2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība nesola mazināt ierobežojumus; Latvija gatava izskatīt iespēju rīkot visu Pasaules čempionātu hokejā;  Un No Līgatnes dabas takām uz Slovākiju devušies divi aļņi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidot Dziesmu un deju svētkus, skolēnus aicina piedalīties kopdejošanas un kopdziedāšanas nodarbībās; Krustpils novadā ugunsgrēkā iet bojā cilvēks; un Aicina salā parūpēties par mājdzīvniekiem ārpus mājokļiem

Radio1 ziņas pulksten17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz 7.februārim tiks pagarināti pašlaik spēkā esošie drošības pasākumi; Jēkabpils bērnudārzi šovasar strādās bez pārtraukuma; un  Kā Latvijā glābs izzūdošos meža sanitārus dzeņus?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība nesola mazināt ierobežojumus; Latvija gatava izskatīt iespēju rīkot visu Pasaules čempionātu hokejā;  Un No Līgatnes dabas takām uz Slovākiju devušies divi aļņi.

Nav pamata domāt, ka valdība, šonedēļ izskatot Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu turpināšanu pēc 25. janvāra, kā tas noteikts pašlaik, varētu īpaši mīkstināt vai radikāli mainīt ierobežojumus, vakar pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Koalīcijas partneri pirmdien sanāksmē uzklausījuši veselības ministra ziņojumu par situāciju, un šonedēļ Ministru kabinets diskutēs un pieņems lēmumus par tālāko rīcību, kas notiks pēc 25. janvāra, tajā skaitā arī par to, kādi būs vai nebūs dažādi ierobežojumi.

Darba devējs ir tiesīgs darbinieku nosūtīt tikai uz obligāto veselības pārbaudi, bet ne Covid-19 testu, izriet no Valsts darba inspekcijas sniegtā skaidrojuma tiesībsargam Jurim Jansonam. Kā liecina paziņojums Tiesībsarga biroja mājaslapā, tiesībsargs e-pastā saņēma personas vēstuli par darba devēja tiesībām pieprasīt darbiniekiem veikt Covid-19 testu, ko saskaņā ar darba inspekcijas teikto, darba devējs nav tiesīgs. Tiesībsargs norāda, ka papildu izmeklējumus veseliem cilvēkiem jāveic pēc epidemiologu norādījumiem, kuri vērtē šo nepieciešamību atbilstoši konkrētajai situācijai un epidemioloģiskajām indikācijām. Darba devējam ir jāpaļaujas uz ģimenes ārsta lēmumu par darbinieka veselības stāvokli.

No aprīļa kases aparāti būs jāizmanto visiem iepirkto preču tirgotājiem tirgos un ielu tirdzniecībā. Tas nozīmē, ka turpmāk kases aparāti būs jāizmanto visiem, kas tirgo nevis pašu ražotas, bet gan iepirktas preces. Valsts ieņēmumu dienests norāda, ka tas sekmēs vienlīdzīgas konkurences nosacījumus tirgotājiem, kas tirgo iepirktas preces. Atvieglojumi no kases aparātu lietošanas arī turpmāk ir saglabāti zemnieku saimniecībām, mājražotājiem un amatniekiem, kas tirgo pašu ražotu preci.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Pasaules čempionāts hokejā 2021. gadā Minskā nenotiks, informē Starptautiskā Hokeja federācija. Sākotnējais plāns paredzēja daļu pasaules čempionāta rīkot Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, daļu – Rīgā. Starptautiskās federācijas prezidents Renē Fāzels pauda nožēlu par pasaules čempionāta rīkošanas tiesību pārskatīšanu Minskai. Viņaprāt, turnīrs būtu varējis kļūt par izlīguma rīku, kas palīdzētu Baltkrievijā rast sociāli politisku jautājumu risinājumus. 

Tikmēr ministru prezidents Krišjānis Kariņš vakar attālinātajā preses konferencē informēja, ka
Latvija ir gatava savu pasaules čempionāta posmu rīkot Rīgā un gaidīs  Starptautiskā Hokeja federācija nākamos lēmumus. Ja federācija Rīgai piedāvātu visu čempionātu, Kariņš norāda, ka  tad būs nopietni jāapspriež papildu izmaksas un to, kurš tās segtu. Ja visas pasaules čempionāta spēles notiktu Rīgā, daļa turnīra risinātos pagaidu ledus arēnā, ko izveidotu, iespējams, Olimpiskajā sporta centrā. Pasaules hokeja čempionāts ir plānots no 21. maija līdz 6. jūnijam. 

Maskavas Himku tiesa vakar Krievijas opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju apcietinājusi uz 30 dienām līdz 15.februārim. Tiesa notika Himku policijas iecirknī un advokāti Navaļnijam līdz tiesas sākumam netika pielaisti. Tikmēr Navaļnijs Himku policijas iecirknī ierakstījis videovēstījumu saviem atbalstītājiem, aicinot viņus "nebaidīties un iziet ielās". Savukārt viens no Navaļnija tuvākajiem līdzgaitniekiem Leonīds Volkovs, kurš pašlaik atrodas Berlīnē, tviterī paziņoja, ka Navaļnija štābi visā valstī sāk gatavošanos lieliem mītiņiem 23.janvārī.

Un vēl

No Līgatnes dabas takām uz jaunu mājvietu Slovākijā pārcēlušies divi Līgatnes dabas takās dzimuši aļņu tēviņi. Atšķirībā no Latvijas Slovākijā aļņu populācija ir ļoti maza, un tie ir aizsargājamo dzīvnieku statusā. Abi aļņi dzimuši Līgatnes dabas takās, un bērnību pavadījuši, lēkājot voljerā pa upīti un ložņājot pa purvainiem brikšņiem kopā ar savām mammām, tēvu un citiem aļņiem. Abi pusotru gadu vecie puiši vēl uzskatāmi par jauniešiem, jo savu dzimumbriedumu un līdz pat 600 kg lielo svaru aļņi parasti sasniedz trešajā dzīves gadā. Tagad abi jaunuļi dzīvo zooloģiskajā dārzā “Zveropark”, kas atrodas netālu no Slovākijas galvaspilsētas Bratislavas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidot Dziesmu un deju svētkus, skolēnus aicina piedalīties kopdejošanas un kopdziedāšanas nodarbībās; Krustpils novadā ugunsgrēkā iet bojā cilvēks; un Aicina salā parūpēties par mājdzīvniekiem ārpus mājokļiem

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis atstādinājis no amata Mājokļu un vides departamenta direktoru Anatoliju Aļeksejenko. Domes vadība saredz interešu konfliktu un iespējamu fiktīvu nodarbinātību, departamentā algojot gan savu bijušo, gan arī esošo dzīvesbiedri. Rīgas dome vērsīsies tiesā, lai varētu izbeigt darba attiecības ar Aļeksejenko. Un viņš atstādināts no amata uz izmeklēšanas laiku. Vadītāja vietu ieņems vietniece Inga Gulbe, kura jau iepriekš departamentu vadīja, kad Aļeksejenko bija ilgstošā prombūtnē.

Jaunā koronovarīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 pandēmijas dēļ pērn tika atcelti tik ļoti gaidītie XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju. Pagaidām tie pārcelti uz šo gadu, taču vīrusa izplatība turpinās un nav zināms, kas gaidāms, tajā skaitā, vai svētki vispār notiks. Skaidrs ir viens, – ja arī svētkus varēs organizēt, tajos nebūs ierasto koru un deju kolektīvu kopkoncertu ar daudzu tūkstošu dalībnieku un skatītāju līdzdalību. Lai bērni, kuri vairākus gadus gatavojušies svētkiem, pavisam nenokārtu degunus, ir izveidotas speciālas kopdejošanas un kopdziedāšanas nodarbības, kurās skolēnus mudina atkārtot deju soļus un dziesmu meldiņus. Interneta vietnē "Tavaklase.lv" jau tagad skolēniem ir pieejami ārkārtējās situācijās laikā pavasarī filmētie video materiāli. 

Nākamnedēļ, 25.janvārī, Rīgā atklās mazumtirgotāja SIA "Lidl Latvija" loģistikas centru. Uzņēmumā uzsver, ka "Lidl Latvija" loģistikas centra atklāšana ir pamats kompānijas darbības sākšanai Latvijā un Igaunijā. Loģistikas centra atvēršanai sekos veikalu tīkla atklāšana Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Loģistikas centra atklāšanas pasākums notiks tiešsaistē. 

Eiropas Komisija vēlas, lai Eiropas Savienībā līdz vasarai pret jauno koronavīrusu tiek vakcinēti līdz 70% pieaugušo. Eiropas komisija plāno jau šodien nākt klajā ar atbilstošu ierosinājumu. Līdz martam Eiropas Komisijā vēlas sasniegt mērķi vakcinēt 80% veselības aprūpes nozares darbinieku un cilvēku, kas vecāki par 80 gadiem.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma astoņus izsaukumus – trīs uz ugunsgrēku dzēšanu, trīs uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums. Plkst. 15.36 VUGD saņēma informāciju, ka Krustpils novadā vienstāva dzīvojamā mājā ir izcēlies ugunsgrēks. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās kaimiņi no degošās ēkas izglāba vienu cilvēku, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsdzēsēji glābēji degošajā ēkā atrada un no tās iznesa vienu cilvēku, kuru nodeva NMPD mediķiem, kas konstatēja cilvēka nāvi. Dzīvojamā mājā deg divas istabas kopumā 30 m2 platībā. Diemžēl ēkā ugunsdzēsēji glābēji nedzirdēja skanam dūmu detektoru. VUGD pateicas iedzīvotājam par drosmīgo un operatīvo rīcību, kuras rezultātā tika izglābta cilvēka dzīvība.

SIA JK Namu pārvalde apsaimniekotajām mājām kopš aizvadītā gada nogales tiek uzstādītas informatīvās plāksnītes. Tajās, kuras piestiprinātas virs ēku kāpņu telpu durvīm, norādīta iela, kāpņu telpas numurs, kā arī to dzīvokļu numuri, kuri atrodas konkrētajā kāpņu telpā. Tādējādi tiek atvieglota adreses meklēšana gan operatīvajiem dienestiem un kurjeriem, gan ciemiņiem. Jāpiebilst, ka informatīvās plāksnītes spīd tumsā un ir gaismu atstarojošas. Līdz janvāra vidum tās ir uzstādītas vairākās mājās Jēkabpilī Celtnieku, Viesītes, Brīvības, Nameja un Zemgales ielā.

Un vēl

Sala laikā ir nepieciešams parūpēties par kaķiem un suņiem, jo ilgstoša atrašanās zemā temperatūrā, mitrumā un vējā tiem var izrādīties dzīvībai bīstama. Latvijas Veterinārārstu biedrībā norāda, ja ārā vērojama stipra snigšana un temperatūra sasniedz mīnuss desmit grādu atzīmi, suņus drīkst vest ārā vien tad, kad tiem nepieciešams nokārtot dabiskās vajadzības, savukārt kaķi no telpām izlaist nevajadzētu.

Radio1 ziņas pulksten17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz 7.februārim tiks pagarināti pašlaik spēkā esošie drošības pasākumi; Jēkabpils bērnudārzi šovasar strādās bez pārtraukuma; un  Kā Latvijā glābs izzūdošos meža sanitārus dzeņus?

Līdz 7.februārim tiks pagarināti pašlaik spēkā esošie drošības pasākumi, lai mazinātu saslimstību ar Covid-19, šodien konceptuāli lēma valdība. Vienlaikus arī 1.-4. klašu skolēni no pirmdienas mācības atsāks attālināti.

Latvijā pagājušajā diennaktī apstiprināti 812 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 29 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Kopš pandēmijas sākuma – mazāk nekā gada laikā – koronavīrusa izraisītā Covid-19 Latvijā prasījusi  jau tūkstoš 12 cilvēku dzīvību. Latvijā aizvadītajā diennaktī veikti 13 tūkstoši 629 Covid-19 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem – 6%. 

Daļai Latvijas slimnīcu individuālās aizsardzības līdzekļi patlaban pietiek vien pāris nedēļām, liecina valdības un Krīzes padomes kopsēdē iesniegtā prezentācija. Prezentācijā atsevišķi iedalīti tādi līdzekļi kā respiratori, ķirurģiskās maskas, halāti/virsvalki, priekšauti, nesterilie cimdi, sejas ekrāni, aizsargbrilles. Slimnīcu nosaukumi prezentācijā nav atklāti, taču no 40 slimnīcām 12 iestādēm respiratoru krājumi pietiek aptuveni divām trīs nedēļām. Halāti/virsvalki aptuveni divām trīs nedēļām pietiek 12 iestādēm, bet priekšauti šādam laikam krājumos ir četrām slimnīcām. Nesterilo cimdu krājumi divu trīs nedēļu periodam ir sešām slimnīcām, savukārt sejas ekrāni un aizsargbrilles šādam laika posmam pietiek astoņām slimnīcām.

Augstākais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pašlaik ir Aknīstes novadā, sasniedzot 4087,3 gadījumus, liecina šodien valdības un Krīzes padomes kopsēdē skatītā prezentācija par epidemioloģisko situāciju valstī, balstoties uz 17.janvāra datiem. Vienlaikus valdībai iesniegtie dati liecina, ka pašlaik ir Covid-19 uzliesmojums Aknīstes psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Iestādē infekcija konstatēta 26 klientiem un 41 darbiniekam. Vairāk nekā 2 tūkstoši gadījumu ir arī Preiļu novadā un vairāk nekā tūkstoš 600 gadījumu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Jēkabpilī, bet Līvānos - 1448,9. Vienlaikus prezentācijā tika atzīmēts, ka pēdējo septiņu dienu laikā Covid-19 gadījumu skaitu relatīvi pret attiecīgo periodu pirms septiņām dienām ir samazinājusies par 11,4%, un patlaban vidēji dienā tiek atklāti 858 gadījumi. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības pārvalde informē, ka sakarā ar epidemioloģisko situāciju valstī,  šī gada vasaras periodā Jēkabpils pilsētas bērnudārzi strādās bez pārtraukuma, un iestāžu darbinieki atvaļinājumā dosies pakāpeniski, saskaņā ar iepriekš sastādītu atvaļinājumu grafiku. 
Pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāji līdz 2021.gada februārim izstrādās atvaļinājumu grafiku un informēs vecākus par darba organizāciju konkrētajā grupiņā.

Jēkabpils pilsētas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA ‘’Jēkabpils pakalpojumi’’ informē, ka no 1. janvāra netiek piemēroti atvieglojumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu - ja dzīvoklī nav deklarēta neviena persona, aprēķinu veic kā par vienu deklarēto personu. Noteikumi attiecas uz privātpersonām. Tas nozīmē, ka līdzšinējā kārtībā, kad dzīvokļa īpašniekam, kura dzīvoklī nav deklarēta neviena persona, netiek aprēķināta maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, tiek atcelta.

Un vēl

Latvijā tapis dzeņu aizsardzības plāns, kurā paredzēts pievērst īpašu uzmanību dažādām sugām: baltmugurdzenim, dižraibajam dzenim, mazajam dzenim, vidējam dzenim, trīspirkstu dzenim, melnajai dzilnai un pelēkajai dzilna. Dzeņu skaits samazinās, turklāt daudzas no šīm sugām ir retas un ar specifiskām prasībām, kuras mūsdienu mežsaimniecības prakse nenodrošina, tāpēc ir nepieciešamas dzeņu aizsardzības plāns. Tas  paredz privātajos, kā arī valsts mežos parūpēties par daudzveidību. Dzeņiem nepieciešami resnāki koki, nekā šobrīd tos drīkst cirst. Lielākā daļa dzeņu sugu dobumus kaļ kokos, kuri ir vismaz 30 centimetrus plati. Paredzēts, ka šobrīd plāns kalpos kā rokasgrāmata mežu īpašniekiem, kuri savā teritorijā vēlas palielināt vai saglabāt dabas daudzveidību.

Atstājiet komentāru