2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Četru dienu laikā par komandantstundas neievērošanu sākti teju 3 tūkstoši administratīvo procesu; Jēkabpilī decembrī strauji audzis saslimušo skaits ar Covid-19; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņem vēl 13,6 tūkstošus vakcīnu devu pret Covid-19;  Konkurences padome "Jēkabpils ūdens" rīcībā konstatējusi konkurences neitralitātes pārkāpuma risku; un Kristīne Misāne dibinās nevalstisko organizāciju ārvalstīs līdzīgās problēmās nonākušo atbalstam.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā joprojām augsts Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars un arvien pilnākas slimnīcas; Izvēlēts gada putns un gada augs; un Sagaidot Raimonda Paula 85.to jubileju, tapusi par viņu dokumentāla filma.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Četru dienu laikā par komandantstundas neievērošanu sākti teju 3 tūkstoši administratīvo procesu; Jēkabpilī decembrī strauji audzis saslimušo skaits ar Covid-19; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Kopš 30.decembra par komandantstundas neievērošanu Valsts policija sākusi teju 3 tūkstoši administratīvo procesu. Līdz 3.janvāra plkst.5 policija par komandantstundas neievērošanu sākusi kopumā 2 tūkstoši 957 administratīvos procesus. Visvairāk pārkāpumu tika fiksēts jaungada naktī, kad tika noformēti tūkstoš 136 administratīvā pārkāpuma protokoli. Četru dienu laikā preventīvi norādījumi vai mutiski brīdinājumi saņemti 7 tūkstoši 468 reizes. Kopumā naktīs kopš 30.decembra plkst.22 līdz 3.janvāra plkst.5 saistībā ar pārvietošanos komandantstundas laikā pārbaudītas 18 tūkstoši 919 personas.

Par turpmāko izglītības procesu un izglītības aktivitātēm, izvērtējot aktuālo epidemioloģisko situāciju valstī, valdība lems šonedēļ. Savukārt šodien, pēc ziemas brīvlaika 7.-12. klašu skolēni, kā arī profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi mācības atsāk attālināti. Tikmēr 1.-6. klašu skolēniem ziemas brīvlaiks turpinās līdz 8. janvārim, mācības sāksies 11. janvārī. Pieaugušo izglītība un augstskolas turpina darbu tikai attālināti, izņemot klīnisko praksi rezidentūrā.

Pēc Eiropas Komisijas apkopotajiem datiem par 2019. gadu, Latvija ir trešajā vietā Eiropas Savienībā pēc mobilā interneta patēriņa, atpaliekot no Austrijas un Somijas. Pērn mobilā interneta lietotājs Latvijā vidēji patērēja 16,85 gigabaitus mēnesī. Pētījumā konstatēts, ka Latvijā mobilo sakaru lietotāji mēnesī pērn par diviem GB mobilā interneta patēriņu maksāja vidēji 8,5 eiro, kas ir par 17% mazāk nekā vidēji Eiropas Savienībā. Latvijā lietotājiem vidējais lejupielādes ātrums pērn bija 36,4 megabiti sekundē, kamēr augstākais lejupielādes ātrums bija Igaunijā – 69,1 megabiti sekundē, bet zemākais Portugālē – 19,7 megabiti sekundē.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī decembrī salīdzinājumā ar novembri saslimšana ar Covid – 19 pieaugusi gandrīz četras reizes. Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija liecina, ka no 1.decembra līdz 1.janvārim ar koronavīrusu Covid-19 pilsētā saslimis 601 cilvēks. Jēkabpilī decembrī, salīdzinot ar novembri, kad tika reģistrēti 122 saslimušie, inficēto skaits pieaudzis par 392 procentiem. Pagājušajā mēnesī pilsētā tikai divās dienās – 7. un 13.decembrī netika reģistrēts neviens saslimušais. Savukārt visvairāk saslimušo reģistrēts gada nogalē  - 30. un 31.decembrī, katrā dienā – 46.

Arī jaunā gada pirmajās dienās Jēkabpilī reģistrēti saslimušie ar Covid-19, 1.janvārī – 14, 2.janvārī – 25. Savukārt divu nedēļu jeb 14 dienu laikā pilsētā reģistrēti 323 saslimušie, bet kopumā, kopš marta - 850 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. 

Jau ziņots, ka Jēkabpilī līdz oktobrim bija reģistrēti tikai 12 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, oktobrī, pēc koronavīrusa uzliesmojuma Jēkabpils novada Ābeļu pamatskolā, kur inficējusies bija skolotāja, kas dzīvo Jēkabpilī, bet strādā skolā, mēneša laikā tika reģistrēti 90 gadījumi, bet novembrī reģistrēts vēl vairāk - 122 gadījumi, saslimušo skaitam, salīdzinājumā ar oktobri pieaugot par 35 procentiem.

Un vēl

Tuvākajās sešās nedēļās Latvijā gaidāms sals, kas var pastiprināties līdz 20 un vairāk grādiem; lielākais aukstums iespējams janvāra beigās, liecina sinoptiķu jaunākās prognozes. Atbilstoši Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra informācijai vismaz līdz februāra vidum gaisa temperatūra gaidāma ap normu un vairākus grādus zem tās. Ja šī prognoze piepildīsies, tas būs garākais aukstuma periods Latvijā kopš 2018. gada februāra un marta un lielākie mīnusi kopš 2017.gada.

Šonedēļ gaisa temperatūra pārsvarā būs +3..-5 grādi. Vietām, debesīm skaidrojoties, termometra stabiņš diennakts tumšajā laikā var noslīdēt līdz -10 grādiem. Nedēļas nogalē iespējams plašāks un lielāks aukstums.. No janvāra vidus gaidāms aukstāks laiks un arvien dziļāks sniegs. Siltais ūdens Baltijas jūrā var veicināt ļoti stipru snigšanu daudzviet Latvijā. Visticamāk, veidosies dziļākā sniega sega kopš 2019. gada janvāra un februāra, kad vietām Vidzemē tā sasniedza pusmetru.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņem vēl 13,6 tūkstošus vakcīnu devu pret Covid-19;  Konkurences padome "Jēkabpils ūdens" rīcībā konstatējusi konkurences neitralitātes pārkāpuma risku; un Kristīne Misāne dibinās nevalstisko organizāciju ārvalstīs līdzīgās problēmās nonākušo atbalstam.

Latvijā ir saņemta otrā piegāde ar farmācijas uzņēmumu “Pfizer” un “BioNTech” izstrādātajām vakcīnām pret Covid-19. Par to tviterī informēja veselības ministre Ilze Viņķele, norādot, ka saņemtas ir trīs kastes ar 13 tūkstoši 650 devām. No saņemtajām vakcīnām daļa ir noglabāta Valsts asinsdonoru centrā, bet daļa – Austrumu slimnīcā un Stradiņa slimnīcā.

Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola no Latvijas zemnieku savienības noliks mandātu, kļūstot par Starptautiskās Šaha federācijas jeb FIDE rīkotājdirektori un valdes priekšsēdētāja vietnieci. Deputāte savā "Facebook" kontā paziņojusi, ka jaunais gads viņas dzīvē nesis lielas pārmaiņas, jo viņa piekritusi piedāvājumam ieņemt FIDE rīkotājdirektores un valdes priekšsēdētāja vietnieces amatu. Viņas vietā Saeimā nonāks Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, kurš ir piekritis ieņemt deputāta amatu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs rosina sākt kriminālvajāšanu pret vienu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu, diviem nodibinājuma valdes locekļiem un vienu biedrības pārstāvi par iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā. Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecina, ka minēto personu vidū ir bijušais Rīgas mērs Oļegs  un Rīgas Tūrisma attīstības biroja bijušais vadītājs Jānis Jenzis. KNAB izmeklēšanā secinājis, ka valsts amatpersona viltoja dokumentu, bet biedrības pārstāvis atbalstīja dokumenta viltošanu.

Turpinām ziņas

Konkurences padome tirgus uzraudzībā konstatējusi, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Jēkabpils ūdens" rīcības rezultātā ir ierobežota privāto asenizatoru darbība tirgū. Tādējādi, iespējams, "Jēkabpils ūdens" var izmantot priekšrocības asenizācijas pakalpojumu sniegšanā, kas nav pieejamas privātajiem pakalpojumu sniedzējiem. Lai novērstu konkurences neitralitātes pārkāpumu, konkurences padome ir sākusi pārrunu procedūru ar "Jēkabpils ūdeni". Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Ar Radio1 sazinājās kāda jēkabpiliete, kas pamanījusi, ka pie ēkas Brīvības ielā 45 vairs neatrodas Covid-19 analīžu pieņemšanas punkts un interesējās, kur tas palicis? Sazinoties ar Jēkabpils domes izpilddirektoru Guntaru Goguli noskaidrojām, ka decembra vidū, laikam kļūstot vēsākam, Covid-19 analīžu pieņemšanas punkts Jēkabpilī mainīja atrašanās vietu, pārceļoties no konteinertipa labarotorijas uz telpām pie Jēkabpils slimnīcas Pormaļa ielā 125, kur iepriekš atradās ātrās palīdzības dienests. Vēl līdz 10. janvārim iedzīvotājiem Covid-19 analīzes ir iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, ja ir parādījušies slimības simptomi. Iepriekš bija paredzēts, ka analīzes bez ārsta nosūtījuma varēs nodot līdz  šodienai, 4. janvārim.

Un vēl

Pagājušā gada sākumā pirms cilvēku prātus pārņēma Covid-19 un ar to saistītās problēmas, Latvijas sabiedrības uzmanības centrā bija Kristīne Misāne, kura, bēgot no vardarbīga civilvīra, kurš viņu vainoja bērnu nolaupīšanā, nokļuva Dānijas cietumā.  Iespējams, viņa būtu pazudusi Dānijas un Dienvidāfrikas cietumos, ja notikušais neizsauktu tik lielu sabiedrības ažiotāžu, kas spieda politiķus un ierēdņus rīkoties, līdz galu galā Latvija atguva savu pilsoni un bērnu māti. Tagad viņa pavada laiku ar ģimeni un plāno izveidot nevalstisko organizāciju ārvalstīs līdzīgās problēmās nonākušo Latvijas valstspiederīgo atbalstam. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā joprojām augsts Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars un arvien pilnākas slimnīcas; Izvēlēts gada putns un gada augs; un Sagaidot Raimonda Paula 85.to jubileju, tapusi par viņu dokumentāla filma.


Pagājušajā diennaktī Latvijā, veicot 5 tūkstoši 550 Covid-19 testus, atklāts 621 saslimušais, kā arī saņemta informācija par 12 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Starp mirušajiem cilvēki ir vecumā no 55 līdz 90 gadiem. Pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 11,2 procenti, kas nozīmē, ka slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Valstī līdz šim ar Covid-19 saslimuši 43 tūkstoši 118 cilvēki. Savukārt aģentūras LETA parēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās kopumā inficējušās 11 tūkstoši 783 personas, bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju patlaban ir 613,7 gadījumi.

Svētdien vēl pilnākas kļuvušas ar Covid-19 pacientiem jau tā pārpildītās slimnīcas. Pagājušajā diennaktī stacionēti 112 Covid-19 pacienti, savukārt no slimnīcām izrakstīti vien 52 pacienti. Tādējādi kopumā Latvijas slimnīcās ārstējas  tūkstoš 213 ar Covid-19 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. No visiem stacionētajiem 1141 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, savukārt 72 ir ar smagu slimības gaitu, un tas ir līdz šim lielākais šādu pacientu skaits.

Jēkabpils pašvaldības policija, strādājot Jaungada brīvdienas pastiprinātā režīmā, mājsēdes jeb komentdantstundas laikā ir  pārbaudījusi 132 personas, kas neatļautā laikā atradās pilsētas ielās. Pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis informē, ka 10 personām sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli un piemēroti sodi, vienā gadījumā persona par atrašanos ārpus mājas neatļautā laikā, vadot automašīnu alkohola reibumā un skandalējot ar policistiem, sodīta ar 500 eiro, pārējos gadījumos sodi piemēroti no 10 līdz 50 eiro. Vēl piecu personu lietas ir izskatīšanas procesā. Taču vairumā gadījumu pašvaldības policija, sadarbībā ar valsts policiju un zemessardzi veikusi pārrunas, lūdzot ievērot noteiktos ierobežojumus. 

Komendantstundas laikā policijas darbs bijis izkārtots tā, ka katrā pilsētas mikrorajonā dežurējusi viena ekipāža, atsevišķos mikrorajonos pat divas. Būtiskākie pārkāpumi – mājdzīvnieku izvešana pastaigā pēc pulksten desmitiem vakarā vai atrašanās ārpus mājas aizbildinoties ar nezināšanu par komendantstundu. Jaungada naktī novērots, ka daudzi, lai nepārkāptu aizliegumu, salūtu izšāvuši jau līdz pulksten 22. Bijuši gadījumi, kad policijas darbinieku aizrādījumi uztverti agresīvi, ne visiem bijis līdzi pašapliecinājums, kurā atzīmēts iemesls, kāpēc persona atrodas ārpus mājas komendantstundas laikā. Indulis Surkulis atzīst, lai arī fiksēti vairāki pārkāpumi, kopumā Jaungada brīvdienās jēkabpilieši esot ievērojuši komendantstundu.

Turpinām ziņas

Lai mudinātu sabiedrību aizdomāties par videi draudzīgu saimniekošanu laukos, Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2021. gada putnu izvēlējusies lauku putnu sugu – laukirbi. Tā ir viena no tām putnu sugām, par kuras populācijas stāvokli un tā pārmaiņām zinām ļoti maz. Sugai ir ļoti slēpts dzīvesveids, tādēļ tās klātbūtni ne vienmēr izdodas konstatēt vietās, kur tā sastopama. Laukirbe ir rūsgani brūni raibs, drukns baloža lieluma putns ar samērā īsām, spēcīgām kājām un īsu asti. Laukirbes kā lauku putni sastopamas laukmalās, grāvmalās, mežmalās, krūmājos, pļavās, ganībās, labības laukos, ziemā arī apdzīvotu vietu tuvumā. 

Latvijas Botāniķu biedrības izvēlētais ''Gada augs 2021'' ir parastā ķimene, kas  ir suga ar plašu izplatības areālu – tā sastopama gan Eirāzijā, gan Ziemeļamerikā. Eiropā parastā ķimene savvaļā sastopama gandrīz visur, izņemot Vidusjūras reģionu. Ķimene gan senāk, gan mūsdienās plaši kultivēta, kas jau sekmējis tās plašu izplatīšanos. Tā aug savvaļā arī Latvijā. Parastā ķimene ir divgadīgs, retāk daudzgadīgs čemurziežu dzimtas augs – suņburkšķu, latvāņu un burkānu radiniece. Ķimenes raksturīgā smarža un garša piemīt visam augam. Šogad Latvijas Botāniķu biedrība meklēs atbildi uz jautājumu, kāda ir ķimenes pašreizējā izplatība un to ietekmējošie faktori. 

Un vēl

12. janvārī maestro Raimondam Paulam apritēs 85 gadi. Svinot lielo notikumu, Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma "Mūžīgais dzinējs. Raimonds Pauls". Filmas scenārija autore ir žurnāliste Henrieta Verhoustinska, režisors un operators Andrejs Verhoustinskis. Filmēšanas grupa saskaitījusi, ka kopumā 2020. gadā maestro uzstājies 54 koncertos – tas nozīmē, ka vismaz vienu koncertu nedēļā. Cienījamajā vecumā Raimonds Pauls piedalās mēģinājumos gandrīz katru dienu, turpina ne vien izpildīt visiem zināmas melodijas, bet arī radīt jaunas. Tādēļ saprotams ir jautājums – kas viņu dzen? Tieši uz to mēģinās atbildēt dokumentālais stāsts "Mūžīgais dzinējs. Raimonds Pauls".

Atstājiet komentāru