2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņāsklausiseties: Šonedēļ mediķi saņems vakcīnas pret Covid-19 otro devu; Jēkabpils sociālais dienests sniedz palīdzību pašizolācijā nonākušajiem; un Kāds aukstuma rekords pēc ilgāka laika sasniegts svētdienas naktī?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā atklāti vēl vairāki jaunā Lielbritānijas Covid-19 paveida gadījumi ; Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja iesniegusi atlūgumu ; un Cik dziļas kupenas sasnigušas Eiropā ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils autobusu parks zaudē iespēju pārvadāt pasažierus lotē Jēkabpils-Līvāni-Preiļi, plāno lēmumu pārsūdzēt; Nodibināta Pasaules latviešu amatieru teātru savienība; un Kāds bijis 2020.gads meteorologu skatījumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņāsklausiseties: Šonedēļ mediķi saņems vakcīnas pret Covid-19 otro devu; Jēkabpils sociālais dienests sniedz palīdzību pašizolācijā nonākušajiem; un Kāds aukstuma rekords pēc ilgāka laika sasniegts svētdienas naktī?

Šonedēļ pirmie mediķi sāks saņemt balsta jeb otro vakcīnas pret Covid-19 devu, kas nostiprinās iegūto imunitāti. Līdz ar to nākamajās nedēļās vakcinācijas temps būs līdzvērtīgs iepriekšējās nedēļās novērotajam. Vakcinācijas kabineti turpinās strādāt, nodrošinot otrās vakcīnas devas ievadīšanu tiem cilvēkiem, kuri paši pirmie sāka vakcinēties pagājušā gada nogalē.

Internetā ir nopludināti dokumenti par vakcīnām pret koronavīrusu Covid-19, paziņojusi Eiropas Zāļu aģentūra. Dokumentus pagājušā gada beigās nozaga kiberuzbrukuma laikā Eiropas Savienības zāļu aģentūrai. Institūcija apgalvo, ka hakeri pirms publicēšanas ir veikuši izmaiņas nozagtajos dokumentos, lai radītu šaubas par vakcīnu uzticamību.

Vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis ir saniknotas par to, ka saņems mazāk “Pfizer” vakcīnas devu, nekā bija paredzēts. Uzņēmums “Pfizer” skaidro, ka tas esot saistīts ar kompānijas centieniem palielināt ražošanas kapacitāti rūpnīcā Beļģijā. Sešas ES dalībvalstis – Latvija, Lietuva, Igaunija, Dānija, Zviedrija un Somija – šādu situāciju nodēvējušas par nepieņemamu. Kopīgā vēstulē Eiropas Komisijai dalībvalstis norāda, ka tas ne tikai būtiski ietekmēs vakcinācijas grafiku, bet arī samazinās iedzīvotāju ticību vakcinācijai

Ziemas brīvlaiks mazāko klašu bērniem vairs netiks pagarināts, un sliktākajā gadījumā 1.–4. klašu bērni no 25. janvāra mācības atsāks attālināti. To intervijā Latvijas Televīzijai sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Izglītības ministre sacīja, ka pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars Latvijā samazinās. Mācības klātienē varētu atsākties, ja pozitīvie Covid-19 testi nepārsniedz 6%–7% robežu no kopējā veikto testu skaita.

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs svētdien atgriezies Krievijā no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok". Pēc atgriešanās Navaļnijs aizturēts. Par pašreizējo viņa atrašanās vietu nekāda informācija netiek sniegta. Neilgi pirms aizturēšanas brīfingā Šeremetjevas lidostā Navaļnijs pavēstīja, ka ir priecīgs atgriezties Krievijā un viņu nepavisam nebaida aizturēšanas un jaunas kriminālvajāšanas perspektīva. Navaļnijam izejot pasu kontroli lidostā, policisti likuši viņam sekot viņiem. Krievijas Federālais sodu izpildes dienests apstiprināja, ka Navaļnijs aizturēts.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī no 1. līdz 17.janvārim reģistrēti 411 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt 14 dienu jeb divu nedēļu laikā pilsētā reģistrēti 357 saslimušie, bet kopumā, kopš marta Jēkabpilī reģistrēti tūkstoš 202 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. 

Lielākais pēdējās divās nedēļās saslimušo kopskaits ir Rīgā – 3 tūkstoši 908, Daugavpilī – tūkstoš 30, Rēzeknē – 500, Jelgavā - 439, Jēkabpilī – 357, Liepājā un Talsu novadā – pa 289, kā arī Jūrmalā – 276 iedzīvotāji. Rēķinot pēdējo 14 dienu saslimušo skaitu uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pēc sestdienas datiem, visaugstākais tas ir Aknīstes, Apes, Engures, Preiļu un Ropažu novadā, Rēzeknē, Ilūkstes un Lubānas novadā, Jēkabpilī un Līvānu novadā.

Jau ziņots, ka 14 dienu saslimstības līmenis uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir teorētisks rādītājs, kurš ļauj salīdzināt saslimstības līmeni teritorijās ar atšķirīgu iedzīvotāju skaitu, un tas nenorāda konkrētu saslimušo skaitu.

Atbilstoši valstī izsludinātai ārkārtējai situācijai saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, Jēkabpils Sociālais dienests organizē darbu tā, lai maksimāli ierobežojot klientu plūsmu, iedzīvotājiem sniegtu visus pakalpojumus. Jautājumos par pārtikas piegādi dzīvesvietā, ja nav iespējams saņemt radinieku, kaimiņu vai citu tuvu personu palīdzību, aicina zvanīt darba laikā uz tālruni 652 07090 vai mobilo tālruni 26824973, lai kopīgi rastu risinājumu.

Sarunā ar Radio1 Jēkabpils sociālā dienesta vadītāja Larisa Laizāne sacīja, ka līdz šim ir bijuši tikai nedaudzi gadījumi, kad jēkabpilieši nonākuši situācijā, kad pašizolācijas dēļ nav neviena, kas piegādātu pārtiku. Sociālais dienests nedodas ar iedzīvotāja sarakstu iepirkties, jo Jēkabpilī atšķirībā, piemēram, no galvaspilsētas Rīgas, nav brīvprātīgo, kas to varētu darīt. Tāpēc šādos gadījumos, kad tiek lūgta pārtika, piegādā Eiropas Savienības nodrošināto pārtikas paku, ko paredzēta izdalei trūcīgām personām. Larisa Laizāne sacīja, ka pakā ir pietiekami dažādu produktu no kuriem pagatavot maltītes. Šādu palīdzību dienests krīzes situācijā sniedz visiem, kam tā nepieciešama, ne tikai trūcīgām personām.

Un vēl

Naktī uz svētdienu zemākā gaisa temperatūra Latvijā bija -30,8 grādi Staļģenē, un tik stiprs sals valstī piedzīvots pirmo reizi pēdējos četros gados, kopš 2017.gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Citviet Zemgales centrālajā un austrumu daļā, kā arī Vidzemē, tai skaitā Rīgas apkārtnē, sals pastiprinājās līdz -27 grādiem. Jēkabpils Zīlānu meteostacijā svētdienas naktī fiksēti mīnus 24,4 grādi. Savukārt citviet novados gaisa temperatūra fiksēta vēl zemāka, piemēram, aculiecinieks no Krustpils novada Variešu pagasta Antužu apkārtnes radio1 informēja, ka novērošanas kamera pie meža zvēru barotavāas ap sešiem svētdienas rītā fiksējusi mīnus 28 grādu salu. Aculiecinieks arī atsūtīja foto, kas publicēta portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā atklāti vēl vairāki jaunā Lielbritānijas Covid-19 paveida gadījumi ; Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja iesniegusi atlūgumu ; un Cik dziļas kupenas sasnigušas Eiropā ?

Latvijā aizvadītajā diennaktī apstiprināti 244 Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par pieciem mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti kopumā 3 tūkstoši 423 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,1%.  Jau ziņots, ka vīruss nekontrolēti cirkulē sabiedrībā, ja pozitīvo testu īpatsvars pārsniedz 4%. Aizvadītajā diennaktī pret Covid-19 vakcinēti vēl 119 cilvēki. Kopumā pret Covid-19 vakcinēti 15 tūkstoši 756 cilvēki.

Pagājušajā nedēļā Latvijā atklāti vēl četri jauni Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi. Slimību profilakses un kontroles centrs iepriekš uzsvēra, ka jaunais Covid-19 variants, kas ir konstatēts Lielbritānijā, pēc slimības smaguma norises neatšķiras no esošā, bet tā atšķirība ir augstāks lipīgums. Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja – līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem infekcijas celmiem.

Oktobrī tikai 1,6 procenti no visiem Covid19 saslimšanas gadījumiem bija saistīti ar sociālo aprūpi, novembrī tie bija jau 7,4 procenti no visiem, bet mēnesi vēlāk to īpatsvars dubultojās un bija jau 13,4 procenti no visiem. Lai arī decembra vidū premjers izdeva rezolūciju nekavējoties rīkoties, lai ierobežotu Covid-19 izplatību pansionātos, tomēr Latvijas Televīzijas raidījuma “de facto” izpētītais liecina, ka Labklājības ministrija, kas valstī atbild par sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšanu, ar konkrētu rīcību reaģējusi vien trīs nedēļas vēlāk.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītājai Vitai Viļevko ir pēdējā darba diena. No amata viņai aiziet pēc pašas vēlēšanās, beidzoties trim pārbaudes mēnešiem. Sarunā ar Radio1 Vita Viļevko sacīja, ka šādam lēmumam ir vairāku personisku apstākļu sakritība. Viņa atgriežas iepriekšējā amatā Daugavpils kultūras pārvaldē. Vita Viļevko atzina, ka trīs mēneši kultūras pārvaldes vadītājas amatā Jēkabpilī bijuši interesanti, piepildīti ar daudziem jauniem izaicinājumiem un viņai bijis prieks sadarboties ar kolēģiem – kultūras iestāžu vadītājiem, veiksmīga bijusi arī sadarbība ar pašvaldību. Tomēr pieņemts lēmums aiziet, jo pēc Vitas Viļevko vārdiem – izrādījies, ka šis nebijis īstais brīdis atgriezties dzimtajā pilsētā.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps sarunā ar Radio1 apstiprināja, ka kultūras pārvaldes vadītāja Vita Viļevko ir iesniegusi atlūgumu un aiziet no darba. Kraps sacīja, ka šonedēļ, visticamāk, trešdien tiks sasaukta domes ārkārtas sēde, kurā apstiprinās Vitas Viļevko atlūgumu un lems par kultūras pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja iecelšanu. Aivars Kraps neatklāja, kas varētu tikt iecelts šajā amatā, taču piebilda, ka ir uzrunājis kompetentu un spēcīgu personību un ja tiks saņemta pozitīva atbilde, tad konkurss uz kultūras pārvaldes vadītāja amatu netiks rīkots. Darbu līdz jūlijam, kad pēc pašvaldību vēlēšanām darbu jaunajā novadā sāks jaunais deputātu sastāvs,  veiks pienākumu izpildītājs.

Un vēl

Ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā sasnigusi prāva sniega kārta un cilvēki devušies laukā, lai baudītu krāšņo ziemu. Piemēram, Francijas galvaspilsēta Parīze pārvērtusies īstā ziemas pasakā. Iedzīvotāji pilsētā rīkoja pikošanās kaujas un vēla sniegavīrus. Sniegputenis un zemas temperatūras sasniegušas arī Grieķiju. Tur balta sega klāj valsts ziemeļu daļu.  Savukārt Vācijas dienvidu daļā sniega sasnidzis tik daudz, ka ceļu tīrītāji un glābēji strādā visu diennakti.

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā kļūs krietni siltāks un gaidāms atkusnis, liecina prognozes. Otrdienas un trešdienas naktī temperatūra pazemināsies līdz -10..-15 grādiem, vietām austrumos vēl līdz -16..-20 grādiem. Bet no nedēļas vidus pakāpeniski sāksies atkusnis. Nedēļas nogalē temperatūra svārstīsies ap nulli, lielākoties -2..+4 grādu robežās. Bieži gaidāmi nelieli nokrišņi – gan lietus, gan sniegs. Plašākā nokrišņu zona Latviju šķērsos trešdienas vakarā un naktī uz ceturtdienu, kad sākotnēji snigs un putinās, vēlāk sniegs pāries slapjdraņķī un lietū.
Šonedēļ valdošie būs dienvidu vēji, kas stiprāki būs trešdien un ceturtdien.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils autobusu parks zaudē iespēju pārvadāt pasažierus lotē Jēkabpils-Līvāni-Preiļi, plāno lēmumu pārsūdzēt; Nodibināta Pasaules latviešu amatieru teātru savienība; un Kāds bijis 2020.gads meteorologu skatījumā?

Smagā stāvoklī esošo Covid-19 pacientu skaits slimnīcās ir sasniedzis 99 personas, kas ir augstākais šādu pacientu skaits līdz šim, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Svētdien par 36 pacientiem pieaudzis kopējais stacionēto Covid-19 pacientu skaits, tādējādi patlaban slimnīcās ievietoti tūkstoš 172 ar koronavīrusu sasirgušie. No slimnīcās ievietotajiem 1073 pacientiem slimības gaita ir vidēji smaga. Pagājušajā diennaktī stacionēts 71 Covid-19 pacients, tostarp viens pārvests uz citu stacionāru. Savukārt no slimnīcām izrakstīti 22 pacienti.

Ir noslēgusies piedāvājumu vērtēšana konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu nākamajos 10 gados četrās maršrutu tīkla daļās, informēja Autotransporta direkcija. Iepirkumu komisija, izvērtējot piedāvājumus, atzinusi, ka konkursā uzvarējuši šādi pārvadātāji: AS “Nordeka” lotē “Cēsis”; SIA “Tukuma auto” lotē “Jēkabpils, Preiļi, Līvāni”; AS “Nordeka” lotē “Limbaži, Sigulda”;AS “Liepājas autobusu parks” lotē “Ogre, Aizkraukle”.

Konkursa rezultāti liecina, ka SIA „Jēkabpils autobusu parks” uz desmit gadiem zaudē tiesības pārvadāt pasažierus līdzšinējos maršrutos bijušā Jēkabpils rajona teritorijā, Līvānu un Preiļu novados. Radio1.lv sazinoties ar uzņēmuma direktoru Jāni Ščerbicki lūdza komentēt konkursa rezultātus. Jānis Ščerbickis sacīja, ka šobrīd vēl nevar komentēt, jo nav iepazinies ar konkursa komisijas lēmuma dokumentāciju. Pēc tās izvērtēšanas SIA “Jēkabpils autobusu parks” visticamāk lēmumu pārsūdzēs. Patlaban uzņēmumam ir līgums ar autotransporta direkciju par pasažieru pārvadājumiem lotē Jēkabpils-Līvāni-Preiļi līdz šī gada beigām, kā arī paredzēts, ja būs pārsūdzība tad Jēkabpils autobusu parks turpina pasažieru pārvadājumus vēl pusgadu

Turpinot prokuratūras reformu, prokuratūras struktūrvienību apvienošana tiek veikta arī Latvijas reģionos. No marta darbu sāks Austrumzemgales un Rietumzemgales prokuratūras. Šajās prokuratūrās ir apvienotas Aizkraukles rajona, Bauskas rajona, Jēkabpils rajona, Ogres rajona, Dobeles rajona, kā arī Jelgavas prokuratūras un Tukuma rajona prokuratūras. Apvienošanas rezultātā amatu zaudēs apvienojamo prokuratūru virsprokurori, kuriem turpmāk būs jāstrādā kā prokuroriem. Viņi gan varēs pretendēt uz jauno prokuratūru virsprokuroru amatiem.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas nogalē tiešsaistē norisinājās pirmais Latvijas diasporas amatieru teātru forums, kurā dibināta Pasaules latviešu amatieru teātru savienība. Pasākuma organizatori bija apzinājuši un uzrunājuši visus pašlaik aktīvos Latvijas diasporas teātrus - kopā 22 latviešu teātrus no trim kontinentiem. Foruma gaitā notika diskusijas, teātriem izklāstot savas problēmas un aktualitātes, kā svarīgākās problēmas. Lai risinātu kopīgās problēmas un stiprinātu latviešu teātrus ārpus Latvijas, 21 teātris apvienojās un nodibināja PLATS jeb Pasaules latviešu amatieru teātru savienību. 

2020./2021.mācību gadā eksāmeni par vidējo izglītību notiks pēc aizvadītā mācību gada parauga, liecina paziņojums Valsts izglītības satura centra mājaslapā. Centrs informē, ka šobrīd turpinās gatavošanās 2020./2021.mācību gada noslēguma pārbaudījumiem, tomēr tiek ņemta vērā esošā epidemioloģiskā situācija valstī un plānoti iespējamie diagnosticējošo darbu un noslēguma pārbaudījumu norises scenāriji. Paziņojumā centra mājaslapā teikts, ka eksāmeni par vidējo izglītību plānoti trīs stundas gari, visos paredzētas skenējamas atbilžu lapas un valodu eksāmenos nebūs valodas lietojuma daļas.

Skolotājiem 40 darba stundu slodzi nedēļā varētu ieviest 2022./2023.mācību gadā, proporcionāli palielinot skolotāju algas likmi, paredz Pedagogu darba samaksas pilnveides darba grupā pielemtais. Patlaban skolotāja darba slodze jeb apmaksātu darba stundu skaits nedēļā, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības pedagogiem, ir 30 darba stundas nedēļā. Nosakot skolotāja darba slodzi, skolas direktors ņem vērā skolēnu skaitu klasē un mācību priekšmetu, ko skolotājs māca, kā arī izglītības iestādes dibinātāja - pašvaldības noteikto kārtību pedagogu slodžu sadalei.
 
Un vēl

Latvijā 2020.gadā vidējā gaisa temperatūra bija +8,8 grādi pēc Celsija, kas bija par 2,4 grādiem virs normas, tādējādi tas kļuva par siltāko gadu novērojumu vēsturē kopš 1924.gada, par 0,6 grādiem pārspējot 2019.gada rekordu. Praktiski visā valstī gaisa temperatūra bija vairāk nekā divus grādus augstāka par normu. Līdz ar to trīs siltākie gadi novērojumu vēsturē Latvijā ir bijuši kopš 2015.gada.

Atstājiet komentāru