2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 9.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 9.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 9.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Pašvaldību savienība iebilst vietvaru budžetu samazināšanai; Sēļu sētā top amatu māja; un Kādi pienākumi ir skolēniem Jēkabpils pilsētas autobusos?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Samazinās reģistrētā bezdarba līmenis; Jēkabpils autobusu parks plāno iegādāties jaunus autobusus; un Kāds laiks gaidām nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamā gada budžetā iezīmēts finansējums arī mediķu un pedagogu algu celšanai; Vilciena avārijā Čehijā ievainoti 20 cilvēki; un No ceturtdienas satiksmei slēts Jēkabpilī, Viestura ielas posmu no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai!


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Pašvaldību savienība iebilst vietvaru budžetu samazināšanai; Sēļu sētā top amatu māja; un Kādi pienākumi ir skolēniem Jēkabpils pilsētas autobusos?

Latvijas Pašvaldību savienības valde iebilst vietvaru budžeta samazināšanai, jo šāds solis pasliktinātu situāciju iedzīvotājiem. Organizācijas valde vakar vienojās par pozīciju sarunām ar Finanšu ministriju, kurās pašvaldību pārstāvji prasīs nesamazināt tām paredzēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa  daļu. Iecerētās izmaiņas pašvaldību budžetus samazinātu par aptuveni 90 miljoniem eiro. Pašvaldību pārstāvji norādīja, ka dažādu citu valdības lēmumu dēļ tām nākamgad izdevumi pieaugs, tādēļ drīzāk valstij jāmeklē veidi, kā pašvaldībām piešķirt vairāk naudas.

Šogad Latvijā gada vidējā inflācija būs tikai nedaudz virs 0%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi, komentējot vakar publiskotos datus par patēriņa cenu izmaiņām augustā. "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norāda, ka augustā deflācijas atgriešanos galvenokārt noteica energoresursu cenu krituma ietekme, kas vēl turpmākajos mēnešos saglabāsies. Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš skaidro, ka zemais inflācijas līmenis Latvijā šobrīd ir saistīts gan ar ārējiem faktoriem un it īpaši naftas cenu relatīvi zemo līmeni, gan ar situāciju darba tirgū. Savukārt "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš norāda, ka gada inflācija Latvijā daudz nemainīsies līdz brīdim, kad būs apritējis gads kopš pandēmijas sākuma.

Jau ziņots, ka patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju Latvijā samazinājās par 0,5%, bet gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar 2019.gada augustu - patēriņa cenas saruka par 0,2%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā pieaudzis par 1,2%.

Valsts robežsardze pēc Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām saņēmusi piecu Baltkrievijas pilsoņu iesniegumus par patvēruma piešķiršanu Latvijā. Iesniegumi saņemti augustā un septembrī. Robežsardzes pārstāvji nekomentēja, kādus apstākļus Baltkrievijas pilsoņi minējuši savos iesniegumos. Tāpat viņa nekomentēja, kāda ir patvēruma lūdzēju nodarbošanās un vai viņi fiziski cietuši represijās. Tikmēr Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka valdība vakar piešķīra 50 tūkstoši eiro Baltkrievijas represijās cietušo ārstēšanai.

Turpinām ziņas

Septembrī tiek svinēta Tēva diena! 11. septembrī Jēkabpils rezidences telpās notiks tikšanās ar atmiņu grāmatas ''Hip Hip Urā! Klāt tava dzimšanas diena'' autori Daci Bebrišu. Šī grāmata varētu kļūt par īpašu dāvanu jaunajiem vecākiem. Pasākumā pie tējas tases būs iespēja dzirdēt vairākus stāstus: Tētis- uzņēmējs, Tētis- miltitārpersona un Tētis- pašvaldības darbinieks. Pasākumā būs iespēja iegādāties īpaši sagatavotas dāvaniņas tētiem, ko sarūpējuši reģiona uzņēmēji.

Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” uzsākti būvdarbi, kas notiek Eiropas Savienības finansētajā projektā par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Projektā muzeja brīvdabas nodaļā taps Amatu māja. Plānots, ka sākotnēji nojauks kases ēku. Jaunuzceltajā Amatu mājā izveidos ekspozīciju par amatniecības tradīcijām Sēlijā. Ekspozīcijas un praktisko nodarbību vajadzībām tiks iegādātas mēbeles un aprīkojums. Būvdarbus veic SIA “ Erbauer group”- būvniecības koptāme 444 tūkstoši 295 eiro.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina pieteikties dalībai Miķeļdienas gadatirgū, kas notiks Jēkabpilī, Krustpils saliņā, 27.septembrī. Ņemot vērā ierobežotu vietu skaitu, tirgū šogad atļauts piedalīties tikai amatniekiem un mājražotājiem. Tirgošanās ar rūpnieciski ražotām precēm netiek akceptēta.  Pieteikties dalībai tirgū Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā. 

Un vēl

Jēkabpilī skolēniem ir nodrošināta bezmaksas braukšana pilsētas autobusos. Šoferu darbu kavē un vēl vairāk apgrūtina biežie gadījumi, kad skolēni, iekāpjot autobusā,  neuzrāda elektronisko braukšanas karti vai skolēna apliecību, aizbildinoties, ka nevar atrast vai tā palikusi mājās.  SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis uzsver, ka ikvienam, lielam vai mazam, ir savi pienākumi un atbildība. No autobusu vadītājiem ikviens pasažieris gaida drošu braucienu paredzētajā laikā un laipnu apkalpošanu, savukārt skolēnu atbildība ir, iekāpjot autobusā, uzrādīt skolēna apliecību un elektronisko braukšanas karti pietuvināt kases aparātam. Kontroles gadījumā kontrolierim ir jāuzrāda gan biļete, gan skolēna apliecība, gan elektroniskā braukšanas karte. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Samazinās reģistrētā bezdarba līmenis; Jēkabpils autobusu parks plāno iegādāties jaunus autobusus; un Kāds laiks gaidām nedēļas nogalē?

Latvijā šogad augusta beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 8,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Visstraujāk reģistrētā bezdarba līmenis augustā samazinājies Kurzemes reģionā līdz 8,6%, kamēr lēnākais bezdarba līmeņa kritums bijis Rīgā un tur bezdarbs ir 6,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis augusta beigās bija Rīgas reģionā - 6,6%, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 15,8%. Zemgalē un Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis augustā bija attiecīgi 7,6% un 7,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 11 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka trīs saslimušie ir kontaktpersonas, bet četras personas atgriezušās no ārvalstīm - Krievijas, Igaunijas un Francijas. Četrām personām tiek precizēts infekcijas avots. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās. Pēdējās diennakts laikā stacionēti divi pacienti ar Covid-19. Kopā stacionāros ārstējas deviņi pacienti, visi ar vidēji smagu slimības gaitu. 

Nekonstatējot nekādus pārkāpumus, Valsts darba inspekcija  nolēmusi izbeigt lietvedību saistībā ar nepilngadīgo nodarbināšanu Bruknas muižā. Jau ziņots, ka biedrībā Kalna svētību kopiena Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu. Darba inspekcijai šo faktu apstiprināt neizdevās.

Turpinām ziņas

SIA „Jēkabpils autobusu parks” ir iesniedzis izvērtējumam  Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā projekta pieteikumu „Videi draudzīgu autobusu iegāde Jēkabpils pilsētai 2”. Projekta mērķis attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru. Īstenojot šo projektu paredzēts iegādāties vēl divus jaunus, videi draudzīgus autobusus pasažieru pārvadāšanai Jēkabpils pilsētas maršrutos. Patlaban parkam pilsētas pārvadājumos nākas izmantot daļu autobusu, kuri kalpojuši vairāk nekā 13 gadus un kuriem ir augsti izmešu rādītāji. Šāds transports nelabvēlīgi ietekmē vides kvalitāti pilsētā. Pozitīva vērtējuma gadījumā, plānotās kopējās projekta izmaksas būs 419 tūkstoši0 eiro, no kuriem aptuveni 341 tūkstotis tiek plānots no Kohēzijas fonda finanšu avotiem, pārējais – no uzņēmuma.

Jēkabpilī turpinās Dzejas dienas. Šodien visas dienas garumā norisinās jau tradicionālā akcija Širds uz trotuāra”, kuras laikā ikviens ir aicināts  uzrakstīt savas mīļākās dzejas rindas uz kāda no Jēkabpils trotuāriem. Vakarā par valodas īpatnībām dažādās Latvijas vietās runās Kārlis Kazāks. Tā būs muzikāla saruna par mums, sēļiem un valodu, kurā runājam. Kena parka estrādē Dzejas siltumnīcā pulksten 17.30 notiks interešu apvienības Literāts dzejas lasījumi un dzejas akcijas Jēkabpilij 350 dalībnieku apbalvošana, savukārt pulksten 19tos šeit uzstāsies Kārlis kazāks.

un vēl

Nākamnedēļ Centrāleiropā gaiss sakarsīs līdz +30 grādiem, Latviju siltums varētu skart maz un īslaicīgi, savā “Twitter” kontā raksta sinoptiķis Jānis Trallis. “Global Forecast System” patlaban prognozē, ka nākamtrešdien gaisa temperatūra Latvijā pakāpsies līdz +25 grādiem, bet nedēļas otrajā pusē gaidāmas nelielas salnas.

Tuvākajā diennaktī Latvijā pasliktināsies laikapstākļi, bet no piektdienas tie uzlabosies. Sagaidāms, ka piektdien, sestdien un svētdien tikai vietām uzlīs, lai gan debesīs būs daudz mākoņu. Pūtīs lēns līdz mēreni stiprs rietumu, dienvidrietumu vējš, tā ātrums brāzmās brīžiem var sasniegt 12-17 metrus sekundē. Gaisa temperatūra naktī uz piektdienu un sestdienu noslīdēs līdz +4..+9 grādiem, siltāk būs piekrastē. Pēcpusdienās gaiss iesils līdz +14..+20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamā gada budžetā iezīmēts finansējums arī mediķu un pedagogu algu celšanai; Vilciena avārijā Čehijā ievainoti 20 cilvēki; un No ceturtdienas satiksmei slēts Jēkabpilī, Viestura ielas posmu no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai!

Lai arī patlaban vēl norit sarunas par 2021.gada budžetu, tā izstrādes procesā jau ir iezīmēti 338,6 miljoni eiro, tajā skaitā līdzekļi ārstniecības personu un pedagogu darba samaksas pieaugumam, kā arī iezīmēts finansējums Satversmes tiesas spriedumu izpildei labklājības jomā. Mediķu atalgojuma celšanai par 20% nākamā gada budžetā paredzēti 183 miljoni eiro. Pedagogu darba samaksas pieauguma grafika īstenošanai pirmsskolas izglītībā, vispārējā izglītībā, profesionālajā izglītībā, profesionālajā ievirzē un interešu izglītībā 2021.gada budžetā jau paredzēti 33,3 miljoni eiro. Savukārt akadēmiskā personāla minimālo atlīdzības likmju paaugstināšanai saskaņā ar pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku nākamā gada budžetā ieplānoti 7,2 miljoni eiro. Tāpat 2021.gada budžetā jau ir paredzēts finansējums Satversmes tiesas spriedumu izpildei labklājības jomā kopumā 95,7 miljonu eiro apmērā. 

Trīs Valsts policijas priekšnieka kandidāti novirzīti kompleksajām pārbaudēm Valsts drošības dienestā, un apstiprināšanai valdībā virzāmais kandidāts varētu būt zināms septembra beigās. Konkursa komisijas iekšlietu ministram ieteiktie kandidāti novirzīti uz kompleksajām pārbaudēm valsts drošības dienestā. Pārbaudes ietver psiholoģisko izvērtēšanu, poligrāfa testu un citas procedūras. Visa procedūra, ieskaitot galīgo lēmumu, varētu noslēgties septembra beigās. Konkursa norise aizņēmusi ilgāku laiku, jo personāla atlases kompānija izvērtējusi katra individuālā kandidāta kompetences un atbilstību amatam.

Jau ziņots, ka konkursā pieteikušies trīs policijas virsnieki – valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks, pulkvedis Normunds Grūbis un policijas dienestā esošie vienīgie ģenerāļi - pašreizējais valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki šodien veikuši procesuālās darbības Pārgaujas novada domē, aģentūrai LETA apstiprināja domes priekšsēdētāja vietnieks Imants Kalniņš. Amatpersona nekomentēja, kādas tieši darbības veiktas domes ēkā. Pēc viņa teiktā, neviena persona neesot aizturēta. Plašāku informāciju Kalniņš neizpauda, jo tas esot aizliegts. Lai nekaitētu izmeklēšanas interesēm, arī KNAB patlaban detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām nesniedz.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Vilcienam saduroties ar dzelzceļa apkopes transporta līdzekli, Čehijā ievainoti 20 cilvēki, paziņojis glābšanas dienests. Četri cilvēki, kas guvuši smagas traumas, ar helikopteru nogādāti slimnīcās Prāgā un Plzeņā. Pārējie cietušie nogādāti tuvējās slimnīcā. Sadursme notika Domažlices apgabalā, netālu no Vācijas robežas.Dzelzceļa tīkla operators ziņo, ka, spriežot pēc sākotnējās informācijas, apkopes transporta līdzekļa vadītājs nav pamanījis apstāšanās signālu. Čehijā ir viens no blīvākajiem dzelzceļa tīkliem Eiropā, bet daudzās vietās tehnoloģijas ir novecojušas. 

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko šodien paziņoja, ka neizslēdz pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, taču ir pāragri nosaukt datumu. Jau ziņots, ka Baltkrievijā jau mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. 

Lielbritānijas valdība paziņojusi, ka lielākajā valsts daļā, Anglijā, ieviesīs aizliegumu pulcēties grupās, kas pārsniedz sešus cilvēkus. Drastiskā soļa mērķis ir reaģēt uz strauju, atkārtotu jaunā koronavīrusa izplatību. No svētdienas, 6.septembra, līdz otrdienai, 8.septembrim, Anglijā apstiprināti nepilni 8 tūkstoši 500 jauni inficēšanās gadījumi. Virkne analīžu laboratoriju Anglijā strādā ar maksimālo jaudu, un parlamenta opozīcijas lielākās partijas Leiboristu līderis Kīrs Stremers brīdinājis, ka reģiona inficēšanās gadījumu testēšanas un infekcijas ķēdes izsekošanas sistēma «ir uz sabrukuma robežas». Slimības straujākā izplatība ir Anglijas ziemeļrietumos, apgabalā ap Mančestras pilsētu. 

Un vēl

Šonedēļ Jēkabpilī sāksies būvdarbi objektā “Draudzības alejas un Viestura ielas posma no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai pārbūve”.  Līdz ar to plānots, ka no ceturtdienas, 10.septembra satiksmei tiks slēgts Viestura ielas posms no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai! Autovadītājiem lūgums ievērot uzstādītās ceļa zīmes!

Atstājiet komentāru