2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai atcels  izdevumu ierobežojumu; Jēkabpils slimnīca saņem finansējumu reanimācijas nodaļas rekonstrucijai; un Rīgas Zooloģiskajā dārzā apskatāma Čapmana zebra

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākotnējā vakcīnu pasūtījumā pieļautas lielas stratēģiskas kļūdas; Jēkabpils rakstniecei Lūcijai Ķuzānei iznāks jauna grāmata; un Cik ziemīgs laiks gaidāms brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavpils universitātē satraukums par statusa veidošanu? Jēkabpils pilsētas bērnu bibliotēka sākusi darbu jaunās telpās; un Cik plaši Latvijā tiks veidotas iedzīvotāju padomes lokālu interešu īstenošanai?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai atcels  izdevumu ierobežojumu; Jēkabpils slimnīca saņem finansējumu reanimācijas nodaļas rekonstrucijai; un Rīgas Zooloģiskajā dārzā apskatāma Čapmana zebra

Visa slēgšana jeb “lockdown” ar nolūku apkarot Covid-19 izplatību ir nokavēta, tā vakar raidījumā “Šodienas jautājums” pauda Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Ralfs Nemiro. Savukārt Saeimas Sociālo lietu komisijas vadītāja vietniece Anda Čakša sacīja – ja lipīgāka vīrusa paveids izplatās, tad bez papildu ierobežojumiem nonāksim situācijā, kur nespējam palīdzēt saslimušajiem. Tāpēc ir svarīgi dati par vīrusu, lai var sekot situācijas attīstībai.

Darbu Veselības ministrijas Vakcinācijas projekta birojā procesa koordinatora amatā uzsācis Edgars Labsvīrs, kurš pērn pameta Nacionālā veselības dienesta vadītāja amatu. Labsvīra pienākumi būs izstrādāt procesa vadlīnijas masu vakcinācijas īstenošanai visā Latvijas teritorijā, lai īstenotu uzstādīto mērķi 100  – 150 tūkstoši vakcinācijas epizožu nedēļā. Šis amats kļuva vakants februārī, kad darbu Vakcinācijas projekta birojā personīgu iemeslu dēļ pārtrauca procesa koordinators Pēteris Rimšs.

23% Latvijas iedzīvotāju gribētu iespēju izvēlēties vakcīnu pret Covid-19, secināts pētījumu kompānijas SKDS veiktajā iedzīvotāju aptaujā. Noskaidrots, ka 44% vēlētos vakcinēties ar "Sputnik V", 30% - ar "Pfizer ", 19% - ar "Moderna". Tikai 6% gribētu izvēlēties "Astra Zeneca", ko Latvijā iegādājas visvairāk.  Tikmēr 29% Latvijas iedzīvotāju plāno izmantot pirmo iespēju vakcinēties pret Covid-19. Savukārt 20% respondentu norādījuši, ka vakcinēsies tikai tad, ja būs iespēja izvēlēties konkrēta ražotāja vakcīnu pret Covid-19. 

2020. un 2021. gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai atcels  izdevumu ierobežojumu 80% apmērā no saimnieciskās darbības ieņēmumiem, atteiksies no prasības uzņēmumu valdes locekļiem maksāt iedzīvotāju ienākuma un sociālo nodokli no minimālās algas, ja uzņēmumā nav bijis neviena darbinieka ar vismaz minimālo algu. To paredz  vakar  Ministru kabineta sēdē izskatītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.  

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Renārs Putniņš tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem informēja, ka, ņemot vērā Veselības ministrijas finanšu piedāvājumu Covid pacientu ārstēšanas iespēju uzlabošanai, slimnīca pieteicās finansējuma saņemšanai šim nolūkam, un, pateicoties valdes ieguldītajam darbam ir saņemts finansējums ar kopējo apmēru vairāk nekā seši miljoni eiro. Par piešķirto naudu paredzēta reanimācijas nodaļas restaurācija. Šobrīd reanimācijas nodaļā ir tikai piecas gultasvietas plus viena, kas domāta kā atsevišķs bokss pacienta izolācijai, un šīs telpas neatbilst nekādiem Eiropas standartiem. Pēc rekonstrukcijas būs pieejamas deviņas reanimācijas gultas un vēl sešas vietas, kuras tādā situācijā kā šobrīd ar Covid varēs izmantot izolēti no citiem reanimācijas pacientiem.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība paredzējusi ieguldīt 3 miljonus eiro Jēkabpils 2.vidusskolas Rīgas ielas filiāles infrastruktūras un mācību aprīkojuma modernizēšanā. Veicot modernizāciju paredzēts mācību telpu remonts, iekštelpu apgaismojuma atjaunošana, iekšējo inženiertīklu pārbūve jeb elektroinstalācijas uzlabošanu, ūdensvada un kanalizācijas tīklu atjaunošanu, apkures cauruļvadu un radiatoru nomaiņu. Tāpat tur plānots paplašināt lokālo datortīklu un Wi-Fi tīklu. Vēl skolas ēkā plānota informācijas un komunikācijas tehnoloģiju aprīkojuma iegāde, kā arī ergonomisku mēbeļu iegāde. 

Un vēl

Turpmāk zooloģiskā dārza Savannas mājas zebru āra pastaigu laukumā, kuru visas dienas garumā apdzīvoja  Grevi zebras  Greta un Inaija, dienas pirmajā pusē rosīsies Čapmana zebra Dania ar 13.novembrī dzimušo meitu Zaru. Zooloģiskajā dārzā skaidro, ka tās atšķiramas pēc krietni platākām melnajām svītrām, nekā filigrāni un smalki svītrotajām Grevi zebrām. Zoodārzā atgādina, ka rudenī  notika būtiskas izmaiņas Rīgas zoodārzu zebru pulkā. Ilggadējās zoodārza iemītnieces Čapmana zebras Tropu mājas mītnē nomainīja pasaules apdraudēto sugu sarakstā iekļautās Grevi zebras, kuras tika atvestas no Vācijas un Francijas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākotnējā vakcīnu pasūtījumā pieļautas lielas stratēģiskas kļūdas; Jēkabpils rakstniecei Lūcijai Ķuzānei iznāks jauna grāmata; un Cik ziemīgs laiks gaidāms brīvdienās?

Sākotnējā vakcīnu pasūtījumā pieļautas lielas stratēģiskas kļūdas, par ko tagad maksājam, atzīst Valsts prezidents Egils Levits. Intervijā Latvijas Televīzijai prezidents pauda, ka tagad īpaši svarīgi ir laikus sagatavoties masveida vakcinācijai, kas varētu sākties jau aprīlī. Viņš akcentēja, ka tic veselības ministra Daniela Pavļuta spējām vakcinācijas procesu izkārtot tā, lai masveida vakcinēšanas procesā dienā varētu izpotēt pat 30 tūkstoši vakcīnas devas.prezidents norāda, ka vakcinēšanas procesam jānotiek iespējami raiti un ātri, jo, vilcināšanās rada problēmas arī ekonomikai. 

Vakar pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 5279 cilvēki, bet otro - 110, tādējādi kopumā tikušas vakcinētas 5 tūkstoši 389 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Šis ir vienā dienā Latvijā pret Covid-19 vakcinēto skaita rekords. Līdz šim labākie vakcinācijas rādītāji bija sasniegti februāra pēdējā nedēļā, kad atsevišķās dienās tika sapotēti vairāk nekā 4000 cilvēku.

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 746 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 14 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti 15 tūkstoši 923 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 4,7%. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju – 491,4.

Latvijā pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, ar zaudējumiem strādājušas piecas bankas, tajā skaitā lielākie zaudējumi bija "PrivatBank", liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati. Tāpat ar zaudējumiem pērn strādāja banka "Citadele", "Industra Bank", "Baltic International Bank" un "Expobank". Vienlaikus lielākā peļņa 2020.gadā starp Latvijas bankām bija "Swedbank" - 75,32 miljoni eiro. Seko "SEB banka", kuras peļņa pērn bija 35,75 miljoni eiro un trešajā vietā gūtās peļņas ziņā ierindojusies Rietumu banka ar peļņu 18,12 miljoni eiro.

Luvra atguvusi divus artefaktus no 16.gadsimta, kas tika nozagti pirms 38 gadiem, paziņojis slavenais Parīzes muzejs. Luvra vakar apstiprināja, ka atguvusi bruņucepuri un renesanses laika bruņutērpa daļu, kas dekorētas ar zeltu un sudrabu. Luvrai tos 1922.gadā novēlēja Rotšildu ģimene. Artefakti pazuda no muzeja 1983.gada 31.maija naktī apstākļos, kurus līdz šim tā arī nav izdevies noskaidrot. Pirms pāris nedēļām artefakti tika atrasti kādā īpašumā Bordo.

Turpinām ziņas

Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīrusi vairāk nekā 12,8 tūkstošus eiro, lai segtu pašvaldībām izdevumus, kas radušies, apglabājot mirušās personas, kuru personība nav noskaidrota. Šādi izdevumi bijuši kopumā 10 pašvaldībām, tajā skaitā arī Jēkabpils pilsētas pašvaldībai, kas no valsts saņems 294 eiro.

Jēkabpils pilsētas domes deputāti piešķīra 500 eiro Lūcijas Ķuzānes grāmatas “Mūsu mūžu dienas Sēlijā” izdošanai. Grāmata vēstīs par notikumiem Jēkabpilī un tās cilvēkiem Sēlijas kontekstā rakstnieces dzīves laikā. Jau ziņots, ka rakstniece Lūcija Ķuzāne ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere un Jēkabpils pilsētas Goda pilsone.

Nokūstot sniegam Jēkabpilī ik gadu atklājas nepievilcīgs skats, jo daudzviet suņu īpašnieki nav savākuši savu mīluļu izkārnījumus. Šī problēma tika aktualizēta vietējo mediju žurnālistiem tiekoties ar Jēkabpils domes vadību. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes locekle Anita Moskovska sacīja, ka pilsētā sakopšanas darbi pēc ziemas katru gadu sākas martā. Arī šogad un sētniekiem ir uzdots īpaši uzmanīt viņiem uzticētās teritorijas, un, ja tur ir suņu ekskremeti vai citi atkritumi, visu novākt. Savukārt uzstādīt speciālas urnas šobrīd nav plānots, jo pie visiem parkiem, skvēriem, ielu malās ir koplietošanas atkritumu urnas, kurās var mest arī suņu ekskrementus, jo tas ir atļauts. Ja cilvēkiem ir zināmas vietas, kur šobrīd sakopšana ir sevišķi nepieciešama, var par to informēt “Jēkabpils pakalpojumus”. 

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijā būs lielākoties ar salu, daudzviet zemi klās sniegs, liecina prognozes. Sestdienas naktī vējš norims, debesis būs pārsvarā skaidras, tādēļ temperatūra strauji pazemināsies un rīta stundās sasniegs -7..-12 grādus. Sestdiena iesāksies saulaina, bet pēcpusdienā debesis pakāpeniski nomāksies, nokrišņu vēl nebūs, bet ievērojami pastiprināsies dienvidrietumu, rietumu. Temperatūra lielākajā valsts daļā pakāpsies dažus grādus virs nulles.

Svētdien laiks turpinās pasliktināties, naktī visā Latvijā, dienā galvenokārt Vidzemē un Latgalē gaidāms sniegs un putenis. Veidosies vairākus centimetrus bieza sniega kārta. Rietumu, ziemeļrietumu vējš piekrastē brāzmās sasniegs 20–24 metrus sekundē, citviet valstī 14–19 metrus sekundē. Temperatūra naktī ap 0..-5 grādiem, dienā tikai par 1–2 grādiem siltāks.

Nākamās nedēļas sākumā temperatūra vēl vairāk pazemināsies, aukstākais laiks gaidāms otrdienas rītā, kad valsts austrumos temperatūra sasniegs -10..-15 grādus, bet nedēļas otrajā pusē pakāpeniski kļūs siltāks.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavpils universitātē satraukums par statusa veidošanu? Jēkabpils pilsētas bērnu bibliotēka sākusi darbu jaunās telpās; un Cik plaši Latvijā tiks veidotas iedzīvotāju padomes lokālu interešu īstenošanai?

Lai augstākās izglītības iestāde varētu saglabāt universitātes statusu, būs nepieciešami vismaz 4000 studentu, paredz jaunais Augstskolu likums. Tas skar Daugavpils Universitāti, kas tieši šo skaitlisko kritēriju uzskata par nepamatotu. Daugavpils Universitātes statusa maiņa var negatīvi ietekmēt gan darbu pie zinātniskajiem projektiem un zinātnieku kopienu, gan arī jaunu pētnieku sagatavošanu un ienākšanu reģionā. Vietējā pašvaldība plāno virzīt oficiālu vēstuli Saeimai un valdībai, lai netiktu atbalstīti grozījumi Augstskolu likumā.

Februārī vidējā "NordPool" elektroenerģijas biržas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 59,15 eiro par megavatstundu un, salīdzinājumā ar janvāri, cena palielinājās par 10,5%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri, kad tā bija 28,05 eiro megavastundā, cena ir palielinājusies par 111%, liecina Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora Augstsprieguma tīkls apkopotā informācija. Līdzīgs cenu pieaugums vērojams arī kopumā Baltijā un Somijā.

Starptautiskā lidosta "Rīga" šobrīd zaudē Baltijas tranzīta mezgla statusu, norāda satiksmes ministrs Tālis Linkaits, komentējot to, ka Ministru kabinets ceturtdien, 4.martā, vēl nelēma par lidojumu atļaušanu uz trešajām valstīm. Viņš pauda, ka pirms krīzes visi "nopietnie" lidojumi sākotnēji ienāca Rīgā un tikai tad tika sadalīti uz pārējām Baltijas valstu lidostām, tomēr patlaban šāda sistēma nepastāv, un tas ir apzināts valdības lēmums. 

No šonedēļ 29 laboratoriski izmeklētajiem ūdensputniem augsti patogēnā putnu gripa konstatēta 11 gadījumos. Tā liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Tādējādi šogad no 92 pārbaudītajiem putniem lipīgā gripa atklāta teju pusei jeb 45 savvaļas ūdensputniem, galvenokārt gulbjiem. Lielākoties beigtus putnus atrod Jūrmalā, arī Ventspilī un Saldū, Mērsragā un Lapmežciema pludmalē. 

Jau ziņots, ka putnu gripas dēļ Latvijā spēkā ir noteikums mājputnus turēt slēgtās telpās. Līdztekus aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, piedalīšanās tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos, kuros iesaistīti mājputni.

Turpinām darbu

Ceturtdien Jēkabpils pilsētas bērnu bibliotēkas Bērnu un jauniešu apkalpošanas nodaļa uzsāka darbu jaunajās telpās Jēkabpilī, Pormaļa ielā 11. Vakar jaunajās telpās tika atvērta bibliotēkas bērnu un jauniešu apkalpošanas nodaļa jeb abonements, bet vēl aptuveni divu nedēļu laikā pakāpeniski tiks iekārtota lasītava, uzstādīti interaktīvie ekrāni un veikti citi telpu labiekārtošanas darbi, kuras pagaidām, sakarā ar Covid 19 situāciju , izmantot nedrīkst, kā piemēram, lasītavu. Plašāk lasiet un foto no bibliotēkas jaunajām telpām skatieties portālā Radio1.lv.

Šonedēļ Latvijas Pasākumu foruma tiešraidē tika paziņoti finālisti Latvijas Pasākumu foruma Izcilības balvai 2020. Izcilības balvas 18 kategorijām tika pieteikti vairāk nekā 100 pasākumi, pilsētvides aktivitātes un notikumi, kas notikuši Latvijā pagājušajā  gadā. Latvijas Pasākumu foruma izcilības balvas žūrija ar balsojumu ir palīdzējusi atlasīt piecus finālistus katrā no 18 jomām. Kategorijā "Gada izcilākais notikums Zemgalē 2020" starp pieciem nominantiem ir divi Jēkabpilī notikuši pasākumi: Jēkabpils audiovizuālais pilsētas stāsts "Es Tev izstāstīšu" un Ziemassvētku rotājums uz Krustpils kultūras nama fasādes "Brīnumi ir". Līdz 20.martam notiks balsošana, savukārt izcilības balvas virtuālā pasniegšanas ceremonija notiks tiešsaistē 24. martā, kad tiks paziņoti kategoriju uzvarētāji un speciālo balvu saņēmēji.

Un vēl

Jaunais Pašvaldību likums paredz iedzīvotāju padomju izveidi apmēram 70 pagastos, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz tūkstoš 500, bet par padomju izveidi mazākos pagastos lems pašvaldība. No 2023. gada pašvaldībai iedzīvotāju padomju ieceru īstenošanai būs arī jāparedz līdzdalības budžeta finansējums. Minimālais obligātais slieksnis būs 0,1% no pašvaldības budžeta, kas būs jāatvēl šai līdzdalības budžeta iniciatīvai, par ko iedzīvotāji varēs lemt.

Atstājiet komentāru