2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcija vienojas par vēl pusmiljarda eiro tēriņiem; Kā masku tradīciju festivālu aizvada folkloristi? Un Joprojām ir spēkā brīdinājums par sliktu gaisa kvalitāti Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Brīdina, ka Covid-19 izplatība Latvijā var atkal strauji pieaugt; Arodbiedrība mudina atjaunot ilgāku un lielāku bezdarbnieka pabalstu; un Atkusnis atsedz bedres un citas nepilnības uz ceļiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība konceptuāli vienojas no nākamās nedēļas ļaut strādāt mazajiem veikaliem; Aicina virtuāli apgūt tautas lietišķās mākslas prasmes; un No rītdienas Jēkabpilī tiks uzsākta dāvanu karšu izsniegšana skolēniem pārtikas preču iegādei

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcija vienojas par vēl pusmiljarda eiro tēriņiem; Kā masku tradīciju festivālu aizvada folkloristi? Un Joprojām ir spēkā brīdinājums par sliktu gaisa kvalitāti Latvijā.

Valsts budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" papildus tiks novirzīti 500 miljoni eiro, kurus plānots piešķirt ģimeņu pabalstam, citu sociālo grupu pabalstiem un infrastruktūras attīstībai. No minētās summas - 200 miljoni eiro ir paredzēti ģimenēm, kuru aprūpē ir bērni, vēl 100 miljonus eiro plānots atvēlēt citām sabiedrības grupām, kurām šāds atbalsts būtu nepieciešams, un vēl 200 miljoni eiro būtu paredzēti infrastruktūras attīstībai.

Ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā otro nedēļu pēc kārtas turpina samazināties, taču tas notiek ļoti lēnām - salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu saslimstība ir samazinājusies par 1,9%, ko Slimību profilakses un kontroles centrs raksturojis kā nebūtisku. Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem ir 508,7 gadījumi. Tikmēr Igaunijā saslimstība pieaug, un mūsu kaimiņvalsts ar saslimstības rādītāju 648,5 ir otrajā vietā starp Eiropas Savienības valstīm.
Lai varētu runāt par epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kas vienlaikus ļautu salīdzinoši droši mazināt valstī noteiktos drošības pasākumus, saslimstības rādītājam jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju jeb ne vairāk kā 270 jaunatklātiem gadījumiem dienā.

Jēkabpilī no 1. līdz 21.februārim reģistrēti 145 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt 14 dienu jeb divu nedēļu laikā pilsētā saslimuši 87 cilvēki. Bet kopumā, kopš 2020.gada marta Jēkabpilī reģistrēti tūkstoš 513 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Jēkabpilī patlaban ir zemāka nekā vidēji valstī - 397 saslimušie.

Ja nākamās tiesu instances nemainīs notiesājušo spriedumu koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam, viņam tiks konfiscēti īpašumi, uzņēmumu kapitāldaļas, automašīnas, naudas līdzekļi un citas mantas vairāku desmitu miljonu vērtībā. Prokurors Juris Juriss aģentūrai LETA sacīja, ka visa konfiscētā manta sprieduma stāšanās gadījumā tiks konfiscēta valsts labā, bet ar daļu no tās tiks izmaksātas kompensācijas cietušajiem.

Turpinām ziņas

Folkloristi aizvadījuši divdesmit otro Starptautisko masku tradīciju festivālu. Pandēmijas ierobežojumu dēļ vairums folkloras kopu savas maskas gan izrādīja interneta vietnē, tomēr nejauši garāmgājēji dažus maskošanās tradīciju turpinātājus varēja satikt arī Saulkrastu ielās.  Masku pārvietošanās laiks un vietas izziņotas netika, bet folkloristi neskuma, ka  viņu jandalēšanos vērot piestāja vien pa retam garāmgājējam. Masku tradīciju festivāls katru gadu notiek citā novadā, pandēmijas laikā galvenokārt virtuāli.

Gulbju koncentrēšanās barošanas vietās var kļūt par iemeslu putnu gripas izplatībai, brīdina Pārtikas un veterinārais dienests. Slimība Latvijā pirmoreiz konstatēta pēdējo pāris nedēļu laikā. Šoziem gulbju iecienītās ūdenstilpes, tostarp jūras piekraste, ir aizsalušas, tāpēc krāšņie putni barības meklējumos dodas arī pilsētvidē. PVD gan vērš uzmanību uz to, ka šobrīd, kad Latviju sasniegusi putnu gripa, pārnēsāt putnu gripu ar apaviem var arī cilvēki. Atrodot beigtu gulbi vai citu putnu, iedzīvotājiem jāziņo tuvākajā PVD pārvaldē.

Un vēl

Latvijā pasliktinājusies gaisa kvalitāte. Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka pēdējās dienās palielinājusies cieto daļiņu PM2,5 jeb putekļu  koncentrācija gaisā. Piesārņojuma līmeni šobrīd ietekmē laika apstākļi, un tā nav bijis jau sen. Smalkie putekļi ir īpaši bīstami cilvēkiem, kuri sirgst ar elpceļu un sirds slimībām, tie iekļūst dziļi elpceļos un veido iekaisumu. Gaidāms, ka gaisa kvalitāte sāks uzlaboties trešdien. Jau ziņots, ka Eiropā gaisa piesārņojumu palielina atnestie putekļi no Sahāras tuksneša, kuri tiek pacelti augšējā atmosfērā un nesti pāri visai Eiropai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Brīdina, ka Covid-19 izplatība Latvijā var atkal strauji pieaugt; Arodbiedrība mudina atjaunot ilgāku un lielāku bezdarbnieka pabalstu; un Atkusnis atsedz bedres un citas nepilnības uz ceļiem.

Pēdējā diennaktī veikti 12 tūkstoši 678 Covid-19 testi, reģistrēti 669 jauni saslimšanas gadījumi, bet 24 inficētie miruši. Mirušie bija šādās vecuma grupās no 30 līdz 99 gadiem. Vislielākais mirušo skaits – deviņi - ir vecuma grupā no 80 līdz89 gadiem. Pagājušajā diennaktī infekcija Covid-19 prasījusi dzīvību arī vienam gados jaunam cilvēkam vecumā virs 30 gadiem. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 5,3 %. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 iedzīvotāju Latvijā ir 502,9. Jau ziņots, ka Jēkabpilī šis rādītājs ir  zemāks nekā vidēji valstī - 397.

Pagājušajā nedēļā no 96 sekvenētajiem Covid-19 gadījumu paraugiem 8% gadījumu atklāts Lielbritānijas paveids, turklāt, pieaugot jaunā celma īpatsvaram, jau aprīlī tas var sākt prevalēt Latvijā, valdības sēdē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Viņš skaidroja, ka netiek izslēgta iespēja, ka pēc aptuveni četrām nedēļām šis paveids būs dominējošais Latvijā. Tāpat, kā liecina ārvalstu novērojumi, šī paveida izplatība divkāršojas ik pēc divām nedēļām. Tikmēr gada sestajā nedēļā - no 8. līdz 14.februārim - atrasto Lielbritānijas paveida gadījumu īpatsvars bija 3,1%, bet vēl nedēļu pirms tam - februāra pirmajā nedēļā - 1%. Vietējas transmisijas šī paveida gadījumi atklāti Daugavpilī, Rēzeknē, Dobeles novadā un divi Rīgā. No visiem līdz šim atklātajiem gadījumiem septiņi ir ievestie, bet pieci ir vietējie.

Autotransporta direkcija atkārtotā konkursā par vienotas sabiedriskā transporta biļešu sistēmas izstrādi, uzturēšanu un izmaiņu pieprasījumu realizāciju noslēgusi līgumu ar SIA "Codex", kuras piedāvātā līgumcena bija 557 tūkstoši 600 eiro, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija. Kā norādīja direkcijā, sistēmu paredzēts izstrādāt apmēram desmit mēnešu laikā, lai iekļautos sākotnējos plānos to ieviest jau šogad, lai gan konkursa nolikumā teikts, ka papildu četri mēneši tiek atvēlēti sistēmas pieņemšanai un ieviešanai produktīvajā lietošanā.

Turpinām ziņas

Valsts darba inspekcija atstāja spēkā tūkstoš eiro sodu Līvānu novadā strādājošajam konditorejas uzņēmumam SIA "Adugs Production", par kuru policija sāka izmeklēšanu aizdomās par cilvēku tirdzniecību. Sods piemērots par nepamatotiem ieturējumiem no saviem darbiniekiem un viņu atstāšanu bez iztikas līdzekļiem. Jau ziņots, ka uzņēmums šo sodu bija pārsūdzējis. Pārsūdzēšanas dēļ lietu izskatīja vēlreiz Valsts darba inspekcijas  direktors Renārs Lūsis, un viņa lēmums paliek nemainīgs.

Covid-19 krīze ieilgusi, bezdarbs pieaug, tāpēc arodbiedrības uzskata, ka būtu jāatgriežas pie iepriekšējās kārtības, kad bezdarbnieka pabalstus izmaksāja ilgāk un lielākā apmērā, tāpat būtu jāpagarina termiņš palīdzības pabalstam, ko cilvēki saņem pēc bezdarbnieka pabalsta termiņa beigām. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns norāda, ka Covid-19 krīzes laikā valsts palīdzība nāk, tikai tā nesasniedz visus, kam tā ir nepieciešama. Tāpēc arodbiedrības uzskata, ka jāatgriežas pie bezdarbnieka pabalstu  sistēmas, kas bija spēkā līdz 2020.gadam. 

Un vēl

Vairākām necerēti sniegotajām un aukstajām nedēļām sekojošais atkusnis atklāj jaunas bedres uz autoceļiem, daļa pērn veikto asfaltēšanas darbu būvniekiem būs jāpārstrādā. Tas gaidāms līdz ar siltāka laika iestāšanos, bet līdz tam vietām jāievēro ātruma ierobežojumi. Tiek ziņots, ka uzskatāmi daudz vairāk bedrīšu ir uz lielajām maģistrālēm, tās veidojas arī uz reģionālajiem autoceļiem. Latvijas valsts autoceļu uzturētājs aicina autovadītājus braukt uzmanīgi, norādot, ka atkušņa laikā remotēt bēdrītes uz autoceļiem nav efektīvi. Kolīdz iestāsies noturīgi silts laiks, ceļu būvnieki uzsāks remontdarbus uz autoceļiem visa Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība konceptuāli vienojas no nākamās nedēļas ļaut strādāt mazajiem veikaliem; Aicina virtuāli apgūt tautas lietišķās mākslas prasmes; un No rītdienas Jēkabpilī tiks uzsākta dāvanu karšu izsniegšana skolēniem pārtikas preču iegādei

Valdība konceptuāli vienojusies no nākamās nedēļas atvērt papildus tirdzniecības vietas, ļaujot strādāt mazajiem veikaliem. Šodien valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē valdības pārstāvji izskatīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu atļaut klātienes tirdzniecībā piedalīties tirdzniecības vietām ar vienu ieeju, kuras platībā nav lielākas par 300 kvadrātmetriem. Paredzēts, ka mazie veikali varētu atsākt darbu no 1. marta. 

Tirgotāju darbībās epidemioloģiskās drošības pārkāpumi tiek konstatēti reti. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks informē, ka policija laika posmā no 6. līdz 21.februārim veica pārbaudes 13 tūkstoši 52 tirdzniecības vietās, lietvedību sākot 259 gadījumos. Ruks arī minēja, ka tirgotāji nevar uzrādīt dokumentus par veikla kopējo platību, kā arī, īpaši mazākajos veikalos, policija bieži konstatē, ka pārdevēji nelieto sejas un deguna maskas. Ruks gan atzina, ka teju visos gadījumos tirgotāji novērsuši konstatētos pārkāpumus.

Pūļa imunitāti pret Covid-19 Latvijā varētu sasniegt augustā vai septembrī. Veselības ministrs Daniels Pavļuts, aicināts nosaukt aptuvenu laiku, kad plašas vakcinēšanas rezultātā valstī varētu sasniegt pūļa imunitāti, atzina, ka patlaban dzīvojam augstas neziņas apstākļos ar daudziem nezināmajiem. Pavļuts rezumēja, ka pūļa imunitātes sasniegšana būs atkarīga no vakcīnu pret Covid-19 pieejamības un cilvēku vēlmes vakcinēties.

Tartu Universitātes zinātnieki veikuši pētījumu par koronavīrusa izplatību Igaunijā un nonākuši pie secinājuma, ka tikai puse no tiem, kam Covid-19 tests izrādījies pozitīvs, patiesībā ir lipīgi un var nodot infekciju tālāk citiem. Pētījumā bija iekļauti vairāk nekā 2 tūkstoši 500 cilvēku, kam tika veikti gan PCR, gan antivielu testi. To rezultāti atklāja, ka 53 cilvēkiem bija pozitīvs Covid-19 tests, bet 26 cilvēki slimību jau bija izslimojuši un tikai 27 vēl bija lipīgi. Antivielas tika atklātas 299 pētījuma dalībniekiem. Zinātnieki secina, ka tātad antivielas varētu būt jau ap 11% no pieaugušajiem Igaunijas iedzīvotājiem jeb ap 120 tūkstošiem cilvēku. Antivielas izveidojas otrajā vai trešajā nedēļā pēc inficēšanās, vai arī vakcinācijas rezultātā.
 
Turpinām ziņas

Aktualizējot saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas, kā arī jaunu, tautas tradīcijās balstītu prasmju apguvi laikā, kad tautas lietišķās mākslas studiju darbs klātienē nevar notikt, Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums” piedāvā virtuālu bezmaksas meistarklašu ciklu “Ritums rada”, kas ikvienam interesentam bez maksas būs pieejams centra Yuotube kanālā.  Meistarklašu cikls aizsākas šodien ar video pamācību aušanā. Nodarbību vadīs tautas lietišķās mākslas studijas “Rīdze” vadītāja Māra Maniņa.

Pēdējo 5 gadu laikā pedagogu darba dzīves kvalitātes pašvērtējums ir strauji samazinājies, secināts Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības veiktā aptaujā, kurā piedalījās 10 tūkstoši skolotāju. Aptaujas dati liecina, ka pedagogi savu darba dzīves kvalitāti pirms pieciem gadiem desmit ballu skalā vērtēja ar 6,85. Pirms gada vērtējums samazinājās par 0,52 ballēm un bija 6,33, bet šobrīd pedagogi savu darba dzīves kvalitāti vērtē ar 5,25 ballēm, kas ir par 1,08 ballēm mazāk nekā pirms gada.

Un vēl

No rītdienas, 24.februāra tiks uzsākta dāvanu karšu/kuponu izsniegšana pārtikas preču iegādei Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu skolēniem  un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem. Par dāvanu karšu izsniegšanas kārtību Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, aicina interesēties katram savā izglītības iestādē! Skolēniem, kuri apmeklē citu pašvaldību izglītības iestādes un 10.-12..klašu izglītojamajiem no trūcīgām, maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm, dāvanu karšu /kuponu izsniegšana notiks Jēkabpils Sociālā dienesta kasē, Jēkabpilī, Brīvības ielā 45. Kā jau iepriekš ziņots, šogad dāvanu kartes/kuponi tiks atprečoti SIA “MAXIMA Latvija” veikalos. 

Atstājiet komentāru