2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosinās atjaunot kriminālatbildību par policista goda aizskaršanu; Jēkabpilī, Aknīstē, Līvānos un Preiļos atkal pieaug saslimšana ar Covid-19; un Tartu izveidots bārs no sniega

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontroliera amatā ievēlē Rolandu Irkli; Kultūras nozarei piedāvās jaunu finanšu instrumentu – aizdevumu kopā ar grantu; un Kur šīsnedēļas puteņos snidzis visvairāk?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug smagā stāvoklī esošu Covid-19 slimnieku skaits stacionāros; Jēkabpilī uzsāk ledus liešanu Pils rajona slidotavā; un Auto iepirkumos būs obligāti jāiegādājas noteikts skaits "zaļu" transportlīdzekļu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosinās atjaunot kriminālatbildību par policista goda aizskaršanu; Jēkabpilī, Aknīstē, Līvānos un Preiļos atkal pieaug saslimšana ar Covid-19; un Tartu izveidots bārs no sniega

Covid-19 ierobežojumu kontrolē pieaugot iedzīvotāju agresivitātei pret policistiem, Iekšlietu ministrija varētu rosināt atjaunot kriminālatbildību par varas pārstāvja goda un cieņas aizskaršanu. Patlaban Krimināllikums paredz atbildību par pretošanos varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai lietojot vardarbību vai piedraudot ar vardarbību. Janvārī, kontrolējot Covid-19 ierobežojumus, jau sākti septiņi kriminālprocesi par šādu pretošanos. Norma par varas pārstāvja un citas valsts amatpersonas goda un cieņas aizskaršanu no Krimināllikuma tika izslēgta 2004.gadā.

Par nākamo valsts kontrolieri, visticamāk, kļūs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs Rolands Irklis. Viņu atbalsta lielākā daļa Saeimas deputātu. Par to neizpratni pauž līdzšinējā valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Viņasprāt, iestāde jāvada pieredzējušam auditoram, taču Irklim šādas pieredzes nav. Krūmiņai bažas radot arī tas, ka Irklis savulaik bija “Vienotības” biedrs. Tikmēr Irkļa kandidatūru virzošā “Attīstībai/Par!” Krūmiņas kritikai nepiekrīt un norāda, ka valsts kontrolierim galvenais esot vadītāja nevis auditora spējas.

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks vakar vakcinējies pret Covid-19. Pirmie par šo notikumu pavēstīja ASV bāzētais jezuītu tīmekļa medijs "America" un Argentīnas laikraksts "La Nacion". Ar vēsti klajā nākuši žurnālisti, kas ir pāvesta privāti draugi. Vatikāns pagaidām šo informāciju nav oficiāli komentējis, bet pāvests iepriekš norādījis, ka grasās vakcinēties šonedēļ. Pāvests uzsver, ka no ētiskā skatu punkta ikvienam ir jāvakcinējas pret Covid-19.

Ja Izglītības un zinātnes ministrija neatrisinās pirmsskolas pedagogu nevienlīdzības problēmas līdz maijam, Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība lems par protesta akcijām. Kā aģentūru LETA informēja pedagogu arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga, vakar arodbiedrības padome, skatot jautājumu par pirmsskolas pedagogu darba slodzes un atalgojuma nevienlīdzību, vienojusies, ka gadījumā, ja līdz maijam netiks rasts risinājums šim jautājumam, tad lems par turpmāko rīcību.


Kā vēstīts, aprīlī Izglītības un zinātnes ministrija sola prezentēt jaunu pedagogu darba samaksas modeli, kurā būtu sabalansētas slodzes starp pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem un skolu pedagogiem. Pedagogi pērn Saeimai prasīja nodrošināt pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu daļēju darba samaksas finansēšanu no valsts budžeta bērnu no 1,5 gadu vecuma nodarbinātajiem pedagogiem, kas ir 21,5 miljoni eiro no kopējiem 86 miljoniem eiro, ko finansē pašvaldības. Taču deputāti šo prasību noraidīja.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī pēc pāris dienu pauzes, turpina palielināties saslimušo skaits ar Covid-19. No 1. līdz 13.janvārim reģistrēti 313 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt divu nedēļu jeb 14 dienu laikā pilsētā reģistrēti 408 saslimušie. Tajā skaitā otrdien reģistrēti 40  inficēšanās gadījumi. Savukārt kopumā, kopš marta Jēkabpilī reģistrēti tūkstoš 124 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Jau ziņots, ka pagājušajās brīvdienās un šīs nedēļas sākumā svētdien un pirmdien, jaunatklāto gadījumu skaits pilsētā samazinājās, šajās dienās attiecīgi reģistrējot četrus un trīs saslimšanas gadījumus.

Inficēšanās ar Covid-19 pieaug arī vairākos novados. Aknīstes novadā pēdējo divu nedēļu jeb 14 dienu laikā reģistrēti 127 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, tajā skaitā otrdien – 21 saslimšanas gadījums, bet kopumā - 285. Līvānu novadā kopējais saslimušo ar Covid-19 skaits pēdējo 14 dienu laikā ir 113 cilvēki, otrdien reģistrēti 24 jauni saslimšanas gadījumi. Savukārt kopumā kopš marta šeit reģistrēti  256 saslimšanas gadījumi. Preiļu novadā pēdējo divu nedēļu laikā reģistrēti 174 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, otrdien – 26 saslimušie, savukārt kopumā reģistrēto gadījumu skaits – 336.

Un vēl

Kā labi pavadīt laiku kopā ar draugiem, malkojot garšīgu dzērienu, bet vienlaikus nesatraucoties par iespēju inficēties ar koronavīrusu? Atbildi uz šo jautājumu atraduši bārmeņi Igaunijas pilsētā Tartu, uzceļot sniega bāru. Tā ir izcila ideja, jo tādējādi cilvēki var iziet ārā, satikt cits citu un pabūt kopā drošā attālumā. Bārmeņi ideju par bāru sniegā ieguva, vērojot, kā bērni būvē sniega cietokšņus. Pirmajā mēģinājumā sniega bārs izturēja vien pāris dienu, bet lielā pieprasījuma dēļ uzņēmēji uzbūvējuši stingrāku sniega bāru, kas izturējis jau vairāk nekā nedēļu. Kaut arī šajās dienās temperatūra nokritās līdz pat mīnus septiņiem grādiem, apmeklētāju sniega bārā ir daudz. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontroliera amatā ievēlē Rolandu Irkli; Kultūras nozarei piedāvās jaunu finanšu instrumentu – aizdevumu kopā ar grantu; un Kur šīsnedēļas puteņos snidzis visvairāk?

Neskatoties uz virknes deputātu bažām par kandidāta iespējamo politisko angažētību, Saeima šodien valsts kontroliera amatā ievēlēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāju Rolandu Irkli. Par Irkļa ievēlēšanu amatā nobalsoja 53 deputāti, pret bija 42 parlamentārieši. Irkli atbalstīja viņu izvirzījusī "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcija, "Jaunās vienotības", Nacionālās apvienības un "Saskaņas" deputāti, kā arī atsevišķi pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši. Par pārējiem kandidātiem tika saņemts ievērojami mazāks deputātu balsu skaits.

Trešdien Latvijā pret Covid-19 vakcinētas tūkstoš 482 personas, un kopējais vakcinēto skaits sasniedzis 11 tūkstoši 417, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Latvija līdz šim ir saņēmusi 30 tūkstoši 255 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas un tūkstoš 200 kompānijas "Moderna" ražotās vakcīnas devas. Tās paredzētas kopumā 15 tūkstoši 727 cilvēkiem, jo vienas personas vakcinēšanai nepieciešamas divas devas, tātad pašlaik izlietotas nepilnas trīs ceturtdaļas pieejamo vakcīnu.

Tas nozīmē, ka janvārī visiem mediķiem nepietiks vakcīnu pret Covid-19. Veselības ministrs Daniels skaidro, ka kopumā janvārī bija plānots vakcinēt 30 tūkstoši mediķu, taču pašlaik piegāžu grafiks liecina, ka būs pieejamas tikai 35 tūlstoši 200 vakcīnas, kas būs pietiekami aptuveni 17 tūkstoši cilvēku vakcinēšanai. Nākamās vakcīnu kravas gaidāmas februārī, un Latvija, līdzīgi kā citas Eiropas valstis, cer uz liela daudzuma "Astra Zeneca" vakcīnu piegādi. Ministrs atzina, ka ir grūti atbildēt uz jautājumu, kādēļ vakcinēt plānots 30 tūkstoši personu, lai gan vakcīnu pietiks tikai aptuveni pusei no šī skaita.

Saeima šodien apstiprināja 13. Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr Daniels Pavļuts veic ministra pienākumus, Gatim Zamuram no "Attīstībai/Par!". Pirms Saeimas balsojuma Zamurs deva deputāta svinīgo solījumu, ko apliecināja ar savu parakstu. 13. Saeimā Zamurs ievēlēts no kandidātu saraksta Rīgas vēlēšanu apgabalā. Zamurs līdz šim bija Latvijas Koka būvniecības klastera izpilddirektors, viņam ir maģistra grāds biznesa vadībā.

Turpinām ziņas

Šodien finanšu ministra Jāņa Reira vadītajā grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam tika izskatīts priekšlikums veidot jaunu finanšu instrumentu kultūras nozares uzņēmumiem – aizdevumu ar granta elementu. Ar instrumentu plānots atbalstīt uzņēmumus, kas reģistrēti Latvijā un darbojas noteiktās nozarēs. Atbalstu varēs saņemt saskaņā ar “Altum” vērtējumu par dzīvotspējīgiem uzņēmumiem. Tas paredzēts apgrozāmajiem līdzekļiem projektu, tai skaitā sadarbības projektu starp vairākiem uzņēmumiem, īstenošanai. Projekta minimālā summa 15 tūkstoši eiro, bet maksimālā – 300 tūkstoši eiro, no kuras maksimālā granta summa 150 tūkstoši eiro. Paredzēts, ka  60% no summas būs aizdevums, bet 40% – grants.

Valdība šodien lems, vai piešķirt trīs miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai līdz jūlijam pagarinātu atbalstu Covid-19 ietekmētajām kultūras institūcijām. Tas palīdzētu nozares uzņēmumiem segt ar uzturēšanu saistītos ikdienas izdevumus laikā, kad nav iespējams strādāt. Top arī jauna atbalsta programma nākotnes satura radīšanai, ko atzinīgi vērtē pasākumu nozarē. Taču Pašnodarbināto mūziķu biedrībā atzīst – pandēmijai ievelkoties, arvien vairāk mākslinieku vairs netiek galā ar saistībām, ko bija uzņēmušies laikā, kad varēja brīvi uzstāties.

Un vēl

Šīs nedēļas snigšana un puteņi visvairāk svaiga sniega nesuši Zemgalē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.
Kalnciemā un Dobelē esošajās meteoroloģisko novērojumu stacijās fiksēta attiecīgi 21 un 20 centimetru bieza sniega kārta, līdzīgi ir arī Jelgavā, taču mazāk sniega ir Zemgales dienvidos – Bauskas apkārtnē aptuveni 8-10 centimetri. Jēkabpilī ir 10 centimetru sniega sega, Līvānos – 11, bet Skrīveros – 16.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug smagā stāvoklī esošu Covid-19 slimnieku skaits stacionāros; Jēkabpilī uzsāk ledus liešanu Pils rajona slidotavā; un Auto iepirkumos būs obligāti jāiegādājas noteikts skaits "zaļu" transportlīdzekļu.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 950 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 11 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Līdz ar to Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 52 tūkstoši 982, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits sasniedzis 920, kas ir 1,74% no visiem inficētajiem. Trešdien Latvijā veikti 12 tūkstoši 224 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 7,8%, kas ir par 2,5 procentpunktiem mazāk nekā otrdien. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās kopumā inficējušās 12 tūkstoši 78 personas. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā pēdējās diennakts laikā ir samazinājusies no 680,9 līdz 633,1 gadījumam.

Šodien Latvijā audzis tādu ārstniecības iestādēs ievietoto Covid-19 slimnieku skaits, kuriem ir smaga slimības gaita, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Aizvadītajā diennaktī Latvijā stacionēti 100 Covid-19 pacienti, tai skaitā pieci pārvesti. Patlaban kopumā Latvijas stacionāros ārstējas  tūkstoš 183 Covid-19 pacienti, no kuriem tūkstoš 101 ir ar vidēji smagu slimības gaitu. 82 sasirgušie ir ar smagu slimības gaitu, un tas ir līdz šim augstākais šādu pacientu skaits.

Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite saņēmusi Covid-19 vakcīnu, liecina ieraksts Valsts prezidenta kancelejas kontā mikroblogošanas vietnē "Twitter". Levite, kas ir ārste ginekoloģe, līdz ar citiem darba kolēģiem rindas kārtībā šorīt savā darbavietā tika vakcinēta pret Covid-19. Prezidenta kundze uzsvērusi, ka viņa vakcinējusies, jo izjūt atbildību pret savām pacientēm, pret saviem līdzcilvēkiem un pret savu veselību. Jau ziņots, ka vakcinēties pret Covid-19, kad tas būs iespējams, plāno arī Valsts prezidents Egils Levits.

Latvija pieteiksies vēl papildu 210 tūkstoši "Moderna" vakcīnām pret Covid-19. Veselības ministrs Daniels Pavļuts aicināja šīs dienas valdības sēdē iekļaut jautājumu par Latvijas iespēju rezervēt papildu 210 tūkstoši  "Moderna" vakcīnas pret Covid-19. Pavļuts sacīja, ka vakar tika saņemta informācija par Latvijas iespēju rezervēt papildu vakcīnas un Latvijai lēmums ir jāsniedz līdz šī vakara plkst.18.

Cilvēkiem, kuri iepriekš inficējušies ar jauno koronavīrusu, imunitāte var saglabāties līdz pieciem mēnešiem, bet viņi joprojām var inficēt citus, paziņojis Anglijas Sabiedrības veselības dienests. Dienests kopš jūnija pārbaudījis uz antivielām desmitiem tūkstošiem veselības nozares darbinieku. Pētnieki atklājuši, ka cilvēki pēc inficēšanās ar Covid-19 var būt pasargāti no atkārtotas saslimšanas 83% gadījumu. Imunitāte ilgst aptuveni piecus mēnešus.

Turpinām ziņas

Šonedēļ, pateicoties labvēlīgiem laika apstākļiem, ir uzsākta ledus liešana Jēkabpilī Pils rajona slidotavā. Slidotavas sagatavošanas un uzturēšanas darbus veic SIA “Pils rajona namu pārvalde”. Interesenti slidotavu varēs apmeklēt izmantojot savu inventāru, jo slidu noma šosezon nebūs pieejama. Pils rajona namu pārvaldes valdes loceklis Mārtiņš Gluhs informē, ka pašlaik ir veikta slidotavas attīrīšana no sniega un ir sākta ledus kārtu ieklāšana. Plānots, ka slidotavas sagatavošana tiks pabeigta piektdienas vakarā un jau sestdien tā tiks atvērta apmeklētājiem. Slidotava būs apgaismota vakaros līdz pulksten 22.

Pagājušā gada 10.decembrī Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis izdeva rīkojumu “Par aizliegumu atrasties uz Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā publiskās vietās esošajām ūdenstilpēm”. Tas paredz, ka no 10.decembra līdz ledus izkušanai aizliegts atrasties uz Daugavas Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā, Pils dīķa un Radžu ūdenskrātuves ledus. Aizliegums attiecās arī uz Kena parka dīķi, taču patlaban sākusies dīķa gultnes tīrīšana un šobrīd tas vairs nav pievilcīgs ziemas prieku tīkotājiem. Rīkojuma izpildi kontrolē Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija.

Un vēl

Auto iepirkumos būs obligāti jāiegādājas noteikts skaits "zaļu" transportlīdzekļu, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Publisko iepirkumu likumā un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā. Atbilstoši likumprojektam, "zaļš" autotransporta līdzeklis ir tāds, kura maksimālās izpūtēja emisijas ir mazākas nekā 50 oglekļa dioksīda izmešu daudzums gramos uz vienu kilometru. Tādā veidā plānots nodrošināt, ka tiks sasniegti Eiropas Savienības direktīvā Latvijai noteiktie minimālie iepirkuma mērķrādītāji.

Atstājiet komentāru