2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 8.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 8.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 8.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā atšķiras Ekonomikas un Veselības ministriju viedokļi par pašizolācijas noteikšanu; Aicina stādīt kokus un sakopt vidi Pasaules talkā; un Šodien Jēkabpilī sākas dzejas festivāls – “Identitāte”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņas klausieties: ‘Pēdējo dienu laikā no Covid-19 izveseļojušies 47 cilvēki; Vides piesārņojums izraisa 13% no nāves gadījumiem Eiropā; un NEPLP sākusi 9 pārbaudes lietas par iespējamiem politiskās aģitācijas pārkāpumiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosinās pašizolācijas laiku samazināt līdz desmit dienām; Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanā šogad ieguldīti 47 miljoni eiro; un Arvien vairāk tēvu pēc šķiršanās pieprasa vienlīdzīgas bērnu aprūpes tiesības.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā atšķiras Ekonomikas un Veselības ministriju viedokļi par pašizolācijas noteikšanu; Aicina stādīt kokus un sakopt vidi Pasaules talkā; un Šodien Jēkabpilī sākas dzejas festivāls – “Identitāte”.

Pašlaik Latvijā jāievēro pašizolācija, iebraucot no valstīm, kurās divu nedēļu laikā vidējais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pārsniedz 16, bet Ekonomikas ministrija rosinās šo robežlielumu palielināt līdz 25. Veselības ministrija gan tam nepiekrīt. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs plāno aicināt valdību mīkstināt prasības un noteikt pašizolāciju, iebraucot no valstīm, kur saslimstības rādītāji pārsniedz 25.Veselības ministre Ilze Viņķele uzsver, ka Veselības ministrija neatbalsta šādu soli, jo  gadījumā, ja Covid-19 izplatība Latvijā pieaugs un būs jāpieņem lēmums par pāriešanu uz attālinātām mācībām un vecākiem būs jāpaliek mājās ar bērniem, tad trieciens ekonomikai būs krietni lielāks, nekā tūrisma nozarei zaudējot Igaunijas un Lietuvas tūristus.

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu konstatēts pirmais inficēšanās ar Covid-19 gadījums kādas izglītības iestādes audzēknim, vēsta TV3. Slimību profilakses un kontroles centrā neatklāj, par kuru skolu ir runa. Saslimušajam noteiktas tuvākās kontaktpersonas izglītības iestādē - kopumā tie ir trīs pedagogi un 14 klasesbiedri, kuriem visiem ir noteikta mājas karantīna un viņi atrodas ģimenes ārstu uzraudzībā. Jau ziņots, ka lielākā daļa jeb 82% skolu šajā mācību gadā mācības sāka klātienē.

Līdz ar jauno elektrovilcienu ienākšanu 2022. gada maijā plānots mainīt arī uzņēmuma “Pasažieru vilciens” nosaukumu. Plānots, ka turpmāk uzņēmumu sauks “VIVI Latvia”. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits skaidro, ka “Pasažieru vilciens” ir nozīmīgu pārmaiņu priekšā. Čehijā pasūtīti jaunie elektrovilcieni, un tiks mainītas arī tehnoloģijas. Taps jauna aplikācija, kas ļaus vieglāk iegādāties biļetes, un jauna mājaslapa, lai būtu iespējams nopirkt dažādus biļešu veidus. “Pasažieru vilciens” iet modernizācijas ceļā, un tādēļ tiek domāts arī par ārējā izskata maiņu, tai skaitā tā pārdēvēšanu par “VIVI Latvia”.

Berlīnes klīnika Charite pirmdien paziņoja, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs atmodināts no medicīniskās komas un reaģē uz viņam teikto. Klīnika norāda, ka vēl ir pāragri vērtēt viņa nopietnās saindēšanas potenciālās ilgtermiņa sekas. Jau vēstīts, ka Vācijas valdība 2.septembrī paziņoja, ka iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder Novičok grupai. 

Turpinām ziņas

Šogad būtiski audzis neitralizēto sprādzienbīstamo priekšmetu skaits, kas atrasti mežā. Lielu daļu no tiem atrod sēņotāji un ogotāji. Speciālisti uzsver, ka par katru atrasto šķietami bīstamo priekšmetu jāziņo Valsts policijai vai pa tālruni 112. Informācija par atrastajiem kara priekšmetiem un lādiņiem no iedzīvotājiem tiek saņemta bieži. Galvenokārt par tiem ziņo ogotāji, sēņotāji, lauksaimnieki, kā arī mežizstrādes darbinieki. Pērn kopumā likvidēti aptuveni 6000 lādiņi. Šogad jau saņemti 885 izsaukumi un likvidēti teju 4000 lādiņi.

Kustība ''Lielā talka'' aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju 19. septembrī pievienoties akcijai ''Pasaules talka''. Šogad Pasaules talka Latvijā tiek rīkota jau trešo reizi. Latvijas iedzīvotāji aicināti iesaistīties talkas aktivitātes – ar apkārtējās vides sakopšanas darbiem, ko gan Latvijā ierasts darīt pavasara talkas laikā, tāpat ar jau tradicionālo koku sēšanas un stādīšanas akciju “Laimes koki”.

Un vēl

Septembris Latvijas kultūrā nozīmīgs ar Dzejas dienām. Arī Jēkabpilī šis festivāls ir jau ierasts un pilsētnieku iecienīts pasākums. Šī gada Dzejas dienas Jēkabpilī norisināsies no šodienas, 8.septembra  līdz sestdienai, 12. septembrim. Šī gada Dzejas festivāla tēma ir “Identitāte” un to atklās  šodien pulksten sešos vakarā  Kena parka estrādē, kur būs uzcelta un ierīkota Dzejas siltumnīca. Festivāla atklāšanā visi piedalīsies nelielā dzejas rakstīšanas akcijā. Pulksten 18.30  būs iespēja dzirdēt dzejnieces no Jēkabpils – Rutu Štelmaheri, Sintiju Kampāni Štelmaheri un Gitu Grozu. Viņām ar muzikālu sniegumu pievienosies Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas audzēkņi. Plašāk ar Dzejas dienu programmu var iepazīties portālā radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņas klausieties: ‘Pēdējo dienu laikā no Covid-19 izveseļojušies 47 cilvēki; Vides piesārņojums izraisa 13% no nāves gadījumiem Eiropā; un NEPLP sākusi 9 pārbaudes lietas par iespējamiem politiskās aģitācijas pārkāpumiem

Pēdējās diennakts laikā, veicot 2 tūkstoši 395 Covid-19 testus, reģistrēti trīs jauni inficēšanās gadījumi, bet vēl 47 cilvēki pievienojušies izveseļojušos pulkam. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka divi saslimušie ir Covid-19 slimnieka kontaktpersonas, bet viena persona atgriezusies no Krievijas. Stacionāros šobrīd ārstējas deviņi Covid-19 pacienti, visi ar vidēji smagu slimības gaitu. 

Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis vienlaikus būs arī tirdzniecības komisārs, šodien paziņoja Eiropas komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Dombrovskis veica tirdzniecības komisāra pienākumus kopš 26.augusta, kad no amata atkāpās iepriekšējais tirdzniecības komisārs Fils Hogans, jo viņš savā dzimtajā Īrijā bija pārkāpis Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus. Savukārt Īrijas izvirzītajai pārstāvei darbam Eiropas komisijā, Eiropas Parlamenta pirmajai viceprezidentei Mairedai Makginesai Leiena nolēmusi uzticēt finanšu pakalpojumu, finanšu drošības un kapitāla tirgu komisāres amatu. Lai stātos šajā amatā, Makginesai jāiegūst Eiroparlamenta apstiprinājums.

Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs aicinājis Baltkrieviju nekavējoties atbrīvot vairāk nekā 600 cilvēku, kuri ieslodzīti cietumos, varas iestādēm veicot represijas pret protestiem pēc augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Jau ziņots, ka Baltkrievijā jau mēnesi turpinās protesti, pieprasot autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos. Viņš tiek apsūdzēts 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanā ar nolūku palikt pie varas.

Turpinām ziņas

Vides piesārņojums ir cēlonis 13% no nāves gadījumiem Eiropā, un tas veicina tādas neinfekciozas saslimšanas kā vēzis un sirds slimības, teikts šodien publicētā Eiropas Vides aģentūras ziņojumā. Aģentūras vērtējumā par veselību un vidi, kurā izmantoti Pasaules Veselības organizācijas 2012.gada dati un citi avoti, atzīmēts, ka gaisa piesārņojums ir "svarīgākais vides faktors, kas veicina slimību". Gaisa piesārņojums tiek vainots vairāk nekā 400 tūkstoši pāragras nāves gadījumos ik gadu Eiropas Savienībā. Otrs svarīgākais vides risks ir trokšņa piesārņojums, kas saistīts ar daudzām veselības problēmām, ieskaitot sirds slimības un pat pāragru nāvi. Eiropā vislielākais ar vides piesārņojumu saistīto nāves gadījumu īpatsvars - 27% - ir Bosnijā un Hercegovinā. 

Līdz ar iecerēto nodokļu reformu izmaiņas sagaidāmas arī tiem, kuri izmanto kādu no alternatīvajiem nodokļu režīmiem – ir pašnodarbinātie, patentmaksas maksātāji, mikrouzņēmēji vai autoratlīdzības saņēmēji. No viņiem visiem ik mēnesi iecerēts iekasēt minimālo sociālo nodokli 170 eiro. Tiesa, pagaidām vēl ir vairākas neskaidrības par tehniskajām niansēm, un tas rada bažas, ka plānotās izmaiņas no nākamā gada jeb aptuveni pēc trīs mēnešiem radīs neizpratni un satraukumu alternatīvo nodokļu režīmu izmantotājiem. Tas savukārt var vainagoties ar ēnu ekonomikas pieaugumu. Savukārt par autoratlīdzības režīmu pagaidām vēl skaidrības nav. 

Un vēl

Veicot pastiprinātu televīzijas un radio programmu monitoringu kopš Rīgas domes priekšvēlēšanu aģitācijas perioda sākuma, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome līdz šim ir sākusi deviņas pārbaudes lietas par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumiem. Piecas no līdz šim uzsāktajām pārbaudes lietām ir saistītas ar iespējamu slēptas priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu programmā “Baltcom radio” un četras – programmā “RīgaTV 24”. Līdz šim sāktās lietas ir saistītas ar iespējamu politiskās partijas “Gods kalpot Rīgai”, partiju apvienības “Attīstībai/Par!”-“Progresīvie” (AP/P), partijas “Alternative” un Zaļo un Zemnieku savienības slēptu reklamēšanu. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosinās pašizolācijas laiku samazināt līdz desmit dienām; Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanā šogad ieguldīti 47 miljoni eiro; un Arvien vairāk tēvu pēc šķiršanās pieprasa vienlīdzīgas bērnu aprūpes tiesības.

Pie obligātas sejas masku lietošanas noteiktās situācijās Latvijā varētu atgriezties, ja saslimstība ar Covid-19 tuvotos 20 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet patlaban šis rādītājs ir zemāks par pieci. Veselības ministre Ilze Viņķele norāda, kaveselības ministrija plāno rosināt samazināt pašizolācijas termiņu no 14 līdz desmit dienām un ar šo priekšlikumu paredzēts klājā nākt nākamnedēļ. Politiķe gan uzsvēra, ka gadījumā, ja vajadzētu atgriezties pie obligātas sejas masku lietošanas, tad tā būtu jākontrolē daudz stingrāk, nekā tas tika darīts pavasarī.

Visvairāk jeb 25 no kopumā 47 atlabušajiem Covid-19 pacientiem reģistrēti Rīgā, kamēr vēl deviņās Latvijas pašvaldībās vairs nav reģistrēts neviens inficētais, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Visi iepriekš saslimušie ir atveseļojušies Jēkabpilī, kā arī Grobiņas, Talsu, Mārupes, Jelgavas, Ozolnieku, Ķekavas, Skrīveru un Viļakas novados. Kopumā ar Covid-19 saslimušie pašlaik dzīvo 35 Latvijas pašvaldībās.

Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Pasākumu producentu apvienību, Latvijas Pasākumu norišu vietu asociāciju un Latvijas Producentu savienību izstrādājusi un ar Veselības ministriju saskaņojusi vadlīnijas, kas palīdzēs publisku un arī slēgtu pasākumu organizatoriem droši, ievērojot ar Covid-19 saistītos ierobežojumus, organizēt kultūras pasākumus. Vadlīnijās norādīts, ka lielu un nozīmīgu pasākumu gadījumos ieteicams veidot riska plānu un tā izvērtējumu, lai paredzētu rīcību, kas jādara, riskam iestājoties, kā arī pārdomātu iespējamās krīzes situācijas un rastu risinājumus jau pirms pasākuma.

Igaunijas Mediju uzņēmumu asociācija sola vērsties Eiropas Komisijā ar sūdzību par neveselīgu konkurenci, no valsts budžeta finansējot Igaunijas sabiedriskā medija ERR darbību tiešsaistē. Asociācija uzskata, ka tas neatbilst sabiedriskā medija uzdevumiem, kas izriet no likuma, kā arī rada negodīgu konkurenci mediju tirgū.  Asociācija skaidro, ka pēdējos gados visā pasaulē mediju tirgus attīstās tāda biznesa modeļa virzienā, kurā aizvien lielāka ieņēmumu daļa ir no elektroniskajiem abonementiem. Tas motivējot uzņēmumu saglabāt un radīt jaunas labi apmaksātas žurnālistu darbavietas. Savukārt sabiedriskā medija aktīva paplašināšana tiešsaistes jomā palielina konkurenci ar privātajiem plašsaziņas līdzekļiem, jo privātais sektors šādā veidā nekad nespēs sacensties ar valsts finansētu.

Turpinām ziņas

Šogad valsts akciju sabiedrība “Latvijas Autoceļu uzturētājs” valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbus veicis 47 miljonu eiro apmērā. Apjomīgākie valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbi ir grants autoceļu bedru un iesēdumu remonts, tai skaitā dilumkārtas atjaunošana 12,1 miljona eiro apmērā, vienkārtas virsmas apstrāde asfalta seguma autoceļiem 7,6 miljonu eiro un bedru remontdarbi uz asfalta autoceļiem 4,7 miljonu eiro apmērā. Uzlabojot valsts autoceļu ar asfalta segumu kalpošanas laiku un satiksmes drošību, veikta selektīvā vienkārtas virsmas apstrāde 374 kilometru garumā, bedru remontdarbi veikti 224 tūkstoši  637 kvadrātmetru apjomā.

Nederīgo medikamentu atkritumu apsaimniekošanā Baltijas jūras reģionā ir nepieciešami uzlabojumi, liecina Eiropas Savienības līmenī veiktais pētījums. Secināts, ka nederīgo medikamentu izmešana atkritumos vai kanalizācijā piesārņo Baltijas jūru. Uzsvērts, ka iespējai nodot medikamentu atkritumus, tajā skaitā arī veterinārās jomas, konkrētā vietā jābūt visās valstīs. Norādīts, ka īpaši jāpievēršas medikamentu atkritumu savākšanai laukos, kā arī mērķtiecīgi jāinformē ārsti, veterinārārsti, lauksaimnieki, iedzīvotāji par nederīgo medikamentu nodošanu. 

Un vēl

Šķiroties, aizvien vairāk tēvu pieprasa vienlīdzīgas bērnu aprūpes tiesības, vēloties būt ne tikai "brīvdienu tēti". Situācija Latvijā šajā jomā mainās ļoti lēni, bet progress ir novērojams, liecina Rīgas Stradiņa Universitātes veiktais pētījums. Pirms trim gadiem tēvi ar bērniem pavadīja 26 darbadienas gadā, tagad 49. Ja no piektdienas līdz pirmdienai bērns ir pie tēva, tad tas nozīmē, ka jāpalīdz sagatavot bērnu skolai, tā ir cita atbildība un iesaiste bērna audzināšanā. Katram ceturtajam tēvam pēc šķiršanās nav ļauts bērnu paņemt uz nakti. Pētījumā arī secināts, ja pirms trim gadiem mazs skaits lietu tiesā noslēdzās ar izlīgumu, tad tagad gandrīz puse lietu noslēdzas ar vienošanos, izmantojot mediatoru pakalpojumu. Pētījuma autori norāda, ka bērna interesēs ir vienādas tiesības tēvam un mātei. 

Atstājiet komentāru