2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB veic izmeklēšanas darbības lietā par Jēkabpils pašvaldības amatpersonu iespējamām nelikumībām iepirkumos; Valdība apstiprina pašreizējo Covid-19 ierobežojumu saglabāšanu līdz 7.februārim; un Dārzkopjiem bažas rada liegums veikalos iegādāties sēklas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā Covid-19 apstiprina vēl 876 cilvēkiem; 19 personas mirušas; Jēkabpils domē pēc KNAB vizītes gatavo ziņojumu par situāciju kapitālsabiedrībās; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jauno Vakcinācijas projekta biroju vadīs Eva Juhņēviča; Neoficiāla informācija liecina, ka KNAB aizturējis arī Jēkabpils domes deputātu Nikolaju Anuškeviču; un Smailā stiklene izraudzīta par 2021. gada sēni

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB veic izmeklēšanas darbības lietā par Jēkabpils pašvaldības amatpersonu iespējamām nelikumībām iepirkumos; Valdība apstiprina pašreizējo Covid-19 ierobežojumu saglabāšanu līdz 7.februārim; un Dārzkopjiem bažas rada liegums veikalos iegādāties sēklas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir sācis kriminālprocesu aizdomās par Jēkabpils pilsētas domes amatpersonu iespējamām nelikumībām saistībā ar pašvaldības kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem. KNAB Radio1 informēja, ka iepriekš sāktā kriminālprocesā ceturtdien veica "neatliekamas kriminālprocesuālās darbības". KNAB kriminālprocesu sācis pērn 21.septembrī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu. KNAB izmeklēšanas interesēs detalizētāku informāciju par kriminālprocesu nesniedz.

Vakar pulksten astoņos vakarā attālināti tiešsaitē notika Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīkotā preses konference saistībā ar KNAB veiktajām procesuālajām darbībām. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis žurnālistiem sacīja, ka jautājumi par KNAB procesuālajām darbībām Jēkabpils domē ir jāadresē birojam, jo pašvaldība nedrīkst izpaust informāciju. Viņš neprecizēja, kur tieši veiktas izmeklēšanas darbības un vai izņemti kādi dokumenti vai tehnika, vien apstiprināja, ka tas noticis Jēkabpilī. Ceturtdien pilsētas mēra Aivara Krapa tālrunis bija izslēgts, un arī preses konferencē viņš nepiedalījās. Gogulis apgalvoja, ka ceturtdienas laikā ar mēru nav sazinājies, un arī nezina, kur Kraps atrodas. Izpilddirektors neatbildēja uz jautājumu, vai domes priekšsēdētājs varētu būt aizturēts. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets vakar  apstiprināja pašreizējo Covid-19  ierobežojumu saglabāšanu līdz 7. februārim, līdz kuram noteikta ārkārtējā situācija. Arī līdz 7. februārim mājsēde no pulksten 22 līdz pulksten 5 jāievēro naktīs no piektdienas uz sestdienu un no sestdienas uz svētdienu. Valdība arī lēma, ka no 25. janvāra, tāpat kā citu klašu skolēni, bērni no 1. līdz 4. klasei mācīsies attālināti. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka Covid-19 infekcija turpina izplatīties un situācija Latvijā, neskatoties uz dažu pēdējo dienu uzlabojumu, ir kritiska, informēja Veselības ministrija.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs vakar aicināja Eiropas valstis gatavoties tuvāko nedēļu laikā izvērst stingrākus pasākumus un paātrināt vakcinācijas kampaņas, ņemot vērā riskus, ko rada koronavīrusa lipīgāko paveidu izplatīšanās. Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm "ir jārēķinās ar Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, ņemot vērā variantu ar palielinātu pārnesamību pakāpenisko izplatību un iespējamo dominēšanu", teikts jaunākajā Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu ziņojumā. 

Novadu reformas ieviešanā bieži izpalikušas skaidras atbildes, vakar Satversmes tiesas sēdē norādīja pieaicinātās ekspertes, kuras nav tieši saistītas ar reformu. Jau trešo reizi daļēji attālināti organizējot sēdi visas dienas garumā, Satversmes tiesas tiesneši turpināja izzināt, kā izvērtēt konsultācijas ar pašvaldībām un iedzīvotājiem, novadu reformas metodiku un sasniedzamos mērķus, kā arī lietas iemeslu – Ikšķiles un Limbažu novadu sūdzības. Satversmes tiesa lietas izskatīšanu turpinās 26. janvārī. Pašlaik vēl nav zināms, kad varētu sagaidīt tiesas nolēmumu. Satversmes tiesai skatāmas vēl 19 pašvaldību iesniegtās sūdzības saistībā ar novadu reformu.

Latvija pieteiksies uz tiesībām pasaules hokeja čempionāta laikā uzņemt vēl papildu astoņas komandas. Finanšu ministrs Jānis Reirs informē, ka valdība ceturtdien uzklausīja Latvijas Hokeja federācijas sniegto informāciju un pieņēma lēmumu, ka Latvija pieteiksies uz tiesībām hokeja čempionāta laikā uzņemt vēl papildus astoņas komandas. Ministrs atturējās komentēt jautājumu par iespējām no budžeta līdzfinansēt hokeja čempionāta rīkošanu Rīgā. Viņš piebilda, ka par šiem jautājumiem tiks lemts tad, kad būs zināms Starptautiskās hokeja federācijas lēmums par čempionāta norisi. 

Un vēl

Janvāra otrajā pusē apzinīgākie dārzkopji jau sāk plānot, ko šogad dēstīt piemājas dārziņā. Taču Covid-19 pandēmijas ieviesto ierobežojumu dēļ jārēķinās, ka vismaz līdz 7.februārim tirdzniecības vietās klātienē nevarēs iegādāties sēklas. Speciālisti iesaka, šobrīd pārskatīt mājās jau esošos sēklu krājumus. Savukārt, lai sēklas iegādātos kādā internetveikalā, nereti jārēķinās ar minimālo pasūtījuma summu vai apjomu. Tādā gadījumā kā risinājums būtu rast domubiedrus un pasūtīt kopā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā Covid-19 apstiprina vēl 876 cilvēkiem; 19 personas mirušas; Jēkabpils domē pēc KNAB vizītes gatavo ziņojumu par situāciju kapitālsabiedrībās; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Latvijā pagājušajā diennaktī apstiprināti 876 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 19 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējās diennakts laikā veikti 12 tūkstoši 397 Covid-19 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,1%. Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 59 tūkstoši 586 cilvēki.

Atsevišķos gadījumos nācies atcelt otro vakcīnas pret Covid-19 devu mediķiem, kas laikā starp pirmo un otro devu saslimuši ar Covid-19. Ir konstatēti atsevišķi gadījumi, kad mediķi laikā starp pirmās un otrās Covid-19 vakcīnas saņemšanu, ir inficējušies ar Covid-19. Imunizācijas valsts padomes vadītāja norādīja, ka viena vakcīna nenodrošina nepieciešamo aizsardzību, tāpēc gadījumā, ja pirms otrās vakcīnas saņemšanas notikusi saslimšana, otro devu cilvēks var saņemt, tiklīdz ir atveseļojies.

Zviedrijā, Monsteras reģionā lielā komercnovietnē ar apmēram 1,3 miljoniem dējējvistu konstatēts augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums. Zviedrijas kompetentā iestāde veic slimības apkarošanas pasākumus, tajā skaitā mājputnu likvidēšanu. Janvāra sākumā augsti patogēnā putnu gripa tika konstatēta arī Lietuvā. Pārtikas un veterinārais dienests atkāroti aicina Latvijas mājputnu turētājus izvērtēt iespēju nelaist mājputnus ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām, nepieļaujot mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem, kā arī atlikušajos ziemas un gaidāmajos pavasara mēnešos atturēties no mājputnu iegādes citās Eiropas valstīs.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pašvaldības izpilddirektoram Guntaram Gogulim ir jāsagatavo ziņojums par situāciju pašvaldības kapitālsabiedrībās, komentējot vakar Jēkabpilī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktās izmeklējošās darbības, aģentūrai LETA pauda pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Viņa apstiprināja, ka domē ir veiktas procesuālās darbības, taču plašākus komentārus nesniedza. Ozola uzsvēra, ka darbs domē turpinās, tiek plānotas komiteju un domes sēdes un apstiprināšanai gatavots pilsētas budžets. Sasaukt ārkārtas domes sēdi saistībā ar KNAB darbībām, pēc Ozolas teiktā, nav nepieciešamības.

Jau ziņots, ka domes priekšsēdētāja Aivara Krapa tālrunis kopš ceturtdienas ir izslēgts, bet Ozola, komentējot viņa iespējamo prombūtni vai aizturēšanu sacīja, ka "mērs pilda pienākumus neatskaitoties, bez īpaša pilnvarojuma". Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB darbības saistītas ar pašvaldības SIA "Jēkabpils pakalpojumi", taču arī šo informāciju Ozola nekomentēja. Arī "Jēkabpils pakalpojumu" vadītāja Guntara Leitāna tālrunis kopš ceturtdienas zvanus nepieņem. Tikmēr sabiedrisko mediju portāls lsm.lv šorīt informēja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktās kratīšanas notikušas ne tikai Jēkabpils pilsētas domē, bet arī pašvaldības uzņēmumā "Jēkabpils pakalpojumi" un atsevišķu tā darbinieku dzīvesvietās.

21.janvārī Jēkabpils pilsētas pašvaldība preses konferencē informēja par izskanējušo informāciju, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir sācis kriminālprocesu aizdomās par Jēkabpils pilsētas domes amatpersonu iespējamām nelikumībām saistībā ar pašvaldības kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem, kā arī par KNAB veiktajām darbībām  pilsētā. Komentējot situāciju Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis uzser, ka pašvaldība apzinās, ka līdz šim plašsaziņas līdzekļiem sniegtā informācija par notikumiem Jēkabpilī saistībā ar KNAB veiktajām procesuālajām darbībām ir nepietiekama. Pašlaik pašvaldības iespējas sniegt informāciju ir ierobežotas. Pašvaldība detalizētāk informēs plašsaziņas līdzekļus par veiktajām darbībām pēc KNAB lēmumu pieņemšanas saistībā ar veiktajām procesuālājām darbībām.

Un vēl

Brīvdienās Latvijā turpināsies atkusnis, liecina prognozes. Debesis būs lielākoties apmākušās un brīžiem gaidāms neliels lietus, iespējams arī slapjš sniegs. Stiprāka līšana gaidāma sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu Kurzemē, kā arī Zemgales un Vidzemes rietumos, tādēļ šajā reģionā daudzviet vienlaidu sniega kārta nokusīs. Joprojām ik palaikam ceļi apledos. Gaisa temperatūra gan naktīs, gan dienās būs -1..+5 grādu robežās.Valdošais būs dienvidu, dienvidaustrumu vējš, kas kļūs brāzmaināks, piekrastē vietām sasniedzot 15 metrus sekundē. Nākamnedēļ kļūs mazliet vēsāks, biežāk gaidāms neliels sals, arī snigs. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jauno Vakcinācijas projekta biroju vadīs Eva Juhņēviča; Neoficiāla informācija liecina, ka KNAB aizturējis arī Jēkabpils domes deputātu Nikolaju Anuškeviču; un Smailā stiklene izraudzīta par 2021. gada sēni

Izskatot 416 pretendentu pieteikumus, Veselības ministrija izveidojusi Vakcinācijas projekta biroja komandas kodolu, kurā strādās pieci profesionāļi ar pieredzi nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošanā, bet komandu vadīs Eva Juhņēviča, kurai ir ilggadīgā pieredze nacionāla mēroga pārnozaru projektu vadībā. Veselības ministrs Daniels Pavļuts uzsvēra, ka izveidot augstas raudzes profesionāļu komandu izdevies rekordīsā laikā. 

Šodien Finanšu ministrija ir saskaņojusi atbalstu 5,6 miljonu eiro apmērā vienreizējām piemaksām 300 eiro apmērā pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem un personām, kuras sniedz aukles pakalpojumus, par darbu Covid-19 pandēmijas laikā. No piešķirtā finansējuma -  4,4 miljonus eiro paredzēts izmaksāt piemaksās pedagogiem, bet 1,2 miljonus eiro – atbalsta personālam  - auklēm un pedagogu palīgiem.

Rīt apritēs divi gadi kopš Kariņa valdības jeb Latvijas Republikas 40.Ministru kabineta 
izveidošanas. Valdības divu gadu pastāvēšanas laikā esam spējuši nonākt pie kopīga redzējuma, lai turpinātu ceļu uz labklājības valsti, uzsver Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Lai arī pagājušā gada epidemioloģiskie notikumi ieviesa korekcijas daudzās jomās un piespieda pārorientēt prioritātes arī valdības dienaskārtībā, paralēli cīņai ar Covid-19 ir turpinājies darbs arī pie iepriekš noteiktajiem uzdevumiem valdības deklarācijā. Kariņš uzsver, ka valdības kopīgā darba rezultātā ir atgūta valsts starptautiskā reputācija un tas ir ļāvis piesaistīt ekonomikai arī jaunas investīcijas. 

Turpinām ziņas

Radio1 rīcībā nonākusī neoficiālā informācija liecina, ka vakar Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs procesuālās darbības veicis arī Jēkabpils domes deputāta Nikolaja Anuškeviča dzīvesvietā. Aculiecinieki novērojuši, ka pie deputāta mājas bijusi KNAB automašīna un darbinieki. Radio1 neizdevās sazināties ar Nikolaju Anuškeviču, arī viņa telefons ir izslēgts. Viņš vakar neesot arī piedalījies attālinātajā deputātu apspriedē pirms preses konferences. Jēkabpils pilsētas domes deputāta Nikolaja Anuškeviča valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņam pieder kapitāldaļas un viņš ir patiesais labuma guvējs ar kravas pārvadājumiem un būvniecības automašīnu un iekārtu iznomāšanu saistītos uzņēmumos – SIA “EuroBep” un SIA “EVA projekts”. Pēc deklarācijas datiem Anuškevičam ir vēl vairākas darbavietas uzņēmumos, kuru darbība saistās ar elektroapgādes būvniecību.

Jau ziņots, ka 21.janvārī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros veic tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības Jēkabpils pilsētas domē un pašvaldības kapitālsabiedrībā, kā arī amatpersonu dzīvesvietā. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta.

Radio1 saņēma ziņu no jēkabpilietes Sindijas, kas dzīvo pilsētas Krustpils daļā un ikdienā pastaigām ar savu mazuli izmanto Daugavas dambi. Sindija vēlējās noskaidro, kapēc  Krustpils pusē dambis netiek tīrīts no sniega? Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektoru Guntaru Goguli un lūdza komentēt, kāpēc uz Daugavas dambja Krustpils pusē netiek tīrīts sniegts. Viņš sacīja, ka šos darbus bija paredzēts veikt pagaidu darbos algotajiem cilvēkiem. Taču sagadījies, ka viena brigade beigusi darbu, bet nākamā sākusi no 19.janvāra, tāpēc nav pagūts sniegu notīrīt. Šodien uz dambja strādāja bezdarbnieki un sniegs ir notīrīts.

Un vēl

Latvijas Mikologu biedrība par Gada sēni 2021 ir izvēlējusies smailo stikleni, vēstīts biedrības mājaslapā. Tā ir Latvijā visbiežāk sastopamā un visvieglāk atšķiramā stikleņu suga. Smailās stiklenes cepurītes krāsa variē no dzeltenīgas līdz oranžai un pat izteikti sarkanai. Tomēr ir kāda pazīme, pēc kuras smailā stiklene viegli atšķirama no citām stikleņu sugām – šai sugai un arī tās varietātēm augļķermeņi ievainojumu un iespiedumu vietās melnē. Stiklenes aug zālainās vietās: pļavās – gan sausās, gan mitrās; ganībās, pilsētu zālienos, arī mežos un zāļu purvos.  Latvijā šobrīd ir zināmas 20 stikleņu sugas, bet Ziemeļvalstīs – kopumā ap 50. Gandrīz visas tās varētu būt sastopamas arī Latvijā.

Atstājiet komentāru