2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 14.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 14.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vairāk nekā 100 jēkabpiliešu piedalās barikāžu atceres pasākumā Zaķusalā; Klajā laists Henlija Pasu indekss 2020.gadam; un Mājputnu īpašniekus Latvijā aicina ievērot biodrošības pasākumus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Parakstu vākšanai reģistrē iniciatīvu par Saeimas deputātu skaita samazināšanu; Aicina ieviest bezmaksas rudzu rupjmaizes programmu skolās un bērnudārzos; un Okeānu ūdens temperatūra pērn bijusi visaugstākā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole ceļ trauksmi par dzīvojamo fondu, kas degradējas līdz grausta stāvoklim; Pārdošanai izsolē izlikta arhitektūras pieminekļu sarakstā iekļautā Blankenfeldes muiža; un Noslēpumaini labdari Anglijas ciematā sešus gadus uz ielas atstājuši naudu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vairāk nekā 100 jēkabpiliešu piedalās barikāžu atceres pasākumā Zaķusalā; Klajā laists Henlija Pasu indekss 2020.gadam; un Mājputnu īpašniekus Latvijā aicina ievērot biodrošības pasākumus.

Vakar vakarā Zaķusalā barikāžu atceres pasākumā pulcējās aptuveni 500 cilvēku, tajā skaitā ap 200 jaunsargu, kuri pasākuma laikā nodeva jaunsarga svinīgo solījumu. No Jēkabpils uz Barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā devās vairāk nekā 100 cilvēki, viņu vidū 30 jaunsargi. Pasākuma dalībnieku vidū bija gan barikāžu dalībnieki, gan jaunieši, gan citi interesenti. Radio1 Zaķusalā pie barikāžu atceres ugunskura sastapa jēkabpilieti Tamāru, kura 1991.gadā šeit stāvēja uz barikādēm un sargāja mūsu valsts neatkarību. Lūdzām viņai pakavēties atmiņās par to dienu notikumiem.

Tamāras stāsts (Audio)

Arī Pēteris no Zīlāniem barikāžu laikā kopā ar dēlu Zaķusalā sargāja Latvijas neatkarību. Liktenis viņam nav bijis saudzīgs un miera laikā ir zaudēts dēls, taču jautāts vai ietu vēlreiz uz barikādēm, apliecina, ka to noteikti darītu.

Pētera stāsts (Audio)

Lai aizvestu uz Zaķusalu visus braukt gribētājus no Jēkabpils, tika nodrošināti trīs autobusi, divus no tiem nodrošināja Jēkabpils pilsētas pašvaldība, braucienu organizēja Jānis Lācis. Pasākumā piedalījās Jaunsardzes centra 2.novada nodaļas Krustpils novada, Salas novada un Jēkabpils jaunsargu vienības, jaunieši no Jēkabpils bērnu un jauniešu centra, nevalstisko organizāciju pārstāvji, tajā skaitā no Jēkabpils represēto biedrības un Māmiņu kluba “Atspulgs”, kā arī citi interesenti. Pasākumā uzstājās Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas ansamblis “Dižbrāļi” Anitas Cinkmanes vadībā. 

Jau ziņots, ka Jēkabpilī Barikāžu atceres pasākums notiks 18.janvārī pulksten 14.00 pie Jēkabpils Tautas nama.

Turpinām ziņas

Klajā laists Henlija Pasu indekss 2020.gadam, kur pasaules valstis sarindotas pēc priekšrocībām apceļot pasauli bez vīzas. Baltijas valstis ierindotas no 10.-12.vietai un tām bez birokrātiskiem šķēršļiem ir pieejamas ne mazāk kā 179 valstis. Saraksta pirmajā vietā ir Japāna, kuras pilsoņi var bez vīzas apceļot 191 pasaules valsti. Tālāk seko Singapūra ar 190 un Dienvidkoreja ar 189.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce apturējis pagājušā gada septembrī pašvaldības pieņemtos grozījumus Mārupes novada teritorijas plānojumā 2014.–2026.gadam. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir konstatējusi, ka pēc Mārupes teritorijas plānojuma grozījumu pilnveidotās redakcijas publiskās apspriešanas, kas notika pērn jūnijā, ir veikti būtiski labojumi teritorijas plānojuma saistošajās daļās un par šīm izmaiņām sabiedrība nav tikusi informēta.

Un vēl

Pārtikas un veterinārais dienests atkārtoti aicina mājputnu īpašniekus Latvijā ievērot biodrošības pasākumus. Putnu gripa konstatēta vēl vienā Eiropas valstī – Ungārijā, kas pēc Slovākijas un Polijas ir trešā Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā šomēnes konstatēta šī bīstamā slimība.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Zemgales rajona tiesa šodien sāks skatīt krimināllietu par 237 tūkstoši eiro vērta nekustamā īpašuma izkrāpšanu Jēkabpils novadā. Lietā pie kriminālatbildības sauktas sešas personas par vairāku nekustamo īpašumu izkrāpšanu Zemgales reģionā un naudas līdzekļu legalizēšanu. Apsūdzības celtas par sešiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas veikti 2015. un 2018.gadā. Personas darbojās organizētā grupā un iepriekš rūpīgi sadalīja lomas. Līdzīgas shēmas mēģinājums notika arī saistībā ar nekustamo īpašumu Viesītes novadā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Zemniekiem jāveic lauku saimniecību integrētā statistikas datu apkopošana par lauksaimniecības dzīvnieku turēšanas un kūtsmēslu uzglabāšanas veidiem novietnē. Lauksaimniekiem anketa jāaizpilda un Lauksaimniecības datu centrā jāiesniedz līdz 1.februārim, informējot par liellopu, aitu, kazu, zirgu, mājputnu un cūku novietnēm.

Turpinām ziņas

9. janvārī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods apmeklēja tikšanos ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Egilu Levitu. Tikšanās notika Viļakas novadā pasākuma “Brīvības cīņām Ziemeļlatgalē 100” ietvaros, un uz kuru bija aicināti Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes locekļi.

Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija sadarbībā ar Līvānu novada domi un British Council pārstāvniecību Latvijā 17. februārī plkst.11:00 aicina Līvānu novada iedzīvotājus uz sarunu par sociālo uzņēmējdarbību. Pasākumā būs iespēja uzzināt visu par un ap sociālo uzņēmējdarbību Latvijā, dzirdēt Jelgavas sociālā uzņēmuma SIA “Barboleta” pieredzes stāstu par sociālā uzņēmuma specifiku, izaicinājumiem un AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” granta apgūšanas procesu, kā arī piedalīties praktiskajā nodarbībā, kur trenēsimies pareizi formulēt un prezentēt auditorijai savu sociālā biznesa ideju. Pasākums norisināsies Līvānu uzņēmējdarbības atbalsta centra konferenču zālē. Anketu dalībai pasākumā var aizpildīt Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

17. janvārī plkst. 19 Līvānu novada Kultūras centrā notiks ikgadējais Līvānu novada sporta sarīkojums “BALTĀ BALLE”. Sporta pasākumā Līvānu novada domes vadība ar naudas balvām sveiks novada nopelniem bagātākos sportistus, trenerus un komandas. Nominācijas saņems “Gada cilvēks sportā”, “Labākā sporta komanda”, “Gada notikums sportā”, “Gada sportists”, “Gada sportiste” u. c.  Pēc svinīgās ceremonijas – balle ar grupu „GALAKTIKA”. Būs svētku kūka.

Un vēl

Pļaviņu novadā izsludināta sabiedriskā apspriešana par derīgo izrakteņu - smilts, smilts - grants un dolomīta ieguves paplašināšanu derīgo izrakteņu atradnēs “Jaunsmilktiņas 1” un “Plikais purvs”. Derīgo materiālu plānots iegūt ar ekskavācijas metodi. Ieguves laikā netiek plānota ūdens atsūknēšana, kā arī nav paredzēts veikt spridzināšanas darbus. Tiek paredzēta derīgā materiāla šķirošana, drupināšana, mazgāšana. Gadā plānots iegūt aptuveni 20 - 30 tūkst. Kubikmetru smilts,  15 tūkst. Kubikmetru smilts - grants un ~ 30 tūkst. Kubikmetru dolomīta. Sākotnējā sabiedriskās apspriešanas sanāksme notiks 22. janvārī plkst. 18 Klintaines pagasta pārvaldē.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Parakstu vākšanai reģistrē iniciatīvu par Saeimas deputātu skaita samazināšanu; Aicina ieviest bezmaksas rudzu rupjmaizes programmu skolās un bērnudārzos; un Okeānu ūdens temperatūra pērn bijusi visaugstākā.

Šorīt Rīgas Centrāltirgū, Gogoļa ielas laukumā sākušies tirdzniecības kiosku demontāža. Kā vēstīts, 28.novembrī Rīgas Centrāltirgus vadība uzteica līgumu SIA "Tirdzniecības namam Latgales priekšpilsētā", kura pārvaldītajā teritorijā dažas nedēļas iepriekš notika vērienīga, Valsts policijas organizēta kontrabandas apkarošanas operācija. Sākotnēji tika piedāvāts līdz šodienai kioskus demontēt SIA "Tirdzniecības namam Latgales priekšpilsētā", taču tas norādījis, ka demontāžu neveiks un apsverot iespēju sūdzēt tiesā Rīgas domi, ja pašvaldība sāks kiosku demontāžu.

Centrālā vēlēšanu komisija šodien nolēma parakstu vākšanai reģistrēt iniciatīvu par Saeimas deputātu skaita samazināšanu no 100 līdz 50. Šādus grozījumus Satversmē rosinājusi veikt Centra partija. Lai iniciatīva virzītos tālāk, par to gada laikā būs jāsavāc vienas desmitās daļas jeb apmēram 155 tūkstoši vēlētāju paraksti. Parakstīties par grozījumu Satversmē varēs 12 mēnešus - no 15.janvāra līdz 2021.gada 14.janvārim. Parakstīties par CVK reģistrētām vēlētāju iniciatīvām iespējams elektroniski portālā "Latvija.lv", kā arī pašvaldību parakstu vākšanas vietās.

Kijevā varasiestādes jau 8. janvārī zināja, ka Irānā  avarējusī Ukrainas pasažieru lidmašīna ir notriekta ar pretgaisa aizsardzības raķeti, intervijā medijam "Currenttimes" atklājis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksejs Daņilovs. Tūlīt pēc katastrofas 8.janvārī negadījuma iemesli publiski vēl nebija zināmi un Irāna minēja versiju par tehnisku problēmu ar dzinēju. Tomēr jau tad Ukrainas varasiestādēm bija sākotnēja informācija, ka lidmašīna patiesībā ir notriekta, bet galīgs apstiprinājums tam gūts nākamajā dienā – 9. janvārī, atklāj Daņilovs. Ukrainas vēstniecība Teherānā katastrofas dienā izplatīja informāciju, izslēdzot terorakta iespējamību un norādot uz tehnisku problēmu kā ticamāko avārijas cēloni. Šis ieraksts vēlāk tika dzēsts. Daņilovs norāda, ka vēstniecība tā rīkojusies pēc Kijevas norādījumiem. 

Turpinām ziņas

Kopš gada sākuma aptuveni tūkstoš 100 iedzīvotāji ir lūguši iekļaut sevi īpašā reģistrā, kas liedz piekļuvi azartspēlēm un interaktīvajām izlozēm. Vēl aptuveni pustūkstotis cilvēku izteikuši šādu lūgumu pērn. Kā ziņots, kopš 1. janvāra visiem azartspēļu organizatoriem ir pienākums pārbaudīt, vai apmeklētājs ir iekļāvis sevi minētajā reģistrā.

Latvijas Maiznieku biedrība nosūtījusi vēstuli Saeimas deputātiem, aicinot skolās un pirmsskolas mācību iestādēs ieviest bezmaksas rudzu rupjmaizes programmu. Maiznieki norāda, ka rudzu rupjmaize ir Latvijas identitātes simbols un Latvijas Kultūras kanona vērtība un aicina dot iespēju bērniem regulāri saņemt spēcinošu rupjmaizes šķēli. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, programma varētu izmaksāt līdz trīs miljoniem eiro.

Un vēl

Ūdens temperatūra pasaules okeānos 2019.gadā bijusi visaugstākā kopš šādu mērījumu veikšanas sākuma, un tie sasilst arvien straujāk, konstatēts šodien publicētā pētījumā. Okeānu ūdens temperatūra pērn par 0,075 Celsija grādiem pārsniedza 1981.-2010.gada vidējo temperatūru, teikts pētījumā, kas publicēts Ķīnas zinātniskajā žurnālā  "Advances in Atmospheric Sciences". Zinātnieki aprēķinājuši, ka šādas temperatūras sasniegšanai okeāni ir uzņēmuši 228 sekstiljonus džoulu siltuma, kas apmēram 3,6 miljardus reižu pārsniedz siltuma daudzumu, kas izdalījās Hirosimas atombombardēšanā. Zinātnieki norāda, ka okeānu sasilšana var izraisīt jūru karstuma viļņus, kas var novest pie daudzu dzīvo organismu bojāejas jūrās un orkānu rašanās.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole ceļ trauksmi par dzīvojamo fondu, kas degradējas līdz grausta stāvoklim; Pārdošanai izsolē izlikta arhitektūras pieminekļu sarakstā iekļautā Blankenfeldes muiža; un Noslēpumaini labdari Anglijas ciematā sešus gadus uz ielas atstājuši naudu.

Tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju dzīvo savos vai īrētos dzīvokļos pašvaldību apsaimniekotos daudzdzīvokļu namos, no kuriem daudzi ir veselībai un dzīvībai bīstami, un kopumā izpratnes un līdzekļu trūkuma dēļ daudzdzīvokļu ēku stāvoklis pasliktinās, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Tā situāciju izpētījusi 10 pašvaldībās. Diemžēl konstatētais rada nopietnu satraukumu, jo likumos noteikts, kam un kā jāuztur ēkas un jāuzrauga, bet sistēma nedarbojas pietiekami labi un daudzdzīvokļu ēku drošība pasliktinās. Valsts kontrole pārbaudīja 119 mājas desmit pašvaldībās, taču spēja iegūt informāciju tikai par 82 namiem.

Banku skaits šogad Latvijā, iespējams, samazināsies, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile. Viņa komisijas deputātiem skaidroja, ka patlaban bankas Latvijā iedalās divās grupās - pirmajā bankas, kuras fokusējušās galvenokārt uz iekšzemes klientu apkalpošanu, bet otrajā grupā ir desmit bankas, kuras agrāk specializējās ārvalstu klientu apkalpošanā, bet patlaban atrodas biznesa modeļa maiņas stadijā. No šīm desmit bankām vairākas ir tādas, kurām biznesa modeļa maiņa notiek veiksmīgi un tās jau pavasarī varētu iekļauties pirmajā grupā. Tomēr joprojām ir bankas, kuras nav pabeigušas transformāciju un tā nesokas tik viegli, tāpēc pastāv iespēja, ka banku skaits samazināsies.

Irānas likumsargi saistībā ar Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu aizturējuši vairākus cilvēkus, šodien pavēstīja Irānas tieslietu sistēmas pārstāvis sakariem ar presi Golamhoseins Esmaili. Aizturēto skaitu un vārdus viņš neminēja. "Tieslietu sistēmai ir jāizveido īpaša tiesa ar augstu stāvošu tiesnesi un desmitiem ekspertu," uzrunā televīzijā šodien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani, norādot, ka šī nav vienkārša lieta. Visa pasaule skatīsies uz šo tiesu. Prezidents sacīja, ka traģēdija ir "sāpīga un nepiedodama" kļūda, kā arī solīja, ka viņa administrācija strādās šīs lietas labā ar "visiem līdzekļiem".

Turpinām ziņas

Gatavojoties valsts aizsardzības mācības ieviešanai kā obligātam mācību priekšmetam, valdība plāno apstiprināt Aizsardzības ministrijas sagatavotu likumprojektu “Par bērnu un jauniešu izglītošanu valsts aizsardzībā”. Tas regulēs gan to, kā skolās apgūstama valsts aizsardzības mācība, gan noteikts Jaunsardzes darbības principus. Plānots, ka valsts aizsardzības mācība no 2024./2025. mācību gada būs obligāts mācību priekšmets vidusskolas klasēs. Par to, ka skolās nepieciešama aizsardzības mācība, 2018. gadā lēma Saeima, un kopš 2018./2019. mācību gada to var jau apgūt brīvprātīgi.

Lai segtu SIA “JVB” parādsaistības pret AS “Citadele banka”, pārdošanai izsolē izlikta valsts un vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā iekļautā Blankenfeldes muiža, kas atrodas Jelgavas novada Vilces pagastā. Kā liecina Latvijas Zvērināto tiesu izpildītāju interneta vietnē atrodamā informācija, muižā kopš 2007.gada saimniekoja kādreizējais zāļu ražotāja “Grindeks” vadītājs Valdis Jākabsons. Viņš laika gaitā atjaunoja ēkas, kā arī papildus viesnīcas darbībai sāka ražot produktus no pašu laukos izaudzētā – plūškokiem, āboliem un gurķiem. Izsolei var pieteikties līdz 29.janvārim, un muižas sākumcena ir noteikta 246 tūkstoši 627 eiro. Izsole notiks ar augšupejošu soli – 3 tūkstoši eiro. 

Un vēl

Divi noslēpumaini labdari Blekoholas-Koljeri ciematā, kas atrodas Daremas grāfistē Anglijas ziemeļos, sešus gadus uz ielas atstājuši līdzcilvēkiem prāvas naudas summas, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. Naudas paciņa, kas vienmēr bija divi tūkstoši sterliņu mārciņu 20 mārciņu banknotēs, vienmēr tika atstāta uz ietves redzamā vietā. Policijai izdevies noskaidrot, kas ir šie labdari, kas vēlas palikt anonīmi. Naudu viņi speciāli atstājuši redzamās vietās, galvenokārt tur, kur dzīvo mazāk nodrošinātie ciemata iedzīvotāji. Kopš 2014.gada labdari naudu uz ielas ciematā atstājuši vairāk nekā desmit reizes. Saskaņā ar Lielbritānijas likumiem naudas atradējam ir tiesības uz to pretendēt, ja tās īpašnieku nav iespējams noskaidrot vai tas atsakās naudu pieņemt atpakaļ. Visas naudas paciņas Blekoholas-Koljeri policija atdošot to atradējiem.

Atstājiet komentāru