2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aptur likumu grozījumus par ilgākām Rīgas domes pilnvarām ārkārtas vēlēšanu gadījumā;Nacionālajā attīstības plānā cer mazināt ilgstošo bezdarbu; un Šis gads Latvijā pārliecinoši kļuvis par siltāko novērojumu vēsturē.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kazahstānā šorīt notikusi lidmašīnas katastrofa; Ziemassvētki uz autoceļiem aizvadīti mierīgi; un Kādas ir sinoiptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad ievērojami pieaugs cena stiprajam alkoholam; Latvijā uz zinātnes universitātes statusu varētu pretendēt četras mācību iestādes; un Vācijā krāmu tirgū nopirktā pulkstenī pircējs atradis lielu naudas summu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aptur likumu grozījumus par ilgākām Rīgas domes pilnvarām ārkārtas vēlēšanu gadījumā;Nacionālajā attīstības plānā cer mazināt ilgstošo bezdarbu; un Šis gads Latvijā pārliecinoši kļuvis par siltāko novērojumu vēsturē.

Pēc vismaz trešdaļas deputātu iesniegtās prasības Valsts prezidents Egils Levits nolēmis apturēt likuma grozījumus, kas ārkārtas vēlēšanu gadījumā paredzētu Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem. Satversme noteic, ka Valsts Prezidentam ir jāaptur likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu.

Rīgas rajona tiesa Jūrmalā lūgs Eiropas Savienības Tiesai piemērot paātrinātu tiesvedību, lai saņemtu atbildes uz jautājumiem par līdzšinējā Latvijas Bankas prezidenta un Eiropas Centrālās bankas padomes locekļa Ilmāra Rimšēviča kriminālprocesuālo imunitāti. Jau ziņots, ka tiesvedība apturēta līdz brīdim, kad tiks saņemts Eiropas Savienības Tiesas lēmums. 

Amerikas Savienotās Valstis piešķirs Baltijas valstīm 175 miljonus dolāru jeb 157,7 miljonus eiro no sava nākamā gada aizsardzības budžeta. 125 miljoni dolāru no Pentagona 2020.gada aizsardzības budžeta paredzēti militārās sadarbības attīstīšanai ar Igauniju, Latviju un Lietuvu, bet vēl 50 miljoni dolāru atsevišķā budžeta ailē pirmo reizi piešķirti Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības attīstīšanas atbalstīšanai. 

Turpinām ziņas

Satiksmes ministrijas prioritāte transporta nozarē 2020.gadā būs valsts autoceļi un to sakārtošana. Nākamā gada valsts budžetā autoceļiem un to uzturēšanai tiks novirzīti 255,3 miljoni eiro. Tā kā ceļu stāvoklis daudzviet ir kritisks, Satiksmes ministrija plāno meklēt papildus finansējuma avotus to sakārtošanai. Viena no iespējām ir aktīvāka diskusija ar pašvaldībām, aicinot pārņemt ceļus savā pārziņā.

Nacionālajā attīstības plānā no 2021.gada līdz 2027.gadam plānots mazināt ilgstošo bezdarbu un veicināt nodarbinātību. Plānā uzsvērts, ka Latvijā pēdējos gadus pieaug nodarbināto skaits un samazinās bezdarba līmenis, vienlaikus pieaug arī vakanču skaits, norādot uz neatbilstībām darbaspēka pieprasījumā un piedāvājumā. Līdz ar to darba tirgus attīstībai būtiska būs darbaspēka pieejamība, ko nodrošinās esošā cilvēkkapitāla potenciāla pilnvērtīga izmantošana.

Un vēl

Šā gada vidējā gaisa temperatūra Latvijā par trim grāda desmitdaļām apsteigusi iepriekšējā siltākā - 2015.gada – temperatūru. Provizoriski aprēķini liecina, ka 2019.gada vidējā gaisa temperatūra valstī ir +8,1 grāds. Līdzšinējais rekords bija +7,8 grādi 2015.gadā. Uz trešo vietu siltāko gadu rindā atkāpies 1989.gads ar vidējo gaisa temperatūru +7,7 grādi. Šogad tikai janvārī un jūlijā gaisa temperatūra bija zem normas,  pārējie mēneši bija 0,3-4,5 grādus siltāki par gada vidējo temperatūru. Lielākā temperatūras novirze no normas piedzīvota februārī un decembrī.

Siltais laiks decembrī mudinājis pāragri uzziedēt pavasara puķēm, bet dažas puķes turpina augt un ziedēt kopš vasaras. Lielu uzmanību piesaistījis ziedošs sakuras zars Uzvaras parkā, Rīgā. Vietām Latvijā uzziedējušas sniegpulkstenītes un pat prīmulas, bet krokusiem un dažām citām pavasarī ziedošām sīpolpuķēm izplaukušas lapas. No zemes izspraukušās arī pirmās māllēpes. Tāpat daudzviet Latvijā atvērušies pūpoli. Savukārt mežos vēl var atrast gailenes, vietām turpina zaļot papardes. Dažviet jau vairākas nedēļas var atrast gan ziedošas zilās vizbulītes, gan baltos vizbuļus.

Jēkabpilieši, kuru ikdienas gaitas ved pa Zīlānu ielu, kādas mājas pagalma puķudobē var vērot Latvijā decembrim neraksturīgu ainu – ziedošas prīmulas. Šie ziedi tiek dēvēti arī par pavasara vēstnešiem. Mājas saimniece un ziedu kopēja Silvija sarunā ar Radio1 stāsta, ka prīmulas ziedot ne tikai puķu dobē, kas ir uz ielas pusi, bet arī puķudobēs pagalmā. Tāpat arī šur un tur zālājā pie mājas manāma kāda ziedoša mārpuķīte.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novada dome realizējusi Valsts Zivju fonda projektu “Bukletu un flajeru “Makšķerēšanas iespējas Riebiņu novadā” maketēšana un izdošana”. Realizējot šo zivju fonda projektu, izgatavoti 3 tūkstoši bukleti  un 3 tūkstoši flajeri. Tajos iekļauta informācija par makšķerēšanu un Riebiņu novada ezeros mītošajām zivju sugām, attēlotas 15 populārākās zivis, to nosaukumi tulkoti vēl 4 valodās, kā arī kartē norādītas makšķerēšanas vietas.  Bukletos publicēti Licencētās makšķerēšanas nolikuma svarīgākie punkti un licenču cenrādis. Projekta kopējās izmaksas 2 tūkstoši 93 eiro. 

Apstiprināts Latgales plānošanas reģiona sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju rīkotajā projektu konkursā Riebiņu novada domes iesniegtais projekta pieteikums - Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībā. Par saņemto finansējumu 3 tūkstoši 600 eiro tiks organizēta vizīte pie Anglijā vai Īrijā dzīvojošajiem latviešiem. Lai sekmētu remigrāciju Riebiņu novada pašvaldības darbinieki turpinās iepazīties ar “labās prakses piemēriem” un apmeklēs ar šiem jautājumiem saistītus pasākumus, kā arī ar domes finansējumu tiks izveidots video sveiciens – prezentācija, kas tiks ievietota sociālajos tīklos un ņemta līdzi vizītē pie tautiešiem ārvalstīs. Projekts ilgs līdz 2020. gada 31. maijam. 

Riebiņu novada dome informē, ka turpmāk tiks optimizēts maršruta Stabulnieki – Dravnieki – Sīļukalns – Galēni – Meža Trūpi – Preiļi kursēšanas grafiks. Līdz nākamā gada jūnijam: autobuss kursēs divas reizes mēnesī - 6. un 20. janvārī, 5. un 17. februārī, 9. un 23. martā, 6. un 20. aprīlī, 11. un 25. maijā. 

Riebiņu novada pašvaldība sadarbībā ar Nordplus aicina skolēnus iejusties vietējo detektīvu lomās un būt vērīgiem, pamanot starp sadzīves priekšmetiem tādus, uz kuriem attēlota zivs, vai, kuri izgatavoti zivs veidolā, un pievienot tos kopīgajai kolekcijai un piedalīties tematiskas izstādes veidošanā. Veiksmīgos atradumus līdz 13.janvārim jāiesniedz Dravnieku pamatskolā, Riebiņu vidusskolā, Riebiņu novada centrālajā bibliotēkā un Riebiņu novada domē ar norādi “Nordplus projekts “Zivju nozīmīgā loma mūsu dzīvē”.

Un vēl par kultūras pasākumiem

Riebiņu centrālajā bibliotēkā visu decembri skatāmas izstādes: Rolanda Nagļa fotogrāfiju izstāde - “Es ielūdzu tevi novadā savā”, patstāvīgā izstāde “Ziemas noskaņas dzīvespriekam”, Leontīnas Paldiņas radošo darbu izstāde “Ciemos nāk žurciņa” un novadpētniecības izstāde “Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas Riebiņos”.

Galēnu kultūras namā 27. decembrī plkst. 19 koncerts “Gada notikums 2019”. Ieeja bez maksas. Plkst. 21.30 groziņballe kopā ar grupu “Gints& ES”, ieejas maksa – 4 eiro.

Stabulnieku kultūras namā 28. decembrī plkst. 20 Vecgada koncerts. Ieeja bez maksas, bet plkst. 21.00 balle pie galdiņiem kopā ar muzikantu – Māri Leidumu. Ieejas maksa – 5 eiro.

Galēnu kultūras namā 30. decembrī plkst. 19.00 spēlfilma, režisora Māra Martinsona romantiskā komēdija “Jaungada taksometrs 2”. Ieejas maksa – 3 eiro.

31.decembrī no pulksten 21 līdz 6 no rīta 1.janvārī Riebiņu kultūras centrā norisināsies Baltās metāliskās žurkas Jaungada karnevāls. Vaskara vadītāji Oskars Bērziņš un Ilga Pokšāne. Muziklais noformējums – grupa “Mākoņstūmēji”. Ballē Jaungada fotografēšanās, loterija, atrakcijas, laimes rats. Pasākuma laikā no pulksten 21 līdz 23.30 bērnu diskotēka kultŗas centra otrā stāva zālē, kā arī pārsteigumi un Sala tēta ierašanās. Pulksten 00:20 Riebiņu novada domes priekšsēdētāja Pētera Rožinska uzruna un svētku salūts. Dress code: Jaungada karnevāls, ierašanās maskās, pulksten 23.20 norisināsies karnevāla tērpu parāde. Biļetes uz Jaungada karnevālu var iegādāties Riebiņu kultūras centra kasē, cena - bez galdiņa rezervācijas 6 eiro, ar vietas rezervāciju pie galdiņa – 8 eiro, bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kazahstānā šorīt notikusi lidmašīnas katastrofa; Ziemassvētki uz autoceļiem aizvadīti mierīgi; un Kādas ir sinoiptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Valdošā koalīcija, sākot Saeimas Ziemas sesiju, atkal būs pilnā sastāvā. Satversmes tiesa lēmusi, ka Saeimas Kārtības rullī iekļautais aizliegums deputātam piedalīties Saeimas darbā, ja tas izdots kriminālvajāšanai, ir pretrunā ar Satversmi. Tas nozīmē, ka Saeimas darbā pilnvērtīgi atkal varēs atgriezties Juris Jurašs un Atis Zakatistovs. Attiecībā uz Saeimas deputātu Juri Jurašu norma par spēkā neesošu atzīta sākot no 2019.gada 31.janvāra. Saistībā ar izdošanu kriminālvajāšanai kopš šā gada jūnija Saeimas darbā pilntiesīgi nevar piedalīties arī KPV LV deputāts Atis Zakatistovs. Tāpat par neatbilstošu Satversmei atzīta norma, kas liedz kriminālvajāšanai izdotam deputātam saņemt atalgojumu pilnā apmērā.

Par Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju iecelta ģenerāldirektora vietniece Ineta Baldiņa. Jau ziņots, ka ar tieslietu ministra Jāņa Bordāna rīkojumu ierosināta disciplinārlieta pret valsts zemes dienesta ģenerāldirektori Solvitu Zvidriņu, atstādinot viņu no amata.

Kazahstānā šorīt avarējusi iekšzemes reisa pasažieru lidmašīna ar 98 cilvēkiem un  15 no viņiem gājuši bojā. Ievainoti 66 cilvēki, no viņiem 12 ir smagā stāvoklī. Aviokompānijas "Bek Air" lidmašīna "Fokker-100" ar 93 pasažieriem un pieciem apkalpes locekļiem pacelšanās laikā no Almati lidostas pēkšņi zaudējusi augstumu, ietriekusies betona nožogojumā un pēc tam - lidlauka malā esošajā  divstāvu jaunbūvē, kurā cilvēki nav atradušies. Lidmašīna nav aizdegusies. Aviolainerim bija paredzēts doties uz valsts galvaspilsētu Nursultanu. Kazahstānas Civilās aviācijas pārvalde uz laiku aizliegusi visu lidmašīnu "Fokker-100"  lidojumus. Tāpēc šodien atcelti visi "Bek Air" reisi. 

Turpinām ziņas

Kopumā Ziemassvētku brīvdienas uz autoceļiem aizvadītas mierīgi. Ziemassvētku brīvdienās policija reģistrējusi 171 ceļus satiksmes negadījumu, tajos cietuši 32 cilvēki. Diemžēl traģiskākais negadījums noticis Rīgā, kur autobuss notrieca kādu gājēju, kurš ticis nogādāts ārstniecības iestādē, kur vēlāk mira. Savukārt 588 autovadītāji pieķerti par ātruma pārsniegšanu, bet 37 braucēji bija pie stūres reibumā. Policija norāda, ka dzērājšoferu skaits šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir mazāks.Savukārt negadījumu galvenais iemesls ir bijusi pārgalvība.  Arī Jaungada brīvdienās būs pastiprināti policijas reidi.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests Ziemassvētku brīvdienās saņēma 154 izsaukumus – 42 uz ugunsgrēku dzēšanu, 67 uz glābšanas darbiem, bet 45 izsaukumi bija maldinājumi. Ugunsgrēkos izglābts viens cilvēks, bet trīs – cieta. Salīdzinot ar aizvadītajiem diviem gadiem, šogad pavadītas mierīgas brīvdienas. 

Otrdien no rīta Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Parka ielu Jēkabpilī, kur dega vienstāvu saimniecības ēka ar tajā iebūvētu pirti 30 m2 platībā. Savukārt trešdien pēcpusdienā Aizkraukles ugunsdzēsēji glābēji devās uz Kokneses novada Kokneses pagastu, kur cilvēks bija iegājis dziļi mežā un apmaldījies. Izmantojot autocisternas skaņas signālu un telefoniski uzturot ar cilvēku sarunu, tika norādīta izeja un cilvēks pēc apmēram trīs stundām tika atrasts.

Un vēl

Vecā gada izskaņā un jaunā gada pirmajās nedēļās neliela sala periodi Latvijā mīsies ar siltumu, bieži līs, snigs un pūtīs brāzmains vējš, prognozē sinoptiķi. Šosestdien un svētdien visā valstī gaidāms neliels sals, termometra stabiņš vietām var noslīdēt līdz -10 grādiem. Naktī uz pirmdienu Latviju sasniegs siltā atmosfēras fronte, gaidāms sniegputenis, atkala un lietus. Rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās piekrastē var pastiprināties līdz 25 metriem sekundē. Nākamās nedēļas sākumā gaiss iesils līdz +3..+8 grādiem, bet Jaungada naktī temperatūra pazemināsies līdz -2..+3 grādiem, pēc tam kļūs nedaudz siltāks. Brīžiem gaidāmi nokrišņi un liels vējš. Uz ceļiem dažkārt veidosies apledojums.

Janvārī Ziemeļeiropā gaidāms silts, nokrišņiem bagāts un vējains laiks, savukārt februārī un martā iespējams ziemas lielākais sals, liecina Dānijas Meteoroloģijas institūta sagatavotā sezonālā prognoze. Bargs sals gan netiek prognozēts - februāra un marta vidējā gaisa temperatūra, visticamāk, būs nedaudz virs normas. Spēcīgu Atlantijas ciklonu ietekmē janvāris gaidāms siltāks nekā ierasts - ar rietumu, dienvidrietumu vējiem regulāri ieplūdīs silts un mitrs gaiss no okeāna. Sinoptiķi norāda, ka prognozes par siltu laiku janvārī ir visai drošas, savukārt aukstums februārī un martā ir zem lielas jautājuma zīmes - tas var arī neatnākt. Eiropas Savienības programmā "Copernicus" publicētās prognozes liecina, ka ne tikai ziemas mēnešos, bet arī 2020.gada pavasarī vidējā gaisa temperatūra Baltijā gaidāma augstāka par normu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad ievērojami pieaugs cena stiprajam alkoholam; Latvijā uz zinātnes universitātes statusu varētu pretendēt četras mācību iestādes; un Vācijā krāmu tirgū nopirktā pulkstenī pircējs atradis lielu naudas summu.

Satiksmes ministrija vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs par VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) bijušajam valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un valdes loceklim Aivaram Strakšas izmaksāto kompensāciju apmēru. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits informē, ka ir saņemts atzinums par valdes locekļu kompensācijām un esot pamats vērsties tiesā. Jau vēstīts, ka atbilstoši Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtajām amatpersonu deklarācijām, beidzot pildīt amata pienākumus, Bērziņš, atstājot amatu, varētu būt saņēmis kompensāciju 250 trūkstoši eiro apmērā, bet Strakšas – 200 tūkstoši eiro apmērā.

Ja Latvijā no nākamā gada marta plānotajā apjomā palielinās akcīzes nodokli alkoholam, ir sagaidāms cenu kāpums, un pircējiem veikalā par litru stiprā alkohola būs jāmaksā vidēji par 3 eiro vairāk, paziņojumā medijiem norāda Latvijas Alkohola nozares asociācija. Tā uzskata, ka tik liels cenas pieaugums ievērojami samazinās tirgus apjomu Latvijā un nodokļu ieņēmumus valsts budžetā. Jau ziņots, ka akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tika plānota nodokļu reformā, ko valsts uzsāka 2017. gadā. Ar akcīzes nodokļa paaugstinājumu tika paredzēts kompensēt ieņēmumu samazinājumu citos budžeta posteņos. Plāns paredz palielināt stiprā alkohola akcīzi jau no 2020. gada 1. marta par 30%.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) atgādina, ka 2020.gada 1.janvārī beidzas Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā noteiktais termiņš, kurā jāveic ūdens mērītāju (komercuzskaites mēraparātu) mezglu ierīkošana. Tie, kuri nav paspējuši to ierīkot savam īpašumam, tas jāveic līdz šā gada 31. decembrim. Likuma prasības attiecas uz ūdens mērītājiem, kas uzskaita kopējo mājai piegādāto ūdens apjomu, nevis uz tiem, kuri atrodas daudzdzīvokļu māju dzīvokļos. Atbilstoši likumam ūdens mērītāja mezgla ierīkošanu veic pats ūdensapgādes pakalpojumu lietotājs par saviem līdzekļiem. Tas attiecas uz iedzīvotājiem, kuri dzīvo gan privātmājās, gan daudzdzīvokļu mājās un izmanto centralizēto ūdensapgādi.

Turpinām ziņas

Pēdējo 12 mēnešu laikā patvērumam Latvijā pieteikušies 165 patvēruma meklētāji, kas ir otrais mazākais rādītājs Eiropas Savienībā, liecina decembrī publicētie Eurostat dati. Vismazāk pieteikumu saņēmusi Igaunija – 100 patvēruma meklētāji izrādījuši vēlmi uzturēties kaimiņvalstī.
Aizvadīto 12 mēnešu laikā visā ES kopā uzturēšanās atļaujas pieteikuši vairāk nekā pusmiljons jeb 624 tūkstoši 955 patvēruma meklētāju. No visām Baltijas valstīm Lietuvā ir vislielākais skaits pieteikumu – 540.

Latvijā uz zinātnes universitātes statusu varētu pretendēt četras mācību iestādes, bet pārējās varētu būt augstskolas, kuru primārais uzdevums ir sagatavot darba tirgum nepieciešamos speciālistus. Tādu piedāvājumu izteikusi darba grupa, kuras priekšgalā ir Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens. Šobrīd iecerēts, ka universitātēs jābūt vairāk zinātnei nekā studiju darbam, savukārt augstskolas būtu profesionālās ievirzes un tajās uzsvars būtu uz studijām. Universitātes statusam patlaban atbilst- Latvijas universitāte, Rīgas tehniskā universiāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

Un vēl

Vācijā krāmu tirgū nopirktā pulkstenī pircējs atradis naudu 25 tūkstoši eiro vērtībā. Kāds valsts ziemeļos esošās Lejassaksijas federālās zemes Aurihas pilsētas iedzīvotājs krāmu tirgū iegādājies vecu pulksteni. Pārnesis pirkumu mājās, viņš pulksteņa korpusā atradis banknotes – pavisam 50 tūkstošo marku, kas bija apgrozībā līdz eiro ieviešanai 2002.gadā. Naudu vīrietis nogādājis vietējā pašvaldībā. Tā kā pusgada laikā banknošu īpašnieks nav pieteicies, pulksteņa pircējs tās varējis saņemt atpakaļ. Viņam tikai vajadzējis samaksāt pašvaldībai administratīvo nodevu – 576 eiro.

Atstājiet komentāru