2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Partijas sāk gatavoties pašvaldību vēlēšanām; Jēkabpilī neplāno slēgt profesionālās ievirzes izglītības programmas; «Muzikālajā bankā» laurus plūc Intars Busulis ar dziesmu «Dejo vientulību»

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā uzsāk veloceļu attīstības programmas īstenošanu; Attālināto mācību laikā Aknīstes novadā jaunākajiem skolēniem piegādā siltas brīvpusdienas; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijas IKP pērn provizoriski samazinājies par 3,5% ; Zemkopības ministrijai nodos Krustpils novada īpašumu ; un Kādas diskusijas sabiedrībā raisījusi Muzikālās bankas norise ?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Partijas sāk gatavoties pašvaldību vēlēšanām; Jēkabpilī neplāno slēgt profesionālās ievirzes izglītības programmas; «Muzikālajā bankā» laurus plūc Intars Busulis ar dziesmu «Dejo vientulību»

Ekonomikas ministrija piedāvās valdībai lemt par klātienē iegādājamo preču klāsta paplašināšanu un epidemioloģiski drošu iepirkšanos. Ministrijā norāda, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā vēl neuzrāda tik pozitīvas tendences, kas ļautu valdībai atcelt visus noteiktos ierobežojumus. Tajā pašā laikā EM pauda, ka ilgstoši šāds ierobežojums nevar pastāvēt, jo iedzīvotājiem ir konkrētas vajadzības, piemēram, ziemas apģērbs, apavi bērniem, lietas saimniecībā utt, ko objektīvi ir grūti iegādāties attālināti. Tāpēc ministrija kopā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru ir izstrādājusi konceptuālu piedāvājumu drošas tirdzniecības nodrošināšanai.

Svētdien Latvijā saņēma ražotāja "Moderna" vakcīnu pret Covid-19 otro kravu – 2 tūkstoši 400 injekcijas. Pagājušās darba nedēļas nogalē valdība atbalstīja ieceri tieši no “Moderna” iegādāties vēl papildu 420 tūkstošus vakcīnu devu, kuras Latviju varētu sasniegt gada otrajā pusē. Jau ziņots, ka 15. janvārī tika saņemta ražotāja “Moderna” vakcīnu pirmā piegāde – tūkstoš 200 vakcīnas devas.

Dalību pašvaldību vēlēšanās partijas mēdz dēvēt arī par eksāmenu pirms Saeimas vēlēšanām. Jo nereti uzvara pašvaldību vēlēšanās palīdz bruģēt ceļu pretī uzvarai arī parlamenta vēlēšanās. Nākamās pašvaldību vēlēšanas notiks 5. jūnijā, bet kandidātu sarakstu iesniegšana sāksies no 17. marta līdz 6. aprīlim. Premjera pārstāvētā partija “Jaunā vienotība”, plāno startēt vismaz 35 pašvaldībās. Aktīvi vēlēšanām gatavojas arī partija “Latvijas attīstībai”, kura bija iniciatore jaunajai novadu reformai un plāno startēt visos novados. “Jaunajiem konservatīvajiem” gaidāmās pašvaldību vēlēšanas būs jau otrās. Partija plāno virzīt savus kandidātus gandrīz visās pašvaldībās. Šajās pašvaldību vēlēšanās šķirsies Latvijas Zemnieku savienības un Zaļās partijas ceļi, vairākās pašvaldībās katrai partijai startējot ar savu sarakstu.

Turpinām ziņas

Neskatoties uz to, ka no Izglītības un zinātnes ministrijas šogad paredzēts mazāks finansējums profesionālās ievirzes izglītības programmu finansēšanai, Jēkabpils pilsētas pašvaldība nevienu no tām neplāno slēgt. Tā tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē apliecināja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Savukārt pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis pastāstīja, ka Jēkabpils Sporta skola un Jēkabpils Mākslas, ņemot vērā finansējuma samazinājumu, plāno līdzekļus atrast pašu budžetā. Savukārt Jēkabpils Mūzikas skolas direktore lūgusi pašvaldības atbalstu. Valsts finansējuma profesionālās ievirzes izglītības programmām Jēkabpilī pietiks pusgadam, otro pusgadu nāksies finansēt pašvaldībai.

Latvijas Dendrologu biedrība par 2021.gada koku izraudzījusies divirbuļu vilkābeli. Tā ir liels krūms vai līdz 8 metriem augsts koks, kam raksturīgas sīkas, 1,5–3 centimetrus (cm) garas, sekli daivainas lapas, īsi 1–1,5 cm gari ērkšķi. Galvenā pazīme, kas to labi atšķir no citām Latvijas savvaļas vilkābelēm – divi irbuļi ziedā, turklāt šo pazīmi var redzēt arī augļu laikā, līdz ar to arī divas, nevis viena sēklas nelielajā ābolā jeb precīzāk – ābolveida kaulenī. Divirbuļu vilkābele Latvijā savvaļā sastopama ļoti nelielā teritorijā Vērgales apkaimē. Citviet Eiropā sugas izplatība ir ļoti plaša – no Spānijas un Britu salām līdz Čehijai un Ungārijai. Latvijas dendrologu biedrība aicina ziņot par divirbuļu vilkābeles savvaļas un kultivētajām atradnēm portālā "Dabasdati.lv"".

Un vēl

"Muzikālās bankas 2020" finālšovā sestdien par pagājušā gada vērtīgāko popa un roka dziesmu Latvijā atzīta Intara Busuļa dziesma “Dejo vientulību”. Otrajā vietā šogad ierindojās grupa "Carnival Youth" ar dziesmu “Vasara bez internetiem”, savukārt trešajā – “Triānas parks” un Igo ar dziesmu “Mālos pelēkos”. Jau tradicionāli finālšova pirmajā daļā uz skatuves kāpa 15 finālisti. Pēc finālistu priekšnesumiem sākās tiešraides telefonbalsojums, kur pārliecinoši Laurus plūca dziesma “Dejo vientulību”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā uzsāk veloceļu attīstības programmas īstenošanu; Attālināto mācību laikā Aknīstes novadā jaunākajiem skolēniem piegādā siltas brīvpusdienas; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Latvijā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 411 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par septiņiem mirušiem Covid-19 slimniekiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija. Kopumā pagājušajā diennaktī veikti 3 tūkstoši 944 Covid-19 izmeklējumi, pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 10,4%. Latvijā kopš pandēmijas sākuma ar Covid-19 saslimuši kopumā 66 tūkstoši 652 cilvēki. Pagājušajā dienā pirmo vakcīnas devu pret Covid-19 nav saņēmis neviens cilvēks, bet otro – 322 cilvēki. Kopumā līdz šim pirmo vakcīnas devu saņēmuši 17 tūkstoši 95 cilvēki, bet jau otro devu – 6 tūkstoši 644.  

Lielāko tirdzniecības centru pārstāvji nosūtījuši atklāto vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, finanšu ministram Jānim Reiram un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam, paužot bažas par kritisko situāciju mazumtirdzniecībā un aicinot lemt par atbalstu nomas maksas segšanai pandēmijas dēļ slēgtajiem veikaliem. Vēstules parakstītāju ieskatā vājais atbalsts slēgto veikalu apgrozāmajiem līdzekļiem un tas, ka vienlaicīgi nav domāts par atbalstu nomas maksas segšanai, tirdzniecības nozari ietekmē negatīvi un ir paredzams bankrotu vilnis. 

Atbilstoši Satiksmes ministrijas uzdevumam Latvijas Valsts ceļi ir uzsākuši veloceļu attīstības plāna īstenošanu, paredzot jau gada pirmajā ceturksnī izsludināt iepirkumus ceļu izpētes darbiem virzienā no Rīgas uz Carnikavu, Saulkrastiem un Valmieru. Atbilstoši veloceļu attīstības plānam un “Latvijas Valsts ceļu” izpētei maģistrālie valsts veloceļi plānoti vairākos virzienos Latvijā, piemēram, virzienā no Rīgas uz Jelgavu, Tukumu, Saulkrastiem, Valmieru, kā arī no Rēzeknes uz Ludzu un no Jēkabpils uz Līvāniem. Izpētes laikā tiek noskaidroti iespējami risinājumi veloceļa trases novietojumam. Tāpat notiks iepirkums projektēšanas darbiem apvienotajam gājēju un velosipēdu ceļam no Jēkabpils uz Salu.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par iniciatīvu Latvijā legalizēt eitanāziju. Iniciatīvas autorsPēteris Buks norāda, ka aktīva brīvprātīga eitanāzija ir atļauta daudzās Eiropas un pasaules valstīs. Iniciatīvas autora ieskatā aktīvās eitanāzijas un ārsta asistētas pašnāvības atļaušanas ieguvums būs iespēja neārstējami slimiem cilvēkiem brīvprātīgi pārtraukt savas ciešanas, jo Latvijas situācija ir katastrofāla cilvēkiem, kuriem ir neārstējamas slimības un kuriem ir jācieš, jo paliatīvā aprūpe cilvēkiem nav pieejama, ja viņiem nav naudas.

Turpinām ziņas

Attālināto mācību laikā Aknīstes novadā 1.-.4.klašu skolēniem tiks piegādātas siltas brīvpusdienas, paredz pašvaldības saistošie noteikumi. Novada dome grozījusi pērn izdotos saistošos noteikumus par atbalstu ārkārtas situācijā, nosakot, ka saistībā ar izsludināto ārkārtējo situāciju līdz attālināto mācību atcelšanai 1.-4.klašu skolēniem, kuri deklarēti Aknīstes novada teritorijā, uz mājām tiks piegādātas siltas brīvpusdienas. Brīvpusdienu izmaksas ir 1,65 eiro dienā vienam izglītojamam.

Ierobežojumos deputātiem ieņemt citus, tajā skaitā saimnieciskus amatus, jāatrod līdzsvars, uzskata Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Viņa sacīja, ka diskusijas par to, kas var būt par deputātu, uzvirmo ik pa laikam. Jau ziņots, ka tiek rosināts vēlākais no 2025.gada liegt pašvaldību deputātiem paralēli ieņemt saimnieciskus amatus, arī strādāt par skolu direktoriem.

Un vēl

Nedēļas vidū no ziemeļiem Latviju sasniegs aukstāka gaisa masa, pēc šī brīža prognozēm nedēļas nogalē termometra stabiņš vietām austrumos varētu pietuvoties -20 grādu atzīmei, prognozē Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Nedēļas sākumā Latvijas teritoriju šķērsos neliels ciklons, kas līdzi nesīs nokrišņus – pirmdien austrumu daļā, bet otrdien daudzviet gaidāms sniegs, sniega sega pieaugs par 2-4 centimetriem (cm). Sākot no trešdienas, Latvijā pakāpeniski ieplūdīs aukstāka gaisa masa un laika apstākļus noteiks augsta spiediena apgabals. Darba nedēļas otrajā pusē snigšana gaidāma vien vietām. Pēc šī brīža prognozēm nedēļas nogalē termometra stabiņš naktīs daudzviet sasniegs -15, bet vietām var noslīdēt arī līdz -20 grādu atzīmei, 
arī dienās saglabāsies sals.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijas IKP pērn provizoriski samazinājies par 3,5% ; Zemkopības ministrijai nodos Krustpils novada īpašumu ; un Kādas diskusijas sabiedrībā raisījusi Muzikālās bankas norise ?

Svētdien noslēgsies pašlaik Covid-19 izplatības dēļ noteiktais ārkārtējās situācijas termiņš, bet valdība šīs nedēļas sēdēs plāno pieņemt lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu. Līdz ar to saglabāsies vairums pašlaik valstī noteikto ierobežojumu.  Pašlaik saslimstība ar Covid-19 mazinās, bet līdz pieņemamai robežai vēl tālu.Tāpēc ārkārtējā situācija un ar to saistītie ierobežojumi, visticamāk, tiks pagarināti vismaz līdz februāra beigām. 

Latvijas iekšzemes kopprodukts pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 1,4%, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tikmēr 2020.gadā kopumā Latvijas IKP, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 3,5%. Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apmēru, izmaiņām 2020.gada ceturtajā ceturksnī un arī 2020.gadā kopumā tiks publicēts februāra izskaņā.

Latvijā decembrī bezdarba līmenis bija 8,2%, un tas bija augstāks nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati, kas apkopoti par 24 bloka dalībvalstīm. Pēc "Eurostat" datiem, augstāks bezdarba līmenis ES dalībvalstu vidū decembrī bijis Spānijā (16,2%), Lietuvā (10,1%), Itālijā (9%), Francijā (8,9%) un Zviedrijā (8,5%). Savukārt zemākais bezdarba līmenis decembrī reģistrēts Čehijā (3,1%), Polijā (3,3%), Nīderlandē (3,9%), Maltā (4,5%), Vācijā (4,6%) un Slovēnijā (4,7%).

Turpinām ziņas

Zemkopības ministrijas pārvaldībā nodos nekustamo īpašumu Krustpils novada Atašienes pagastā, nolēma valdība. Zemkopības ministrija no Krustpils novada pašvaldības pārņems nekustamo īpašumu "Meža ceļš" Atašienes pagastā 0,14 hektāru platībā. Ministrija nekustamo īpašumu paredz izmantot valsts meža apsaimniekošanas un aizsardzības funkcijas īstenošanai. Savukārt, ja iepriekšminēto funkciju veikšanai īpašums vairs nebūs nepieciešams, ministrija to bez atlīdzības nodos atpakaļ Krustpils novada pašvaldībai.

Lai pievērstu uzmanību diskusijai par ievestām, invazīvām un vietējās faunas sugām Latvijā, Latvijas Malakologu biedrība par "Gada gliemi 2021" izvirzījusi birztalas vīngliemezi. Tas varētu būt ievests Latvijā apmēram pirms 200 gadiem un iedzīvojies. Atradnēs tas sastopams nelielās teritorijās, nav uzskatāms par kaitēkli. Birztalas vīngliemeža čaulai raksturīgas tumši brūnas spirāliskas joslas, kuru skaits variē no vienas līdz piecām.

Un vēl

Sestdien, 30. janvārī, tiešraidē no VEF Kultūras pils norisinājās "Muzikālās bankas" finālšovs, kas raisījis spraigas diskusijas sociālajos tīklos. Vairāki ļaudis vietnē "Twitter" pauda bažas par pasākuma norisi, norādot uz iespējamiem epidemioloģiskās drošības pasākumu pārkāpumiem. Atbildot uz cilvēku neizpratni, pasākuma rīkotāji norādīja, ka divas dienas pirms "Muzikālās bankas" finālšova,  gan dalībniekiem, gan aizskatuves darbiniekiem tika organizēta Covid-19 testu veikšana. Bez negatīva Covid-19 testa pasākuma norises vietā neviens neesot ticis ielaists. Tāpat dalībnieki un organizatori pasākuma vietā esot atradušies sejas maskās - izņēmums esot bijis mūziķi savas uzstāšanās laikā. Kā arī, pusstundu pēc tiešraides beigām visi esot pametuši pasākuma norises vietu, aizpildot pašapliecinājuma formu.

Atstājiet komentāru