2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministrijām uzdots izvērtēt sociālā atbalsta sistēmu; Pļaviņās par komandantstundas neievērošanu aizturēts nepilngadīgais; un PTAC brīdina neiekrist bezmaksas vitamīnu telefonisko līgumu slazdā

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ Latvijā atklāti vēl divi Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi; Nav skaidrības par skaistumkopšanas nozares iespējām atsākt darbu; un Kādas ekstrēmas aukstuma izklaides tūristiem piedāvā Krievijā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā klātienes mācības atsākt novados, kur Covid-19 saslimstības divu nedēļu rādītājs ir zem 250; SPKC brīdina: 7. februārī vilcienā Lielvārde-Rīga un Rīga- Krustpils braucis ar Covid-19 slims pasažieris; un No rītdienas sāks darboties bezmaksas tālruņa līnija, lai pieteiktos vakcīnai pret Covid-19.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministrijām uzdots izvērtēt sociālā atbalsta sistēmu; Pļaviņās par komandantstundas neievērošanu aizturēts nepilngadīgais; un PTAC brīdina neiekrist bezmaksas vitamīnu telefonisko līgumu slazdā

Uzņēmums "AstraZeneca" apstiprinājis, ka 7.februārī atvestās vakcīnas pret Covid-19 var nodot no loģistikas pakalpojuma sniedzēja noliktavas tālāk vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem. Kā ziņots, pirms svētdien "AstraZeneca" piegādāto vakcīnu tālākas nodošanas tika gaidīts apstiprinājums no ražotāja, jo, saņemot vakcīnas, tika konstatēts, ka piegādātājs ir pieļāvis atkāpi no noteiktās procedūras - vakcīnu piegādes temperatūra ir bijusi par pusgrādu vēsāka nekā noteiktā temperatūra. Šobrīd ir apstiprināts, ka pārvadāšanas temperatūras atkāpe nekādā veidā neietekmē vakcīnas kvalitāti.

Valdības koalīcijas padomē politiķi vakar vienojušies uzdot Ekonomikas ministrijai un Labklājības ministrijai izvērtēt sociālā atbalsta sistēmu, tajā skaitā ideju par "helikoptera naudu", jeb vienreizēju pabalstu ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu. Ministrijām uzdots izvērtēt atbalsta sistēmu kopumā, līdzsvarojot ekonomisko atbalstu un pievienojot sociālo atbalstu ar mērķi saprast, ko labāk darīt un kā trāpīgāk uzrunāt vajadzības, kas ir sabiedrībā. 

No pirmdienas veikalos atkal var iegādāties sēklas. Tas priecē dārzkopjus, jo sējas laiks jau pie durvīm. Bet laiks, kamēr sēklu stendiem veikalos pāri bija novilktas sarkanas aizlieguma lentes, līdzi nes arī risku, kas var atspēlēties vasarā un rudenī. Šajā laikā ne viens vien sēklas pasūtīja internetā un ārzemēs. Taču līdz ar svešzemju sēklu paciņu Latvijā var ieceļot bīstamas augu slimības un kaitēkļi. Valsts augu aizsardzības dienests atgādina, ka sēklām no trešajām valstīm jābūt līdzi fitosanitārajam sertifikātam, kas apliecina, ka tās ir pārbaudītas un veselas. Tirgotāji aicina dārzkopjus pirms došanās uz veikalu sastādīt sarakstu, lai pie sēklu plaukta nav ilgi jādomā un jādrūzmējas.


Turpinām ziņas

Zemgalē komandantstundas kontroles pasākumu laikākopumā pārbaudītas tūklstoš 376 personas. Par noteiktā pārvietošanās aizlieguma neievērošanu sākti 122 administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī sniegts 141 preventīvs norādījums, nepiemērojot sodu. Kontroles pasākumos pavisam tika iesaistītas 175 policijas  amatpersonas, kuras pildīja savus pienākumus sadarbībā ar 23 Zemessardzes un 35 pašvaldības policiju darbiniekiem.

Koknesē, Parka ielā, kāds vīrietis nevarēja uzrādīt pašapliecinājumus par dzīvesvietas atstāšanas iemeslu neatliekamas un pamatotas situācijas gadījumā, turklāt centās slēpt savu personas identitāti, lai izvairītos no atbildības par administratīvo pārkāpumu. Likumsargi, ņemot vērā personas attieksmi un uzvedību, 1965.gadā dzimušajam vīrietim piemēroja soda naudu 200 eiro apmērā.

Savukārt Pļaviņās pēc pulksten 22 policisti uz ielas sastapa 2008.gadā dzimušu jaunieti. Likumsargi sāka divus administratīvā pārkāpuma procesus - pret nepilngadīgo jaunieti par pārvietošanās ierobežojumu pārkāpumu, kā arī pret vienu no puiša vecākiem par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu.

Jēkabpils iecirkņa teritorijā sākti 26 administratīvā pārkāpuma procesi un piemēroti naudas sodi no desmit līdz 200 eiro. Jēkabpilī 1985.gadā dzimis vīrietis pēc pulksten 22 vadīja automašīnu "Audi 80" un nevarēja uzrādīt pamatotu un neatliekamu iemeslu par atrašanos ārpus savas dzīvesvietas. Tāpat pārbaudes laikā policisti konstatēja, ka vīrietis ir sēdies pie stūres, būdams alkohola reibumā, proti, viņa izelpā tika konstatētas 1,14 promiles. Par notikušo sākti divi administratīvo pārkāpumu procesi.

Un vēl

Uztura bagātinātāju izplatītāji ar uzstājīgu mārketingu piedāvā plašu klāstu visdažādāko vitamīnu. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina nepiekrist aizdomīgiem darījumiem un būt uzmanīgiem, jo izrādās – līgumu var noslēgt arī telefoniski. Speciālisti iesaka – no darījuma atteikties noteikti vajag rakstveidā, sūtot atteikumu pa pastu vai arī uz e-pasta adresi. Centrs aicina cilvēkus būt piesardzīgiem un nepiekrist darījumiem, ja rodas kaut mazākās šaubas un aizdomas, vai arī nav zināmi līguma noteikumi. Arī viena laipna saruna pa telefonu var radīt ilgstošus papildu izdevumus un liekus uztraukumus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ Latvijā atklāti vēl divi Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi; Nav skaidrības par skaistumkopšanas nozares iespējām atsākt darbu; un Kādas ekstrēmas aukstuma izklaides tūristiem piedāvā Krievijā?

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēts 781 jauns Covid-19 saslimšanas gadījums un saņemti ziņojumi par 16 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti kopumā 13 tūkstoši 108 Covid-19 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 6 procenti. 

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka aizvadītajā dienā pirmo vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmuši 256 cilvēki, otro – 155 cilvēki. Kopumā līdz šim pirmo vakcīnas devu saņēmuši 18 tūkstoši 65 cilvēki, bet otro devu – 14 tūkstoši 538.

Arī šonedēļ, analizējot 96 vīrusa paraugus, ir atrasti divi Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi. Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā bija konstatēti septiņi šādi gadījumi. Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā. Vairāki pētījumi liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošā vīrusa  veidu.
Jau ziņots, ka 4.februārī valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredz, ka laika posmā no 11.februāra līdz 25.februārim Latvijā no Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, Šveices un Lielbritānijas drīkstēs ieceļot tikai neatliekamu un būtisku iemeslu dēļ.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pieņēmusi lēmumu izslēgt no Latvijā retranslējamo programmu saraksta 16 programmas, jo kopš 1. februāra nav zināms to pārstāvis Latvijā. Padome izslēgusi no Latvijā retranslējamo programmu saraksta arī "REN TV Baltic" un "NTV Mir Baltic". Šāds lēmums pieņemts, jo padomes rīcībā nav informācijas par šo programmu izplatīšanas pārstāvi vai pārstāvjiem Latvijas teritorijā. Lēmums stāsties spēkā pusnaktī uz 10. Februāri.

ASV Gaisa spēki izvietos Norvēģijā vairākus stratēģiskos bumbvedējus “B–1”, lai pastiprinātu NATO spēkus Arktikas reģionā. Šis solis tiek vērtēts kā atbildes reakcija uz Krievijas centieniem palielināt savu militāro klātbūtni dabas resursiem bagātā reģiona apkaimē. Norvēģijas gaisa kara spēku bāzē netālu no Tronheimas plānots izvietot četrus “B–1” bumbvedējus un 200 amerikāņu militārpersonu. Drīzumā lidmašīnas sāks patrulēt Arktikas un Ziemeļu polārā loka apkaimē.

Turpinām ziņas

Patlaban nav skaidrības par skaistumkopšanas nozares iespējām atsākt darbu ārkārtējās situācijas laikā. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 29.janvārī ar rezolūciju uzdeva Veselības ministrijai sadarbībā ar skaistumkopšanas nozari nedēļas laikā izstrādāt kritērijus epidemioloģiski drošai darbībai ilgtermiņā. Savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs pagājušajā nedēļa mediju pārstāvjiem pauda cerību, ka skaistumkopšanas nozare darbu varētu atsākt pēc iespējas drīzāk. 

Tikmēr aģentūras LETA rīcībā esošais veselības ministrijas piedāvājums paredz, ka skaistumkopšanas nozare varētu atsākt darbu gadījumā, ja būtiski stabilizētos epidemioloģiskā situācija, proti, saslimstība ar Covid-19 būtu mazāka par 200 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Patlaban Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju aizvadīto septiņu dienu laikā pieaudzis par 2% un ir 569,1.

Skaistumkopšanas nozarē nodarbinātie līdz brīdim, kad tiks atcelts tiesību aktos noteiktais aizliegums sniegt pakalpojumus, var vērsties Valsts ieņēmumu dienestā un saņemt dīkstāves atbalstu. Šim atbalstam var pieteikties darba devējs vai arī darbinieks pats. Neatkarīgi no tā, kurš iesniedzis iesniegumu, atbalsta apmērs cilvēkam nemainās. Ja darba devējam dīkstāves atbalsts atteikts, jo tas neatbilst kādam no Ministru kabineta noteikumos minētajiem kritērijiem, pabalstam var pieteikties pats darbinieks, uz kuru šie kritēriji neattiecas. Dīkstāves atbalstam par janvāri var pietiekties līdz 15. februārim.

Un vēl

Krievijas pilsētā Oimjakonā tūristiem tiek piedāvātas āra peldes arī mīnus 50 grādos pēc Celsija skalas. Apdzīvotā vieta Sahas Republikā jau iepriekš ieguvusi popularitāti kā aukstākā vieta uz mūsu planētas.
Mediju izplatītajā videomateriālā var vērot, kā tūrists ekstremālos apstākļos dodas uz neaizsalstošu upi un uz mirkli iegremdējas ūdenī. Ceļotājiem tā dēvētajā zemes aukstuma polā ir iespēja doties ceļojumos arī ar zirgiem un ziemeļbriežiem. Pozitīvas emocijas sniedz arī lieliskie ziemas dabas skati un tradicionālās maltītes, kuru pagatavošanā galvenokārt izmanto gaļu. Jau ziņots, ka 2013. gadā šeit reģistrēta visu laiku zemākā temperatūra – mīnus 72 grādi  pēc Celsija skalas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā klātienes mācības atsākt novados, kur Covid-19 saslimstības divu nedēļu rādītājs ir zem 250; SPKC brīdina: 7. februārī vilcienā Lielvārde-Rīga un Rīga- Krustpils braucis ar Covid-19 slims pasažieris; un No rītdienas sāks darboties bezmaksas tālruņa līnija, lai pieteiktos vakcīnai pret Covid-19.

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā klātienes mācības atsākt tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 250 saslimušajiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Kā liecina Veselības ministrijas valdībai sagatavotā informācija, pašlaik minētais rādītājs zem 250 ir tikai vienā lielajā pilsētā - Ventspilī, kā arī 25 novados, tajā skaitā arī Koknesē, salā un Krustpils novadā. Klātienes mācību atsākšanai skolām būs jāspēj nodrošināt skolēniem arī drošu distanci un pārdomātu kustību. Jaunās prasības paredzēs arī to, ka skolēniem uz skolu jādodas kājām, ar ģimenes personīgo transportu vai skolēnu autobusu.

Baltkrievijas varas iestādes sākušas procedūru, lai pieprasītu opozīcijas politiķa Valērija Cepkalo izdošanu no Latvijas, kur viņš apmeties ar savu ģimeni. Cepkalo pārstāvji kategoriski noraida apsūdzības un uzsver, ka opozicionārs tiek vajāts politisku motīvu dēļ. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uz ziņām par Baltkrievijas vēlmi panākt Cepalko izdošanu atbildējis, citēju: “Uzskatu Lukašenko režīma pieprasījumu izdot baltkrievu opozīcijas politiķi Valēriju Cepkalo par atklātu izrēķināšanās mēģinājumu, prasība ir noraidāma.”


Pasaules Veselības organizācijas misija, kas Ķīnā centusies viest skaidrību par jaunā koronavīrusa izcelsmi, nav spējusi identificēt tā avotu dzīvniekos. Eksperti uzskata, ka slimība izcēlusies sikspārņos un ka tā nodota cilvēkiem ar citu zīdītāju starpniecību. Transmisija no dzīvniekiem uz cilvēkiem ir ticamākais ceļš, tomēr līdz šim vīrusa "rezervuāra saimniekus identificēt nav izdevies”.

Turpinām ziņas

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu,  noskaidrojuši, ka pasažieris, kuram apstiprināta Covid-19 infekcija, svētdien, 7. februārī, braucis ar vilcienu Lielvārde – Rīga pulksten 13.32 no Lielvārdes līdz Rīgai, sēdējis pēdējā vagonā un braucis atpakaļ ar vilcienu Rīga – Krustpils pulksten 15:30 no Rīgas līdz Lielvārdei, sēdējis pēdējā vagonā. Visiem pasažieriem, kuri brauca minētajā datumā šajos maršrutos, ieteicams novērot savu veselības stāvokli. Ja tiek novēroti elpceļu infekcijas slimības simptomi ieteicams palikt mājās, sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai izvērtētu veselības stāvokli.

Kamēr Daugavpils Marka Rotko mākslas centra telpās iekārtotās izstādes gaida atkalatvēršanās svētkus, dārgumi no mākslas centra krājumiem iziet ielās un veido ekspozīcijas pilsētas skatlogos. Pirmie ielās dodas keramikas kolekcijas darbi, kas skatāmi Daugavpils novada kultūras centravskatlogos.  

Un vēl

Trešdien, 10.februārī, darbu uzsāks bezmaksas tālruņa līnija 8989, lai pieteiktos vakcīnai pret Covid-19. Šāda līnija ir otrs no kopā četriem plānotajiem pieteikšanās veidiem. Tālruņa līnijas darba laiks būs katru darba dienu no plkst. 9 līdz 17. Tālruņa līnija izmantojama tikai un vienīgi, lai nodrošinātu iedzīvotāju reģistrēšanu vakcīnas saņemšanai. Jebkādas konsultācijas saistībā ar veselības jautājumiem iedzīvotāji tiek aicināti uzdot savam ģimenes ārstam.

Atstājiet komentāru