2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosinās atvērt grāmatnīcas un ļaut tirgot stādus un sēklas; Koalīcija sāk diskutēt par iespēju atlikt pašvaldību vēlēšanas Covid-19 dēļ; un Kur rodas laimes hormoni?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aicina valdību vērtēt iespējas līdz 5% samazināt PVN likmi oriģinālliteratūrai un medijiem; Sēļu sētā Amatu mājai svin spāru svētkus; un Šodien tiek atzīmēta Sveču diena.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Bezdarba risku mazināšanai Latvijai saņem 72 miljonu eiro aizdevumu no ES ; Mediķi prasa pārskatīt pakalpojumu tarifus, lai nozarē nonāktu lielāki līdzekļi ; un Aicina balsot par labākajiem sociālajiem darbiniekiem konkursā «Gada balva sociālajā darbā Latvijā 2020»

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosinās atvērt grāmatnīcas un ļaut tirgot stādus un sēklas; Koalīcija sāk diskutēt par iespēju atlikt pašvaldību vēlēšanas Covid-19 dēļ; un Kur rodas laimes hormoni?

Neskatoties uz nelielu jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita samazinājumu, epidemioloģisko datu analīze liecina, ka vērā ņemama situācijas stabilizācija Latvijā nav novērojama un saslimstības riski joprojām ir augsti. Līdz ar to slimību profilakses un kontroles centrs secinājis, ka saslimstība ar Covid-19 ir atgriezusies pirmssvētku līmenī, kamēr vienlaikus pieaug inficēšanās darbspējīgo iedzīvotāju un jauniešu vidū. Pagājušajā nedēļā fiksēti kopumā 5 tūkstoši 233 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, bet nedēļu iepriekš -  5 tūkstoši 344. Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 563,2, kamēr Eiropas Savienībā - vidēji 421. 

Jēkabpilī no 1.janvāra līdz 1.februārim reģistrēti 585 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt 14 dienu jeb divu nedēļu laikā pilsētā reģistrēti 172 saslimušie. Bet kopumā, kopš marta Jēkabpilī reģistrēti tūklstoš 372 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Jēkabpilī janvārī,  reģistrējot 585 saslimušos, salīdzinot ar decembri, kad tika reģistrēts 601 saslimušais, inficēto skaits samazinājies nebūtiski - par 6 gadījumiem jeb 2,66 procentiem. Jēkabpilī tikai divās dienās – 24. un 29.janvārī netika reģistrēts neviens saslimušais. Savukārt visvairāk saslimušo reģistrēts 5. un 6.janvārī – attiecīgi – 54 un 61 persona. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Ekonomikas ministrija skatīšanai valdībā virzīs priekšlikumu atļaut sēklu un stādu tirgošanu, kas patlaban ir aizliegta. Tāpat ministrija piedāvās atļaut atsākt darbu grāmatnīcām. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atzina Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis. Skaidrs, ka visus veikalus epidemioloģiskās situācijas dēļ patlaban nevar atvērt, taču atsevišķi veikalu veidi varētu tirgot visas tajos esošās preces bez ierobežojumiem. Tie varētu būt pārtikas veikali, higiēnas preču veikalu un grāmatnīcas.

Eiropas Savienības dalībvalstis lems par jaunu karti ar Covid-19 bīstamajām zonām bloka teritorijā, kas ļaus rekomendēt varasiestādēm noteikt stingrākus reģionālus ceļošanas ierobežojumus. Ja ES dalībvalstis vienosies par jaunās kartes ieviešanu, tā nenoteiks pārvietošanās liegumu, bet atkarībā no Covid-19 saslimušo skaita, plānots noteikt rekomendācijas ceļošanai. 

Turpinām ziņas

Koalīcijas partiju pārstāvji sākuši diskusiju par nepieciešamību atlikt 5. jūnijā plānotās pašvaldības vēlēšanas, ja to prasīs epidemioloģiskā situācija un Covid-19  izplatība. Partiju pārstāvjiem viedokļi par to atšķiras, un nekāds lēmums nav pieņemts, ir tikai diskusijas sākums.
Vēlēšanu atlikšanas gadījumā būtu arī jāmeklē risinājumi, kā var darboties esošās pašvaldības, kuru pilnvaru termiņš tad būtu beidzies, kas notiek ar novadu reformu.  Koalīcija tuvākajā laikā pie šī jautājuma vēl atgriezīsies, bet, lai kāds arī būtu lēmums, tas jāpieņem pēc iespējas ātrāk.

Jēkabpils reģionālā partija pašvaldību vēlēšanās apvienotajā Jēkabpils novadā plāno startēt bez sadarbības partneriem. Pašlaik partija ir pārstāvēta četrās no topošā novada pašvaldībām. Jēkabpils domē ievēlēti trīs deputāti, pa diviem deputātiem ir Salas un Krustpils novada domēs, bet Jēkabpils novada domē ievēlēts viens politiskā spēka pārstāvis. Partija nav pārstāvēta Aknīstes un Viesītes novados. Partijas dibinātājs leonīds Salcevičs aģentūrai LETA sacīja, ka viņam ir uzticēts veidot sarakstu vēlēšanām, un plānots, ka viņš būs arī saraksta līderis. Jau ziņots, ka Jēkabpils novada domē gaidāmajās vēlēšanās būs jāievēl 19 deputāti.

Partija “Latvijas attīstībai” paziņojusi, ka tai pievienojies Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, kas vēl pagājušā gada vasarā bija nolēmis kļūt par partijas “Vienotība” biedru.
Daiņa Vingra politiskajā karjerā šī būs ceturtā partija. Dainis Vingris informē, ka Reformu partijā bija līdz pat tās likvidācijai. Pēc tam novadnieks Guntis Belēvičs pierunājis iestāties “Zaļajā partijā”, vēlāk Vingris pievienojies Vienotībai, bet patlaban ir Latvijas attīstībai rindās. 

Sadarbību ar partiju “Latvijas attīstībai” apliecina arī Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums, kas ievēlēts no “Vid¬zemes partijas/Latvijas reģionu apvienības” saraksta. Viņš norāda, ka vienmēr ir atbalstījis novadu reformu, un Jura Pūces pārstāvētā “Latvijas attīstībai” ir tā, kas šo reformu īsteno, tāpēc šī sadarbība esot likumsakarīga.” Līdz šim “Latvijas attīstībai” Aizkraukles reģiona novados nav bijusi plaši pārstāvēta. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās tā ieguva tikai vienu deputāta vietu Pļaviņu novada domē.

Un vēl

Labvēlīgās baktērijas, kas atrodas zarnu traktā, ne tikai atvaira slimības un ietekmē imūnsistēmu, bet arī izstrādā laimes hormonu jeb serotonīnu. Molekulārā bioloģe Ilze Elbere norāda, ka Latvijas un pasaules zinātnieku veiktie pētījumi apliecina, ka cilvēkiem ar hroniskām veselības problēmām zarnu mikrobioms atšķiras, – tā daudzveidība ir mazāka.  Zarnu mikrobiomu pētniece salīdzina ar pirkstu nospiedumu – katram tas ir unikāls. Jāatceras, ka mikrobioms – atšķirībā no mūsu ģenētiskā materiāla – ir maināms, tāpēc, lai veicinātu tā labsajūtu, ieteicams eksperimentēt ar ēdieniem un lietot dažādus sezonālos produktus. Mikrobiomu ietekmē ne tikai uzturs, bet arī fiziskās aktivitātes un medikamenti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aicina valdību vērtēt iespējas līdz 5% samazināt PVN likmi oriģinālliteratūrai un medijiem; Sēļu sētā Amatu mājai svin spāru svētkus; un Šodien tiek atzīmēta Sveču diena.

Valsts prezidents Egils Levits ir vērsies pie Ministru kabineta, aicinot to sadarbībā ar grāmatniecības un preses izdevēju nozares pārstāvjiem izvērtēt iespēju noteikt pievienotās vērtības nodokļa samazināto likmi 5% apmērā mācību un oriģinālliteratūrai un iespieddarba un elektroniska izdevuma formā izdotām avīzēm, žurnāliem, biļeteniem un citiem periodiskiem izdevumiem un to abonentmaksai. Prezidenta skatījumā, latviešu oriģinālliteratūra un grāmatniecība ir viens no svarīgiem latviešu valodas ilgtspējas pamatelementiem, savukārt kvalitatīvi masu mediji nodrošina demokrātisko diskursu publiskajā telpā. 

Saeimas deputāts Viktors Valainis televīzijā Rīga Tv24 norāda, ka visi organizatoriskie jautājumi saistībā ar vakcinēšanās plānu ir risināmi, bet galvenā problēma ir tā, ka šobrīd nav vakcīnu. Turklāt traģikomiskākais ir tas, ka neviens nezina, kāpēc šīs vakcīnas nav iegādātas. Valainis norāda, ka ir zināms, ka dienā, kad līdz pusnaktij varēja pieteikties vakcīnām, ministru prezidents no ārlietu ministra ap pulksten astoņiem vakarā saņēmis ziņu ar jautājumu – vai tā ir taisnība, ka mēs esam atteikušies no vakcīnām? Valainis uzskata, ka šīs četras stundas bija pietiekams laiks, lai pieņemtu lēmumu, ja tas netika pieņemts, ir jāizskaidro iemesls kāpēc tas netika izdarīts, jo redzams, ka tā šobrīd ir lielākā kļūda vakcinēšanas procesa sākumā.

Darbu atļauts atsākt Covid-19 pandēmijas dēļ slēgtajiem Itālijas galvaspilsētas Romas un Vatikāna muzejiem. Mākslas un arhitektūras cienītāji varēs doties arī uz Kolizeju un Siksta kapelu. Romas muzeju darbības atsākšana kļuva iespējama pēc tam, kad Itālijas galvaspilsētā iekļauta tā dēvētajā dzeltenajā zonā, kas nozīmē zemāku inficēšanās risku ar Covid-19. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” jau piekto mēnesi norisinās būvdarbi. Šeit top Amatu māja, kurā tiks izvietota ekspozīcija par amatniecības tradīcijām Sēlijā un iekārtotas telpas dažādām praktiskām nodarbībām. Janvāra pēdējā nedēļā objektā bija Spāru svētki. Tuvākajā laikā plānots uzlikt jumtu un tad tiks uzsākti iekšdarbi. Būvdarbu veic SIA “Erbauer group” un būvobjekts jāpabeidz līdz šī gada 27. augustam. Projekta kopējās īstenošanas izmaksas plānotas miljon 735 tūkstoši 680 eiro.

No 2021. gada 12. janvāra līdz 26. janvārim tika rīkota aptauja par kultūras dzīvi Jēkabpils pilsētā. Aptauja ir noslēgusies, un aptaujas rezultāti ir apkopoti. Aptaujas mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju viedokli par kultūras jomu Jēkabpilī. Aptauja bija anonīma. Aptaujāto viedokļi palīdzēs izstrādāt kultūras dzīves attīstības programmu 2021. – 2027. gadam, būs noderīgi rīcības “Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2027” pieteikuma izstrādei, kā arī palīdzēs noskaidrot nepieciešamās izmaiņas un papildinājumus Jēkabpils kultūras dzīvē. Plašāk ar aptaujas rezultātiem var iepazīties rakstā portālā radio1.lv. 

Un vēl

Februāris latviešu kalendārā jau izsenis atzīmēts kā sveču mēnesis un tas iesākas ar Sveču dienu, kas svinama 2.februārī. Tā ir diena pašā ziemas vidū, un, gluži kā jebkuriem citiem latviešu tradicionālajiem svētkiem, arī Sveču dienā ir vērts veikt dažādus rituālus veiksmes, laimes, mīlestības, skaistuma un savu spēju vairošanai. Sveču dedzināšana un liešana ir galvenā Sveču dienas tradīcija. Sveču dienas ticējumi ļauj prognozēt arī laika apstākļus : Ja Sveču dienā snieg, tad bites spietos un tām būs daudz medus; ja laiks ir skaidrs un saulains, tad būs vēl daudz sniega, taču būs silts maijs un gaidāms labs ražas gads; savukārt bargs sals nozīmē, ka par siltu pavasari nav ko domāt, bet aizputināti ceļi prognozē plūdus pavasarī.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Bezdarba risku mazināšanai Latvijai saņem 72 miljonu eiro aizdevumu no ES ; Mediķi prasa pārskatīt pakalpojumu tarifus, lai nozarē nonāktu lielāki līdzekļi ; un Aicina balsot par labākajiem sociālajiem darbiniekiem konkursā «Gada balva sociālajā darbā Latvijā 2020»

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 775 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 17 mirušiem Covid-19 slimniekiem.   Kopumā aizvadītajā diennaktī veikti 12 tūkstoši 949 Covid-19 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 6%. 

Pagājušajā diennaktī stacionāros nonākuši vēl 112 pacienti ar Covid-19, bet 6 cilvēki veselības stāvokļa dēļ ir pārvesti uz citām slimnīcām. Kopumā stacionāros ārstējas Tūkstoš 70 pacienti,  no kuriem 966 ar vidēji smagu slimības gaitu, 104  - ar smagu slimības gaitu. Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 123 pacienti, kopumā kopš pandēmijas sākuma no stacionāriem izrakstīti 6 tūkstoši 302 Covid-19  slimnieki.

Pirmdien, 1.februārī, pirmo vakcīnas devu saņēmuši 11 cilvēki, otro – tūkstoš 100. Kopumā Latvijā pirmo devu saņēmuši 17 tūkstoši 113 cilvēki, bet abas vakcīnas devas – 7 tūkstoši 752.

Sarūkot pasažieru skaitam un pārvadājumu apjomam, starppilsētu pasažieru pārvadātājiem jādomā, kā izdzīvot Covid-19 krīzes laikā. Samazinoties apgrozījumam, komersanti “savelk jostas”, pārskata izdevumu pozīcijas, arī samazina štatus. Autobusos un vilcienos pasažieru skaits pērn sarucis par 31%. Tikmēr valsts kavējas ar zaudējumu segšanu pārvadātājiem par 2 mēnešiem. Autotransporta direkcija norāda. Ka finansējums jau pirms pandēmijas nebija pietiekams un būs vēl jāsedz vēl zaudējumi, kas bija 2020. gadā.

SIA "Jēkabpils autobusu parks" valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis apliecina, ka naudas plūsmas aizkavēšanās no valsts puses bija. Taču uzņēmumam bijis finanšu  drošības spilvens uzņēmumā, un zaudējumus autobusu parks kompensēja no saviem līdzekļiem, ko pēc tam atguva no Autotransporta direkcijas. Protams, arī krīzes laikā pārskatītas dažas štata vienības, un apjoma krituma dēļ ir arī daži negatīvi lēmumi pieņemti attiecībā uz šoferiem un personālu. Kopumā līdz ar pandēmiju un ar to saistītajiem ierobežojumiem reģionālajiem maršrutu autobusiem un vilcieniem pārvadāto pasažieru skaits pērn sarucis par 31%.

Eiropas Savienības "SURE" programmā, kas ir atbalsts bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā, Latvija saņem 72 miljonu eiro kā aizdevumu. Par to sociālajā tīklā “Twitter” paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Viņa noradīja, ka tas palīdzēs aizsargāt darbiniekus un uzņēmumus pandēmijas krīzes laikā. Kopumā Latvija no “SURE” instrumenta saņēmusi 192 miljonus eiro. 

Turpinām ziņas

Veselības nozares organizācijas vēstulē aicina Saeimu un valdību nekavējoties pārskatīt spēkā esošos veselības aprūpes pakalpojumu tarifus, uzskatot, ka pretējā gadījumā piešķirtais finansējuma palielinājums nozarei nebūs pietiekams, lai šogad palielinātu mediķu atalgojumu par 25%. Lai Latvijas veselības aprūpe būtu mūsdienīga un atbilstu pacientu vajadzībām, ir steigšus jāpārskata esošie veselības aprūpes pakalpojumu tarifi, vēstulē norāda organizācijas. Tāpat arī nepieciešams paredzēt lielāku valsts finansējumu veselības aprūpes pakalpojumiem, kas ne tikai segtu visas pakalpojuma izmaksas, ļautu plānveidīgi attīstīt infrastruktūru, bet arī būtiski palielinātu jau esošo pakalpojumu pieejamību.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns kritiski vērtē Iekšējās drošības biroja darbu, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam pārmet "šovu organizēšanu". Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē šodien deputāti ar Stukānu, KNAB un organizācijas "Delnas" pārstāvjiem diskutēja par jaunākajiem Korupcijas uztveres indeksa rādītājiem, kas liecina, ka Latvijas indekss pērn būtiski nav uzlabojies. 

Jau ziņots, ka Latvijas korupcijas uztveres indekss būtiski nav uzlabojies - pērn rādītājs, salīdzinot ar 2019.gadu, ir pieaudzis par vienu punktu, sasniedzot 57 punktus no 100, un Latvija ieņem 42.vietu pasaulē kopā ar Kipru un Kostariku, liecina Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" publiskotie dati.

Un vēl

Janvārī Labklājības ministrijas izveidota konkursa „Gada balva sociālajā darbā Latvijā 2020” žūrijas komisija izvērtēja saņemtos pieteikumus un labākie no pretendentiem tiek izvirzīti tālākai iedzīvotāju balsošanai. Līdz 28. februārim ikviens tiek aicināts nobalsot par labāko, profesionālāko pretendentu katrā no trīs konkursa nominācijām. Labklājības ministrijas konkursā “Gada balva sociālajā darbā 2020” nominācijā “Labākais sociālais darbinieks publiskajā sektorā 2020”, izvirzīti arī divi kandidāti no Jēkabpils - Sociālā dienesta pieteiktā pretendente-sociālā darbiniece darbam ar personām ar funkcionāliem traucējumiem Astrīda Ciesalniece un Jēkabpils ārpusģimenes aprūpes atbalsta centra vadītājā – psiholoģe Nadežda Balode. Plašāk par balsošanas iespējām lasiet portālā radio1.lv.

Atstājiet komentāru