2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 1.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 1.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 1.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijas skolās sākas jaunais mācību gads; Eiropas komisija ieguldīs 400 miljonus eiro Covid-19 vakcīnu piekļuves mehānismā; un No šodienas Jēkabpilī atsāk kursēt otrā un septītā maršruta autobusi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas pēc iedzīvotāju domām veicinātu uzņēmējdarbības attīstību? Jēkabpils skolās šodien jaunais mācību gads sākas vairāk nekā divi tūkstoši skolēniem; un Policija aicina autovadītājus pie skolām samazināt ātrumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Cik liels ir Latvijā vidējās darba samaksas gada pieaugums «uz papīra»? Kurās pašvaldībās izārstējušies visi saslimušie ar Covid-19? Un No šodienas sākas pasažieru biļešu loterija?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijas skolās sākas jaunais mācību gads; Eiropas komisija ieguldīs 400 miljonus eiro Covid-19 vakcīnu piekļuves mehānismā; un No šodienas Jēkabpilī atsāk kursēt otrā un septītā maršruta autobusi.

Šodien, 1.septembrī sākas jaunais 2020./2021.mācību gads. Saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem noteikumiem par mācību gada sākuma un beigu laikiem šis mācību gads vairumam skolēnu ilgs līdz 2021.gada 31.maijam. Citāds mācību gada beigu laiks ir skolēniem, kuriem paredzēts kārtot eksāmenus – 9.klašu skolēniem mācības beigsies 14.maijā, bet mācību gads – 11.jūnijā, savukārt 12.klašu skolēniem mācības beigsies 2021.gada 14.maijā, bet mācību gads noslēgsies 18.jūnijā. Mācību gada laikā paredzēti vairāki brīvlaiki. Pirmais brīvlaiks gaidāms jau nākamajā mēnesī, rudens brīvlaikam ilgstot no 19.oktobra līdz 23.oktobrim. 

Jēkabpils vispārizglītojošajās skolās šodien mācību gads skolēniem sākas klātienē, ievērojot noteiktos ierobežojumus saistībā ar koronavīrusu. Zinību dienas svinīgajos pasākumos skolās atļauts piedalīties tikai pirmo un izlaiduma klašu skolēniem. Pārējiem skolēniem Zinību  dienas pasākumi norit klasēs. 

Šodien Jēkabpils domes vadība ir devusies uz pilsētas skolām, lai pedagogu kolektīvus un skolēnus sveiktu ar jaunu darba cēlienu. Domes priekšsēdētājs Aivars Kraps apmeklē un sveic skolēnus un pedagogus Zinību dienā Jēkabpils 2.vidusskolā un Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Savukārt domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola apmeklē un sveic skolēnus un pedagogus Zinību dienā Jēkabpils 3.vidusskolā.

Jaunākais Finanšu ministrijas piedāvājums nodokļu reformas jomā paredz samazināt sociālo nodokli, palielināt diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas slieksni un ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš informē, ka trešdien būs valdības sēde, kurā tiks izskatīti jautājumi par budžeta prioritātēm, tajā skaitā par tām, ko pieteica neatkarīgās iestādes.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Eiropas Komisija ieguldīs 400 miljonus eiro jaunā koronavīrusa Covid-19 vakcīnu vispasaules piekļūstamības mehānismā "Covax". Mehānismu "Covax" kopīgi vada vakcīnu alianse "Gavi", Epidēmiju sagatavotības inovāciju koalīcija un Pasaules veselības organizācija. Tā mērķis ir paātrināt Covid-19 vakcīnu izstrādi un ražošanu un nodrošināt, ka tās ir taisnīgi un vienlīdzīgi piekļūstamas visām pasaules valstīm.

Baltkrievijas varasiestādes spers adekvātus soļus, atbildot uz sankcijām, ko Baltijas valstis noteikušas Baltkrievijas amatpersonām, pavēstījusi Baltkrievijas Ārlietu ministrija. Tās paziņojumā teikts, ka Baltkrievija būs spiesta īstenot adekvātus atbildes pasākumus attiecībā uz šādu soļu iniciatoriem. Un tas tiks darīts. Baltkrievijā rūpīgi iepazinušies ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas paziņojumiem. Jau ziņots, ka vakar Latvija, Lietuva un Igaunija noteica iebraukšanas aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām, kas atbildīgas par 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgu apspiešanu.

Lielbritānijas Finanšu ministrija izstrādā plānus, kā ietvaros tiek plānota pēdējās desmitgades laikā lielākā nodokļu celšana, lai kompensētu budžeta zaudējumus, kas radušies karantīnas dēļ. Paredzēts celt bāzes nodokļa likmi aktīvu pārdošanai no 10% līdz 20%, kā arī – otra nekustamā īpašuma pārdošanas nodokli no 18% līdz 20%. Turīgākiem britiem nodokļu likmes var tikt palielinātas līdz pat 40%. Turklāt varētu tikt samazināts nodokļu atvieglojumu režīms pensijām, kā arī  ieviests nodoklis elektroniskajai tirdzniecībai, paaugstināta likme degvielai un citām precēm. Šādi plāni ir radījuši asu biznesa nozares pretestību.

Un vēl

No šodienas Jēkabpilī tiek atjaunota autobusu kustība 2. un 7.maršrutā. Autobusi kursēs darba dienās pēc iepriekš apstiprinātā grafika. Savukārt 1.maršruta autobusi no 1.septembra kursēs pa Viesītes, Viestura un Jauno ielu,  bet no 21.septembra šai maršrutā būs citas izmaiņas, par kurām tiks ziņots vēlāk.

Tāpat kā iepriekšējā mācību gadā, arī šogad no 1.septembra līdz 31.maijam  visu Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu un Krustpils pamatskolas skolēni Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusos varēs braukt bez maksas. Par braucieniem nebūs jāmaksā arī tiem jauniešiem, kuri mācās Jēkabpils Agrobiznesa koledžā un kuru dzīves vieta ir deklarēta Jēkabpilī. Elektroniskās braukšanas kartes skolēni saņems savās skolās pirmajā mācību nedēļā, tāpēc līdz 6.septembrim visi skolēni var braukt bez kartēm, nepērkot biļeti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas pēc iedzīvotāju domām veicinātu uzņēmējdarbības attīstību? Jēkabpils skolās šodien jaunais mācību gads sākas vairāk nekā divi tūkstoši skolēniem; un Policija aicina autovadītājus pie skolām samazināt ātrumu.

Pagājušajā diennaktī, veicot 2 tūkstoši 101 Covid-19 testu, reģistrēti astoņi jauni saslimšanas gadījumi. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka četri saslimušie ir atgriezušies no ārvalstīm - Krievijas, Grieķijas, Ukrainas un Baltkrievijas. Trīs saslimušie ir Covid-19 slimnieku kontaktpersonas, bet ar vienu personu ir sākta saziņa. Pēdējo dienu laikā izveseļojušies desmit Covid-19 pacienti un atlabušo skaits pieaudzis līdz tūkstoš 173. Latvijā līdz šim kopumā Covid-19 konstatēts tūkstoš 404 personas. Līdz šim Latvijā mirušas 34 ar Covid-19 inficētas personas. Pēdējās diennakts laikā nav stacionētu pacientu ar Covid-19. 

Vairums iedzīvotāju jeb 72% uzskata, ka prioritāte, lai veicinātu jaunu uzņēmumu attīstību Latvijā, ir nodokļu atvieglojumi, liecina aptauja. Tikmēr 53% respondentu atzīst, ka viens no būtiskiem instrumentiem, lai veicinātu jaunu uzņēmumu attīstību valstī, ir finansējuma un kapitāla piesaiste. Aptaujas rezultāti arī norāda, ka nepilna puse jeb 46% iedzīvotāju jaunu uzņēmumu attīstību Latvijā saista ar samazinātu administratīvā sloga apjomu. 

Čīli šodien satricinājušas divas spēcīgas zemestrīces, bet par bojāgājušajiem vai lieliem postījumiem ziņots netiek. Īsi pēc pusnakts jeb ap pulksten 7 pēc Latvijas laika Atakamas reģionu Čīles ziemeļos satricināja 6,8 magnitūdas stipra zemestrīce. Tās epicentrs atradās 35 kilometru dziļumā. Drīz pēc tam to pašu apgabalu satricināja otra 6,3 magnitūdu stipra zemestrīce. Spēcīgākā no zemestrīcēm bija jūtama arī Čīles galvaspilsētā Santjago.

Turpinām ziņas

Jēkabpils vispārizglītojošajās izglītības iestādēs jaunajā mācību gadā skolas gaitas sāk 2 tūkstoši 449 skolēni, to vidū - 213 pirmklasnieki. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis informē, ka  Jēkabpils 2.vidusskolā ir sešas pirmās klases, kurās mācīsies 154 pirmklasnieki. Divas būs ar bilingvālo apmācību. Piecas 1.klases atradīsies skolas ēkā Jaunā ielā 44 un viena pirmā klase ēkā Rīgas ielā 200. Jēkabpils 2.vidusskolā būs viena 10.klase, kur mācīsies 27 skolēni.

Savukārt Jēkabpils 3.vidusskolā šajā mācību gadā būs trīs pirmās klases, kurās skolas gaitas sāk 59 bērni. Savukārt 10.klases būs divas, kurās mācīsies 52 bērni.

Tikmēr Jēkabpils valsts ģimnāzijā šogad būs trīs 7.klases, kurās mācīsies 84 skolēni un divas 10.klases, kurās izglītību apgūs 56 bērni. Kopējais ģimnāzijas audzēkņu skaits, sākot jauno mācību gadu ir 503 skolēni.

Jaunajā 2020./2021.mācību gadā Latvijas 677 skolu 1.-12.klasēs mācīsies aptuveni 214 tūkstoši 371 skolēns, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas provizoriskie dati. Plānots, ka no tiem vairāk nekā 20 tūkstoši būs pirmklasnieki. 

Un vēl

Valsts policija aicina autobraucējus skolu tuvumā ievērot drošu ātrumu - 30 kilometrus stundā, lai gan nav zīmju, kas to regulētu. Policija norāda, ka vecākiem vajadzētu arī pārrunāt ar bērniem pašsaprotamas lietas, piemēram, neklausīties mūziku [austiņās], pārliecināties par to, vai ceļš ir brīvs, šķērsojot ielu. Kārtības sargi aicina vecākus bērniem līdz 14 gadiem neiegādāties elektriskos skrejriteņus, bet, ja tie iegādāti, tad izmantot ķiveri. Policija septembrī pastiprināti pievērsīs uzmanību mācību iestādēm.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Cik liels ir Latvijā vidējās darba samaksas gada pieaugums «uz papīra»? Kurās pašvaldībās izārstējušies visi saslimušie ar Covid-19? Un No šodienas sākas pasažieru biļešu loterija?

Latvijā vidējā mēneša bruto jeb “uz papīra”darba samaksa par pilnas slodzes darbu 2020.gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar 2019.gada 2.ceturksni, pieauga par 3,9% jeb 42 eiro, sasniedzot tūkstoš 118 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt vidējā neto jeb “uz rokas” darba samaksa bija 824 eiro. Gada laikā tā pieauga par 3,9%, bet, salīdzinot ar 2020.gada 1.ceturksni, – par 1,5%. Savukārt neto darba samaksas jeb algas, ko cilvēks saņem “uz rokas” reālais pieaugums, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu, bija 2%. Plašāk par šo tēmu lasiet portālā radio1.lv.

Lai kontrolētu aptieku izvietojumu atbilstoši iedzīvotāju blīvumam un mazinātu aptieku skaitu, Veselības ministrija gatavo jaunus aptieku izvietojuma nosacījumus un ierobežojumus. Aptieku īpašniekus pārstāvošā asociācija norāda, ka tas ierobežos konkurenci, kā arī mazinās iedzīvotāju iespējas saņemt farmaceitisko aprūpi. Atbildīgajā ministrijā tam nepiekrīt, jo  Latvijā aptieku skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir krietni lielāks nekā ekonomiski attīstītajās valstīs. 

Krievija šodien nosodījusi sankciju vēršanu pret Minsku un izteikusi atbalstu līdzšinējā Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko priekšlikumam veikt konstitucionālo reformu. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, uzrunājot Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta studentus, izteicies, ka rietumvalstis mēģinot "uzmesties par tiesnešiem" Baltkrievijas notikumu vērtējumā. Kā ziņots, vakar trīs Baltijas valstis paziņoja par sankciju ieviešanu pret Lukašenko un vēl 29 viņa režīma amatpersonām.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī atklātie astoņi Covid-19 gadījumi reģistrēti Rīgā un Jelgavā, kā arī Olaines un Ādažu novados, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Visvairāk jeb trīs sasirgušie reģistrēti Olaines novadā, kamēr vēl divi inficētie ir reģistrēti Rīgā, bet viens - Jelgavā. Inficētie reģistrēti arī Ādažu novadā, kā arī kādā pašvaldībā, kur vēsturiski nav bijuši vairāk par pieciem inficēšanās gadījumiem. Līdz ar to Rīgā ar Covid-19 saslimušo skaits ir palielinājies līdz 65, bet Olaines novadā - līdz sešiem. Pārējās pašvaldībās, kur reģistrēti jaunie saslimšanas gadījumi, to skaits joprojām nepārsniedz piecu gadījumu robežu. 

Savukārt no pēdējās dienās reģistrētajiem izveseļošanās gadījumiem no Covid-19 lielākā daļa - septiņi - reģistrēti Gulbenes novadā un līdz ar to šajā pašvaldībā vairs nav reģistrēts neviens ar Covid-19 slims iedzīvotājs. Pa vienam atveseļošanās gadījumam reģistrēts arī Ventspilī, Jaunpils un Apes novados. Līdz ar to arī šajās pašvaldībās vairs nav inficēto.

Valstīm, kas gatavojas atjaunot ekonomikas funkcionēšanu un aktivizēt darbību dažādās sfērās, ir jāievēro dažādas drošības rekomendācijas, norāda Pasaules Veselības organizācijas vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss. Pēc viņa vārdiem, ir nepieciešams novērst publisko pasākumu mērogu paplašināšanu. Tāpat PVO vadītājs uzsvēra, ka ir jāsamazina koronavīrusa radīto nāves gadījumu skaits, aizsargājot riska grupas – gados vecākus cilvēkus, kā arī cilvēkus ar veselības traucējumiem un “frontes līnijā” strādājošos. Gebreiesuss atgādina par nepieciešamību ievērot galvenos drošības noteikumus - sociālo distancēšanos, higiēnas ievērošanu un masku valkāšanu. 

Un vēl

Kampaņas “Biļete JĀ-ŅEM” gaitā pasažieri no šodienas, 1. septembra, līdz 4. oktobrim interneta vietnē panembileti.lv var reģistrēt biļeti, kas derīga braucienam reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos septembrī. 5. oktobrī tiks izlozēti trīs laimētāji, kuri iegūs naudas balvu 300 eiro apmērā. Loterijā var piedalīties ikviens pasažieris neatkarīgi no vecuma un iegādātās biļetes vērtības. 

Atstājiet komentāru