2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība vienojusies par kopēju kursu Covid-19 ierobežojumiem; Jēkabpilī, Pils rajonā atjaunos kazarmu ēku; un Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs aicina iesaistīties Lieldienu radošajā konkursā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Latvijā turpina pieaugt bezdarbs; Jēkabpils novada vēlēšanu komisijai palielina atalgojumu; un Lietuvā manītas baltas stirnas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties;Valdība lems par obligāto attālināto darbu; Jēkabpilieši aicināti iesaistīties pētījumā par Covid-19; un Izsludināta sabiedriskā apspriešana par koku ciršanu Krustpils pils parkā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Latvijā turpina pieaugt bezdarbs; Jēkabpils novada vēlēšanu komisijai palielina atalgojumu; un Lietuvā manītas baltas stirnas.

Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 472 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par sešu ar Covid-19 sasirgušu personu nāvi. Pirmdien pirmo reizi nepilnu piecu mēnešu laikā pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir bijis mazāks par 4%. Aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 15 tūkstoši 633 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 3%. Pēdējo reizi zemāks pozitīvo gadījumu īpatsvars datēts ar 22.oktobri, kad tas bija 2,9%.

Jau ziņots, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Šīs nedēļas pirmajā dienā poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši tūkstoš 479 cilvēki, no kuriem vakcīnas pirmā deva injicēta tūkstoš 443 cilvēkiem, bet otrā – 36. Vakcinēto cilvēku skaits 8.martā NVD statistikā gan vēl varētu pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā tapusi trešajam bioloģiskajam drošības līmenim atbilstoša šūnu laboratorija. Tas nozīmē, ka turpmāk Latvijā būs iespējams pētīt, audzēt un strādāt ar dzīviem, infekcioziem vīrusiem, tajā skaitā veikt pētījumus un radīt jaunas vakcīnas un medikamentus pret Covid-19.

Latvijā šogad februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis sasniedzis 8,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis februāra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 6,1%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 16,5%, otro mēnesi pēc kārtas uzrādot straujāko pieaugumu starp reģioniem mēneša laikā, - par 0,5 procentpunktiem. Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis februārī pieaudzis par 0,2 procentpunktiem, mēneša beigās sasniedzot 8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, Vidzemē tas kāpis par 0,3 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 8,3%, bet Kurzemē bezdarbs audzis par 0,4 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Turpinām ziņas

Jaunveidojamajā Jēkabpils novadā, lai nodrošinātu vēlēšanu iecirkņu komisiju darbu, palielināts komisiju locekļu atalgojums. Novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace informē, ka iepriekš, komisijai darbojoties pilsētā, atrast darbiniekus vēlēšanu iecirkņiem nav bijis problēmu. Šogad tas varētu būt lielāks izaicinājums, ņemot vērā arī Covid-19 un ierobežojumus. Viņa atzīmēja, ka šogad, izsludinot pieteikšanos uz vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu amatiem, tiks pagarināts pieteikšanās termiņš. Upmace pieļāva, ka lielāks izaicinājums būs atrast darbiniekus pagastos izvietotajiem iecirkņiem. Jaunveidojamajā Jēkabpils novadā darbosies 32 iecirkņi, un to skaitu nav plānots samazināt

Jau ziņots, ka nākamnedēļ sāksies deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana, un tā notiks klātienē. Taču pati novada vēlēšanu komisija uz sēdēm sanāks attālināti. Pašvaldību vēlēšanas paredzētas jūnija pirmajā sestdienā. 

Jēkabpils Izglītības pārvalde  informē, ka  MAXIMA dāvanu karšu/kuponu papildināšana tiks veikta šodien par laika periodu no 8. februāra līdz 5.martam, nevis kā tika ziņots iepriekš, ka kartes papildinās jau vakar 8.martā. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis informēja, ka aizkavēšanās notikusi tehnisku iemeslu dēļ. Maxima naudu kartēs papildina, kad tā no pašvaldības ienāk uzņēmuma kontā, bet bankas pārskaitījumi nenoritējuši tik raiti un tos Izglītības pārvalde nevarot ietekmēt. Juris līcis arī atzina, ka bijis pārdroši nosaukt konkrētu datumu, kad tiks papildinātas dāvanu kartes/kuponi. Turpmāk konkrēta diena netikšot minēta, bet gan laika intervāls dažu dienu garumā, lai solītais atbilstu patiesībai.

Jau ziņots, ka ar dāvanu karti vai kuponu nevarēs iegādāties nepārtikas preces, alkoholu, tabakas izstrādājumus, kafiju, gāzētos dzērienus un enerģijas dzērienus. Ja reizē ar pārtikas precēm pie kases tiks paņemts iepirkuma maisiņš, arī to ar karti iegādāties nevarēs.

Un vēl

Neparastu skatu izdevies nofilmēt kādai Panevēžas apriņķa iedzīvotājai Lietuvā: video ir redzams stirnu bars, kurā līdzās citām ir divas pilnīgi baltas stirnas. Dabas pētnieki vēsta, ka albīnās stirnas ir ļoti reta parādība. Video autore atzina, ka sākumā neticēja pati savām acīm, bet vēlāk speciālisti, kas noskatījās video, apstiprināja, ka tās patiešām ir albīnās stirnas. Abi buciņi esot jauni, mazāk kā gadu veci. Albīnās stirnas dažkārt ir manītas arī Latvijā. Speciālisti norāda, ka šiem dzīvniekiem dabā izdzīvot ir sarežģītāk nekā normāli krāsotiem dzīvniekiem. Albīnus plēsēji var labāk pamanīt un ātrāk tos nomedīt. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties;Valdība lems par obligāto attālināto darbu; Jēkabpilieši aicināti iesaistīties pētījumā par Covid-19; un Izsludināta sabiedriskā apspriešana par koku ciršanu Krustpils pils parkā.

Operatīvā vadības grupa piedāvā divus scenārijus epidemioloģiskās situācijas uzlabošanai, abos variantos paredzot attālinātā darba ieviešanu, bet klātienē atļaujot strādāt ražojošajiem uzņēmumiem. Minēto priekšlikumus šodien skata valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē. Operatīvā vadības grupa izstrādājusi kopumā četrus scenārijus, tomēr valdībai piedāvās lemt par diviem - scenāriju "A", kas paredz arī priekšlikumus ekonomikas funkcionēšanai Covid-19 apstākļos, un scenāriju "D", kas paredz priekšlikumus maksimāliem piesardzības pasākumiem.

Papildu piesardzības nolūkā Veselības inspekcija un Zāļu valsts aģentūra uz laiku apturējusi vienas vakcīnas "AstraZeneca" sērijas izmantošanu. Iestādes saņēmušas informāciju, ka Austrijas nacionālā zāļu uzraudzības kompetentā iestāde ir apturējusi "AstraZeneca" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 vienas sērijas izmantošanu. Apturēšana saistīta ar divu personu veselības sarežģījumiem, kas iestājušies ilgāku laiku pēc vakcinācijas ar vienas sērijas "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu. Sākotnējā Eiropas Zāļu aģentūras veiktā izvērtēšana liecina, ka nepastāv cēloņsaistība vakcinācijai ar veselības traucējumiem, tomēr papildu piesardzības nolūkā pieņemts lēmums uz laiku apturēt vakcināciju ar šīs sērijas vakcīnām Latvijā.

Saeimā ilgstoši skata un šonedēļ varētu pieņemt jauno Dzīvojamo telpu īres likumu. Būtiskākie jaunā īres likuma uzlabojumi būs izīrētāju un īrnieku interešu līdzsvarošana un ēnu ekonomikas izskaušana. Tāpat izmaiņas došot ievērojamu grūdienu īres tirgus attīstīšanai Latvijā. Līdz šim likums nostājās īrnieka pusē. Jaunā likuma mērķis – līdzsvarot izīrētāja un īrnieka intereses. Turpmāk, ja īrnieks nemaksā, likums ļaus viņu “izlikt” no īpašuma bez garas tiesāšanās. Tiek prognozēts, ka jaunais likums var sakustināt mājokļu tirgu, tajā skaitā arī reģionos. Eksperti investīcijas jaunos īres namos lēš līdz 100 miljoniem eiro gadā.

Turpinām ziņas

Valsts zinātniskā institūta “BIOR” vadošie pētnieki vēlas noskaidrot Latvijas iedzīvotāju imunitāti pret Covid-19. Pētījumā īpaši aicināti piedalīties Jēkabpils un apkārtējo novadu iedzīvotāji. Pētījums ilgs līdz 29.martam. Šajā periodā bez maksas tiks noteiktas antivielas pacientu asinīs. Nosacījumi pētījuma dalībniekiem – nedrīkst būt slimojis ar Covid-19, no vienas mājsaimniecības drīkst būt viens ģimenes loceklis un jābūt vecumā no septiņiem gadiem. Zinātnieki vēlas noskaidrot, vai Latvijas iedzīvotāju organismā ir antivielas pret vīrusu, kas liecina, ka viņi ir slimojuši ar Covid-19, jo daļai pacientu vīrusa infekcija norisinās bez sūdzībām un ne visi ar simptomiem veic izmeklējumus Covid-19 noteikšanai. Pētījums atklās, kāda kopumā ir vīrusa izplatība valstī un cik imūni ir iedzīvotāji. Vairāk informācijas portālā Radio1.lv.

Latvijā iecerēts veidot deviņus liela mēroga vakcinācijas centrus reģionos, viens no tiem atradīsies Jēkabpilī, informē Vakcinācijas projekta biroja procesa koordinators Edgars Labsvīrs. Vēl centri plānoti: Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Jūrmalā, Cēsīs, Valmierā, Rēzeknē un Daugavpilī. Centros vakcināciju pret Covid-19 nodrošinās 105 vakcinācijas vienības, veicot 40,5 tūkstošus vakcināciju nedēļā. Liela mēroga vakcinācijas centri reģionos darbu varētu sākt 1.aprīlī. Tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pauž bažas, vai izdosies īstenot aprīlī iecerēto masu vakcinācijas pret Covid-19 procesu.

Un vēl

Tiek izstrādāts būvprojekts  “Krustpils pils parka pārbūve Rīgas ielā 216K, Jēkabpilī”. Objekts atrodas Valsts nozīmes kultūras pieminekļa “Krustpils pils un luterāņu baznīcas apbūve” tiešā tuvumā un veido Krustpils pils kompleksu. Projekts paredz parka labiekārtošanu un  celiņu tīkla izveidošanu, tāpēec iecerēts izzāģēt daļu par ka koku.  Ar būvprojekta  materiāliem var iepazīties Koku novērtēšanas komisijā, Jaunā ielā 31C, Jēkabpilī. No 9. līdz 23.martam ir izsludināta publiskā apspriešana par koku ciršanu Krustpils pils parkā. Plašāka informācija pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru