2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz 25. janvārim būs līdzšinējie Covid-19 ierobežojumi un mājsēde nedēļas nogalē; Jēkabpilī otro dienu pēc kārtas fiksēts negatīvais rekords saslimušo ar Covid-19 skaita ziņā; un Meklē 2020. gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: "Pasažieru vilciens" izbeidzis iepirkumu par astoņu jaunu dīzeļvilcienu iegādi; Jēkabpils autobusu parks iegādāsies videi draudzīgu autobusu; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmējiem būs pieejams finansējums 14,7 miljonu eiro apmērā inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai; Šovakar sāksies kārtējā brīvdienu mājsēde; un Kas izraudzīta par 2021. gada sūnu?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz 25. janvārim būs līdzšinējie Covid-19 ierobežojumi un mājsēde nedēļas nogalē; Jēkabpilī otro dienu pēc kārtas fiksēts negatīvais rekords saslimušo ar Covid-19 skaita ziņā; un Meklē 2020. gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu.

Valstī noteiktie ar Covid-19 saistītie ierobežojumi un mājsēde jeb komandantstunda nedēļas nogalēs būs spēkā līdz 25.janvārim. Komandantstunda būs jāievēro šīs nedēļas nogalē, kā arī no 15.janvāra līdz 17.janvārim un no 22.janvāra līdz 24.janvārim, kad iedzīvotājiem būs aizliegts pārvietoties laikposmā no plkst.22 līdz plkst.5. Uz divām nedēļām tiks pagarināti jau spēkā esoši ierobežojumi pakalpojumu un tirdzniecības jomās, kā arī izglītībā.

Arī turpmākās divas nedēļas būs aizliegti skaistumkopšanas, pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumi, sporta inventāra noma iekštelpās un fotopakalpojumi klātienē, izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem, kā arī saimnieciskie pakalpojumi klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Minētais aizliegums neattieksies uz atpūtu dabas takās, ja tur tiek nodrošināta vienvirziena plūsma un divu metru distances ievērošana. Vēl divas nedēļas būs aizliegtas arī dzinējmedības. 

Valdība lēma no 12.janvāra atvērt bibliotēkas, lai tās varētu atsākt grāmatu izsniegšanu. Vienlaikus klātienē varēs turpināt apmeklēt muzeju ārtelpu ekspozīcijas, bet pārējās kultūrvietas un kultūras pakalpojumi aizvien būs pieejami tikai attālināti.

Saeima vakar veselības ministra amatā ievēlēja Saeimas deputātu Danielu Pavļutu. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pauda pārliecību, ka Pavļuts visādos veidos ir gatavs sākt darbu veselības ministra amatā. Tiekoties ar Pavļutu, Kariņš noskaidrojis, ka topošā ministra prioritātes saskan ar premjera viedokli - valstij jāmeklē iespējas būt proaktīvākai un kā galveno prioritāti izvirzīt skaidru un ātru vakcinācijas procesu. Tāpat ministram labi jākomunicē ar savu ministriju, nozari un skaidri jāpauž, jāaizstāv un jāskaidro viedoklis plašākai sabiedrībai.

No 15. janvāra Latvijā varēs ieceļot, tikai uzrādot negatīvu Covid-19 testu, ceturtdien lēma valdība. Satiksmes ministrijā informēja, ka, ieceļojot Latvijā gan ar pasažieru pārvadājumiem, gan personisko transportlīdzekli, būs jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Noteikumi stāsies spēkā 15. janvārī vienlaikus ar līdzīga regulējuma ieviešanu Lietuvā un Igaunijā. Papildu drošības pasākumu mērķis ir pasargāt no vīrusa infekcijas ievešanas un mudināt iedzīvotājus pārvietoties tikai būtisku iemeslu, ģimenes apstākļu vai darba dēļ.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī no 1. līdz 7.janvārim reģistrēti 174 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt divu nedēļu jeb 14 dienu laikā pilsētā reģistrēti 364 saslimušie. Tajā skaitā trešdien 6.janvārī reģistrēts 61 saslimšanas gadījums, kas jau otro dienu pēc kārtas ir negatīvs rekords – līdz šim vienas dienas laikā pilsētā reģistrētais lielākais skaits inficēto ar koronavīrusu. Iepriekš negatīvais rekords tika fiksēts 5.janvārī, kad dienas laikā reģistrēja 54 saslimušos. Savukārt kopumā, kopš marta Jēkbpilī reģistrēti 985 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, šajā skaitā ietilpst gan tie, kuri slimo patlaban, gan tie, kas izveseļojušies, gan tie, kas no vīrusa komplikācijām miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija.

Pašvaldības dažādos veidos ir gatavas atbalstīt pēc iespējas plašāku vakcinēšanu pret Covid-19. Jēkabpils mērs Aivars Kraps pauda, ka pašvaldība arī līdz šim bija iesaistījusies Covid-19 izplatības ierobežošanā un seku mazināšanā. Pilsēta ir nodrošinājusi vietu Covid-19 analīžu pieņemšanas punktam, tāpat iesaistās citu situāciju risināšanā, piemēram, slimnieku transportēšanā. Kraps apgalvoja, ka iespēju robežās pašvaldība varētu iesaistīties arī potēšanas plāna izpildē, piemēram, atvēlot telpas, taču pašlaik nav skaidrs, kāda palīdzība no vietvarām tiek gaidīta.

Un vēl

Ik gadu latviešu valodā uzplaiksnī jauni vārdi un nevārdi, bet no sabiedrībā atpazīstamu cilvēku izteikumiem tautas mutē jaunu dzīvi sāk spārnotie teicieni. Tos ik gadumiju cenšas apzināt Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa un Rakstnieku savienība, aicinot ikvienu piedalīties aptaujā un ieteikt aizvadītā gada vārdus, nevārdus un spārnotos teicienus. 2020. gada ieteikumus var iesniegt līdz svētdienai, 10. Janvārim, sūtot uz e-pasta adresi gadavards@inbox.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: "Pasažieru vilciens" izbeidzis iepirkumu par astoņu jaunu dīzeļvilcienu iegādi; Jēkabpils autobusu parks iegādāsies videi draudzīgu autobusu; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Tas ir nepiedodami, ka Latvijā vakcinācija pret Covid-19 notiek tik gausi. To intervijā Latvijas Radio uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, norādot, ka līdz vakardienai Latvijā vakcinēti tikai ap 4 tūkstoši 500 cilvēku, tikmēr noliktavās glabājas vairāk nekā 20 tūkstoši vakcīnas pret Covid-19. Ministru prezidents uzskata, ka problēma ir vakcinācijas darba organizācijā, lai kabineti strādātu maksimāli ilgu laiku nevis pāris stundas dienā, uzsverot, ka pašreiz nav ikdienas situācija. 

"Pasažieru vilciens" izbeidzis iepirkumu par astoņu jaunu dīzeļvilcienu iegādi un meklēs videi draudzīgu risinājumu tā vietā. Iepirkums izbeigts, jo Eiropas Komisijas institūcijas neatbalstīja finansējuma pārdali projektam "Pasažieru dīzeļvilcienu ritošā sastāva modernizācija", kā arī jaunu dīzeļvilcienu iegādei netika piešķirts finansējums no valsts budžeta.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena šodien paziņoja par papildus 300 miljonu “BioNTech” un “Pfizer” vakcīnas devu iegādes iespēju Eiropas Savienības dalībvalstīm, lai nodrošinātu vēl ātrāku un efektīvāku eiropiešu vakcināciju un cīņu ar koronavīrusa pandēmiju. Eiropas komisija piedāvā dalībvalstīm iegādāties papildu 200 miljonus “Pfizer” vakcīnu devu, ar iespēju pieteikties vēl 100 miljoniem devu.  

No nākamās nedēļas iebraucējiem Anglijā būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests. Tuvākajā laikā šādu prasību varētu ieviest arī citās Apvienotās Karalistes daļās – Velsā, Skotijā un Ziemeļīrijā. Lielbritānijas Satiksmes ministrija informēja, ka pārbaude jāveic 72 stundu laikā pirms ceļojuma. Personām, kuras nevarēs uzrādīt nepieciešamos dokumentus, ierodoties Anglijā, nekavējoties būs jāmaksā 500 sterliņu mārciņu jeb 554 eiro sods.Tomēr apliecinājums neatbrīvos no prasības ieceļotājiem desmit dienas ievērot pašizolācijas režīmu.

Turpinām ziņas

Lai attīstītu videi draudzīgu autobusu infrastruktūru, Daugavpilī, Jēkabpilī un Valmierā no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējuma tiks pārdalīti 10,64 miljoni eiro. Lauvas tiesu jeb 10 miljonus eiro no šīs summas saņems Daugavpils. SIA "Jēkabpils autobusu parks" plāno viena jauna videi draudzīga autobusa iegādi. Tā kopējās izmaksas paredzētas - 202 tūkstoši 268 eiro apmērā, tajā skaitā 171 tūkstotis 927 eiro būs no pārdalītā Kohēzijas fonda finansējuma.

Veikalu "Lidl" darbinieku komplektācija Latvijā patlaban ir noslēgusies un daudziem no viņiem sākusies pilnībā apmaksāta profesionālā apmācība, tajā skaitā arī Jēkabpilī, informē SIA "Lidl Latvija" pārstāvis Ingars Rudzītis. Viņš atklāja, ka darbinieku piesaistes kampaņa, kas sākās pagājušā gada septembrī, ir veiksmīgi noslēgusies. Pēc viņa teiktā, "Lidl Latvija" 2020.gadā valstī kopumā radījis aptuveni tūkstoš 200 jaunas darba vietas. Savukārt par konkrētiem veikalu atvēršanas datumiem tagad runāt esot vēl pāragri. 

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā kļūs aukstāks, liecina prognozes. Sestdiena būs apmākusies, naktī un priekšpusdienā vietām vēl nedaudz snigs, pūtīs lēns ziemeļaustrumu vējš, gaisa temperatūra noslīdēs līdz -4..-9 grādiem un arī dienā visā valstī saglabāsies sals. Svētdienas naktī debesis vietām skaidrosies un, tā kā pūtīs lēns mainīga virziena vējš, dažviet gaidāma arī migla un sarma, temperatūra lielākajā valsts daļā sasniegs -4..-9 grādus, bet vietās, kur mākoņi izklīdīs, tā var pazemināties līdz -10..-15 grādiem.

Nākamnedēļ biežāk gaidāmi nokrišņi, pārsvarā tas būs sniegs, nedēļas sākumā arī slapjdraņķis un lietus, jo kļūs siltāks, bet nedēļas otrajā pusē pastiprināsies sals. Iespējamība, ka janvāra otrajā pusē Latviju piemeklē liels aukstuma vilnis, gan vērtējama kā maza.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmējiem būs pieejams finansējums 14,7 miljonu eiro apmērā inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai; Šovakar sāksies kārtējā brīvdienu mājsēde; un Kas izraudzīta par 2021. gada sūnu?

Latvijā pagājušajā diennaktī apstiprināti tūkstoš 237 Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 11 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā Latvijā veikti kopumā 12 tūkstoši 799 Covid-19 izmeklējumi. Atklāti tūkstoš 237 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 9,7%. Saņemti ziņojumi par 11 mirušajiem vecumā no 55 līdz 90 gadiem. Covid-19 līdz šim Latvijā prasījis 801 cilvēka dzīvību. Savukārt kopš pandēmijas sākuma Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 47 tūkstoši 782 cilvēki.

Pagājušajā dienā pret Covid-19 vakcinēti 734 cilvēki, Jēkabpils slimnīcā - pieci. Kopā vakcinēti 5 tūkstoši 354 cilvēki, Jēkabpils slimnīcā – 125, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. 

Ministru kabineta sēdē 7.janvārī apstiprināti Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2020.gada perioda programmas "Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un mazie un vidējie uzņēmumi" noteikumi, kuri paredz, ka programmā uzņēmējiem būs pieejams finansējums 14,7 miljonu eiro apmērā inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai. Šīs programmas ieviešanu administers Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Jaunā atbalsta programma Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem būs pieejama jau šā gada pirmajā pusē inovatīvu produktu un tehnoloģiju attīstīšanai un ieviešanai ražošanā. 

2020. gads iezīmējies ar ļoti lielu kolektīvo atlaišanu skaitu – kopumā pērn saņemti 79 pieteikumi par kolektīvo atlaišanu, un tas skāra vairāk nekā 8 tūkstoši darbinieku. Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone atzīmē, ka reģistrētā bezdarba līmenis pašlaik Latvijā ir 7,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Joprjām zemākais reģistrētā bezdarba līmenis ir Rīgā un Pierīgas reģionā, bet augstākais – Latgalē. Saskaņā ar Labklājības ministrijas prognozēm bezdarba līmenis šogad varētu pieaugt, bet tam nevajadzētu pārsniegt 10%.

No 1. janvāra Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas pilsoņi Lielbritānijā tiek pielīdzināti trešo valstu pilsoņiem, un, ja nav pagaidu vai pastāvīgā iedzīvotāja statusa, tad vairs nav iespējams brīvi doties uz Apvienoto Karalisti dzīvot, studēt vai strādāt. Lai dotos peļņā uz Angliju, tagad ir nepieciešama vīza. Pie radiem ciemoties bez vīzas var līdz pat sešiem mēnešiem gada laikā, taču strādāt nedrīkst. 

Turpinām ziņas

Policija sadarbībā ar vairākiem simtiem bruņoto spēku pārstāvju šovakar sāks kontrolēt komandantstundas ievērošanu, un policija sola, ka pret ļaunprātīgiem pārkāpējiem vērsīsies pietiekami stingri. No šodienas līdz svētdienas rītam ik dienu laikā no pulksten 22 līdz 5 atbalsta sniegšanā tiks vienlaikus iesaistīti aptuveni 300 zemessargi un karavīri no Zemessardzes brigādēm. Zemessargi un karavīri Valsts policijas vadībā veiks kopīgu patrulēšanu noteiktajās ierobežojumu stundās.

Sakarā ar komandantstundas noteikšanu no šodienas vakara līdz svētdienas, 10.janvāra rītam, slēgti vairāki Jēkabpils pilsētas autobusu reisi, kas komendantstundas laikā nekursēs. Atcelti visi agrie un vēlie reisi. Ar sarakstu, konkrēti, kuri maršruti atcelti, var iepazīties portālā Radio1.lv sadaļā – Redaktora sleja. 

Un vēl

Latvijas Botāniķu biedrības Sūnu grupa par 2021. gada sūnu izvēlējusies nelielu aknu sūnu – līklapu novelliju, liecina paziņojums biedrības mājaslapā. Šī sūna sastopama saimnieciskās darbības maz skartos, sugām bagātos egļu mežos un ir dabisko meža biotopu indikatorsuga. Līklapu novelliju visbiežāk atrod uz trupošām egļu vai priežu kritalām, sevišķi to pēdējās sadalīšanās stadijās – pēc mizas nokrišanas. Pa gabalu tā izskatās kā mazi brūngani vai zaļgani pavedieni. Līklapu novellija veido blīvas, dzeltenzaļas vai sarkanbrūnas pie substrāta pieplakušas velēnas.

Atstājiet komentāru