2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Bērnudārzos turpmāk veiks darbinieku rutīnas skīningu ar siekalu testiem; Uz ceļiem sola atjaunot vidējā ātruma kontroli ; un Noritēs skaļās lasīšanas sacensības.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tieslietu padome atbalsta Rodiņas kandidatūru ST tiesneša amatam; Policija neapstiprina, ka atrasts Jēkabpilī nozagtais lielgabals un zagļi aizturēti; un Kāds laiks gaidāms marta pirmajā nedēļā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā atklāti vēl 725 jauni Covid-19 gadījumi; Sēklas aicina iegādāties tikai no zināmiem tirgotājiem; un Aktualizēta informācija par pakalpojumu pieejamību Jēkabpils slimnīcā remontdarbu laikā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Bērnudārzos turpmāk veiks darbinieku rutīnas skīningu ar siekalu testiem; Uz ceļiem sola atjaunot vidējā ātruma kontroli ; un Noritēs skaļās lasīšanas sacensības.

Pieaugot Covid-19 saslimstības gadījumu skaitam pirmsskolu izglītības iestāžu darbinieku vidū, panākta vienošanās, ka turpmāk rutīnas skrīninga nolūkā ar siekalu testiem regulāri jātestē arī bērnudārzu darbinieki. Līdz šim tas galvenokārt darīts tikai jau atklātas infekcijas uzliesmojuma gadījumā. Kamēr valdībā diskusijas par mazāko klašu skolēnu atgriešanos skolās pašvaldībās, kurās saslimstība ar Covid-19 ir salīdzinoši zema, lika izšķirties par šo skolu darbinieku regulāru testēšanu, bērnudārzi darbu klātienes režīmā turpina visu laiku. Un šonedēļ arī tie sagaidīja ziņas, ka ne vien skolu, bet arī pirmsskolu darbinieku kolektīvi aicināti pieteikties skrīninga Covid-19 siekalu testiem. 

Vakcīnu ražotāja "AstraZeneca" ir pārcēlusi tuvāko Latvijai paredzēto vakcīnu piegādes termiņu un arī samazinājusi piegādes apjomus. Pirms nepilnas nedēļas Vakcinācijas projekta birojs lēsa, ka nākamā vakcīnu piegāde Latviju varētu sasniegt 28.februārī, kad bija paredzēts saņemt 24 tūkstoši 780 ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas devas. Pēc šīs piegādes 1.martā varētu sekot tūkstoš 170 ražotāja "Pfizer-BioNTech" vakcīnu devu piegāde, bet 3.martā - 15 tūkstoši 332 ražotāja "AstraZeneca" vakcīnu devas. Ceturtdien oficiālajā vakcinācijas informācijas kontā sociālajos tīklos atzina, ka nākamo piegādi "AstraZeneca" ir pārcēlusi par pāris dienām uz priekšu, turklāt samazinājusi piegādes apjomus.

Eiropas Savienības dalībvalstu līderi vakar videokonferencē sprieda par iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumiem un vakcinācijas tempa paātrināšanu, kā arī iespējamo vakcinācijas sertifikātu ieviešanu, kas to īpašniekiem varētu nodrošināt brīvāku ceļošanu. Vācijas kanclere Angele Merkele brīdināja par risku, ko rada Covid-19 mutācijas un prognozēja, ka vīrusa jaunās, lipīgākās mutācijas varētu izraisīt trešo pandēmijas vilni. Tāpēc daļa dalībvalstu joprojām vēlas saglabāt robežkontroli. Eiropas Savienības dalībvalstu līderiem trūkst arī skaidrības par vakcinācijas pasēm un labumiem, ko tās varētu nodrošināt. Apspriedes galvenais mērķis bija apmainīties ar informāciju par Covid-19 pandēmijas attīstību dažādos Eiropas reģionos. 

Turpinām ziņas

Šajā gadā plānots atbalstīt 26 ceļu satiksmes negadījumu novēršanas un profilakses projektus un pasākumus par kopējo finansējumu 1,8 miljonu eiro apmērā.  Ceļu satiksmes drošības padome, balstoties uz iepriekšējos gados veiktā darba rezultātu analīzi, lēma atbalstīt vidējā ātruma kontroles ieviešanu kā vienu no galvenajām 2021.gada aktivitātēm, kā arī lūgt iekļaut ceļu satiksmes drošības tematiku sabiedriskajā pasūtījumā sabiedriskajiem medijiem. Plānots izvietot uz Latvijas ceļiem vidējā ātruma kontroles mērierīces, kas kopīgi ar stacionārajiem radariem nodrošinās arvien plašāku kontroles klātbūtni ceļu satiksmē.

Valsts policija patlaban gatavo izmaiņas likumā, lai transportlīdzekļu vadītājiem palielinātu sodus par neatļautiem apdzīšanas manevriem. Valsts policijas priekšnieka vietnieks Normunds Krapsis norāda, ka sekmīgākai cīņai ar agresīviem braucējiem nepieciešams palielināt sodus, tāpēc tiek gatavoti grozījumi likumā, lai palielinātu naudas sodus par horizontālo ceļa apzīmējumu neievērošanu, neatļautu apdzīšanas manevru veikšanu. Konkrētus palielinātā soda apmērus Krapsis vēl neminēja. Statistika liecina, ka pērn uz ceļiem kopumā konstatēti 178 tūkstoši 995 dažādi administratīvie pārkāpumi. 

Un vēl

Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi arī šogad turpina skaļās lasīšanas sacensības. Latvijas nacionālās bibliotēkas pārstāve Silvija Tretjakova informē, ka 5.klašu skolēni visā valstī var sākt gatavoties pirmās kārtas konkursam, sadarbojoties ar savu skolu vai bibliotēku. Dalība bez maksas. Sacensībām piemērotu lasāmvielu dalībnieki var atrast gan "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" grāmatu kolekcijā, gan tās var būt sen aizmirstas un iemīļotas grāmatas, vai arī tikko iznākuši darbi. Piedaloties skaļās lasīšanas sacensībās, skolēniem tiek dota iespēja kļūt par lasīšanas čempionu un konkurēt vietējā, reģionālā, un varbūt pat valsts līmenī. Valsts fināls plānots 25.septembrī Gaismas pilī, tā laikā tiks izraudzīts valsts lasīšanas čempions. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tieslietu padome atbalsta Rodiņas kandidatūru ST tiesneša amatam; Policija neapstiprina, ka atrasts Jēkabpilī nozagtais lielgabals un zagļi aizturēti; un Kāds laiks gaidāms marta pirmajā nedēļā?

Latvijā saslimstība ar Covid-19  turpina pieaugt, kamēr citur Eiropā tā mazinās, un jau šonedēļ Latvija pēc saslimstības ar jauno koronavīrusu, visticamāk, nokļūs 3. vietā Eiropas Savienībā, šorīt Latvijas televīzijai prognozēja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Viņš atzina, ka Latvijā iestājās līdzsvars starp  ierobežojošo pasākumu iedarbību un vīrusa spēju pārvarēt šos pasākumus, un saslimušo skaits aizvien ir augsts. Perevoščikovs informēja, ka Latvijā katru dienu tiek atklāti vidēji 700 Covid-19 gadījumi, un 72 cilvēki tiek stacionēti.

Nākamajā nedēļā klātienē mācīties varēs 22 pašvaldībās, tā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Izglītības iestādēs drošo skolu principu vērtē dažādi, tomēr atzīst, ka pat viena nedēļa klātienē palīdz uzlabot mācību kvalitāti. Bērni ir priecīgi par atgriešanos skolas solā, arī pedagogi strādā klātienē bez iebildumiem, neskatoties uz satraukumu par savu veselību. No nākamās nedēļas klātienes mācības būs jāpārtrauc septiņos novados, tajā skaitā arī Krustpils novadā. Savukārt Pļaviņu un Skrīveru novados mācības klātienē var notikt, bet šo pašvaldību izglītības iestādes paagaidām lēmušas šo iespēju neizmantot.

Tieslietu padome šodien pēc Satversmes tiesas tiesneša kandidātes Anitas Rodiņas uzklausīšanas lēma atbalstīt viņas kandidatūru minētajai pozīcijai. Pati Rodiņa norādīja, ka viņas lēmums kandidēt uz Satversmes Tiesas tiesneša amatu bijis pārdomāts, un viņa uzskata, ka pašlaik ir pietiekami profesionāli "nobriedusi", lai spētu nest labumu, ne tikai strādājot Latvijas Universitātē un lasot lekcijas, bet dot labu visai sabiedrībai, jo viņa visu savu zinātnieka mūžu ir veltījusi tieši Satversmes tiesas pētniecībai, un arī viņas disertācija savulaik ir bijusi par to, kā personai vērsties Satversmes tiesā.

Par dažādiem pārkāpumiem no amata atbrīvotais Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš, kas ievēlēts no Zaļās partijas, sola vērsties tiesā. Trapiņš atbrīvošanu no amata saista ar pretošanos novadu reformai. Ministrs šādu rīcības motīvu noliedz. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs no “Attīstībai/Par!” Trapiņu šodien no amata atbrīvojis par vairākiem viņa darbībā konstatētajiem pārkāpumiem - korupcijas riskiem, nelietderīgu rīcību ar pašvaldības mantu, vienpersonisku lēmumu pieņemšanu, kas saistīta ar būvniecību, un vienpersonisku līgumu noslēgšanu.

Turpinām ziņas

Ar Radio1 sazinājušies vairāki jēkabpilieši, kuri zināja teikt, ka jau ir atrasts nozagtais lielgabals Jēkabpilī, Rīgas ielā un aizturēti zagļi. Viena no versijām, ka lielgabals atrasts paslēpts kāda iedzīvotāja mājās Zīlānu mikrorajonā. Cita, ka atklāts uzņēmums, kura traktortehnika izmantota lielgabala demontēšanā un aizvešanā un, ka pašlaik tiekot skaidrots, kas uzņemsies atbildību, uzņēmuma vadītājs vai izpildītājs – traktorists. Vēl kāds cits jēkabpilietis sociālajā vietnē facebook ar humora devu publicēja bildi, kurā, iespējams, redzams graudu parvietojamais mehānisms – tā dēvētais graudu šneks, kas izskatās kā lielgabala mulāža, kas atrodoties Jēkabpilī, Akmeņu ielā. Tāpat arī krievvalodīgais ziņu portals MK-Latvija vakar sociālajā vietnē facebook izplatīja ziņu, ka ir notverti lielgabala zagļi.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieku Rolandu Bērziņu un jautāja vai kāda no iepriekš izskanējušajām informācijām atbilst patiesībai. Viņš sacīja, ka tās visas ir viltus ziņas – pagaidām lielgabala zagļi un nozagtais lielgabals nav atrasts. Patlaban notiek intensīva izmeklēšana un Jēkabpils policisti darbības veicot visa pilsētā, tajā skaitā arī uzņēmumos, kuros ir atbilstoša tehnika lielgabala demontāžai un aizvešanai. Taču pagaidām nekas neesot atrasts un neviens neesot aizturēts. Viņš pieļāva, ka kāds redz, ka policija apmēklē vienu vai otru uzņēmumu vai kāda jēkabpilieša dzīvesvietu un veido no tā pašu izdomātus stāstus.

Jautāts par iespējamo sodu par šādu nodarījumu, Rolands Bērziņš sacīja, ka šobrīd to vēl nevar precīzi pateikt, jo lietā ir nodarījums, bet nav cietušā. Tā kā lielgabals nav pašvaldības īpašums, tiek skaidrots tā īpašnieks un atkarībā no tā, tiks noteikts sods. Krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 18.nodaļas – Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu, noskaidrojot cietušo precizēsies pēc kura panta piemērojams sods.

Un vēl

Brīvdienās Vidzemē un Latgalē brīžiem snigs, liecina prognozes. Valsts austrumos mākoņu būs vairāk, bet Kurzemē un Zemgalē abas brīvdienas būs saulainākas. Gaisa temperatūra nedēļas nogales naktīs būs -3..+3 grādu robežās, bet dienās temperatūra sasniegs +2..+7 grādus, svētdien vietām Zemgalē līdz +9 grādiem.

Nākamās nedēļas sākumā temperatūra paaugstināsies. Pirmdien un otrdien dažviet Zemgalē, Kurzemē un Rīgas apkārtnē sasniegs +10..+11 grādus, bet nedēļas otrajā pusē sāksies aukstuma vilnis. Naktīs visā valstī atgriezīsies sals, vietām austrumos temperatūra var noslīdēt līdz -10 grādiem. Nokrišņu nākamnedēļ būs maz.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā atklāti vēl 725 jauni Covid-19 gadījumi; Sēklas aicina iegādāties tikai no zināmiem tirgotājiem; un Aktualizēta informācija par pakalpojumu pieejamību Jēkabpils slimnīcā remontdarbu laikā.

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 725 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par astoņiem mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti kopumā 12 tūkstoši 715 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 5,7%. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju – 496,6.

Ceturtdien slimnīcās ievietoti 62 Covid-19 pacienti, tajā skaitā trīs pārvesti, bet kopējais Covid-19 pacientu skaits sarucis līdz 772. Tikmēr aizvadītās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 83 pacienti. No visiem pašlaik stacionētajiem Covid-19 pacientiem 700 jeb par 20 mazāk nekā dienu iepriekš ir ar vidēji smagu slimības gaitu, kamēr 72, kas ir par 14 pacientiem mazāk nekā trešdien, ir ar smagu slimības gaitu.

2020. gadā iekšzemes kopprodukts jeb IKP samazinājās par 3,6 % salīdzinājumā ar 2019. gadu. IKP faktiskajās cenās pērn bija 29,3 miljardi eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Ražojošo nozaru pievienotā vērtība 2020. gada laikā pieaugusi par 0,4 %, savukārt pakalpojumu nozaru samazinājās par 4,8 %. 
2021. gada janvārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 8,9 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 0,6 %, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, – par 23,4%, bet autodegvielas – palielinājās par 14,8%. Salīdzinot ar 2020. gada janvāri, vislielākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 21,2%) un mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 11,9%). Pārējās mazumtirdzniecības nozarēs bija apgrozījuma kritums, vislielākais no tām – apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā.

Turpinām ziņas

Lai nepieļautu mājputnu inficēšanos ar putnu gripu, no šodienas līdz brīdim, kad epidemioloģiskā situācija Latvijā un Eiropā uzlabosies, mājputni jātur slēgtās telpās. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumi. Mājputnu novietnēs ir jāievēro stingri biodrošības pasākumi, mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizējot mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu barībai un pakaišiem. PVD atgādina, ka mājputniem, pat, ja tiek turētas tikai pāris vistas, jābūt reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā! Tikai tad, ja mājputni būs reģistrēti, slimības uzliesmojuma gadījumā, novietnes īpašnieks varēs pretendēt uz zaudējumu kompensāciju.

Šosezon pieaudzis pieprasījums pēc sēklām, īpaši interneta tirdzniecībā. Tikmēr Valsts augu aizsardzības dienests aicina sēklas iegādāties tikai no zināmiem sēklu tirgotājiem, jo nezināmas izcelsmes sēklas rada lielu risku invazīvu augu, slimību, kaitēkļu izplatībai. Šogad dažādās sociālo tīklu interešu grupās popularizētas sēklu iegādes internetā no Krievijas, Ukrainas un Ķīnas, taču pircējiem jāatceras, ka sēklu ievešana no trešajām valstīm tiek stingri regulēta. Lai sēklas ievestu no trešajām valstīm, tad šīm sēklām jābūt tās valsts augu aizsardzības iestādes izsniegtam fitosanitārajam sertifikātam, kas pasaka, ka sēklas ir brīvas no kādiem kaitīgiem organismiem. 

Un vēl

Uz remontdarbu laiku ir slēgta Jēkabpils reģionālās slimnīcas galvenā ieeja, tādēļ apmeklētājus lūdz izmantot ieeju no pagalma puses. Neatliekamās uzņemšanas vieta nav mainīta. Lai atbrīvotu telpas, kurās patlaban notiek būvdarbi Uzņemšanas nodaļas paplašināšanai, kā arī saistībā ar būvdarbiem ambulatorajā daļā, veiktas vairākas izmaiņas pakalpojumu sniegšanas vietās: Stacionārā plānveida reģistratūra atrodas stacionāra 2.stāvā, laboratorijas reģistratūras telpās; Fizikālā terapija atrodas stacionāra 4.stāvā no kāpnēm pa kreisi, bet rehabilitologs pieņem 1.stāvā 165.kabinetā (ambulatorajā daļā jeb poliklīnikā);  Endoskopijas kabinets atrodas stacionāra 2.stāvā; Ultrasonogrāfija-1 un ehokardiogrāfija ir pārcelta uz Dienas stacionāra 2.kabinetu;  Uz dienas stacionāra apskašu kabinetu un 10.kabinetu pārcelti arī Sieviešu konsultācijas un Vecmātes kabineti.  

Atstājiet komentāru