2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 4.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 4.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 4.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Ko secinājis būvnieks pēc telpu pārbaudes Jēkabpils 2.vidusskolā?  un Saistībā ar Administratīvi teritoriālo reformu Satversmes tiesā ierosinātas vēl trīs lietas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mežsaimnieki Vidzemē iznīcinājuši divas mazā ērgļa ligzdas; Apstiprinātas Jēkabpils domes 2021.gada budžeta prioritātes; un Cik gadu ir planētai Zeme, ja tās vecumu mēra galaktikas gados?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
radio1 ziņās klausieties: Lietuva un Igaunija netiek iekļauta tā dēvētajā valstu "dzeltenajā" sarakstā; Nav pieejamas makšķerēšanas licences Daugavā aiz Pļaviņām; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Ko secinājis būvnieks pēc telpu pārbaudes Jēkabpils 2.vidusskolā?  un Saistībā ar Administratīvi teritoriālo reformu Satversmes tiesā ierosinātas vēl trīs lietas.

Rīgas domes vēlēšanu kampaņa ietekmējusi arī “Attīstībai/Par!” un “Saskaņas” reitingus. SKDS aptauja liecina, ka augusta sākumā par “Saskaņu” Saeimas vēlēšanās balsotu mazāk cilvēku, bet par “Attīstībai/Par!” – vairāk nekā iepriekš. Aptauja uzrādīja, ka partiju reitingos pirmajā vietā aizvien ir “Saskaņa”, par kuru būtu gatavi balsot 12,2% aptaujāto. Tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 10,7%, tad “Attīstībai/Par!” ar 7,8%, “Jaunā Vienotība” ar 6,6% un Nacionālā apvienība ar 5,2%. Savukārt zem 5% barjeras ir Jaunā konservatīvā partija ar 4,6%, Latvijas Reģionu apvienība ar 3,8% un “KPV LV” ar 1,9%, kā arī Latvijas Krievu savienība ar 1,5%  un “Progresīvie” ar 1,4%. 

Centrālā vēlēšanu komisija noraidījusi visas četras saņemtās sūdzības par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem. Visi sūdzību iesniedzēji CVK lēmumu grasās pārsūdzēt tiesā. Tas nozīmē, ka jaunievēlētās domes darbs tik drīz nesāksies. Jaunās saskaņas pārstāvis Jānis Kuzins pēc šī lēmuma paziņošanas teica, ka ir nolēmis iesniegt prasību tiesā. Turklāt, ja arī tiesa to noraidīs, viņš vērsīšoties Eiropas cilvēktiesību tiesā. CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa teica, ja kāds nolems apstrīdēt CVK lēmumus tiesā, jaunievēlētā dome nevarēs sākt darbu, kamēr nebūs attiecīgais tiesas lēmums.

Lielajām universitāšu slimnīcām ir liela loma, un tās ir nozīmīgs resurss veselības nozarē. Šie izcilības centri, kuros strādā labākie mediķi, nereti savā starpā konkurē, bet turpmāk slimnīcas vienojušās spēkus likt kopā, lai nodrošinātu ātrāku un profesionālāku veselības aprūpi, kā arī organizētu vairāk uz pacientu orientētu ārstniecību. Mērķis – stiprināt lielo universitāšu slimnīcu, ekselences centru sadarbību it visās jomās, sākot no infrastruktūras un beidzot ar pacientu virzīšanu aprūpes sistēmā, spēkus liekot kopā, nevis konkurējot. Veselības ministre Ilze Viņķele skaidro, ka bet integrēta veselības aprūpes sistēma iznākumā būs ieguvums pacientam.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā ceturtdienas vakarā publicēta informācija par veikto pārbaudi Jēkabpils 2.vidusskolā. Tājā teikts, ka Jēkabpils 2.vidusskolā pēc vakar notikušā negadījuma, kad vienā telpā nokrita griestu ugunsdrošais apmetums aptuveni viena kvadrātmetra platībā, būvnieks SIA “Jēkabpils PMK” un būvuzraugs SIA “Firma L4”, kopumā vairāk nekā 10 speciālisti, veica pārbaudi visās pārējās skolas telpās. Speciālisti rūpīgi apsekoja un pārbaudīja gan skolas jauno, gan veco korpusu, visas mācību telpas un koridorus. Pēc veiktās pārbaudes secināts, ka problēma ir bijusi lokāla, tikai vienā telpā. Būvnieks izvērtēs un meklēs iemeslu, kādēļ šāda problēma radās. Šodien skolā mācību process notiks kā ierasts.

Jau ziņots, ka ceturtdien Jēkabpils 2.vidusskolas pirmā stāva telpā Nr.1.20 (viens-divdesmit) nokritis griestu ugunsdrošais apmetums. Tas aptuveni viena kvadrātmetra platībā nokritis klases telpas aizmugurējā daļā. Cilvēki notikušajā nav cietuši. Tāpat arī vēstīts, ka būvdarbi objektā ilga pusotru gadu un skolas pārbūve izmaksāja 8,2 miljonus eiro. 

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā ir saņemts Būvniecības valsts kontroles biroja akts par Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles jaunbūves pieņemšanu ekspluatācijā. Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji klātienē apsekoja jaunbūvi, iepazinās ar būvprojektu un citiem būvdarbu izpildi fiksējošiem dokumentiem, un ir atzinis objektu par derīgu ekspluatācijai. Sporta halles apsaimniekošanu veiks Jēkabpils sporta centrs. Pašlaik hallē notiek mēbeļu un inventāra uzstādīšana, pieņemšana uzskaitē un pārbaudīta to atbilstība iepirkuma prasībām. Jau ziņots, ka būvdarbus veica A/S “PANEVĖŽIO STATYBOS TRESTAS”, SIA “ARMS group” un SIA “LC Būve”. Projekta kopsumma  13 miljoni 894 tūkstoši 359 eiro ar PVN.

Un vēl

Satversmes tiesā šonedēļ ierosinātas vēl trīs lietas saistībā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu. Jaunās lietas ierosinātas par Mazsalacas novada pievienošanu Valmieras novadam, Iecavas pilsētas un Iecavas pagasta pievienošanu Bauskas novadam, kā arī par Murmastienes pagasta, Varakļānu pagasta un Varakļānu pilsētas pievienošanu Rēzeknes novadam. Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā tika ierosinātas lietas par Salas pagasta un Sēlpils pagasta pievienošanu Jēkabpils novadam, Carnikavas pagasta pievienošanu Ādažu novadam, kā arī par Vangažu pilsētas pievienošanu Ropažu novadam un Inčukalna pagasta pievienošanu Siguldas novadam. Arī vairākas citas pašvaldības izteikušas gatavību vērsties Satversmes tiesā pret administratīvi teritoriālo reformu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mežsaimnieki Vidzemē iznīcinājuši divas mazā ērgļa ligzdas; Apstiprinātas Jēkabpils domes 2021.gada budžeta prioritātes; un Cik gadu ir planētai Zeme, ja tās vecumu mēra galaktikas gados?

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti seši jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi, viena persona mirusi. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka divi saslimušie ir kontaktpersonas Covid-19 pacientiem, viens saslimušais atgriezies no Uzbekistānas, ar trīs personām uzsākta saziņa. Viens pacients miris, persona bija vecuma grupā no 55 līdz 60 gadiem ar vairākām hroniskām saslimšanām. Pēdējās diennakts laikā nav stacionēti pacienti ar Covid-19. 

Inficēšanās ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19 nav beigusies ne pasaulē, ne Latvijā, tāpēc arī turpmāk jāievēro iepriekš noteiktie profilaktiskie pasākumi. Rudenī jāņem vērā arī gripas sezonas sākums. Mediķi norāda, ka būtiska nozīme ir vakcinācijai pret gripu, sevišķi cilvēkiem, kuri ir riska grupās: grūtniecēm, maziem bērniem, hronisko slimību pacientiem, kā arī cilvēkiem, kuri ir vecāki par 65 gadiem. Analizējot Covid-19 saslimšanas statistiku Latvijā, to paaugstināja grupveida saslimšanas gadījumi, kas ir konstatēti vairākās vietās, arī sociālās aprūpes institūcijās.

Dabas aizsardzības pārvalde ir konstatējusi, ka mežsaimnieciskās darbības rezultātā divos gadījumos ir izpostītas īpaši aizsargājamā putna – mazā ērgļa – ligzdas. Pārkāpumi tika konstatēti, reaģējot uz iedzīvotāju un sabiedrisko organizāciju sniegtajām ziņām par mežsaimnieciskās darbības veikšanu mikroliegumos periodā, kad to darīt ir aizliegts. Viens pārkāpums konstatēts Latgalē, Līvānu novadā, vēl divi Vidzemē, Raunas un  Priekuļu novados.
Par visiem trim gadījumiem ierosināta administratīvā lietvedība pret zemes īpašniekiem. Viņiem draud naudas sods līdz 700 eiro. 

Ķīna gatavojas tuvākās desmitgades laikā vismaz dubultot tās rīcībā esošo ieroču kodolgalviņu skaitu un tuvojas spējai palaist ieročus no zemes, gaisa un ūdens jeb kodolieroču palaišanas spēju triādei, atsaucoties uz ASV aizsardzības resora Pentagona brīdinājumu ikgadējā ziņojumā ASV Kongresam, vēsta Reuters. ASV eksperti uzskata, ka pašlaik Ķīnas rīcībā ir ap 320 kodolgalviņu. Tikmēr Ķīnas Aizsardzības ministrija kritizē ASV ziņojumu, norādot, ka tas ir pilns aizspriedumu, jo Ķīnai kodolieroči esot nepieciešami aizsardzībai ne uzbrukumam.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas domes deputāti apstiprinājuši 2021.gada budžeta prioritātes, par tām nosakot: Eiropas Savienības fondu finansēto projektu realizāciju atbilstoši laika grafikam, multifunkcionālā sporta kompleksa pabeigšanu, sociālā atbalsta un sociālo pakalpojumu pilnveidošanu ģimenēm ar bērniem un citām sociāli mazaizsargāto personu grupām, kā arī sociālās jomas infrastruktūras uzlabošanu, - viedās pašvaldības risinājumu ieviešanu un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju mikrorajonu iekškvartālu labiekārtošanu.

Nākamnedēļ, 12.septembrī Jēkabpilī norisināsies Dzejas dienu foto orientēšanās sacensības - “Dzejo Ceļo Jēkabpilī”. Pasākumu organizē Jēkabpils Galvenā bibliotēka. Sacensībās aicināts piedalīties ikviens Jēkabpils pilsētas iedzīvotājs, vai viesi. Komandas sastāva minimālais dalībnieku skaits divi cilvēki, maksimālais pieci cilvēki. Katrai komandai, piesakoties, jāaizpilda pieteikuma anketa un pasākuma dienā jāiesniedz Jēkabpils Galvenajai bibliotēkai. Pirms sacensībām katrai komandai tiks izsniegtas orientēšanās lapas uz kurām būs karte, dzejoļu fragmenti, mīklas un dažādi uzdevumi, kas jāveic pilsētvidē. Komandas uzdevums būs orientējoties pēc kartes, noteikt kontrolpunkta atrašanās vietu, to atrast un veikt kopīgu komandas bildi. Uzvarēs komanda, kura būs nopelnījusi visvairāk punktus. Uzvarētāju apbalvošana paredzēta dzejas festivāla noslēguma pasākumā Kena parkā 12. septembrī plkst. 17.00. 

Un vēl

Uz Zemes, par vienu no atskaites punktiem laika mērīšanai jau izsenis lieto Zemes kustību attiecībā pret Sauli. Viens riņķis ap Sauli – viens gads. Vietne "Live Science" piedāvā nedaudz palauzīt prātu, mēģinot aptvert Visuma plašumus, un liek priekšā aprēķinus par to, cik ilgst viens galaktikas gads. Teksasas universitātes Ostinā docents un astronoms Kīts Hokinss aplēsis, ka vienam šādam Saules sistēmas riņķim ap Piena ceļa centru nepieciešami no 220 līdz 230 miljoniem Zemes gadu. Tātad, ja mēs Zemes vecumu mērītu mūsu galaktikas gados, tie būtu vien aptuveni 20 gadi, bet mums zināmais Visums pēc Latvijas standartiem vēl nebūtu "pensijas vecumā" – tam ir aptuveni 60 "Piena ceļa gadi".

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
radio1 ziņās klausieties: Lietuva un Igaunija netiek iekļauta tā dēvētajā valstu "dzeltenajā" sarakstā; Nav pieejamas makšķerēšanas licences Daugavā aiz Pļaviņām; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Lai pārlieku neierobežotu to personu tiesības, kuras ikdienā šķērso Lietuvas un Igaunijas sauszemes robežu, lai strādātu vai mācītos otrā valstī, nepieciešams veikt grozījumus, atbrīvojot atsevišķu kategoriju personas no 14 dienu pašizolācijas prasības. Šādu lūgumu Latvijai ir izteikusi Lietuva un Igaunija. Valdības ārkārtas sēde šodien pēcpusdienā skata Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par "Epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai"". Pagaidām Lietuva un Igaunija netiek iekļauta tā dēvētajā valstu "dzeltenajā" sarakstā, līdz ar to Baltijas valstīs vēl vismaz nedēļu nebūs ar Covid-19 saistīto ceļošanas ierobežojumu. 

Noguldījumu apjoms Latvijas bankās šā gada 2. ceturksnī palielinājies par 0,2 miljardiem eiro jeb par 1,2% un sasniedzis lielāko vērtību pēdējo divu gadu laikā, savukārt peļņa ievērojami samazinājusies. Finanšu nozares asociācijas dati liecina, ka Latvijas banku sektors šā gada sešos mēnešos strādājis ar 47,32 miljonu eiro peļņu, kas tomēr ir par 62,8% mazāka, salīdzinot ar banku nozares nopelnīto šajā laika posmā pirms gada.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele savu jauno darbu Eiropas Savienības tiesā sāks pēc tam, kad būs devusi svinīgo zvērestu, bet līdz tam viņa turpinās darbu Satversmes tiesā. Ziemele atzīmē, ka izskanējušais datums - 7.septembris - ir tiesneša iecelšanas datums, taču darbs tiks sākts tikai pēc zvēresta došanas. Kad tas notiks, vēl neesot zināms. Tiesas priekšsēdētāja gan uzsvēra, ka Saeimai ir nepieciešams sākt meklēt jaunu Satversmes tiesas tiesnesi, lai tiesa nepaliktu sešu tiesnešu sastāvā. 

Turpinām ziņas

Kamēr piecas valsts iestādes saskaņo makšķerēšanas licences noteikumus, nevar iegādāties licenci makšķerēšanai Daugavā – Aizkrauklē, lejpus Pļaviņu HES – un legāli makšķerēt zivis šajā posmā. Aptuveni kilometru garajā Daugavas posmā, kas ir zivju nārsta migrācijas ceļš, ir noteikti ierobežojumi zivju resursu aizsardzības nolūkā un ir atļauta tikai licencētā makšķerēšana, bet nu jau ilgāku laiku licenci nopirkt nevar. Līdz šim licenci izsniedza Vides aizsardzības asociācija. Taču 2017. gadā pieņemtie noteikumi, kas regulēja licenču izsniegšanu, šogad zaudēja spēku, bet jaunie vēl nav stājušies spēkā, tāpēc licences nevar izsniegt. Jaunu noteikumu projekts ir sagatavots, bet noteikumi ir jāsaskaņo piecās valsts iestādēs, un katra iestāde var par saskaņošanu lemt mēnesi. Līdz ar to projekta saskaņošana var ievilkties pat uz pusgadu.

No 9. līdz 13. septembrim notiks tradicionālā rudens izstāde „Sēņu dienas 2020” Latvijas Nacionālajā dabas muzejā.  Izstādes veidotāji katru dienu nodrošinās jaunus eksponātus, un konsultācijas sniegs vadošie sēņu pētnieki. Izstādes laikā, no 9. līdz 13. septembrim, pērkot izstādes biļeti, muzeja kasē varēs iegādāties „Lielo Latvijas sēņu grāmatu” ar 20% atlaidi.

Un vēl

Turpmākajās dienās laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteiks cikloni, tādēļ brīžiem pastiprināsies vējš un līs, gaisa temperatūra nedaudz pazemināsies, prognozē sinoptiķi. Sestdien, 5.septembrī, Latviju no rietumiem sasniegs plaša nokrišņu zona, dienas laikā vietām Kurzemē un vakarpusē valsts centrālajā daļā gaidāms stiprs lietus. Pūtīs mērens dienvidu vējš, maksimālā gaisa temperatūra būs +16..+21 grāds.  Svētdien kļūs par grādu vēsāks un daudzviet īslaicīgi līs.

Nākamnedēļ rietumu, dienvidrietumu vējš brāzmās brīžiem pastiprināsies līdz 14-19 metriem sekundē, palaikam līs un uzspīdēs saule. Vēsākajās naktīs gaisa temperatūra nākamnedēļ noslīdēs līdz +6..+11 grādiem, par dažiem grādiem siltāks laiks saglabāsies piekrastē, vējam pūšot no jūras. Maksimālā gaisa temperatūra pārsvarā gaidāma +14..+19 grādu robežās.

Atstājiet komentāru