2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 14.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 14.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 14.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par mazajām algām prasīs augstākus nodokļus; Izglītības ministrija pieprasa četrus miljonus eiro datoru iegādei skolām; un Mednieki iesaka mācīties sadzīvot ar lāčiem Latvijas mežos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausities:Latvijā vēl vienā skolā konstatēts Covid-19, Eiropas valstīs diskutē par darba dienu skaita samazināšanu; un Kad gaidāmas pirmās salnas?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas nepieciešams vēža pacientu efektīvai ārstēšanai? Jēkabpilī izbūvēts gājēju celiņš starp Jauno un Torņu ielu; Un Krustpils kultūras nama muzikālajā balkoniņā skanēs ansambļa “Bariņa” dziesmas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par mazajām algām prasīs augstākus nodokļus; Izglītības ministrija pieprasa četrus miljonus eiro datoru iegādei skolām; un Mednieki iesaka mācīties sadzīvot ar lāčiem Latvijas mežos.

Valdībā apspriestās nodokļu izmaiņas pozitīvāko efektu varētu atstāt uz vidējām algām, jo mazāks būs sociālais nodoklis un neapliekamo minimumu attiecinās uz lielākām algām. Latvija arī apsteigs Lietuvu sacensībā par zemāku nodokļu slogu lielajām algām. Taču par mazo algu saņēmējiem un tiem, kas strādā kādā no īpašajiem nodokļu režīmiem, prasīs nodokļos maksāt vairāk, ziņo raidījums “de facto”. Nodokļu izmaiņas paredz tuvināt darbaspēka nodokļus Lietuvas un Igaunijas līmenim, bet vienlaikus ierobežot mikrouzņēmuma un citus alternatīvos nodokļu režīmus. Tajos strādājošie līdz šim nodokļos drīkstējuši maksāt mazāk. Plānots, ka neatkarīgi no nodokļu režīma, par strādājošo būtu jāmaksā vismaz 170 eiro sociālais nodoklis mēnesī.

Covid-19 krīzes pārvarēšanai radītajam darba devēju algu subsīdiju atbalsta pasākumam līdz šim pieteiktas 334 darba vietas, no kurām atbalsts sniegts 173 gadījumos. Pieteikto darba vietu izvērtēšana pasākuma nosacījumiem turpinās. Lai palīdzētu Covid-19 krīzē cietušajiem nodarbinātajiem un darba devējiem, kuri zaudējuši darbu, un darba devējiem, kuru uzņēmumu darbību iespaidoja Covid-19 krīze, Nodarbinātības aģentūra izstrādāja un piedāvāja vairākus atbalsta mehānismus. Viens no tiem ir "Algu subsīdiju atbalsta pasākums", piedāvājot darba devējiem iespēju nodarbināt aģentūrā reģistrētos bezdarbniekus un saņemt subsīdiju darba algai pirmajos trīs nodarbinātības mēnešos.

Finanšu tirgus uzraugs divreiz izplatījis brīdinājumu neieguldīt naudu uzņēmumu grupā SkyWay Capital, taču kompānija turpina uzrunāt iedzīvotājus, solot ātru peļņu. Tiek solīts, ka lielā nauda nāks no gaisa vagoniņu transporta ieviešanas visā pasaulē. Raidīojums “Nekā personīga” vēsta, ka projekta attīstītāju patiesie īpašnieki paslēpti ofšoru zonās, tādēļ ieguldīto naudu atgūt būs neiespējami. Arī apvērsums transportā nenāks no šiem uzņēmējiem. Kā izrādās, viņu piedāvājums īpaši neatšķiras no pacēlāja slēpošanas kūrortā. Lai nākotnē ierobežotu finanšu piramīdu darbību, Saeimā drīzumā pieņems grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas dot Patērētāju tiesību aizsardzības centram tiesības bloķēt krāpnieku lapas.

Turpinām ziņas

Izglītības un zinātnes ministrija lūdz no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt tai 3,97 miljonus eiro, lai uzlabotu izglītības iestāžu tehnoloģisko nodrošinājumu mūsdienīga mācību procesa organizēšanai. Valdība rīt, 15. septembrī, skatīs ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu, kurā ministrija lūdz piešķirt līdzekļus, lai priekš skolām iegādātos informācijas un komunikāciju tehnoloģijas - portatīvos datorus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes izsaukumos gada laikā nobrauc gandrīz 13 miljonus kilometru. Ātrās palīdzības mediķu brigāžu transportlīdzekļi lielākoties tiek izmantoti 24 stundu režīmā. Visā valstī dežurē līdz 195 mediķu brigādes, kas katru dienu dodas ap tūkstoš izsaukumos. Kopumā šobrīd ātrās palīdzības dienesta operatīvo transportlīdzekļu autoparkā ir 285 operatīvie auto. Ātrās palīdzības autoparka atjaunošana notika no 2012.- 2017.gadam, līdz ar to liela daļa ikdienas izsaukumos izmantojamo auto jau ir pārsnieguši optimālo izmantošanas laiku un šobrīd nepieciešama vecāko un ar lielākajiem nobraukumiem brigāžu auto nomaiņa. Dienestā sākta iepirkuma dokumentācijas gatavošanas, lai jau nākamajā gadā pabeigtu pretendentu atlasi 105 operatīvo transportlīdzekļu iegādei.

Un vēl

Arvien vairāk iedzīvotāju Latvijā ziņo par savvaļā redzētiem lāčiem, arī mednieki par to sāk celt trauksmi. Šogad vien tie ir manīti Limbažu pusē, Liepupē, Līgatnē, Aizkraukles novadā un pat 50 km no Rīgas attālajos Turkalnes mežos. Speciālisti šo tendenci, kas nākotnē turpinās pieaugt, saista ar lāču skaita pieaugumu kaimiņvalstīs, kā arī tiem labvēlīgiem apstākļiem. Speciālisti uzsver, ka Latvijā pamazām atjaunojas sava lāču populācija un to skaits nākotnē tikai pieaugs, tāpēc jāsāk domāt par to, kādus pasākumus veikt, lai lāči ar cilvēkiem nākotnē labi sadzīvotu. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausities:Latvijā vēl vienā skolā konstatēts Covid-19, Eiropas valstīs diskutē par darba dienu skaita samazināšanu; un Kad gaidāmas pirmās salnas?

Pagājušajā diennaktī Latvijā veikts tūkstoš 451 Covid-19 tests un reģistrēti trīs jauni saslimšanas gadījumi. Slimību profilakses un kontroles centra  rīcībā esošā informācija liecina, ka divi saslimušie inficējušies ārvalstīs - Austrijā un Krievijā, bet vienai personai infekcijas avots vēl tiek precizēts un turpinās epidemioloģiskā izmeklēšana. Pēdējās diennakts laikā stacionēts viens jauns pacients ar Covid-19, bet neviens saslimušais no slimnīcām nav izrakstīts. 

No šīs nedēļas vienai no Daugavpils 16.vidusskolas 9.klasēm mācības nodrošina attālināti, jo vienam no audzēkņiem konstatēta saslimšana ar Covid-19. Sasirgušais skolēns ir apmeklējis skolu, tāpēc pieņemts lēmums par attālinātajām mācībām visiem klasesbiedriem.

Vakar Minskā vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku devās protesta gājienā pret 26 gadus valdījušo līderi Aleksandru Lukašenko. Par spīti milicijas centieniem gājienu sašķelt un ierobežot, daļai demonstrantu izdevies sasniegt elitāro Drozdi mikrorajonu, kur dzīvo daudzi valdošās elites pārstāvji, vēsta baltkrievu medij. Protestētāji ieradās arī pie Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājas Lidijas Jermošinas mājas, kur izkliedz saukļus "Lidijas vecene, mēs uz tēju!" Tāpat pie CVK vadītājas, kura pasludināja Lukašenko uzvaru 9. augusta vēlēšanās, žoga atstāti plakāti un simboliskas dāvanas.

Bojāgājušo skaits savvaļas ugunsgrēkos, kuri plosās ASV rietumos, sasniedzis 33, ziņo "Al Jazeera". ASV Nacionālais laika apstākļu dienests Oregonas štatā un dažos Kalifornijas apgabalos izsludinājis "sarkano brīdinājumu" spēcīgā vēja un sausuma dēļ. Varas iestādes paziņoja, ka apstākļi, visdrīzāk, "veicinās jaunu un esošo ugunsgrēku ievērojamu izplatīšanos" Kalifornijas, Oregonas un Vašingtonas štatos. Oregonas štatā pagājušajā nedēļā dzīvību zaudēja vismaz 10 cilvēki. Amatpersonas ziņo, ka vairāki cilvēki ugunsgrēku laikā ir pazuduši un tiek uzskatīts, ka bojāgājušo skaits pieaugs.

Turpinām ziņas

Vairākās Eiropas valstīs šobrīd diskutē par darba dienu skaita samazināšanu. Latvijas Universitātes profesore Baiba Šavriņa stāsta, ka ideja par saīsinātu darba nedēļu nav jauna – par to diskutēja jau pagājušā gadsimta 30. gados, Lielās depresijas laikā, kad bija daudz bezdarbnieku. Secināts, ka saīsināta darba nedēļa ļauj vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni, cilvēki ir laimīgāki un  samazinās izdegšanas sindroms. Speciālisti norāda, ka Latvijas sabiedrība, visticamāk, nav gatava saīsinātam darbdienu skaitam, jo strādājot mazāk, samazināsies arī ienākumi. Tāpēc, ja Latvijā ieviesu šādu regulējumu, daudzi turpinātu strādāt virsstundas un tā palielinātu savus ienākumus. 

No 16. līdz 20. septembrim Dabas muzejā norisināsies izstāde „Ārstniecības augi, garšaugi un dažādi netradicionālie dārzeņi”, kas tapusi sadarbībā ar Artūra Sildes dārzkopības entuziastu klubu „Tomāts”. Izstādes dalībnieki sola bagātīgu eksponātu daudzveidību, kur līdzās dažādiem ārstniecības augiem būs aplūkojamas gan Latvijā tradicionāli audzētas, gan retāk sastopamas un jaunas, nesen iepazītas dārzeņu šķirnes. Īpaša vieta izstādē būs veltīta Latvijas tradicionālajiem savvaļas ārstniecības augiem un istabas augiem, to nozīmei mūsu ikdienas ēdienkartes papildināšanā.

Un vēl

Šonedēļ gaidāmas straujas izmaiņas laika apstākļos, liecina prognozes. Otrdien un trešdien laiks būs pārsvarā saulains un kļūs siltāks. Trešdien visā valstī, izņemot Ziemeļkurzemes piekrasti, gaiss iesils līdz +20..+25 grādiem. Šajās dienās valdošie būs ne pārāk stipri dienvidu un rietumu vēji. Ceturtdienas naktī vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem un piekrastē pārsniegs 20 metrus sekundē, bet dienas gaitā visā valstī vējš būs ap 20 metriem sekundē stiprs, piekrastē līdz 25-29 metriem sekundē. Gaidāmi postījumi. 

Nedēļas nogalē nokrišņu būs maz, bet vietām var nedaudz uzlīt, bieži spīdēs saule, vēji kļūs lēnāki, gaisa temperatūra dienās sasniegs +10..+16 grādus, bet naktis kļūs krietni aukstākas, lielākajā valsts daļā gaiss atdzisīs līdz +3..+8 grādiem, piekrastē līdz +9..+12 grādiem, bet vietām sestdienas un svētdienas agrā rītā termometra stabiņš var noslīdēt līdz 0..+2 grādiem. Zāles augstumā daudzviet gaidāma salna.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas nepieciešams vēža pacientu efektīvai ārstēšanai? Jēkabpilī izbūvēts gājēju celiņš starp Jauno un Torņu ielu; Un Krustpils kultūras nama muzikālajā balkoniņā skanēs ansambļa “Bariņa” dziesmas.

Vēža pacientu ārstēšana nav pietiekami efektīva, trūkstošo testu skaitu dēļ, tāpēc Latvijas vadošie onkologi un nozares pārstāvji vēstulē veselības ministrei Ilzei Viņķelei un Saeimas deputātiem aicina palielināt valsts apmaksāto personalizēto biomarķieru testu skaitu, kas vajadzīgi mērķētas terapijas nozīmēšanai onkoloģisko slimību pacientiem. Šobrīd katastrofāli zemais testēšanas apjoms bremzē audzēju sekmīgu ārstēšanu, un lielai daļai pacientu netiek nozīmēta viņu individuālajam gadījumam atbilstoša terapija, skaidrots vēstulē. Onkoloģiskajiem pacientiem palīdzētu 800 tūkstoši eiro gadā.

Lai gan pensiju piemaksas “jaunajiem” pensionāriem esot Labklājības ministrijas prioritāte numur viens, tomēr situācija valsts budžetā nākamajā gadā, visticamāk, neļaus piepildīt šo mērķi un piemaksas piešķirt. Šādu secinājumu var izdarīt pēc pagājušās nedēļas valdības sēdes, kurā apspriesti nākamā gada budžeta izdevumi. Labklājības ministrija apstiprina, ka pensiju piemaksu nodrošināšana cilvēkiem, kuri pensionējušies, sākot no 2012. gada, ir iekļauta ministrijas prioritāšu sarakstā, taču esot jāņem vērā, ka prioritāte ar “nulles numuru” ir Satversmes tiesas sprieduma izpilde, kam nepieciešami papildu tuvu simts miljoniem eiro.

Militārā policija kopš gada sākumā izmeklē kriminālprocesu par iespējamu munīcijas zādzību Zemessardzes 17.kaujas atbalsta bataljonā. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta, taču ministrijā apliecina, ka kriminālprocess sākts šogad 23.februārī. Zemessardzes 17.kaujas atbalsta bataljons ir izvietots Mārupes pagastā. Šis nav vienīgais kriminālprocess, kas armijā sākts par iespējamām nelikumībām ar materiāltehniskajiem līdzekļiem. 

Laboratorijas Francijā un Zviedrijā apstiprinājušas, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ticis saindēts ar ķīmisko vielu no "Novičok" grupas, šodien paziņojusi Vācijas valdība. Tās preses sekretārs Štefens Zeiberts paziņojis, ka Navaļnija saindēšana ir nopietns Ķīmisko ieroču konvencijas pārkāpums. Berlīne ir nodevusi Navaļnija lietu izskatīšanai Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai, kas sniedz atbalstu tālāk izmeklēšanā. Taču tikmēr arī laboratorijas Francijā un Zviedrijā neatkarīgi apstiprinājušas, ka Navaļnijs saindēts ar "Novičok" grupas vielu. 

Turpinām ziņas

Pagājušajās trijās diennaktīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 24 izsaukumus – septiņus uz ugunsgrēku dzēšanu, 15 uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums. Pagājušajās trijās diennaktīs ugunsdzēsēji glābēji Zemgalē devās uz četriem izsaukumiem, kuros ugunsgrēks bija izcēlies transportlīdzekļos. Tajā skaitā piektdien Kurzemes ielā Jēkabpilī dega mikroautobusa motortelpa un salons 5 m2 platībā. 

Svētdienas vakarā Aizkraukles un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Kokneses novada Kokneses pagastu, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāva dzīvojamā māja jau deg pilnā 60 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas bija evakuējies viens cilvēks. Dzēšanas darbi noslēdzās pēc pusnakts. 

SIA ‘’Jēkabpils pakalpojumi’’ informē, ka ir pabeigti gājēju celiņa labiekārtošanas būvdarbi starp Torņa un Jauno ielu. Pēc Jēkabpils pilsētas pašvaldības pasūtījuma tika veikta taciņas labiekārtošana 168 metru garumā, ieklājot betona bruģakmens segumu. Gājēju celiņa piegulošajā teritorijā veikta apzaļumošana. Darbu kopējās izmaksas – 17 tūkstoši 756 eiro ar PVN.

Un vēl

Trešdien, 16.septembrī, pulksten 19tos Muzikālajā balkoniņā savu 20to dzimšanas dienu atzīmēs, Krustpils kultūras nama krievu dziesmu ansamblis “Bariņa”. 2000. gadā  savu darbību uzsāka krievu vokālais ansamblis "Bariņa", kuru vada Olena Agafonova. Neskatoties uz to, ka dziedātājas pozicionē sevi kā krievu dziesmu izpildītājas, tiek dziedātas arī latviešu, latgaļu, ukraiņu, baltkrievu un poļu dziesmas, galvenais - lai tās būtu skaistas. 20 gadu garumā ansamblis veiksmīgi piedalījās Dziesmu un deju svētkos, dažādos festivālos, atzinīgi vērtēts konkursos, izveidojis draudzīgus sakarus ar pašdarbības kolektīviem visā valstī. Trešdienas vakarā, Krustpils kultūras nama balkoniņš ieskanēsies nedaudz citās skaņās – ansambļa Bariņa dziesmās.  Koncerts ir bez maksas un uz to aicināti visi labas tautas mūzikas cienītāji.

Atstājiet komentāru