2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Dīkstāves pabalsta minimālo slieksni plāno celt līdz 500 eiro; Jēkabpilī mazinājusies saslimstība ar Covid-19; un Šodien Zaķusalas barikāžu atceres pasākums būs skatāms tiešsaitē.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug temps vakcinācijai pret Covid-19; Līvānu novadā kravas auto nāvējoši notriec gājēju; Un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai pēc 25.janvāra varētu ļaut strādāt visām tirdzniecības vietām? Paziņoti Lielās mūzikas balvas nominanti; un Jēkabpilī sākusies Kena parka dīķa tīrīšana. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Dīkstāves pabalsta minimālo slieksni plāno celt līdz 500 eiro; Jēkabpilī mazinājusies saslimstība ar Covid-19; un Šodien Zaķusalas barikāžu atceres pasākums būs skatāms tiešsaitē.

Dīkstāves pabalsta minimālo slieksni plāno celt no līdzšinējiem 330 eiro līdz 500 eiro. Vakar valdībā tika skatīts Ekonomikas ministrijas priekšlikums līdz šā gada 30.jūnijam pagarināt valsts atbalstu Covid-19 krīzē cietušiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem. Vienlaikus finanšu ministrs Jānis Reirs aicinās valdību lemt par dīkstāves minimālā sliekšņa celšanu līdz 500 eiro. Patlaban dīkstāves pabalsta minimālais slieksnis ir 330 eiro, bet maksimālais - 1000 eiro. 

Vakar vakarā Latvija saņēmusi pirmās tūkstoš 200 ražotāja "Moderna" vakcīnas pret Covid-19. Nacionālā veselības dienesta pārstāve Anna Karolīna Šaule informē, ka vakar ap pussešiem vakarā auto ar jaunajām vakcīnām sasniedza uzņēmuma SIA “Vakcīna” noliktavu. Tieši šim uzņēmumam Nacionālais veselības dienests pēc sarunu procedūras uzticējis vakcīnas uzglabāšanu un piegādi potēšanās vietām Latvijā.

Lai nodrošinātu sekmīgu masveida Covid-19 vakcinēšanos, izveidos brīvprātīgās vakcinēšanās projektu, kurā veidos īpašu biroju. Plaša mēroga brīvprātīga iedzīvotāju pašpieteikšanās vakcinācijai tiks sākta, tiklīdz to ļaus tehniskās iespējas, to vakar paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts.  Viņš norāda, ka galvenais Veselības ministrijas mērķis ir, lai vakcinācijas projekts kļūtu par nacionāla mēroga projektu. Vienlaikus ministrs akcentē, lai atgrieztos pie “normālas dzīves”, nepieciešams vakcinēt aptuveni 1,5 miljonus iedzīvotāju. Šādā gadījumā tiktu nodrošināta pūļa imunitāte. 

Vācijas drošības iestādes ir apturējušas pasaulē lielāko tirdzniecības vietu tā dēvētajā tumšajā tīklā jeb "darknetā". Kāda Austrālijas pilsoņa koordinētajā vietnē notikusi narkotiku, zagtas kredītkaršu informācijas un kaitīgu programmatūru tirdzniecība. Operācija vienlaicīgi notikusi dažādās valstīs. Slēgšanas brīdī šajā vietnē darbojušies aptuveni 2 tūkstoši 400 tirgotāju un reģistrēto lietotāju skaits bija pietuvojies pusmiljonam.

Jau vēstīts, ka "Darknets" ir internetam paralēli strādājošs tīkls, kurā piekļūt var tikai ar īpašas programmatūras palīdzību un īpaši reģistrējoties. Šādi tīkli visā pasaulē tiek izmantoti, lai veiktu dažādas neatļautas darbības, vai arī, piemēram, lai apmainītos ar informāciju anonīmā un drošā veidā. 

Turpinām ziņas

Jēkabpilī no 1. līdz 12.janvārim reģistrēti 273 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt divu nedēļu jeb 14 dienu laikā pilsētā reģistrēti 411 saslimušie. Tomēr pēdējo dienu statistika lieecina, ka pilsētā saslimstība ar Covid-19 ir mazinājusies. Pēdējās diennakts laikā reģistrēti tikai trīs saslimšanas gadījumi, savukārt dienu iepriekš – četri. Savukārt kopumā, kopš marta Jēkabpilī reģistrēti tūkstoš 84 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, šajā skaitā ietilpst gan tie, kuri slimo patlaban, gan tie, kas jau izveseļojušies, gan tie, kas no vīrusa komplikācijām miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Jau četrus gadus degradēto teritoriju sakopšanai pašvaldības var piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu. Lai labotu ceļus vai celtu ēkas, vietvarai jāatrod uzņēmēji, kas vēlāk infrastruktūru izmantos. Taču ne visur tas izdodas, bet ikmēneša izmaksas – vairāki simti eiro – tik un tā gulstas uz pašvaldību pleciem. Turklāt vairākiem projektiem nav saistības ar pašvaldības attīstības prioritātēm. Paredzēt ne tikai uzcelšanas, bet arī uzceltā apsaimniekošanas izmaksas – to pašvaldības nereti piemirst, novērojusi Valsts kontrole.

Piemēram, Aglonā par 800 tūkstoši eiro pērn uzbūvēta jauna ēka, ko plānots veidot par radošo industriju centru, piesaistot uzņēmējus. Notikušas jau divas izsoles, taču bez rezultātiem, un ēka stāv tukša. Diemžēl radošo industriju centra stāsts Latgalē nav unikāls. Rēzeknē, lai atrastu nomnieku jaunuzceltam rūpniecības kompleksam, kas izmaksāja gandrīz septiņus miljonus eiro, rīkotas bez rezultāta pat piecas izsoles nepilna gada garumā. Līdzīgu projektu problēmas ir arī daudzās citās Latvijas lielajās pilsētās un novados, kur jaunuzceltajiem objektiem neizdodas rast nomniekus.

Un vēl

Pieminot 1991. gada barikāžu notikumus Zaķusalā, šodien, 13. janvārī varēs vērot atmiņu pasākumu tiešsaistē, kurā piedalīsies barikāžu dalībnieki Renārs Zaļais, Jānis Bordāns, Artis Pabriks, Romualds Ražuks, Raimonds Graube, Velta Puriņa, Andis Ābelīts. Tiešraidi no pulksten 18.00 līdz 19.30 varēs redzēt LSM.lv, kā arī barikades.lv. Atceres ugunskura iedegšanai Zaķusalā vienmēr ir bijusi dziļi simboliska nozīme, ņemot vērā, ka barikāžu laikā Latvijas Televīzijai bija vitāli svarīga un simboliska loma patiesas informācijas nodrošināšanai sabiedrībai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug temps vakcinācijai pret Covid-19; Līvānu novadā kravas auto nāvējoši notriec gājēju; Un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē.

 Otrdien Latvijā pret Covid-19 vakcinētas tūkstoš 592 personas, kas ir par 247 vairāk nekā pirmdien, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Kopš vakcinēšanas kampaņas sākuma Latvijā pret Covid-19 sapotētas 9 tūkstoši 899 personas. Līdz šim kopumā vakcinētas 7 tūkstoši 629 ārstniecības personas un 2 tūkstoši 270 ārstniecības iestāžu darbinieki. Otrdien vakcinācija pret Covid-19 notika 33 slimnīcās, tajā skaitā arī Jēkabpilī. 

Janvāra beigās Latvija būs izlietojusi visas tai pieejamās un atvestās vakcīnas pret Covid-19, līdz ar to uz potēšanu varētu veidoties rinda, medijiem šodien atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts.  Kopumā janvārī atbilstoši vakcinācijas plāna prioritātēm ir paredzēts vakcinēt aptuveni 30 tūkstoši mediķu.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass šodien paziņojis par atkāpšanos no premjerministra amata, vēsta raidorganizācija ERR un laikraksts "Postimees". Ratass ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc tam, kad prokuratūra viņa vadītajai Centra partijai noteica aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem apmaiņā pret aizdevuma piešķiršanu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstītājam "Porto Franco".

Turpinām ziņas

Vakar Līvānu novadā kravas auto nāvējoši notriecis gājēju, kura šķērsoja ceļu bez atstarojošiem elementiem pie apģērba. Negadījums Jersikas pagastā noticis pēc plkst.17, kad 1977.gadā dzimis vīrietis, vadot transportlīdzekli Scania, uzbrauca 1978.gadā dzimušajai sievietei, kura šķērsoja ceļa braucamo daļu bez atstarojošiem elementiem. No gūtajām traumām sieviete notikuma vietā gāja bojā. Par notikušo sākts kriminālprocess, policija skaidro notikušā apstākļus.

Jau ziņots, ka vakar, kad sniegs apgrūtināja braukšanas apstākļus lielākajā daļā Latvijas, valstī reģistrēts lielāks skaits avāriju nekā vidēji ikdienā, autovadītājiem biežāk piemēroti sodi par agresīvu braukšanu, bet mazāk - par ātruma pārsniegšanu. Valsts policija informē, ka vakar Latvijā reģistrēti 184 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā, kā iepriekš minējām, gāja bojā sieviete, bet vairākos citos ir 13 cietušie. Šāds avāriju skaits ir lielāks nekā vidēji ikdienā.

Arī patlaban Latvijas centrālajā daļā sniegs, putenis un apledojums daudzviet apgrūtina braukšanu, tāpēc autobraucējiem ir jāplāno papildu laiks ceļam. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus patlaban uz valsts ceļiem strādā 169 ziemas dienesta tehnikas vienības. Taču ir jārēķinās ar to, ka šādos laika apstākļos sniega kārta un apledojums uz ceļiem veidojas atkārtoti, arī pēc uzturēšanas darbu veikšanas. Pilnībā ceļi būs notīrīti tikai beidzoties snigšanai. Saskaņā ar meteoroloģisko prognozi snigšana turpināsies visas dienas garumā. Nokrišņi mitēsies vien naktī uz ceturtdienu.
 
Mazie pacienti, sākoties sniegotajam ziemas periodam, guvuši dažādas traumas, un pagājušajā nedēļas nogalē Bērnu slimnīcas ārstu palīdzība bija vajadzīga 110 bērniem.  Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu nogalēm, šādu pacientu skaits ir dubultojies. Attiecīgi ievērojami pieaudzis arī to gadījumu skaits, kad traumu dēļ pacienti stacionēti un bērniem nepieciešams slimnīcā uzturēties ilgāku laiku. Bērnu ārsti atgādina, ka nepārdomātai ziemas prieku baudīšanai var būt traģiskas sekas, un aicina pievērst īpašu uzmanību vides drošumam.

Un vēl

Nedēļas nogalē Latvijā gaidāms lielākais sals pēdējo divu gadu laikā, temperatūrai valsts austrumos noslīdot mazliet zem -20 grādiem, liecina prognozes. Ceturtdien snigšana mazināsies, temperatūra sāks pazemināties. Ceturtdienas rītā tā būs noslīdējusi līdz -5..-10 grādiem, Vidzemes ziemļaustrumos un Latgales ziemeļos līdz -11..-13 grādiem un tāda tā saglabāsies arī dienas laikā. Aukstākais laiks gaidāms trīs nedēļas nogales naktīs – piektdienas, sestdienas un svētdienas agrā rītā lielākajā Latvijas daļā būs -10..-17 grādi, bet vietām, galvenokārt Latvijas austrumos, līdz -18..-22 grādiem. Arī dienas būs aukstas. Nedēļas nogalē biežāk snigs Kurzemē un Zemgales rietumos, bet pārējā valstī ievērojama snigšana nav gaidāma. 
Iepriekš pēdējo reizi tik liels sals Latvijā bija 2019. gada 22. janvārī, kad Alūksnē temperatūra sasniedza -23 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai pēc 25.janvāra varētu ļaut strādāt visām tirdzniecības vietām? Paziņoti Lielās mūzikas balvas nominanti; un Jēkabpilī sākusies Kena parka dīķa tīrīšana. 

Latvijā pagājušajā diennaktī apstiprināti tūkstoš 255 Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 27 mirušiem Covid-19 slimniekiem.. Latvijā iepriekšējā diennaktī veikti kopumā 12 tūkstoši 293 Covid-19 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 10,2%. Kopš pandēmijas sākuma Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 52 032 cilvēki.

Kopumā stacionāros ārstējas tūkstoš 224 pacienti:  jauni Covid-19 gadījumi stacionāros – 179, tajā skaitā 6 pārvesti; tūkstoš 155 ar vidēji smagu slimības gaitu, 69 ar smagu slimības gaitu; pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 117 pacienti.

Nozīmīgi uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, valdība pēc 25.janvāra varētu ļaut strādāt visām tirdzniecības vietām, sniedzot vismaz daļu no līdz šim aizliegtajiem tirdzniecības pakalpojumiem. Pagājušā nedēļā valdība nolēma, ka līdz 25.janvārim turpinās dažāda veida ierobežojumi, tajā skaitā tirdzniecībā. 

Šodien attālinātā preses konferencē paziņoti ''Lielās mūzikas balvas 2020'' nominanti. Par mūža ieguldījumu šogad godinās komponistu Imantu Kalniņu un diriģentu Aleksandru Viļumani. ''Lielās mūzikas balvas 2020'' pasniegšana notiks 2. martā. Lielā mūzikas balva  ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpilī sākās Kena parka dīķa tīrīšana. Šie darbi uzticēti SIA “Jēkabpils pakalpojumi. Pēc dīķa iztīrīšanas dīķī paredzēts izvietot strūklaku, savukārt krastā pie dīķa vides objektu – gredzenus, kur, saskaņā ar tradīciju, jaunlaulātajiem pieslēgt savas laulības atslēdziņas. Visus darbus paredzēts paveikt līdz jūnijam. Dīķa tīrīšana, dūņu un zemes izvešana un pēc tam apkārtnes labiekārtošana izmaksās ap 10 tūkstoši eiro. Savukārt strūklakas iegāde un izvietošana, kā arī vides objekta uzstādīšana izmaksās līdz 40 tūkstoši eiro. Plašāk lasiet un foto skatieties portālā Radio1.lv.

Ar Radio1 sazinājās vairāki jēkabpilieši, kas bija neizpratnē, kāpēc jau gandrīz nedēļu ir slēgts veikals mego Vienības ielā. Turklāt jēkabpilieši novērojuši, ka no veikala izvestas gan preces, gan iekārtas. Lai noskaidrotu, kāpēc slēgts veikals, sazinājāmies ar uzņēmuma biroja vadītāju Dianu Harkeviču. Viņa informēja, ka veikals slēgts uz rekonstrukciju un pircējiem tiks atvērts 4.februārī. Plašāk par to, kas veikalā mainīsies pēc rekonstrukcijas, pagaidām netiek atklāts. Jau ziņots, ka veikals Mego Vienības ielā Jēkabpilī tika atklāts 2003.gadā.

Un nobeigumā vēl kāda sēru vēsts

Mūžībā devusies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša. Viņa aprīlī svinētu 80 gadu jubileju. Atvadu vārdos aktrisei teātra zinātniece Rita Melnace uzsvēra, ka teātra vēsturē viņa ieies kā 70., 80., 90. gadu Nacionālā teātra vadošā aktrise, izcila psiholoģijas un jūtu pasaules atklājēja. Astrīda Kairiša beigusi Dailes teātra 3. studiju 1962. gadā, pēc tās absolvēšanas pieņemta darbā Liepājas teātrī, kur nostrādājusi pirmos piecus gadus. 1968. gadā viņa pārnāca uz Rīgu un līdz pat 2019. gadam strādāja Latvijas Nacionālajā teātrī. Viena no viņas pēdējām lomām bija izrādē “Ezeriņš”, bet pati pēdējā – Zane vecumdienās jau pieminētajā Raiņa “Pūt, vējiņi!” 2018. gadā. 2011. gadā Astrīda Kairiša saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā. 

Atstājiet komentāru