2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksperti iesaka veicināt ilgtspējīgu algu kāpumu talantu noturēšanai Latvijā; Lielbritānijas parlaments pirmajā lasījumā atbalsta breksita vienošanos; un Kāds laiks gaidāms pēc Ziemassvētkiem?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņqas klausieties: Rimšēviča lietā aptur tiesvedību, lai vērstos Eiropas savienības Tiesā; Policija svētku laikā rīkos masveida reidus uz autoceļiem; un Anglijas karaliene padotajiem Ziemassvētkos sarūpējusi neparastu dāvanu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kuram šogad piešķirts Eiropas cilvēka tituls; Džonsons Anglijas karavīriem Igaunijā dala Jorkšīras pudiņu; un Vienpadsmito reizi novērojumu vēsturē Ziemassvētki būs bez sniega visā Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksperti iesaka veicināt ilgtspējīgu algu kāpumu talantu noturēšanai Latvijā; Lielbritānijas parlaments pirmajā lasījumā atbalsta breksita vienošanos; un Kāds laiks gaidāms pēc Ziemassvētkiem?

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD eksperti Latvijai iesaka veicināt ilgtspējīgu algu kāpumu un darba apstākļu uzlabošanu, lai noturētu augsti kvalificētu darbinieku palikšanu Latvijā. Organizācijas veidotajā ziņojumā skaidrots, ka Latvijā nozīmīga problēma ir augsti izglītotu darbinieku izceļošana, kas ir atstājusi iespaidu uz prasmju trūkumu. Vairākums darba devēju informējuši OECD ekspertus, ka prasmju trūkums ir būtisks šķērslis ilgtermiņa lēmumiem par investīcijām un šis trūkums ir īpaši akūts dabaszinātņu, tehnoloģiju un matemātikas jomās, kā arī profesijās, kas saistītās ar veselības aizsardzību un sociālo aprūpi. 

Nākamajā gadā Latvijas ekonomikas izaugsme varētu sabremzēsies līdz apmēram 2%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi. Grūtāk klāsies tām nozarēm, kas atkarīgas no ārējā pieprasījuma, proti, ekonomikas eksportējošajai daļai. Tāpat arī ziņas nav iepriecinošas par tranzīta nākotni, mežsaimniecību un kokapstrādi. Banku analītiķu vērtājumā nākamais gads būs sarežģīts apvidos, kas ir izteikti atkarīgi no mežsaimniecības un kokapstrādes. Pirmkārt, tā ir Vidzeme, jo īpaši tās austrumu puse, arī Kurzemes vidiene, Aizkraukles un Jēkabpils apkārtne.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sagatavojis grozījumus likumā, kas paredz par partiju finansēšanas noteikumu pārkāpšanu administratīvi sodīt partijas valdes locekļus. Grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā paredz, ka par likumā noteikto partiju finansēšanas kārtības ierobežojumu, noteikto aizliegumu neievērošanu un noteikto pienākumu nepildīšanu fiziskai personai vai valdes loceklim piemēro līdz 2 tūkstoši eiro lielu naudas sodu. KNAB argumentē, ka partijām ir būtiska nozīme demokrātiskā sistēmā, jo tieši tās pārstāvji darbojas kā likumdevēja pārstāvji, tā izpildinstitūciju pārstāvji. Pieļaujot iespējamu nevienlīdzību finanšu līdzekļu izmantošanā, var tikt pārkāpts brīvu vēlēšanu princips.

Turpinām ziņas ar ārvalstu vēstīm

Lielbritānijas parlamenta jaunais sasaukums pirmajā balsojumā atbalstījis premjerministra Borisa Džonsona panākto breksita vienošanos, sperot pirmo soli uz Eiropas Savienības pamešanu 31.janvārī. Likums par izstāšanās vienošanos cita starpā nosaka, ka pārejas periodu pēc breksita, kas ilgs līdz nākamā gada beigām un kura laikā uz Lielbritāniju joprojām attieksies ES tiesību normas, nedrīkst pagarināt. Deputāti atbalstīja arī turpmāko likumprojekta izskatīšanas grafiku. Debates par to paredzētas 7., 8. un 9.janvārī, kad likumdevēji atsāks darbu pēc Ziemsvētku brīvdienām.

Kubas parlaments sestdien apstiprinājis tūrisma ministru Manuelu Marrero premjera amatā, un tas valstij ir pirmais premjerministrs kopš 1976. gada. Jaunajā konstitūcijā, kas tika apstiprināta aprīlī, no jauna ieviesti republikas prezidenta un premjerministra amati, kas tika likvidēti 1976. gadā. Jau ziņots, ka oktobrī par Kubas prezidentu tika ievēlēts Migels Diass-Kanels.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons pārtraucis atvaļinājumu Havaju salās un atvainojies iedzīvotājiem par došanos brīvdienās ar ģimeni laikā, kad kontinentu turpina plosīt ugunsgrēki. Daudzi austrālieši apsūdzējuši valdību bezdarbībā saistībā ar klimata pārmaiņām, kas, pēc viņu domām, izraisījušas postošos ugunsgrēkus. 

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē Latvijā gaidāms vēsāks laiks un gaisa temperatūra, visticamāk, noslīdēs nedaudz zem nulles, prognozē sinoptiķi. Tuvākajās diennaktīs gaisa temperatūra būs +1..+7 grādi, palaikam gaidāms lietus un migla, pūtīs lēni vēji. Vislietainākais laiks 24. un 25.decembrī gaidāms Latgalē. No 26.decembra iespējams sniegs. Nedēļas nogalē visā valstī iespējams neliels sals. Varbūtība, ka termometra stabiņš vietām noslīdēs zem -10 grādiem, ir maza. Prognozes gadumijai un janvāra sākumam ir dažādas - iespējams gan sals un sniegs, gan siltums un lietus.
Jau ziņots, ka pēdējos gados siltam decembrim nereti ir sekojis auksts janvāris vai februāris, taču sezonālās prognozes vēsta, ka nākamie pieci mēneši Latvijā caurmērā gaidāmi siltāki par normu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Rundāles pils muzejs iecerējis attīstīt vērienīgo parku, kurā ietilpstošais baroka stila franču dārzs uzskatāms par ievērojamāko vēsturisko dārzu Baltijā. Tādēļ muzejs meklē Parka nodaļas vadītāju, kura pienākumos būs attīstīt tādas nākotnes ieceres kā siltumnīcas, pastaigu vietas mežaparkā un vēl viens vēsturiskais ābeļdārzs. Pašlaik ap Rundāles pils parku top mūra žogs, kas vēsturiski pasargājis to no Zemgales līdzenumu vējiem.

Pēc tam, kad oktobra beigās ar koalīcijas partiju "Saskaņas" un Zaļo un Zemnieku savienības deputātu vairākumu Jūrmalas dome nolēma izsolīt netālu no liedaga pirms vismaz 125 gadiem uzceltu koka namiņu, kas īpašu statusu ieguvis, jo tur savulaik vasaras aizvadījis Rainis un Aspazija, Jūrmalas Aizsardzības biedrība vērsusies domē ar aicinājumu no tādas domas atteikties. Jūrmalas aizsardzības biedrība piedāvā namiņu restaurēt, uzturēt un saglabāt kā apskates objektu. Jūrmalas dome šim piedāvājumam pagaidām atbildi nav devusi.

Turpinām ziņas

2019.gads Vīpes amatniecības centra “Māzers” darbībā bijis īpaši veiksmīgs – īstenoti projekti keramikā un aušanā, kā arī atklāta jaunā izstāžu zāle, kas radījusi tūristu plūsmas pieaugumu. Šobrīd uzsākts darbs pie drukāta amatnieku bukleta izveides. Tajā tiks apkopoti Krustpils novada ražotāji, kas gatavi piedāvāt savu amatniecības produkciju pircējiem, tādējādi veicinot vietējo lauku uzņēmējdarbību. Jaunajā gadā amatniecības centrs “Māzers” turpinās apmācību keramikā un aušanā, kā arī plāno uzsākt jaunu apmācību kursu kokapstrādē. 

Aizkraukles novada vidusskolas audzēknis Kristiāns Bērziņš 23.šajā stāstnieku konkursā “Teci, teci, valodiņa 2019” sasniedzis augstāko virsotni — ieguvis Stāstnieku ķēniņa titulu. Labus panākumus guva arī citi Aizkraukles reģiona skolu audzēkņi. Konkursa finālam Rīgā bija izvirzīti vairāk nekā 100 dalībnieku. 

Un vēl par pasākumiem

25. decembrī plkst. 17.00 Preiļu kultūras namā Deju kopu “DANCARI” un “TALDERI” Ziemassvētku koncerts. Ieeja: bez maksas.

25.decembrī plkst. 17.00 Leimaņu tautas namā ar Ziemassvētku koncertprogrammu “Dziesmas ziemai” ciemosies Karīna Tatarinova un Roberts Dinters.

25. decembrī plkst. 19.00 Zasas kultūras namā Ziemassvētku koncerts. Piedalās Zasas kultūras nama un Leimaņu tautas nama amatierkolektīvi, Salas kultūras nama jauniešu deju kolektīvs “Karlets”  Plkst. 22.00 Svētku balle kopā ar grupu “Avārijas brigāde”.

25.decembrī, pulksten 20 Līvānu novada Turku saieta namā Ziemassvētku koncerts “Reiz Ziemassvētkos”. Koncertā uzstāsies Līvānu novada amatiermākslas kolektīvi. Ieeja: bezmaksas.

26. decembrī plkst. 15.00 Rubenes kultūras namā koncerts “Sajūti Ziemassvētkus” – ar Ziemassvētku programmu visai ģimenei viesojas Iveta Baumane, Roberts Pētersons un Ainis Zavadskis.

26.decembrī plkst. 18.00 Dunavas kultūras namā Ziemassvētku koncertu “Ziemas klausāmstāsti” sniedz duets “Mediante”. Pēc koncerta Ziemassvētku svinēšana – vakarēšana kopā ar Ivetu un Jāni Kraševskiem un Valdi Slogu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņqas klausieties: Rimšēviča lietā aptur tiesvedību, lai vērstos Eiropas savienības Tiesā; Policija svētku laikā rīkos masveida reidus uz autoceļiem; un Anglijas karaliene padotajiem Ziemassvētkos sarūpējusi neparastu dāvanu.

Rīgas rajona tiesa Jūrmalā apturējusi tiesvedību krimināllietā, kurā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons ir apsūdzēti korupcijā, lai vērstos Eiropas Savienības tiesā  ar vairākiem jautājumiem, kas saistīti ar Rimšēviča kā Eiropas Centrālās bankas padomes locekļa kriminālprocesuālo imunitāti. Attiecīgi tiesvedība apturēta līdz brīdim, kad tiks saņemts Eiropas savienības tiesas lēmums. Jau ziņots, ka Rimševics un Martinsons līdz šim publiski nolieguši līdzdalību viņiem inkriminētajos noziegumos.

Ar tieslietu ministra Jāņa Bordāna rīkojumu ir ierosināta disciplinārlieta pret Valsts zemes dienesta ģenerāldirektori Solvitu Zvidriņu, atstādinot viņu no amata. Tieslietu ministrija ir konstatējusi, ka Zvidriņas vadībā netiek īstenota laba pārvaldība iestādes vadīšanā, plānošanā un personāla un iestādes strukturālo izmaiņu veikšanā. Bordāns pauda, ka lēmumu par zemes dienesta ģenerāldirektores atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas pieņēmis, pamatojoties uz jau vairākiem tieslietu ministrijā konstatētajiem pārkāpumiem un vairāku zemes dienesta nodarbināto iesniegumiem atbilstoši trauksmes celšanas kārtībai.

Šogad desmit mēnešos no Latvijas izvesti 162,6 miljoni litru alkoholisko dzērienu, kas ir par 13% vairāk nekā 2018.gada desmit mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji. No kopējā izvesto dzērienu apmēra 89,5% ir eksportēti, galvenokārt uz Krieviju, bet 10,5% nosūtīti uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Jau ziņots, ka pagājušajā gadā Latvijā saražoti 53,5 miljoni litru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu. 

Turpinām ziņas

Valsts policija no šodienas līdz 6.janvārim pastiprināti pievērsīsies drošībai uz ceļa. Reidus un masveida pārbaudes veiks ne tikai uz galvenajiem, bet arī uz vietējās nozīmes ceļiem. Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Normunds Krapsis aicina atcerēties par drošību gan dodoties uz svinību vietām, gan svinot. Viņš norāda, ka ne tikai dzērājšoferus mēģinās atturēt no sēšanās pie stūres, bet arī kontrolēs, vai vadītāji ievēro citus drošības aspektus.

Neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa ir eglīte. Kāds izvēlas rotāt mākslīgo kociņu, bet kāds dodas pēc eglītes uz mežu. Tradicionāli arī šogad valsts AS "Latvijas valsts meži" atļauj cirst vienu eglīti bez maksas, tādējādi gan izglītojot cilvēkus, gan arī cenšoties aizsargāt stādīto eglīšu jaunaudzes, kuras nereti cieš no neapzinīgu cilvēku rīcības. Visapdraudētākās ir jaunaudzes ceļa malās. Meža darbinieki atzīst, ka pirms Ziemassvētkiem šīs jaunaudzes vairāk jāsargā no cilvēku, nekā meža zvēru postījumiem. Diemžēl daudzi nekaunīgi izcērt jaunaudzes. Bieži vien atstāj augstus stumbrus, kas ir bīstami, jo dzīvnieki uz šiem asajiem stumbriem var savainoties. Meža darbinieki aicina būt apzinīgiem un nepostīt jaunaudzes, eglīti svēykiem cirst tam atļautajās vietās.

Un vēl

Lielbritānijas karaliene Elizabete II saviem padotajiem, kuru skaits sasniedz tūkstoš 500 cilvēku, katram sarūpējusi dāvanu. Izrādās katrs Elizabetes II padotais ticis pie Ziemassvētku pudiņa. Šādas dāvaniņas aizsācis sarūpēt karalienes vectēvs Džordžs piektais.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00-19.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kuram šogad piešķirts Eiropas cilvēka tituls; Džonsons Anglijas karavīriem Igaunijā dala Jorkšīras pudiņu; un Vienpadsmito reizi novērojumu vēsturē Ziemassvētki būs bez sniega visā Latvijā.

Ventspils ostas funkciju veikšanai izveidotā valsts akciju sabiedrība "Ventas osta" nodrošinās profesionālu, depolitizētu ostas pārvaldību. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš norāda, ka pēc ASV noteiktajām sankcijām tika nolemts ieviest valdības deklarācijā noteikto plānu par Ventspils ostas funkciju uzticēšanu kapitālsabiedrībai. Iepriekš bija paredzēts šo valdības plānu īstenot 2020.gada pavasarī, bet noteiktās sankcijas ieceres realizēšanu pasteidzināja. Valdības vadītājs uzsvēra, ka pēc tam, kad tika piemērotas ASV sankcijas, kuras attiecībā uz Ventspils brīvosta pārvaldi tagad jau ir atceltas, Ministru kabineta primārais uzdevums bija nodrošināt ostas darbības nepārtrauktību. Bija jānosaka, ka tikai valsts pārstāvji lemj par ostu un ka ietekme uz lēmumu pieņemšanu vairs nav Ventspils domes ieceltiem pārstāvjiem.

Eiropas Kustība Latvijā rīkotajā sabiedriskajā balsojumā par gada "Eiropas cilvēku Latvijā" 2019. gada 20. decembrī atzīts pilsoniski aktīvais dziedātājs Ralfs Eilands. "Eiropas cilvēka Latvijā" tituls nu jau 22 gadu pēc kārtas tiek piešķirts cilvēkam, kurš ar saviem darbiem ir devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanai Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanai Latvijā. Ralfam Neilandam piešķirts par Eiropas ideju popularizēšanu jauniešu vidū.

Svētku laikā, īpaši gada tumšajos mēnešos, pieaug zādzību skaits no īpašumiem. Tāpēc policija aicina, pirms doties uz svinībām, pārbaudīt, vai aizvērti visi logi un durvis. Par durvju aizslēgšanu jāparūpējas arī tad, kad mājokļa saimnieki ir mājās, jo ir bieži gadījumi, kad zagļi mājās iekļūst nakts laikā un to apzog, saimniekiem guļot. Tāpat arī vērtīgas mantas nevajadzētu glabāt priekšnamā vai citur redzamā vietā, kur tās var viegli pamanīt un paņemt. Policija iesaka tās noslēpt drošā, vislabāk slēgtā vietā. Taču, ja  noziegums noticis, nekavējoties vērsties policijā pēc palīdzības.

Turpinām ziņas

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien, 21. decembrī, ieradies Igaunijā, lai tiktos ar tur dienošajiem britu karavīriem. Lielbritānija pašlaik vada NATO kaujas grupu. Tapas militārajā bāzē netālu no Tallinas Džonsons ne tikai tikās ar karavīriem, bet ēdnīcā stājās letes otrā pusē un pasniedza britu karavīriem tītaru un tradicionālo Jorkšīras pudiņu. Kopumā Igaunijā pašlaik izvietoti 850 karavīri no Lielbritānijas karaliskā huzāru pulka, kas bāzēts Vācijā. 

Parīzes Dievmātes katedrālē pirmo reizi vairāk nekā 200 gadu laikā nenotiks Ziemassvētku svētā mise. Tā katedrālē notiekošo rekonstrukcijas darbu dēļ pārcelta uz tuvumā esošo Senžermēnas baznīcu. Jau ziņots, ka aprīlī notikušajā ugunsgrēka pilnībā tika nopostīta 850 gadus vecā dievnama smaile un tiek plānots, ka katedrāles atjaunošana ilgs piecus gadus. Pēdējo reizi katedrāles durvis Ziemassvētkos bija slēgtas Lielās franču revolūcijas laikā, kad to īslaicīgi bija pārņēmuši pret katoļu baznīcu noskaņotie revolucionāri.

Un vēl

24. un 25.decembrī Latvijā nav gaidāms sniegs, un šie būs vienpadsmitie Ziemassvētki bez sniega visā valsts teritorijā kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma 1923.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Iepriekš "zaļi" Ziemassvētki visā Latvijā bija 1924., 1932., 1936., 1951., 1960., 1974., 2006., 2013., 2015. un 2016.gadā. Lielākajā daļā Ziemassvētku zemi sedz no viena līdz desmit centimetriem bieza sniega sega. Vidējais sniega segas biezums gadu gaitā samazinās. Visbaltākie Ziemassvētki bija 1981. un 2010.gadā, kad vidējais sniega kārtas biezums valstī sasniedza attiecīgi 30 un 31 centimetru.

Atstājiet komentāru