2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 15.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 15.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Ierēdni no Latvijas apstiprina Eiropas komisijas ģenerālsekretāra amatā; Ārsti pieprasa, lai Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos liedz alkoholisko dzērienu tirdzniecību; un Valdība noteikusi nākamā mācību gada garumu un brīvlaikus.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Februārī amatu atstās Valsts policijas priekšnieks Ķuzis; Jēkabpiliešus aicina piedalīties barikāžu atceres pasākumā; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Nedaudz uzlabojies ārvalstu investoru vērtējums par Latvijas investīciju klimatu; Demisionējusi Krievijas valdība un 11 novērojumu stacijās Latvijā šodien labots siltuma rekords.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Ierēdni no Latvijas apstiprina Eiropas komisijas ģenerālsekretāra amatā; Ārsti pieprasa, lai Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos liedz alkoholisko dzērienu tirdzniecību; un Valdība noteikusi nākamā mācību gada garumu un brīvlaikus.

Par Eiropas Komisijas ģenerālsekretāri vakar apstiprināta ierēdne no Latvijas Ilze Juhansone. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apsveica Juhansoni ar iegūto amatu, akcentējot, ka Eiropas Savienības komisāru kolēģija veikusi "lielisku izvēli, kas apliecina Ilzes spējas un pieredzi gan Eiropas, gan administratīvās lietās". Ministrs Juhansonei publiski novēlējis "veiksmi, pildot augstāko Eiropas Savienības civildienesta amatu".

Lielbritānija, Francija un Vācija vakar iedarbinājušas strīdu izšķiršanas mehānismu, ko paredz 2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās ar Irānu, ko trīs Eiropas Savienības valstis ir apsūdzējušas vairākkārtējos vienošanās pārkāpumos. Vienlaikus trīs valstis uzstāj, ka vēlas saglabāt vienošanos. Attiecības starp Rietumiem un Irānu ir saasinājušās pēc Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas ASV raķešu triecienā Irākā. Šim uzbrukumam sekoja Irānas raķešu trieciens ASV bāzēm Irākā un Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšana pie Teherānas. Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri pauda cerību, ka izdosies panākt, lai Irāna atkal pilnībā ievēro vienošanās nosacījumus.

Viens triljons eiro tuvāko desmit gadu laikā varētu tikt novirzīts, lai finansētu pārēju uz zaļo ekonomiku un mazinātu ar to saistītās sociālās sekas. Ar tādu priekšlikumu vakar klajā nāca Eiropas Komisija. Latvijā īpašs atbalsts varētu būt paredzēts kūdras ražošanā iesaistītajiem uzņēmumiem un to darbiniekiem.  Paredzams, ka finansējums nāks ne tikai no Eiropas Savienības budžeta, bet arī no privātajiem līdzekļiem un no Eiropas Investīciju bankas garantētajiem aizdevumiem. Šādi Brisele cer novirzīt klimatam  draudzīgiem mērķiem arī privāto kapitālu.

Turpinām ziņas

12 Latvijas ārsti, profesori, docētāji ir sagatavojuši un iesnieguši Ministru kabinetā, Saeimā un Rīgas domē vēstuli, kurā aicina Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā no 6. līdz 12. jūlijam aizliegt alkoholisko dzērienu un tabakas un nikotīna, tai skaitā jaunieviesto izstrādājumu mazumtirdzniecību, teikts medijiem nosūtītajā informācijā. Mediķi norāda, ka tas nav nekas jauns - līdzīgi aizliegumi pasaulē ir regulāri. Olimpisko spēļu laikā, nozīmīgu sporta un kultūras pasākumu laikā daudzās pasaules valstīs aizver spēļu zāles un alkohola veikalus. 

Latvijas Nacionālā bibliotēka ir pievienojusies kultūrnotikumam “Literatūras nakts”, ko jau ceturto gadu pēc Francijas Kultūras ministrijas ierosinājuma atzīmē bibliotēkās un grāmatnīcās dažādās pasaules valstīs. Sestdien, 18. janvārī, divi “Literatūras nakts” pasākumi notiks arī Nacionālajā bibliotēkā. Pulksten 13 Bērnu literatūras centrā notiks tikšanās ar rakstnieci Luīzi Pastori, lai klausītos lasījumā un stāstījumā par grāmatu “Pazudušais pērtiķis”. Savukārt pulksten 18 Latvijas nacionālās bibliotēkas restorāna “Klīversala” kafejnīcā notiks “Literatūras nakts” otrās daļas pasākums, kam dots nosaukums “Grāmatu plaukta nakts vilinājums”. Apmeklētāji varēs klausīties Francijas autoru prozu, dzeju, fabulas un citus darbus.

Un vēl

Ministru kabinetā apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais noteikumu projekts par 2020./2021. mācību gada garumu, mācību semestru un skolēnu brīvlaiku sākuma un beigu laikiem. Nākamais mācību gads sāksies 2020. gada 1. septembrī un ilgs līdz 2021. gada 31. maijam (1.-8. klasei un 10.-11. klasei). Arī 9. klašu skolēniem mācības sāksies 1. septembrī, bet beigsies 14. maijā, savukārt mācību gads noslēgsies 11. jūnijā. 12. klašu skolēniem mācības beigsies 2021. gada 14. maijā, bet mācību gads noslēgsies 18. jūnijā. Valdība arī noteikusi rudens, ziemas, pavasara un vasaras brīvlaikus. 

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldība aicina novada iedzīvotājus, uzņēmējus, viesus un citus interesentus piedalīties aptaujā, un, izsakot savu viedokli, iesaistīties novada vizuālās identitātes izstrādē. Lai sekmētu iedzīvotāju līdzdalību lēmumu pieņemšanā, laika posmā no 14. janvāra līdz 14. februārim ikviens aicināts iesaistīties un aizpildīt aptaujas anketu, veicinot radošumu un paužot savas domas par to, kādam novadam būtu jābūt nākotnē, un kā gribam, lai novadu redz citi – gan aiz tā robežām tepat Latvijā, gan arī ārvalstīs. Aptaujas anketa elektroniskā veidā pieejama pašvaldības mājaslapā, anketas drukātā veidā ir pieejamas Preiļu novada domē un Preiļu Galvenajā bibliotēkā.

Lai izceltu un godinātu tos Preiļu novada pozitīvos piemērus jauniešu vidū, kuri ar savu veikumu 2018., 2019. gadā ir mainījuši savu un citu novada jauniešu ikdienu, kā arī lai apzinātu aktīvākos un talantīgākos Preiļu novada jauniešus un veicinātu jauniešu iniciatīvu un līdzdalību novada sabiedriskajā dzīvē, Preiļu novada Jauniešu centrs “ČETRI”, izsludina pieteikšanos konkursam “Jauniešu gada balva 2019”. Pieteikumi tiks pieņemti līdz 20. janvārim. Pieteikuma anketu un konkursa nolikumu meklē www.preili.lv. Konkursa noslēguma pasākums notiks 31. janvārī Jauniešu centrā “ČETRI”.

Turpinām ziņas

Jau trešo reizi Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skola šogad organizē Preiļu novada “Sporta laureāts” pasākumu. 2019. gads novada sportistiem bija bagāts ar daudziem sportiskiem panākumiem un notikumiem. Tāpēc aicina sporta atbalstītājus aktīvi iesaistīties labāko sportistu noskaidrošanā. Balvas tiks pasniegtas 9 nominācijās. Pieteikuma anketa un nolikums pieejami www.preili.lv.

Turpinot Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā tradīciju, mākslinieki ir aicināti iesniegt savus darbus, lai pieteiktos dalībai sestajam “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” konkursam. Darbi iesniedzami līdz 20. janvārim Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Reformācijas laukumā 1, darba dienās no plkst. 10 līdz 18. Kā ierasts, konkursa “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” galvenās balvas pretendenti tiks paziņoti izstādes atklāšanā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 19. martā, taču tās ieguvējs taps zināms rudenī, kad Preiļos norisināsies svinīgā galvenās balvas pasniegšanas ceremonija. Nolikums par pieteikšanos konkursa izstādei pieejams: www.peterbaznica.riga.lv, www.preili.lv.

Un vēl

Atzīmējot Latgales atbrīvošanas simtgadi, ar kuru noslēdzās Latvijas Neatkarības kara pēdējā aktīvās karadarbības fāze,  18. janvārī Preiļu novada dome un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs sadarbībā ar biedrību “Latviešu karavīrs” un Zemessardzes 35. Kājnieku bataljonu aicina uz svinīgu un izzinošu pasākumu Preiļos, kura laikā būs iespēja doties ekskursijā “Preilieši lielinieku varā”, apskatīt gan Neatkarības kara laika, gan arī mūsdienu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku tehniku un aprīkojumu.

Lai uzzinātu, kā preiliešiem klājās lielinieku valdīšanas laikā, pasākuma ievaddaļā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina doties 1919. gada norisēm Preiļos veltītā izzinošā ekskursijā pa Raiņa bulvāri maršrutā no Tirgus laukuma līdz Preiļu parka vārtiem. Pulcēšanās plkst. 13.00 pie Preiļu Romas katoļu baznīcas vārtiem. Ekskursijas laikā, pie Tirgus laukuma un Raiņa bulvāra septiņām vecākajām ēkām izstāstot 9 stāstus par dzīvi Preiļos lielinieku režīma laikā, muzejs vēlas dot iespēju gan preiliešiem, gan pilsētas viesiem uzzināt vēl nezināmo par mūsu pilsētas skaistāko ielu – Raiņa bulvāri – un Latgales iedzīvotāju ikdienu lielinieku laikā.

Svinību programmas kulminācijā no plkst. 14.00 līdz 16.00 Svētku laukumā Raiņa bulvārī 19 būs iespēja vērot Neatkarības kara laika bruņojuma ekspozīciju, ko piedāvās biedrība “Latviešu karavīrs” un kuras laikā būs apskatāms autentisks Neatkarības kara laika bruņojums, tajā skaitā bruņumašīna un lielgabals, ekipējums, formas tērpi un sadzīves priekšmeti. Ikvienam būs iespēja nofotografēties pie lielgabala. Pasākuma laikā ikviens varēs sasildīties ar Zemessardzes 35. Kājnieku bataljona piedāvāto lauka virtuvi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Februārī amatu atstās Valsts policijas priekšnieks Ķuzis; Jēkabpiliešus aicina piedalīties barikāžu atceres pasākumā; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis lēmis šodien iesniegt atlūgumu iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. Ķuzis amata pienākumus beigs pildīt no 10. februāra. Ģenerālis Ķuzis Valsts policijas priekšnieka amatu ieņēma no 2011. gada 2. augusta. 2016. gada vasarā Ķuzim pilnvaru termiņš tika pagarināts uz pieciem gadiem. Līdz ar to pilnvaras viņam beigtos 2021. gada augustā. Karjeras laikā darbojies Tukuma rajona Policijas pārvaldē, bijis Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks, kā arī ieņēmis Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka amatu.

Finanšu ministrija februāra sākumā varētu nākt klajā ar savu sagatavoto nodokļu sistēmas uzlabošanas plāna sākotnējo piedāvājumu, šorīt intervijā TV3 sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Viņš uzsvēra, ka nodokļu sistēmai netiek plānota "masveida reforma", bet gan uzlabojumi, tai skaitā padarot nodokļu piemērošanu taisnīgāku un nedraudzīgāku ēnu ekonomikai. Tiklīdz Finanšu ministrija nāks klajā ar savu piedāvājumu nodokļu sistēmas uzlabošanai, to varētu sākt plašāk apspriest sabiedrībā, ekspertu vidū un, protams, arī Saeimā, rezumēja valdības vadītājs.

Pēc autobusu un vilcienu biļešu cenu kāpuma no šodienas, 15. janvāra, šogad un nākamgad nav pamata vairs tarifu kāpumam, informē Autotransporta direkcijas vadītājs Kristiāns Godiņš. Autotransporta direkcija arī strādā pie tā, lai nākamgad sabiedriskā transporta pasažieri varētu ērti un bez uzcenojuma iegādāties gan vilcienu, gan starppilsētu autobusu biļetes elektroniski. Iecerēts, ka pasažieri varētu iegādāties arī vienotu biļeti autobusam un vilcienam savienotajos maršrutos.

Jau ziņots, ka no šodienas, 15. janvāra gan starppilsētu, gan vietējās nozīmes maršrutos maksa par braucienu autobusā ir pieaugusi par 10 centiem. Savukārt vilciena biļetes cena A un B zonās palielinājās par 10 centiem, bet, braucot tālāk, tā kāps jau par 20 centiem, lai mazinātu atšķirības starp autobusu un vilcienu biļešu cenām.

Turpinām ziņas

Lai godinātu barikāžu dalībniekus un kavētos atmiņās, sestdien, 18. janvārī pulksten divos dienā pie Jēkabpils Tautas nama notiks barikāžu dienu atceres pasākums “Un Mūsu saknes atraktas pa vējam…”. Pēc tā, pulksten trijos dienā Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē izskanēs sieviešu kora “Unda” koncerts “Pāri Mums”. Nākot uz pasākumu jēkabpilieši aicināti ņemt līdzi valsts karogus un svecītes. 

Sākusies skolēnu pieteikšanās ikgadējai karjeras izglītības programmai Ēnu diena. Šogad tā norisināsies 12.februārī. Šī gada Ēnu dienas tēma – perspektīvās profesijas, kuras nākotnē saskaņā ar šī brīža darba tirgus prognozēm būs pieprasītākas nekā tajās pieejamo speciālistu skaits. Pamatā tās ir profesijas tādās nozarēs kā dabas zinātnes, matemātika, informācijas tehnoloģijas, inženierzinātnes, ražošana, būvniecība un veselības aprūpe. Ēnu devēju un ēnotāju sastapšanās notiek karjeras portālā enudiena.lv.  Pieteikties ēnu dienai var portālā enudiena.lv. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latvijā paaugstināsies atmosfēras spiediens, gaiss kļūs nedaudz vēsāks un sausāks, prognozē sinoptiķi. Vēl ceturtdien maksimālā gaisa temperatūra būs +5..+8 grādi, piektdien tā pazemināsies līdz +2..+6 grādiem, sestdien un svētdien gaidāms vēl par grādu vēsāks laiks, turklāt naktīs daudzviet - jo īpaši Latgalē – piesals. Atbilstoši pašreizējām prognozēm nākamās nedēļas pirmajā pusē gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +3..+7 grādiem, pēc tam iespējami periodi ar salu un sniegu, tomēr arī februāra un marta vidējā gaisa temperatūra gaidāma vairākus grādus virs normas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Nedaudz uzlabojies ārvalstu investoru vērtējums par Latvijas investīciju klimatu; Demisionējusi Krievijas valdība un 11 novērojumu stacijās Latvijā šodien labots siltuma rekords.

Ar reģionālajiem pasākumiem līdz 2027.gadam Latvijā plānots atgriezt 8000 remigrantu un veicināt 140 remigrantu uzņēmumu tapšanu, šodien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Dāvis Melnalksnis. 2018.gadā remigrantu skaits gan ir bijis mazākais pēdējo četru gadu laikā, liecina VARAM sniegtā informācija. Pēdējos gados ir samazinājusies emigrācija un nedaudz palielinājusies imigrācija.

Valsts policijas (VP) priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis, kurš šodien paziņoja par atkāpšanos no amata, kā potenciālos pēctečus dienesta priekšnieka amatā neizslēdz savus vietniekus - Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieku Andreju Grišinu un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku Juri Šulti. Ķuzis atturējās minēt konkrētas personālijas, taču norādīja, ka valsts policijā ir daudz spēcīgu personību, kas spēs pārņemt amata grožus. 

2019.gadā nedaudz uzlabojies ārvalstu investoru vērtējums par Latvijas investīciju klimatu, teikts Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) pētījuma "Ārvalstu investīciju vides indekss 2019". Lai gan 2019.gada pētījuma rezultāti liecina, ka ārvalstu investoru novērtējums par investīciju pievilcību Latvijā un politikas veidotāju centieniem uzlabot investīciju klimatu Latvijā joprojām ir viduvējā līmenī, tomēr tiek novērotas arī pozitīvas tendences. Vērtējot Latvijas investīciju klimatu skalā no viens līdz pieci, pētījumā secināts, ka tas ir nedaudz uzlabojies, jo 2019.gadā tas novērtēts ar 2,6 punktiem, iepretim 2,5 punktiem 2018.gadā un 2017.gadā. Pētījumu veicis Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Arnis Sauka.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Šodien demisionējusi Krievijas valdība, paziņojis Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs. Prezidents Vladimirs Putins uzdevis līdzšinējai valdībai pildīt savus pienākumus līdz jaunas valdības iecelšanai. Pēc Medvedeva teiktā, valdība atkāpusies saistībā ar Putina ierosinātajiem grozījumiem konstitūcijā, lai paplašinātu parlamenta pilnvaras, tam dodot tiesības apstiprināt premjeru un ministrus.

Spānijā ir noticis sprādziens kādā ķimikāliju rūpnīcā. Negadījumā gājis bojā viens un ievainoti astoņi cilvēki. Izcēlies arī liela apjoma ugunsgrēks. Ugunsnelaime sākusies otrdien, 14.janvārī, Katalonijas autonomajā reģionā, uzņēmuma Industrias Químicas del Óxido de Etileno rūpnīcā. Sprādziena upuris gājis bojā, rūpnīcas tuvumā sabrūkot kādai ēkai. Kāds rūpnīcas darbinieks ir pazudis bez vēsts un tiek meklēts. Ugunsgrēka dzēšanā iesaistīti vairāki desmiti ugunsdzēsēju.

Un vēl

Šodien 11 novērojumu stacijās Latvijā labots šīs dienas siltuma rekords, informē sinoptiķi. Lai arī debesis klāj mākoņi, līdz plkst. 15 vienpadsmit novērojumu stacijās laboti šīs dienas maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Kolkā gaiss iesilis līdz +9,4°, kas vien nedaudz atpaliek no visas Latvijas 15. janvāra rekorda +9,7°, kas uzstādīts 1997.gadā. Šī mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā pagaidām par grādu pārspēj iepriekšējā siltākā - 1989.gada - janvāra rekordu, savukārt kalendārās ziemas temperatūra līdz šim ir teju divus grādus virs 1924.-1925.gada ziemas rekorda.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru