2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieņem vakcinācijas plānu; Jēkabpils ģimenes ārstes Baiba Pudule slēdz privātpraksi; un Aicina ziedot datorus reģionu bibliotēkām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pandēmijas dēļ nopietnus zaudējumus cietusi tūrisma nozare; Valdība piešķir finansējumu pašvaldībām covid-19 krīzes risināšanai; un Cik bieži speciālisti iesaka vēdināt telpas?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Brīvdienās būs jāievēro komandantstunda; Jauna mēra ievēlēšana nav Jēkabpils domes darbu dienas kārtībā; un Kāds laiks gaidāms februāra sākumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieņem vakcinācijas plānu; Jēkabpils ģimenes ārstes Baiba Pudule slēdz privātpraksi; un Aicina ziedot datorus reģionu bibliotēkām.

Lai sasniegtu vakcīnu piegāžu apjomam atbilstošu potēšanas pret Covid-19 ātrumu, tiks organizēts kopēji vadīts vienotais vakcinēšanas tīkls, un līdz vasaras beigām paredzēts sapotēt 70% pieaugušo, paredz ceturtdien valdībā apstiprinātais Covid-19 vakcinācijas plāns. Cilvēkus vakcinēšanai reģistrēs jau iepriekš. Ja kāds negribēs potēties, rindas kārtībā vietu piedāvās nākamajam. Būs speciāls IT risinājums vakcinācijas procesa pārvaldībai. No marta paredzēts ne mazāk kā 100 tūkstoši potēto nedēļā. Ministrs gan atzīst, ka vakcīnu visvairāk būs tikai maijā un jūnijā.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina atmiņas institūcijas – muzejus, arhīvus, bibliotēkas –, citas juridiskās un privātās personas, kuras glabā Latvijas nozīmīgākās dokumentāra mantojuma liecības, līdz 30. aprīlim pieteikt tās iekļaušanai UNESCO programmas Pasaules atmiņa Latvijas nacionālajā reģistrā, aizpildot un nosūtot nepieciešamos dokumentus UNESCO Latvijas Nacionālajai komisijai Rīgā un nominācijas elektronisko versiju nosūtot uz e-pastu: office@unesco.lv. 

Vadības grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam vakar, lēma atbalstīt Kultūras ministrijas virzīto priekšlikumu par atbalstu dīkstāvē esošajām radošajām pašnodarbinātajām personām 500 līdz 1000 eiro mēnesī atkarībā no līdzšinējiem ienākumiem. Kultūras ministrijas pārstāve pauda, ka divus miljonus eiro vērto atbalsta programmu pēc tās nosacījumu apstiprināšanas valdībā administrēs Valsts kultūrkapitāla fonds.

Turpinām ziņas

Nacionālais veselības dienests informē, ka no 1. februāra Jēkabpils poliklīnikā praktizējošā ģimenes ārste Baiba Pudule izbeidz līgumattiecības ar dienestu. Ārstes pacientu sarakstā reģistrētās personas tiks pārreģistrētas pie ģimenes ārstes Viktorijas Grebņevas, kas ir prakses darbības pamatteritorijas pārņēmēja. Pacienti vienoties par reģistrāciju var arī ar citu ģimenes ārstu, kuram ir līgums ar valsti par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu. Jautājumu gadījumā aicina sazinieties ar Nacionālā veselības dienesta Zemgales nodaļu. 

Jēkabpilī Krustpils pusē tiks atvērta jauna ģimenes ārsta prakse. Jēkabpils pilsētas domes sēdē priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola informēja, ka pašvaldība saņēmusi iesniegumu no vēl viena ģimenes ārsta, kurš lūdz iznomāt telpas Palejas ielā 9-18 ģimenes ārsta praksei. Tāpat Jēkabpils dome lēmusi piešķirt rezidenta stipendiju un atbalstīt divus ģimenes ārstus, kas mācās rezidentūrā. Šie divi ģimenes ārsti pēc mācību beigām uzsāks darbu Jēkabpilī. Lai piesaistītu pilsētai jaunus ģimenes ārstus, pašvaldība piedāvā speciālistiem gan rezidenta stipendiju, gan mājokļa atbalstu, gan palīdzību prakses vietas meklēšanā.

Un vēl

Kopš Latvijā 2007. gadā sāka īstenot publisko bibliotēku attīstības projektu “Trešais tēva dēls”, nodrošinot ar datoriem un interneta pieslēgumu reģionālās bibliotēkas, ir pagājuši trīspadsmit gadi. Taču ne visās valsts bibliotēkās situācija ar datortehniku ir apmierinoša. Tāpēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība izplatījusi aicinājumu uzņēmējiem ziedot reģiona bibliotēkām datorus. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pandēmijas dēļ nopietnus zaudējumus cietusi tūrisma nozare; Valdība piešķir finansējumu pašvaldībām covid-19 krīzes risināšanai; un Cik bieži speciālisti iesaka vēdināt telpas?

Gadījumā, ja Latvijā sāks izplatīties jaunie, daudz lipīgākie Covid-19 infekcijas paveidi, slimnīcās varētu nonākt 2–3 reizes vairāk slimnieku nekā patlaban, šorīt Latvijas Televīzijai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule. Patlaban slimnīcās ārstējas aptuveni tūkstoš Covid-19 slimnieki. Izplatoties Covid-19 jaunajiem paveidiem jeb trešajam Covid-19 uzliesmojumam, stacionēto slimnieku skaits skaits varētu pieaugt līdz divi trīs tūkstoši pacientu. Cipule atzina, ka šīs prognozes saistībā ar trešo Covid-19 uzliesmojumu un iespējamām sekām ir "ļoti izaicinošas", un nozare dara visu, lai tam sagatavotos. 

Latvijā aizvadītajā diennaktī konstatēts 931 jauns Covid-19 saslimšanas gadījums un saņemti ziņojumi par 18 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Kopumā aizvadītajā diennaktī veikti 11 tūkstoši 507 Covid-19 izmeklējumi un pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 8,1%. Tiek uzskatīts, ka vīruss sabiedrībā cirkulē nekontrolēti, ja pozitīvo gadījumu īpatsvars pārsniedz 4%.

Koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes dēļ pasaules tūrisma nozare pērn ieņēmumos zaudējusi vairāk nekā vienu triljonu eiro. Par to šodien paziņojusi ANO Pasaules Tūrisma organizācija. Kā norāda organizācija, pērn zaudēto ienākumu apjoms bijis vairāk nekā 11 reizes lielāks par zaudējumiem, kas ciesti 2009. gada globālajā ekonomikas krīzē. Starptautisko tūristu skaits pērn pasaulē sarucis par vienu miljardu jeb 74%, visstraujāko kritumu piedzīvojot Āzijā, kas pirmā izjuta Covid-19 ietekmi. Tūristu skaits Eiropā pagājušajā gadā sarucis par 70%. Iepriekšējo reizi, kad starptautisko tūristu skaitam pasaulē tika reģistrēts kritums gada salīdzinājumā, bija 2009. gadā. Vairums ekspertu prognozē, ka aktivitāte tūrisma nozarē līmenī, kāds bija pirms šīs krīzes, atgriezīsies vien 2023. gadā.

Turpinām ziņas

Valdība vakar 33 pašvaldībām Covid-19 krīzes pārvarēšanai piešķīra piecus miljonus eiro. Šis finansējums piešķirts tām pašvaldībām, kuru budžetos pašvaldību izlīdzināšanas fonda dotāciju apjomi sarukuši vismaz par 10%. Šo līdzekļu izmantošanai pašvaldībām nav izvirzīti noteikti kritēriji, tomēr sarunās ar pašvaldībām noskaidrots, ka pamatā līdzekļi tiks izmantoti sociālajām vajadzībām - pabalstiem, garantētā minimālā ienākuma izmaksai, iztikas līdzekļu nodrošināšanai pašvaldību iedzīvotājiem. Finansējums tiek piešķirts pašvaldībām, kurām 2021.gada izlīdzinātie ieņēmumi uz vienu izlīdzināmo vienību ir zemāki par 427 eiro un vidējais bezdarba līmenis 2020.gada pēdējos piecos mēnešos ir augstāks par 6%. Finansējumu saņems arī Jēkabpils novads saņems 42 tūkstoši 937 eiro, Aglonas novads - 109 tūkstoši 83 eiro, Preiļu novads - 36 tūkstoši 855 eiro, Riebiņu novads - 158 tūkstoši 791 eiro, Varakļānu novadam – 49 tūkstoši 581 eiro un  Vārkavas novadam - 58 tūkstoši 218 eiro.

Aptaujājot 562 pašvaldību vispārizglītojošās iestādes par tehnisko nodrošinājumu attālinātu mācību procesa īstenošanai, latvijas pašvalību savienība secinājusi, ka 1.-6. klašu skolēniem trūkst 28 tūkstoši 415 datoru. Kopumā pašvaldību savienības ieskatā kvalitatīvas izglītības nodrošināšanai attālināti nepieciešamas 86 tūkstoši 896 datortehnikas vienības – 12 tūkstoši 588 stacionārie datori, 20 tūkstoši 561 planšete un 53 tūkstoši 747 portatīvie datori.

Un vēl

Lai iekštelpās varētu justies labi, tās jāvēdina kā minimums trīs līdz četras reizes dienā, uz 10 līdz 15 minūtēm plaši atverot logu, norāda Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš. Atverot logu tikai vēdināšanas režīmā, telpā notiek minimāla gaisa apmaiņa, norādīja Vanadziņš. Izvēdinot guļamistabu pirms naktsmiera, būs labāks miegs, no rīta vairāk enerģijas un nākamā diena – produktīvākā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Brīvdienās būs jāievēro komandantstunda; Jauna mēra ievēlēšana nav Jēkabpils domes darbu dienas kārtībā; un Kāds laiks gaidāms februāra sākumā?

2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 3,5%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1,9%, autodegvielas – palielinājās par 6,4%. Salīdzinot ar 2019. gada decembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns nesaredz pārkāpumu sakarā ar publiski pausto viedokli par spriedumu bijušā "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa un Igaunijas miljonāra Oļega Osinovska lietā, šodien Tieslietu padomes sēdē savu nostāju pauda Bordāns. Viņš uzsvēra, ka tupinās publiski paust savu viedokli arī turpmāk, neskatoties uz to, ka viņš kādam var arī nepatikt. 

Šonakt un naktī uz sestdienu nakts stundās Latvijā jāievēro komandantstunda, paredz iepriekš Ministru kabinetā lemtais. Iedzīvotājiem nakts stundās no pulksten 22 līdz pulksten 5 jāuzturas savā dzīvesvietā. Tās atstāšana šajā laikā pieļaujama tikai īpaši neatliekamos gadījumos. Atstājot dzīvesvietu, līdzi jābūt pašapliecinājumam, kurā norāda personas datus, dzīvesvietas adresi, pārvietošanās iemeslu, un pārvietošanās galamērķi. Ikvienam iedzīvotājam ir pienākums ņemt līdzi arī pasi vai ID karti. Komandantstundas jeb mājsēdes laikā taksometru pakalpojumus vienatnē drīkst izmantot tikai, lai dotos uz darbu, ārstniecības iestādi, veterinārmedicīnas iestādi un atgrieztos mājās.

Turpinām ziņas

Jauna mēra ievēlēšana, no amata atkāpjoties Aivaram Krapam, pašlaik nav Jēkabpils pilsētas domes dienaskārtībā, šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Viņa skaidroja, ka saņemot informāciju par to, ka Aivaram Krapam noteikts ierobežojums ieņemt domes priekšsēdētāja amatu, notikusi diskusija ar dažiem deputātiem un uzklausīti viedokļi par situāciju. Viedoklis esot tāds, ka pašlaik darbs var tikt turpināts arī bez priekšsēdētāja ievēlēšanas. Ja jautājums par jaunu mēru tomēr būs aktuāls, kolēģu atbalsta gadījumā Kristīne Ozola piekristu ieņemt šo amatu.

Covid-19 pacientiem paredzēto gultasvietu noslodze Jēkabpils reģionālajā slimnīcā vidēji sasniedz 70%, šodien preses konferencē žurnālistiem atklāja slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova. Viņa klāstīja, ka pašlaik slimnīcā ir 42 Covid-19 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu, kā arī pieci pacienti smagā stāvoklī. Gultu noslodze vidēji ir 70%, taču ir arī dienas, kad tā sasniedz 90%. Jēkabpils slimnīcā nonāk sasirgušie arī no citiem reģioniem. Meļņikova atzina, ka pacienti tiek stacionēti arvien smagākā formā, atzīstot, ka situācija slimnīcā nav viegla.

Slimnīcas vadītāja uzsvēra, ka darbinieki lielās pārslodzes dēļ ir uz izsīkuma robežas, jo ir jānodrošina ne tikai slimnīcas pamatpakalpojumi, bet arī Covid-19 pacientu aprūpe, un viņiem tiek atvēlēts arvien vairāk gultasvietu. Turklāt papildu slodzi rada darbinieku iztrūkums, saslimstot ar Covid-19. Pašlaik darba nespējas lapā ir 46 sasirgušie darbinieki, un vēl četri noteikti par kontaktpersonām. Jau ziņots, ka Jēkabpils reģionālajā slimnīcā tuvākajā laikā Covid-19 pacientiem paredzēto gultu skaits tiks palielināts līdz 80. Pašlaik iestādē šādiem pacientiem paredzētas 64 gultas, tajā skaitā septiņas smagi slimiem pacientiem.

Savukārt vakcīnas pret Covid-19 Jēkabpils reģionālajai slimnīcai tiek piegādātas saskaņā ar plānu un kavēšanās nav. Margarita Meļņikova sacija, ka līdz šim iestādē pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 215 cilvēki, bet vakcināciju ar otru jeb balsta devu noslēguši 116. Vēl 50 medicīnas jomas pārstāvju vakcīnu plāno saņemt tuvāko divu nedēļu laikā, bet gaidīšanas rindā ir 26 personas. Gadījumā, ja starp pirmo un otro vakcīnas devu persona saslimst ar Covid-19, otrā paredzētā deva tiekot rezervēta, un poti cilvēks saņem pēc izslimošanas. 

Un vēl

Šovakar Latvijas austrumos ilgstoši snigs, vakarā sniega segas biezums var sasniegt 5-7 centimetrus. Turklāt galējos austrumu rajonos turpinās snigt līdz nakts vidum, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, brīdinot iedzīvotājus par slideniem ceļiem un pasliktinātu ceļu redzamību. Dzeltenais brīdinājums ir spēkā no šīsdienas pulksten pieciem vakarā līdz sestdienas pulksten trijiem naktī.

No pirmdienas, 1. februāra, kļūs vēsāks. Nākamās nedēļas nogalē sals vietām var pastiprināties līdz minus 20 vai vairāk grādiem. Mēneša pirmajā pusē valsts austrumos termometra stabiņš kādā naktī var noslīdēt pat līdz -30 grādiem. Palielinoties aukstumam, nokrišņu kļūs mazāk un debesis biežāk skaidrosies. Vējš pārsvarā būs lēns un mainīga virziena.



Atstājiet komentāru