2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 7.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 7.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā turpina uzlaboties nodokļu iekasēšana; Šodien noslēdzas ugunsnedrošā sezona mežos;  un Latvijas volejbola izlase pēc 26 gadu pārtraukuma spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēji rosina rast iespēju samazināt pašizolācijas laiku, atgriežoties no ārzemēm; Jēkabpils bērnu un jauniešu centrā – atvērto durvju nedēļa; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Dombrovskis varētu kļūt par jauno ES tirdzniecības komisāru; Rosina arī turpmāk ļaut pašvaldībām sasaukt attālinātās domes sēdes; un Kādas ir pirmās prognozes par gaidāmo ziemu?


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā turpina uzlaboties nodokļu iekasēšana; Šodien noslēdzas ugunsnedrošā sezona mežos;  un Latvijas volejbola izlase pēc 26 gadu pārtraukuma spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Šogad augustā Latvijā turpināja uzlaboties nodokļu iekasēšana, pamatbudžetā iekasējot par 8% vairāk nodokļu nekā 2019.gada augustā, teikts Fiskālās disciplīnas padomes veiktā monitoringa pārskatā. Padome akcentē, ka uzlabojusies valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu iekasēšana, kas augustā sasniegusi iepriekšējā gada līmeni. Padome arī norāda, ka, neskatoties uz nodokļu iekasēšanas uzlabošanos pēdējos mēnešos, nodokļu iekasēšanas plāns 2020.gadā tomēr netiks izpildīts. 

Iekšējās drošības birojs pēc aizturēšanas pagājušās nedēļas nogalē atbrīvojis Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu un, piemērojot drošības līdzekli, aizliedzis viņam pildīt robežsardzes priekšnieka pienākumus. Pujāta advokāte Alla Juraša aģentūrai LETA apstiprināja, ka aizstāvamais piektdienas rītā aizturēts, bet patlaban jau atbrīvots. Pujātam ir piemērots aizdomās turētā statuss saistībā ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Inkriminētais nodarījums saistīts ar aizsargjoslu būvniecību uz Latvijas un Krievijas robežas. 

Turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam Eiropā, no sestdienas 14 dienu pašizolācija būs jāievēro arī pēc atgriešanās no Norvēģijas, Ungārijas un Sanmarīno, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Savukārt pašizolācija vairs nebūs jāievēro, ceļojot no Kipras. Turpmāk 14 dienu pašizolācija Latvijā būs jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur 27 Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, kā arī caur Monako, Andoru un Sanmarīno jeb kopumā 30 valstīm.

Partija "Jaunā saskaņa" vērsusies Administratīvajā apgabaltiesā, apstrīdot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus. Jau ziņots, ka Centrālā vēlēšanu komisija ceturtdien nolēma noraidīt visas iesniegtās sūdzības par Rīgas domes vēlēšanu rezultātu apkopošanu un neatcēla vēlēšanu rezultātus gan atsevišķajos iecirkņos, gan galvaspilsētā kopumā. 

Turpinām ziņas

Šodien noslēdzas ugunsnedrošā sezona mežos. Šajā sezonā, kas ilgst jau no aprīļa beigām kopumā 363 mežu ugunsgrēkos izdeguši 167 hetāri mežu teritorijas. Savukārt šogad kopā ir reģistrēti 518 meža ugunsgrēki ar izdegušo meža platību 230 hektāri. Tas ir nedaudz mazāk nekā citus gadus, jo pagājušajā gadā bija 972 meža ugunsgrēki un izdegusī platība pie 400 hektāriem. 

Polija šajā nedēļas nogalē pieredzēja spēcīgas vētras, kurās gājis bojā viens cilvēks un četri ievainoti. Polijas ugunsdzēsības dienests sestdien un svētdien saņēma aptuveni 600 izsaukumus par vētras nodarītajiem postījumiem. Visvairāk izsaukumu saņemti Lejassilēzijas vojevodistē Polijas dienvidrietumos. Meteorologi brīdinājuši, ka Polijas dienvidos turpināsies spēcīgs vējš un lietus, kādēļ iespējami plūdi.

Un vēl

Latvijas vīriešu volejbola izlase svētdien Kiprā nodrošināja ceļazīmi uz 2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.
Latvija D grupas pēdējā un izšķirošajā spēlē ar 3-0 pārspēja mājinieci Kipru. Lai Latvija izcīnītu ceļazīmi uz finālturnīru, bija nepieciešama uzvara trīs vai četros setos. Latvijai iepriekš ir izdevies kvalificēties finālturnīram tikai 1995.gadā, bet tagadējam Latvijas izlases galvenajam trenerim Avo Kēlam iepriekš ar Igaunijas izlasi - divreiz. Galvenā trenera Kēla vadībā šis latviešiem bija otrais mēģinājums iekļūt Eiropas čempionāta finālā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēji rosina rast iespēju samazināt pašizolācijas laiku, atgriežoties no ārzemēm; Jēkabpils bērnu un jauniešu centrā – atvērto durvju nedēļa; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēts viens jauns Covid-19 saslimšanas gadījum. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka saslimušais ir kontaktpersona citam ar koronavīrusu inficētajam. Pēdējās diennakts laikā stacionēti divi pacienti ar Covid-19. Pašlaik kopumā stacionāros ārstējas deviņi pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu. Līdz šim Latvijā ar Covid-19 saslimušas tūkstoš 429 personas un tūkstoš 187 izveseļojušās, 35 mirušas.

Latvijā Covid-19 pandēmijas laikā jābūt gudram balansam starp veselības drošību un ekonomiku, intervijā Latvijas Televīzijai šorīt sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Pēc viņa teiktā, vajadzētu izmantot visus iespējamos rīkus, lai samazinātu laiku, kas cilvēkiem pēc atgriešanās no ārzemēm jāpavada pašizolācijā. Viņš uzsvēra, ka cilvēki nedodas ārzemju biznesa braucienos gaidošās pašizolācijas dēļ, un tādējādi tiek bremzēts bizness. Rostovskis norādīja, ka ekonomikas bremzēšanai ir riski, tāpēc ir jāmēģina arī saglabāt ekonomiku.

Četriem Rīgas domes jaunajā sasaukumā ievēlētajiem spēkiem izdevies vienoties par koalīcijas izveidi. Partiju apvienība Attīstībai/Par! un partijas Progresīvie kopīgā saraksta politiķi tiks pie mēra krēsla, ko ieņems bijušais Saeimas deputāts Mārtiņš Staķis. Tāpat lielākā domes frakcija tiks pie Finanšu un administrācijas lietu komitejas, Izglītības, kultūras un sporta komitejas, Sociālo jautājumu komitejas un Mājokļu un vides komitejas vadības. Jaunajai Vienotībai būs vicemēra amats, kā arī partija vadīs domes Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju. Nacionālajai apvienībai un Latvijas reģionu apvienības saraksts arī tiks pie vicemēra amata, kā arī Pilsētas īpašumu komitejas. Savukārt Jaunā konservatīvā partija dabūs trešo vicemēra amatu un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amatu. 

Arvien mazāk laika ir atlicis līdz šī gada beigām, kad Eiropas Savienībai un Apvienotajai Karalistei būtu jāpanāk vienošanās par abu pušu tirdzniecības attiecībām. Šajās dienās sāksies kārtējā, pēc skaita astotā abu pušu sarunu kārta. Avoti Londonā pauž viedokli, ka šīs nedēļas sarunas ir ārkārtīgi nozīmīgas, jo vai nu tās ievērojami pavirzīsies uz priekšu, vai arī ir lemtas pilnīgai neveiksmei. Šādā gadījumā arvien biežāk izskan minējumi, ka "Brexit" sarunvedējus malā varētu pastumt Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības padomes līderi, cenšoties panākt krīzes politisku risinājumu.

Tikmēr Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Paziņojis, ja vienošanās par brīvo tirdzniecību ar Eiropas Savienību netiks panākta līdz 15. oktobrim, tad Lielbritānijas un ES sarunas turpināt nav jēgas. Lielbritānijas premjers norādījis, ka vienošanās varētu tikt panākta, ja Eiropas Savienība mainītu savu nostāju.

Turpinām ziņas

Šonedēļ no pirmdienas, 7. septembra līdz piektdienai, 11.septembrim Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs aicina apmeklēt “Atvērto durvju dienas”. Uzsākot jauno mācību gadu, nodarbības Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra interešu izglītības programmās tiks organizētas klātienē. Joprojām turpinās audzēkņu uzņemšana un pieteikšanās interešu izglītības pulciņiem, ar aktuālo programmu piedāvājumu var iepazīties bērnu un jauniešu centrā.

Šonedēļ būvdarbi turpināsies uz vairāk nekā 100 Latvijas autoceļu posmiem, tāpēc autobraucējiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem un papildu laiku ceļā. Ar satiksmes ierobēžojumiem jārēķinās arī uz Daugavpils šosejas  posmā no Salaspils līdz Ikšķilei, kur noteikts ātruma ierobežojums 70 km/h un pārmaiņus tiek slēgta viena no divām joslām uz katras no brauktuvēm; posmā pie Pļaviņām starp abiem rotācijas apļiem ir noteikts ātruma ierobežojums 70 un 50 km/h, divi luksoforu posmi un ceļā var paiet 20 minūtes, bet posmā no Līvāniem līdz Stūrišķiem, ātruma ierobežojums 70 km/h. 

Un vēl

Otrajā septembra nedēļā laikapstākļus Latvijā noteiks plašs ciklons virs Skandināvijas ziemeļiem. Ciklona ietekmē līdz pat nākamajām brīvdienām gaidāms brāzmains vējš, kā arī nokrišņi, brīdina sinoptiķi. Darba nedēļas sākumā Latvijai pietuvoties vairākas nokrišņu zonas. Otrdien Latviju šķērsos nokrišņu zona, līdz ar to lietus gaidāms visā valsts teritorijā, vietām līs stipri. Gaisa temperatūra nepārsniegs +12…+17 grādu. Darba nedēļas vidū saglabāsies līdzīgs laiks. Naktī uz ceturtdienu Latvijai pietuvosies jauna nokrišņu zona, kas visā valsts teritorijā atnesīs mērenu līdz vietām stipru lietu. Vējš saglabāsies stiprs, brāzmās sasniedzot 17–20 m/s. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Dombrovskis varētu kļūt par jauno ES tirdzniecības komisāru; Rosina arī turpmāk ļaut pašvaldībām sasaukt attālinātās domes sēdes; un Kādas ir pirmās prognozes par gaidāmo ziemu?

Pastāv iespēja, ka Valdim Dombrovskim turpmāk Eiropas Komisijā varētu tikt uzticēts tirdzniecības komisāra portfelis. Pēc Fila Hogana atkāpšanās no šī amata Briselē nerimst diskusijas par to, kurš būs nākamais tirdzniecības komisārs. Pašlaik Dombrovskis šos pienākumus pilda uz laiku. Piektdien Īrijas valdība ir nominējusi divus kandidātus uz komisāra krēslu. Tomēr ne vienam no viņiem nav plašas pieredzes starptautiskajā tirdzniecībā. Tādēļ ir ļoti iespējams, ka ietekmīgais tirdzniecības komisāra portfelis nonāks kāda cita politiķa rokās.

Desmit Baltkrievijas uzņēmumi izteikuši vēlmi pārcelt savu darbību uz Latviju, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns. Viņš norāda, ka aptuveni nedēļas laikā aģentūra sniegusi konsultācijas vairāk nekā 100 Baltkrievijas uzņēmumiem, kuri nopietni izvērtē iespēju par savas darbības pārcelšanu uz Latviju. LIAA direktors norādīja, ka Latvijas piedāvājumu nopietni izvērtē arī vairāki vadošie Baltkrievijas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares uzņēmumi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce iesniedzis Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā priekšlikumus likuma "Par pašvaldībām" grozījumiem, kas paredz arī turpmāk iespēju domes un komitejas sēdes noturēt attālināti un arī atļaut rīkot sēdes videokonferenču režīmā. Laikā, kad valstī bija noteikta ārkārtējā situācija, ar īpašu regulējumu tika risināts jautājums par pašvaldības domes un komiteju sēžu attālinātu norisi.  Savukārt, atceļot ārkārtējo situāciju, minētais regulējums zaudēja spēku. Lai paplašinātu pašvaldību iespējas attālināti organizēt domes sēžu un komiteju darbu, ja valstī vai kādā teritorijā ir noteikta ārkārtējā situācija vai pulcēšanās ierobežojumi, sagatavoti priekšlikumi, kas ļaus katrā konkrētā gadījumā izvērtēt nepieciešamību lēmumu pieņemšanu organizēt attālināti. 

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs administratīvi sodījis Iecavas novada domes priekšsēdētāju un Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieci par pašvaldības transporta nelikumīgu izmantošanu. KNAB piespriedis 80 eiro sodu Iecavas novada domes priekšsēdētājam Aivaram Mačekam par to, ka viņš pašvaldībai piederošu transportlīdzekli izmantojis savā atvaļinājuma laikā privātajām vajadzībām. Identisku naudas sodu saņēmusi Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Viņa, izmantoja Jēkabpils pašvaldībai piederošo automašīnu, lai piedalītos Labklājības ministrijas Daugavpilī, rīkotajā diskusijā "Tu un sociālā uzņēmējdarbība - vai vajag?". KNAB uzskata, ka viņa izmantoja pašvaldībai piederošo automašīnu mērķiem, kas nebija saistīti ar amatpersonas amata pienākumu veikšanu, tādējādi pārkāpjot likumu. Amatpersonas tām uzliktos sodus jau samaksājušas.

Šorīt, 7.septembrī, Bauskas ielas atkritumu šķirošanas laukumā SIA “Jēkabpils pakalpojumi” atkritumu savākšanas operatori fiksēja kārtējo iedzīvotāju radīto nekārtību – šķirošanas konteineros samestus sadzīves atkritumus un blakus konteineriem sakrāmētus atkritumu maisus. Šādas nekārtības itin bieži tiek pamanītas arī citos atkritumu šķirošanas laukumos. Uzņēmums vērš uzmanību, ka atkritumu šķirošanas laukumu piemēslošana un konteineru piebēršana ar nešķirotiem, netīriem, slapjiem atkritumiem ir administratīvi sodāma rīcība un fiksētie gadījumi tiek nodoti policijai.

Un vēl

2020.-2021.gada kalendārās ziemas vidējā gaisa temperatūra Latvijā varētu būt tikai vienu vai divus grādus augstāka par normu, liecina Eiropas Komisijas Kopīgā pētniecības centra publiskotā prognoze. Ja šī prognoze piepildīsies, gaidāmā ziema būs aptuveni četrus grādus vēsāka par pagājušo ziemu, kas kļuva par siltāko Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. 2019.-2020.gada kalendārās ziemas vidējā gaisa temperatūra sasniedza +2,7 grādus, par 1,7 grādiem pārspējot iepriekšējās siltākās - 1924.-1925.gada - ziemas rekordu. Jaunākās sezonālās prognozes, kas balstītas uz Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem, liecina, ka visu tuvāko mēnešu - septembra, oktobra, novembra, decembra, janvāra, februāra un marta - vidējā gaisa temperatūra gaidāma pusgrādu līdz divus grādus virs normas. Atšķirībā no iepriekšējās ziemas, kad laikapstākļus Ziemeļeiropā teju nepārtraukti noteica Atlantijas cikloni, 2020.-2021.gada ziemā palaikam tiek prognozēti anticikloni, kas periodiski apturēs silta un mitra gaisa ieplūšanu no Atlantijas okeāna.

Atstājiet komentāru