, jo tiek īstenota prakse sasaukt ārkārtas sēdes pēdējā brīdī. Līdz ar to medijam iespējams ziņot tikai par jau nolemto, nevis iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesa analīzē. Tukuma novada dome pērn 15 no 27 sēdēm pasludināja par ārkārtas. Šogad arī divas no četrām bijušas ārkārtas sēdes. 

Turpinām ziņas

Latvijas Universitātes Literatūras folkloras un mākslas institūta pētniece, muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa daudzu gadu garumā veikusi apjomīgu pētījumu un tā rezultātā izdevusi grāmatu “Latvijas mūzika renesansē: priekšvēstneši, briedums, konteksti”. Pētījums Latvijas Zinātņu akadēmijas vērtējumā atzīts par aizvadītā gada vienu no ievērojamākajiem sasniegumiem zinātnē.  Ilzes Šarkovskas-Liepiņas pētījums atklāj renesanses laikmeta skaņumākslas mantojumu Latvijas teritorijā, aptverot periodu no 15. gadsimta līdz 17. gadsimta sākumam.

Latvijas rokmūziķi apvienojušies projektā "Jānis Bukums & Sabiedrotie" un publicējuši kopdziesmu "Mums nepiedos". Tās vārdus ir sarakstījis nezināms latviešu karavīrs Gulaga nāves nometnē - tas arī bija iedvesmas avots un “grūdiena punkts” sarakstīt šo dziesmu tās autoriem – Jānim Bukumam un Arturam Liedem. Paziņojumā presei Bukums raksta, ka ikdienā kultivētā dubultmorāle liek aizmirst pašu galveno un svarīgo mūsu dzīvēs - kas mēs esam un kurp mēs ejam. 

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijas kļūs siltāks, bet bieži gaidāmi nokrišņi, liecina prognozes. Cetutdiena būs pārsvarā saulaina, taču vēlā pēcpusdienā Kurzemē debesis apmāksies un vakarā sāks snigt un putināt. Naktī uz piektdienu putenis gaidāms visā Latvijā, bet tas pakāpeniski pāries slapjdranķī, piekrastē lietū. Ceturtdienas pēcpusdienā un piektdienas naktī pūtīs spēcīgs dienvidu, dienvidaustrumu vējš, daudzviet brāzmās 15-20 metri sekundē. No piektdienas laiks kļūs siltāks, brīvdienās bieži gaidāms neliels lietus, austrumos arī ar slapju sniegu. Temperatūra nedēļas nogales pēcpusdienās būs +2..+9 grādu robežās, naktīs 0..+4 grādi. Vējš brīvdienās pūtīs no dienvidiem, dienvidrietumiem, brīžiem arī brāzmains. Sniega kārta līdz svētdienas vakaram tikpat kā visā Latvijā nokusīs pilnībā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kurās pašvaldībās nākamnedēļ mazāko klašu skolēni mācīsies klātienē; Dabas skaitītāji Latvijā četros gados atklājuši 52 jaunas sugas; un Kāpēc ASV prezidenta Baidena suņiem nācies pamest Balto namu?

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 639 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 21 mirušo Covid-19 slimnieku. Pēdējo 24 stundu laikā veikti 16 tūkstoši 705 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 3,8%. Kā ziņots,  šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem – 429,4.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka otrdien, 9. martā, pirmo vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmuši 2 tūkstoši 175 cilvēki, bet otro – 25. Kopumā līdz šim pirmo vakcīnas devu saņēmuši 68 tūkstoši 111 cilvēki, no tiem abas devas saņēmuši – 18 tūkstoši 53 cilvēki.

Pagājušajā diennaktī Latvijas slimnīcās ievietoti 60 Covid-19 pacienti, tajā skaitā trīs pārvesti, bet kopējais pacientu skaits samazinājies no 767 pirmdienā līdz 717 otrdienā. No visiem patlaban stacionētajiem Covid-19 pacientiem 635 jeb par 48 mazāk nekā dienu iepriekš ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 82 jeb par diviem pacientiem mazāk ir ar smagu slimības gaitu. 

1.–4. klašu skolēni klātienē nākamnedēļ drīkstēs mācīties kopumā 23 Latvijas novados, kur Covid-19 saslimstības rādītājs nepārsniedz noteikto slieksni. Šo novadu vidū ir arī Pļaviņu, Viesītes, Salas un Jēkabpils novadi.

Šonedēļ Daugavpils tiesa paātrinātā procesa kārtībā – 24 stundu laikā no noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīža – notiesāja kādu sievieti un sodīja par to, ka viņa deva kukuli robežsargiem, jo vēlējās ieceļot Latvijā bez Covid-19 testa. Persona atzīta par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar naudas sodu 10 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 5 tūkstoši eiro. Tiesas spriedums stājas spēkā 10 dienu laikā. Ģenerālprokurors Juris Stukāns norāda, ka prokurori ir mainījuši savu pieeju šim darbam, un šādu lietu izskatīšana notiek ātri. 

Turpinām ziņas

Lai arī sākotnēji iesniegts ar domu līdz šī gada sākumam grozīt likumu un jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās priekšvēlēšanu aģitāciju ļaut veikt tikai latviešu valodā, vairāku koalīcijas partiju iesniegtais likuma grozījuma projekts pieņemšanas gadījumā varētu attiekties tikai uz nākamajām Saeimas vēlēšanām 2022. gadā. Strīdīgais likumprojekts izpelnījies arī ļoti skarbu Saeimas Juridiskā biroja vērtējumu, tādēļ Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien vienojās pagaidām neskatīt likumprojektu pirms otrā lasījuma komisijā, bet veidot atsevišķu darba grupu ar mērķi tik skaidrībā, vai šādi grozījumi vispār veicami. 

Dabas skaitītāji, apsekojot Latvijas pļavas, iekšzemes un piekrastes kāpas, saldūdeņus, alas, iežu atsegumus, purvus un mežus, četrās sezonās kopumā atklājuši 52 jaunas sugas. Starp tām ir divas līdz šim Latvijā nesastaptas augu sugas, septiņas sūnu, 12 ķērpju, 15 gļotsēņu un 16 sēņu sugas. Daļa jaunatklāto sugu ir retas ne tikai Baltijas, bet arī Eiropas mērogā. Jaunatklājumus apkopot vienotā datubāzē paredzēts līdz 2023.gadam.

Un vēl

ASV prezidenta Džo Baidena suņiem nācies pamest prezidenta rezidenci Balto namu, jo viens no suņiem bijis agresīvs un sakodis drošības dienesta aģentu. Vācu aitu šķirnes suņi Čempions un Majors atgriezušies Baidenu ģimenes mājās Delavēras štatā. Pirms pāris mēnešiem, kad Džo Baidens ar sievu Džilu kļuva par Baltā nama saimniekiem, dzīvnieku draugi varēja līksmot par mājdzīvnieku atgriešanos Baltajā namā, jo Baidena priekštecim Donaldam Trampam nebija mājdzīvnieku. Taču tagad izrādījies, ka Baltā nama dzīve Majoram un Čempionam sagādā pārāk lielu stresu. Džo Baidena sieva Džila izteikusies, ka gribētu, lai Baltajā namā mitinās arī kāds kaķis. Ja šī iecere piepildīsies, bet Majors un Čempions paliks Baidenu lauku mājās, tad mūžīgajā suņu un kaķu mīļotāju cīņā rezultāts vismaz pagaidām būtu 1:0 kaķu labā.

Komentāri (0-1/1)

  • KnB
    10.03.2021 21:25
    Radio1.lv kāpēc rakstam par ''Realizētie projekti Krustpils novadā'' nevar uzrakstīt komentāru?
    Lai nebūt zem glauna raksta kritikas pirms vēlēšanām?

    Interesē vai krustpils novads tik bagāts ka viņiem jāizmanto tūkstošiem vētrus Apple datorus? (redzams attiecīgajā rakstā, bildē)

Atstājiet komentāru