2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgas domi atlaišanas gadījumā varēs ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem; Gripas epidēmijas slieksnis pārsniegts vēl divās lielajās pilsētās; un Noskaidrots, cik liels skaits Latvijas iedzīvotāju ikdienā klausās mūziku.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņā klausieties: Par 2019.gada Latvijas labākajiem sportistiem atzīti Sevastova un Dukurs; Jēkabpils dome dibinās biznesa un tūrisma biedrību; un Astronomiskā ziema nāks ar lietu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Vējonis pieteicies Latvijas Basketbola savienības prezidenta amatam; Tiek apsvērta ideja nākamgad samazināt Jēkabpils domes sēžu skaitu; un Kāds laiks gaidāms šīs nedēļas nogalē.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgas domi atlaišanas gadījumā varēs ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem; Gripas epidēmijas slieksnis pārsniegts vēl divās lielajās pilsētās; un Noskaidrots, cik liels skaits Latvijas iedzīvotāju ikdienā klausās mūziku.

Saeima vakar otrajā un galīgajā lasījumā pēc garākām diskusijām pieņēma grozījumus likumā "Par pašvaldībām" un grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu, kā arī pārskatīt pagaidu pašvaldības administrācijas darbības termiņu pašvaldības domes atlaišanas gadījumā.Minētie grozījumi ļaus Rīgas domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Vakar kārtējā domes sēdē no amata atkāpušies un deputāta mandātu nolikuši Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") un viņa vietnieks Arvīds Driķis (LZS). Lukmans par atkāpšanos pirms termiņa paziņoja paša vadītās sēdes noslēgumā, bet Driķis domē iesniedzis rakstisku iesniegumu. Lukmanis kjā iemeslu minējis, ka nav iespējams ilgstoši izturēt nenormālu pretdarbību, un tāpēc ir pieņemts lēmums atkāpties, neturoties pie amata par katru cenu. Uzrunājot deputātus, domes priekšsēdētājs norādījis arī uz politisko šantāžu, tirgošanas ar amatiem, aicinot kolēģus "ar varas degsmi" pierādīt sevi darbā. Par saviem darbiem domē Lukmans nekaunoties. Driķa vietā darbu domē vakar sākusi Agnese Ritene. Pagaidām nav zināms, kad varētu sasaukt sēdi jaunas domes vadības ievēlēšanai.

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) galvenās mītnes pieņemšanas telpā vakar trīs nezināmi cilvēki uzsākuši apšaudi, atsaucoties uz dienesta sabiedrisko sakaru nodaļu ziņo aģentūra "Maskava". Apšaudē ar apsardzi divi no viņiem nogalināti, bet trešais izkļuvis uz ielas, kur turpinājis apšaudi. Vēlāk arī viņš nošauts. Uzbrucēji nogalinājuši vismaz vienu dienesta darbinieku, kā arī ceļu satiksmes drošības dienesta darbinieku, kas dežūrējis iepretī dienesta ēkai. Izskanējušās ziņas, ka nogalināts arī kāds Federālā apsardzes dienesta darbinieks. Kopumā apšaudē ievainoti pieci cilvēki.
     
Turpinām ziņas

Pieaugot saslimstībai ar gripu, epidēmijas slieksnis pagājušajā nedēļā pārsniegts vēl divās lielajās pilsētās – Valmierā un Jūrmalā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra publiskotais gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa jaunākais pārskats. Pašlaik jau četrās monitoringa teritorijās gripas intensitāte pārsniegusi minēto robežu, savukārt vēl trīs pilsētās tā ir pietuvojusies epidēmijas robežai. Liepājā aizvadītajā nedēļā bijuši 97,3 gadījumi, Daugavpilī – 91,7 gadījumi un Jēkabpilī – 85,4 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem. Kopā aizvadītajā nedēļā konstatēti 243 saslimšanas gadījumi.

Krievijas Federācijas Pleskavas apgabalā, Puškinogradas rajonā, trešdien, 18. decembrī, tūkstoš aitu lielā novietnē ir apstiprināta saslimšana ar aitu un kazu bakām. Novietne atrodas aptuveni 50 kilometrus no Latvijas robežas, tādēļ Pārtikas un veterinārais dienests aicina ievērot piesardzības pasākumus, lai bīstamā slimība nenonāktu Latvijā. Pleskavas apgabalā saslimušas aptuveni 200 aitas un 100 ir nobeigušās. PVD skaidro, ka aitu un kazu bakas ir ļoti lipīga vīrusu izraisīta saslimšana ar augstu letalitāti – aptuveni 80% dzīvnieku iet bojā.

Un vēl

94% Latvijas iedzīvotāju ikdienā klausās mūzikas ierakstus. Iedzīvotāju mūzikas gaume ir atšķirīga, bet pārliecinošākais vairākums jeb 38% kā iemīļotāko žanru ir minējuši popmūziku, liecina biedrības Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) pētījuma dati. Savukārt otrajā vietā ierindojas rokmūzika (18%), bet trešajā – šlāgermūzika (10%). No visiem aptaujātajiem 78% norādījuši, ka mūzikas ierakstus neiegādājas – 41% tos klausās interneta vietnēs un 37% mūziku klausās radio. Mūzikas ierakstus iegādājās 16% iedzīvotāju, no tiem 11% izmanto mūzikas straumēšanas vietnes. Finanses mūzikas iegādei Igaunijā atvēl 31%, Lietuvā 25%, bet Latvijā vien 16% iedzīvotāju.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu novada dome izcīnījusi titulu “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2019”. Uzvaru Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras organizētajā konkursā domes vadība skaidro kā rezultātu darbam 20 gadu garumā, kopš nodibināts Līvānu novads. Vienlaikus pašvaldība atzīmē, ka bez iedzīvotāju atbalsta, kas jūtams gan ikdienā, gan konkursa laikā, kad notika balsošana, šādu panākumu nebūtu. Kā tērēt konkursā iegūto balvu – 25 tūkstošus eiro, pašvaldība vēl lems un šajā jautājumā ņems vērā arī iedzīvotāju ieteikumus.

Veiksmīgi aizvadīts 2019. gads biedrībā “Baltā māja” īstenojot Sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Līvānu novadā. Projekta mērķis ir palielināt sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību Līvānu novada 25 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes, uzlabotu funkcionālās spējas un nodrošinātu saturīgu brīvā laika pavadīšanu.  Projektā bērniem ar funkcionāliem traucējumiem notika individuālās konsultācijas un pakalpojumi pie kvalificētiem speciālistiem – fizioterapeita, ergoterapeita, psihologa, logopēda. Tāpat arī regulāri tika nodrošināti sociālās rehabilitācijas speciālistu pakalpojumi Dienas aprūpes centrā. 

Turpinām ziņas

Līvānu slimnīcā, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētu projektu, iegādātas jaunas iekārtas un aprīkojums. Viens no būtiskākajiem ieguvumiem ir jauns rentgena aparāts. Iepriekšējais rentgena aparāts bija iegādāts pirms 19 gadiem un bija morāli novecojis, tādēļ slimnīcas personāls un vadība atzinīgi novērtē jaunās iekārtas kvalitāti. Līdztekus aparāta iegādei un uzstādīšanai projekta laikā veikts rentgena kabineta un palīgtelpu remonts, tāpat iegādātas jaunas medicīnas tehnoloģijas un aprīkojums endoskopijas, ginekoloģijas, dzemdību speciālista un okulista kabinetiem, kā arī Aprūpes nodaļai. Projekta “Līvānu un Jēkabpils slimnīcu stacionārās un ambulatorās infrastruktūras attīstība kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai” kopējās izmaksas ir vairāk nekā 418 tūkstoši eiro.

Ar Ziemassvētku egles rotāšanu tika atzīmēts Latgales Mākslas un amatniecības centra un Ludzas Amatnieku centra organizētās akcijas “Zalta rūku ceļš Latgolā” noslēguma pasākums. Latgales Mākslas un amatniecības centrā Līvānos pulcējās akcijas dalībnieki – amatnieki no dažādām Latgales pilsētām un novadiem. Katrs papildināja egles rotu ar sevis veidotu izstrādājumu, kas raksturo Latgales amatniecību. Ik gadu akcijā “Zalta rūku ceļš Latgolā” iedzīvotājiem tiek dota iespēja iepazīties ar Latgales amatniekiem un amatnieku darbnīcām. Šogad akcijā piedalījās vairāk nekā 40 amatnieku darbnīcas. Akcijas laikā tika izdalīti aptuveni 2 tūkstoši karšu, bet precīzs darbnīcu apceļotāju skaits nav fiksēts. Latgales amatnieku darbnīcu apceļošanas akcija noritēja jau septīto gadu.

Līvānu novada domes Sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļas kabinets šonedēļ bija pārvērties par dāvanu stūrīti. Domes administrācijas darbinieki bija sarūpējuši dažādas veltes alternatīvās aprūpes pakalpojumu centra “Rožlejas” iemītniekiem. Pēc domes uzaicinājuma katrs “Rožleju” iemītnieks izteica vēlmi, ko labprāt saņemtu Ziemassvētkos. Tika izveidots saraksts ar vēlmēm, un katrs darbinieks izvēlējās, kuru “Rožleju” iemītnieku iepriecināt. “Rūķu” bija vairāk nekā vēlmju, tādēļ vairāki darbinieki sarūpēja kolektīvu pārsteigumu aprūpes centram. Trešdienas pēcpusdienā daļa domes pārstāvju aizgādāja dāvanas uz aprūpes centru un sagādāja prieku 37 “Rožleju” iemītniekiem. 

Un vēl

Līvānos norisinājās divi starptautiski sēdvolejbola turnīri – Baltijas līgas piektais – noslēdzošais posms, kurā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sportisti, kā arī sacensības “Draudzības kauss 2019”, kurā piedalījās astoņas komandas. Sacensībās piedalījās arī vietējā komanda “RNS-D Līvāni”, kas Draudzības kausā ieguva 6.vietu. Draudzības kausa uzvarētāji ir komanda no Kazahstānas, arī otro vietu izcīnīja Kazahstānas sportisti, savukārt trešajā vietā – lietuvieši.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņā klausieties: Par 2019.gada Latvijas labākajiem sportistiem atzīti Sevastova un Dukurs; Jēkabpils dome dibinās biznesa un tūrisma biedrību; un Astronomiskā ziema nāks ar lietu.

Tenisiste Anastasija Sevastova un skeletonists Martins Dukurs vakar "Latvijas Gada balva sportā 2019" ceremonijā tika nosaukti par Latvijas 2019.gada labākajiem sportistiem. Sevastova pie balvas tikusi otro gadu pēc kārtas un otro reizi karjerā, bet Dukuram tas jau ir sestais apbalvojums un pirmais pēc trīs gadu pārtraukuma.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš vakar ir izdevis rezolūciju iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam un par mediju politikas jomu atbildīgajam kultūras ministram Naurim Puntulim, aicinot kopīgi strādāt pie risinājuma situācijām, kad žurnālistiem tiek izteikti draudi viņu profesionālās darbības dēļ. Ministru prezidents aicina iekšlietu ministru un kultūras ministru pie risinājuma strādāt sadarbībā ar žurnālistiem un viņus pārstāvošām organizācijām, vienojoties par pastāvīgas sistēmas izveidi. 

Apšaudi ceturtdien Krievijas galvaspilsētā Maskavā pie Federālā drošības dienesta galvenās mītnes, vienu cilvēku nogalinot un piecus ievainojot, sarīkojis kāds 39 gadus vecs Piemaskavas iedzīvotājs. Uzbrucējs, kurš pats apšaudē tika nogalināts, esot bijušais apsargs. Viņš dzīvojis Podoļskā, 40 kilometrus uz dienvidiem no Maskavas, un šaušana viņam esot bijusi hobijs. Uzbrucēja arsenālā bijušas septiņas šautenes, kas viņa īpašumā bijušas legāli. Par uzbrucēja motīviem nekādas oficiālas versijas nav izteiktas.

Turpinām ziņas

Ceturtdien, šī gada pēdējā pilsētas domes sēdē ar balsu vairākumu domes deputāti atbalstīja dibināt Reģionālo biznesa un tūrisma attīstības biedrību “Jēkabpils rezidence”. Biedrības dibināšanas mērķis ir attīstīt uzņēmējdarbību un tūrismu Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā. Biedrību pašvaldība dibina kopā ar privātpersonu Mārīti Poli. Darbam biedrībā no pašvaldības puses deputāti pilnvaroja Jēkabpils mēru Aivaru Krapu. Biedrības darbības nodrošināšanai nākamā gada budžetā paredzēti 50 tūkstoši eiro.

Šajā gadā VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) greiderējis ceļus 113 tūkstoši 918 km garumā. Savukārt grants seguma iesēdumu un bedru remontdarbi izpildīti 218 tūkstoši 217 m3 apjomā, bet seguma dilumkārtas atjaunošanas darbi 11 tūkstoši 528 m3 apjomā. Tā kā laika apstākļi joprojām ir rudenīgi, autoceļu uzturētājs joprojām turpina greider;et grants ceļus.

un vēl

Svētdiena, 22.decembris, būs gada īsākā diena, kā arī astronomiskās ziemas pirmā diena, taču sniega un sala vietā Latvijā gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi. Saulgrieži būs plkst.6.19 svētdienas rītā. Nakts no sestdienas uz svētdienu būs gada garākā nakts, savukārt gada īsākās dienas ilgums būs no sešām stundām un 26 minūtēm Latvijas tālākajā ziemeļu punktā Rūjienas novadā līdz septiņām stundām un divām minūtēm valsts tālākajā dienvidu punktā Daugavpils novadā, liecina dati no ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes Saules kalkulatora. Pēc ziemas saulgriežiem katra diena kļūs arvien garāka, bet nakts - īsāka. Tomēr saullēkts līdz decembra beigām kļūs vēl par vienu divām minūtēm vēlāks, un dienas garums pieaugs uz vēlāka saulrieta rēķina.
Astronomiskais pavasaris sāksies naktī no 20. uz 21.martu, bet jau 18.martā diena kļūs garāka par nakti.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Vējonis pieteicies Latvijas Basketbola savienības prezidenta amatam; Tiek apsvērta ideja nākamgad samazināt Jēkabpils domes sēžu skaitu; un Kāds laiks gaidāms šīs nedēļas nogalē.

Bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien oficiāli pieteicies Latvijas Basketbola savienības prezidenta amatam. Vējonis kļuvis par otro kandidātu, kurš oficiāli pieteicies LBS prezidenta amatam. Pagājušajā nedēļā to izdarīja arī bijušais Latvijas izlases centra spēlētājs Kaspars Cipruss,  bet iepriekš vēlmi kandidēt izteica ilggadējā Latvijas sieviešu basketbola izlases līdere Anete Jēkabsone-Žogota, kura vēl nav iesniegusi savu pieteikumu. Līdzšinējais LBS prezidents Valdis Voins paziņojis, ka uz trešo termiņu nekandidēs. 

Konceptuālo ziņojumu par jauno augstākās izglītības pārvaldes modeli valdība varētu skatīt jau nākamā gada februārī. Izglītības un zinātnes ministrija plāno, ka jaunais modelis varētu tikt prezentēts 11.februāra Ministru kabineta sēdē. Šobrīd tas vēl tiek izstrādāts. Jau ziņots, ka izglītības ministre norādījusi, ka augstskolām ir jābūt soli priekšā darba tirgus pieprasījumam, sagatavojot augsta līmeņa profesionāļus privātajam un publiskajam sektoram, kā arī jāspēj nodrošināt viedokļu līderība, sniedzot padomus gan valsts pārvaldei, gan uzņēmējiem.

Saskaņā ar likumā Par akcīzes nodokli noteikto no 2020.gada 1.janvāra tiek paaugstinātas akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem un tabakas izstrādājumiem. Pieaugs cenas benzīnam, dīzeļdegvielai un naftas gāzei, dārgākas kļūscigarillas un cigāri, kā arī smēķējamā tabaka. VID vērš uzmanību uz to, ka naftas produktu un tabakas izstrādājumu apritē iesaistītajiem tirgotājiem jāveic atbilstošo preču inventarizācija.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes vadība apsver ideju nākamgad Jēkabpils domes sēdes rīkot retāk - reizi mēnesī. Kā zināms patlaban Jēkabpils domes sēdes notiek divas reizes mēnesī. Sarunā ar radio1 Jēkabpils mērs Aivars Kraps sacīja, ka ir dome sēžu skaitu mēnesī samazināt sākot ar februāri, bet tas vēl neesot izlemts. Šāda ideja radusies, lai deputāti varētu lietderīgāk izmantot savu darba laiku. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Saldumu ražotājam SIA "Skrīveru saldumi" Valsts ieņēmumu dienesta  Nodokļu parādu piedziņas pārvalde piemērojusi liegumu komercķīlu reģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai, liecina "Lursoft" Klientu portfeļa informācija. Šis ir jau ceturtais uzņēmumam piemērotais nodrošinājums šogad. Visus liegumus reģistrējusi VID Nodokļu parādu piedziņas pārvalde. VID norāda, ka decembra sākumā uzņēmumam bija izveidojies 24 tūkstošu eiro liels nodokļu parāds. Nodokļu parādi, kas pārsniedz 150 eiro, uzņēmumam reģistrēti jau ilgstoši. Iesniegtajā gadā pārskatā teikts, ka SIA "Skrīveru saldumi" pašu kapitāls pārskata gada beigās bijis negatīvs, tajā pašā laikā uzņēmums strādā pie jaunu produktu izveides, kas tiks ieviesti ražošanā nākošajā pārskata periodā. Izstrādāts arī ilgtermiņa plāns, lai pakāpeniski segtu iepriekšējo gadu zaudējumus.

Un vēl

Nedēļas nogalē Latvijā no dienvidrietumiem atkal ieplūdīs siltas gaisa masas un nokrišņi gaidāmi maz. Tomēr atmosfēras spiediens pakāpeniski pazemināsies un nedēļu mijā biežāk līs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Ziemassvētkos virs Latvijas atradīsies nedaudz aukstāks gaiss, tomēr sals uz svētkiem nav gaidāms. Sestdien debesis daudzviet skaidrosies, bet jau naktī uz svētdienu pastiprināsies ciklona ietekme – mākoņu daudzums palielināsies un līdz ar to svētdien un pirmdien gaidāms neliels lietus. Brīvdienās dominēs lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš, kas svētdien iegriezīsies no ziemeļiem. Gaisa temperatūra naktīs būs +1…+6 grādi, bet dienās +3…+7 grādi.

Atstājiet komentāru