2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 3.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 3.septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2020.gada 3.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta 8,3 miljonus eiro sabiedrisko mediju izejai no reklāmas tirgus; Kādi ir lauksaimnieku lielākie tēriņi? Un Nākamnedēļ Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs rīko atvērto durvju nedēļu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima atgriežas pie darba klātienē;  Jēkabpilī šonakt piedzīvota gada intensīvākā zibeņošana; un Astronomi atklāj vislielāko melno caurumu sadursmi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tikko pēc pārbūves atklātajā Jēkabpils 2. vidusskolā šodien nokritis griestu apmetums; Elektroniskā ieceļotāju uzskaites sistēma Latvijā būs no oktobra; un Nākamnedēļ Latvijā tiks atcelts ugunsnedrošais periods.


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta 8,3 miljonus eiro sabiedrisko mediju izejai no reklāmas tirgus; Kādi ir lauksaimnieku lielākie tēriņi? Un Nākamnedēļ Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs rīko atvērto durvju nedēļu.

Ministru kabinets atbalstījis Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pieprasījumu 2021. gada valsts budžetā paredzēt 8,3 miljonus eiro sabiedrisko mediju iziešanai no reklāmas tirgus. To pēc valdības sēdes paziņoja finanšu ministrs Jānis Reirs. Skatot kopumā deviņu neatkarīgo iestāžu pieprasījumus par papildu finanšu līdzekļu piešķiršanu 2021. gada budžetā, tie visi ir atbalstīti.

Ministru kabinets trešdien, 2. septembrī, atbalstīja priekšlikumu no 2021. gada veikt izmaiņas nodokļos ar mērķi veicināt iedzīvotāju sociālo aizsardzību. Tajā skaitā paredzēts ieviest minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu, bet Finanšu ministrijas plānu no 2021. gada atteikties no autoratlīdzībām valdība atlika. Paredzēts, ka izmaiņas nodokļos tiks ieviestas trijos posmos.

Iegūti "neapgāžami" pierādījumi, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder "Novičok" grupai, trešdien paziņojis Vācijas valdības pārstāvis. Tas konstatēts veicot toksikoloģisko analīzi Bundesvēra īpašajā laboratorijā, teikts valdības preses sekretāra Štefena Zeiberta paziņojumā.Kā ziņots, Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, bet divas dienas vēlāk tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Turpinām ziņas

Gandrīz pusei jeb 43% Latvijas lauksaimnieku visvairāk līdzekļi nepieciešami saimniecības uzturēšanai un ikdienas izdevumiem, – tieši šādiem mērķiem visbiežāk tiek kārtoti naudas aizņēmumi, liecina finanšu partnera zemnieku saimniecībām “Lande.lv” veiktās aptaujas dati. Tikmēr 23% lauksaimnieku nauda visvairāk nepieciešama tehnikas iegādei vai tās remontam, 14% – zemes pirkšanai, 16% – saimniecības attīstīšanai un modernizēšanai, bet 5% – ražošanas izejvielu iegādei.

Latvijā šī gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2019.gada pirmo pusgadu samazinājušies pasažieru pārvadājumi visos transporta veidos, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pasažieru skaita samazināšanos visos transporta veidos noteica ārkārtas situācijas izsludināšana valstī saistībā ar COVID-19 pandēmiju un tam sekojošajiem pārvietošanās ierobežojumiem. Iekšzemes maršrutos pasažieru skaits samazinājās par 40%, bet starptautiskajos maršrutos – par 58,4%.

Un vēl

Nākamnedēļ no pirmdienas, 7. septembra līdz piektdienai, 11.septembrim Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs aicina apmeklēt “Atvērto durvju dienas”. Uzsākot jauno mācību gadu, nodarbības Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra interešu izglītības programmās tiks organizētas klātienē. Joprojām turpinās audzēkņu uzņemšana un pieteikšanās interešu izglītības pulciņiem, ar aktuālo programmu piedāvājumu var iepazīties bērnu un jauniešu centrā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima atgriežas pie darba klātienē;  Jēkabpilī šonakt piedzīvota gada intensīvākā zibeņošana; un Astronomi atklāj vislielāko melno caurumu sadursmi.

Līdzīgā svētku gaisotnē kā skolēni 1. septembrī šodien, pēc gandrīz pusgadu ilga pārtraukuma Saeima pilnā sastāvā pulcējās uz sēdi sēžu zālē, parlamentu sveicot valsts prezidentam un klātesot Ministru kabineta locekļiem. Saeimas lielajā ēkā daudzviet izvietotas norādes par epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu, roku dezinfekcijas līdzekļi. No deputātiem sejas masku nēsā tikai retais, tajā skaitā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Tāpat kā līdz šim Saeimas sēdes norisei būs iespējams sekot līdzi arī parlamenta mājaslapā.

Valsts prezidenta Egila Levita uzrunas centrā, pēc viņa paša teiktā, bija ilgtspēja, kas ir mērķtiecīga rīcība, lai Latvijas sabiedrībai nodrošinātu pēc iespējas labvēlīgāku nākotni. Par atskaites punktu Levits ieteica noteikt 2030. gadu. Uzrunā prezidents atskatījās uz novadu reformu, ko Saeima pieņēma pavasara sesijā, norādot, ka ar to vien darbs nebeidzas, jo vēl nepieciešama virkne pavadošo likumu, kas noteikts reformas sekmību. Prezidents uzrunā akcentēja to, ka esošais ministriju sadalījums vairs nepārklāj visas svarīgās jomas, piemēram, demogrāfiju un informācijas telpas kvalitāti un drošību. 

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti četri jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka viens saslimušais ir kontaktpersona, bet trīs saslimušie atgriezušies no ārvalstīm – Francijas, Krievijas, Kazahstānas. Pēdējās diennakts laikā stacionēti divi pacienti ar Covid-19. Stacionāros ārstējas septiņi pacienti -  seši ar vidēji smagu slimības gaitu, bet viens ar smagu slimības gaitu. 

Latvijas universitāte ieņēmusi 601. – 800. vietu vienā no prestižākajiem pasaules universitāšu reitingiem – "Times Higher Education". Reitingā pārstāvētas pasaules labākās universitātes, vērtējot to sniegumu piecos rādītājos – studijās, citējamībā, zinātnē, starptautiskajā sadarbībā un sadarbībā ar industriju. No Latvijas reitingā iekļuvušas arī Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte. 

Turpinām ziņas

Ceturtdienas naktī un rītā Latvijas austrumu daļā, tai skaitā arī Jēkabpilī, reģistrēti vairāk nekā desmit tūkstoši zibeņu, un tik stipra zibeņošana Latvijā ir pirmo reizi kopš 2019. gada jūnija, liecina meteoroloģiskā informācija. Pērkona negaiss ar lietusgāzēm septembra trešajā rītā turpinājās daudzviet Latgalē, Sēlijā un Vidzemes centrālajā un austrumu daļā. Tai skaitā Jēkabpilī gan īsi pēc pulksten diviem, gan ap pieciem bija liels skaits zibeņu un skaļi pērkona grāvieni. Austrumu un centrālajos novados spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dzeltenais brīdinājums par pērkona negaisu ar vēja brāzmām līdz 15 metriem sekundē un stiprām lietusgāzēm.

Šorīt negaisu dēļ tika reģistrēti vairāki elektrotīkla bojājumi, kuri radījuši elektroapgādes traucējumus klientiem valsts centrālajā daļā un austrumos. Ap pulksten 8.30 elektroapgāde tika traucēta aptuveni četriem tūkstošiem “Sadales tīkls” klientu Neretas, Viesītes, Jaunjelgavas, Jēkabpils un citos novados. Līdz pulksten 9 elektroapgāde lielākajai daļai klientu tika atjaunota un elektroapgādes traucējumi bija aptuveni tūkstoš klientiem. Lielākie elektroapgādes traucējumi ir klientiem Krimuldas, Jēkabpils un Gulbenes novadā.

Un vēl

Amerikas Savienoto Valstu un Itālijas observatoriju astronomi ir paziņojuši par vislielāko atklāto melno caurumu sadursmi. Milzīgie debess ķermeņi atradās apmēram 17 miljardu gaismas gadus no Zemes. Zinātnieki informēja, ka liecības par kosmisko katastrofu tika iegūtas jau pagājušā gada maijā. Pēc datu apstrādes astronomi konstatēja, ka sadūrušies divi melnie caurumi, kuru masa bija attiecīgi 66 un 85 reizes lielāka nekā Saules masa, un izveidojies jauns debess ķermenis. Unikālais  atklājums dos jaunu vērtīgu informāciju par kosmiskajiem ķermeņiem, kuru masa ir tik liela, ka no tiem nespēj izkļūt gaisma, un tie savā apkaimē spēj mainīt laiku un telpu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Tikko pēc pārbūves atklātajā Jēkabpils 2. vidusskolā šodien nokritis griestu apmetums; Elektroniskā ieceļotāju uzskaites sistēma Latvijā būs no oktobra; un Nākamnedēļ Latvijā tiks atcelts ugunsnedrošais periods.

Šodien Jēkabpils 2.vidusskolas pirmā stāva telpā Nr.1.20(viens-divdesmit) nokritis griestu ugunsdrošais apmetums. Tas aptuveni viena kvadrātmetra platībā nokritis klases telpas aizmugurējā daļā. Cilvēki notikušajā nav cietuši. Jēkabpils 2.vidusskolas direktore Ilona Salmiņa sarunā ar Radio1 sacīja, ka apmetums nokrita starpbrīdī, kad vairums bērnu bija devušies pusdienās, savukārt tie, kuri atradās klasē bija telpas priekšējā daļā un par laimi neviens bērns nav cietis. Direktore sacīja, ka pēc negadījuma, bērniem mācības šodien tika nodrošinātas citā telpā. Skolēni šīs klases telpā neatgriezīsies, kamēr netiks griestu segums atjaunots un noskaidrots, cik droši ir atrasties šajā telpā. Pašlaik mācību process Jēkabpils 2.vidusskolā nav traucēts un turpinās kā ierasts.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps sarunā ar Radio1 sacīja, ka uzreiz pēc negadījuma par notikušo saņēmis ziņu no skolas vadības un nekavējoties ieradies mācību iestādē. Viņš uz notikuma vietu izsaucis būvnieku SIA "Jēkabpils PMK" un būvuzraugu SIA “Firma L4”, viņiem uzdots noskaidrot, kāpēc griestu apmetums ir nokritis. Tāpat arī tiks pārbaudīts griestu segums visās skolas telpās, kur notika renovācija un, pēc Aivara Krapa vārdiem, ja nepieciešams, pārbaudes darbi ilgs līdz vēlai naktij vai pat rīta gaismai. Pēc pārbaudes pašvaldība sola informēt par rezultātiem.

SIA "Jēkabpils PMK" tehniskais direktors Māris Dimants sarunā ar Radio1 skaidroja, ka patlaban vērtē radušos situāciju un novērš bojājumus, kā arī vienlaicīgi uzņēmums sācis pārbaudi visās pārējās skolas telpās. Māris Dimants atzina, ka notikušajam varētu būt vairāki iemesli – gan cilvēciskais faktors, kad darbs nav padarīts kvalitatīvi, gan citi iemesli, piemēram, bijis nopludinājums. Taču pagaidām vēl secinājumus izdarīt esot pāragri. Telpā, kur nokrita apmetums darbus veica apakšuzņēmējs. Māris Dimants uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kurš tur strādāja, viņš uzņemas visu atbildību par notikušo, jo paveikto darbu kvalitāti apliecinājis ar savu parakstu, tāpēc konkrētā apakšuzņēmēja vārdu nenosauca. Viņš atzina, ka notikušais ir ļoti nepatīkams starpgadījumus un solīja noskaidrot tā iemeslus. Visi pārbaudes darbi un arī nokritušo griestu atjaunošana tiks veikta par SIA “Jēkabpils PMK” līdzekļiem.

Jau ziņots, ka būvdarbi objektā ilga pusotru gadu un skolas pārbūve izmaksāja 8,2 miljonus eiro.  

Turpinām ziņas

Rīt, 4. septembrī, sasaukta valdības ārkārtas sēde par situāciju pierobežā Covid-19 apstākļos. Valdības sēdes dienaskārtībā iekļauti iekšlietu ministra Sanda Ģirģena pieteiktie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. Noteikumu grozījumu saturs patlaban nav pieejams, tomēr šonedēļ notikušajā valdības sēdē izskanēja informācija, ka drīzumā atkal varētu tikt noteikti ierobežojumi personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm.

Valsts akciju sabiedrības "Latvijas autoceļu uzturētājs" līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors ir nolēmis atstāt amatu, lai pieņemtu jaunus profesionālos izaicinājumus, un viņa vietā uzņēmumu vadīs Vilnis Vitkovskis. Nešpors autoceļu uzturētāja strādāja kopš 2017.gada novembra, un amatu viņš atstās 7. septembrī.

Arvien garāks kļūst to valstu saraksts, no kurām ieceļojot, jāievēro 14 dienu pašizolācija. Covid-19 infekcijas izplatības izsekošanai jau kopš jūlija vidus visām personām, ieceļojot Latvijā, jāaizpilda papīra formāta anketas, kas nonāk policijā. Oktobra sākumā gaidāma elektroniskā ieceļotāju uzskaites sistēma.  Elektroniskās anketas būs latviešu, krievu un angļu valodās. Pēc 30 dienām tās tiks dzēstas un saglabās tikai statistikas datus apkopotā veidā.

Un vēl

Latvijā no pirmdienas, 7. septembra, tiks atcelts meža ugunsnedrošais periods, liecina Valsts meža dienesta paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis". Valsts meža dienests katru gadu nosaka meža ugunsnedrošo laika posmu un izsludina tā sākumu un beigas visā Latvijas teritorijā. Šogad Latvijā meža ugunsnedrošais periods sākās 24. aprīlī. Meža ugunsnedrošajā periodā, uzturoties mežā, visiem iedzīvotājiem ir jāievēro ugunsdrošības prasības.

Atstājiet komentāru