2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Iznākusi grāmata par latviešu senču rotām no bronzas laikmeta līdz 13. gadsimtam; Stiprais vējš nopostījis Ziemassvētku zemeņu lielražotāja siltumnīcu; un Aspazijas mājā atklās izstādi “Pasaciņa”.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Latvijā starp pilsētām un lauku reģioniem nav vienlīdzības izglītības pieejamībā; Palielina sodus par vairākiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem; un Ziemas Latvijā kļuvušas īsākas un siltākas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Augstāka tiesa vēršas Satversmes tiesā par minimālo pensiju apmēru; Krustpils pilī noslēgušās vēsturiskās otrdienas; un Ugunsdzēsības dienests aicina svētkos neaizmirst par drošību.

Radio1 ziņas pulksten9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Iznākusi grāmata par latviešu senču rotām no bronzas laikmeta līdz 13. gadsimtam; Stiprais vējš nopostījis Ziemassvētku zemeņu lielražotāja siltumnīcu; un Aspazijas mājā atklās izstādi “Pasaciņa”.

ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs paziņojis par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi. Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), šo lēmumu ASV pieņēma pēc intensīvām pārrunām ar Latvijas vēstniecību ASV, Ārlietu ministriju un citām institūcijām, kā arī iepazīstoties ar visām Latvijas veiktajām un plānotajām darbībām, lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās fiziskās personas ietekmi Ventspils brīvostā un Ventspils brīvostas pārvaldē.

Tikai 28% Latvijas uzņēmēji savas zināšanas par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību vērtē kā labas vai vidējas, bet vairāk nekā 70% uzņēmēju tās vērtē kā nepilnīgas, liecina  Patentu valdes un centra “SKDS” veiktais pētījums. 10% no aptaujātajiem uzņēmējiem atzīst, ka ir saskārušies ar ļaunprātīgu savas produkcijas kopēšanu. Pētījumā arī secināts, ka 65% aptaujāto uzņēmēju ir izpratne par priekšrocībām, ko sniedz rūpnieciskā īpašuma aizsardzība, taču ne visi to izmanto. 71% uzņēmumu norādīja, ka ļaunprātīgi viltojumi kropļo godīgu konkurenci un rada negatīvu ietekmi uz to.

Par mūsu senču sadzīvi, turību un prasmi greznoties liecina Latvijas teritorijā arheologu atrastās rotas. Jau vairākus gadus ornamentus, rotu veidus, to nozīmi un izgatavošanas tehnoloģijas pēta arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pētniece, mākslas zinātniece un arheoloģe Baiba Vaska. Vakar, 18. decembrī klajā laists viņas pētījums, grāmata, kas aplūko rotas Latvijā no bronzas laikmeta līdz 13. gadsimtam.  Šis ir līdz šim apjomīgākais šāda veida darbs. Hronoloģiski tajā izskatīti rotu elementi, motīvi, pielietotie materiāli un nēsāšanas paradumi.

Turpinām ziņas

Stiprais vējš, kas trešdien pēcpusdienā sasniedza vētras spēku, nopostījis vienas no lielākajām zemeņu saimniecībām IK “Migl Dārzi” siltumnīcu Kuldīgas novada Laidu pagastā. Siltumnīcā gatavojās jaunā raža un auga ziedoši zemeņu krūmi, kas tagad pēc vētras posta darbiem būs jāmet ārā. Siltumnīcu būs nepieciešams demontēt, jo konstrukcijas cietušas tiktāl, ka labot tās vairs nevar. Saimnieks lēš, ka nodarītā skāde ir aptuveni divi tūkstoši eiro, neskaitot darba spēka izmaksas. Siltumnīcas nebija apdrošinātas, jo apdrošinātāji šādām būvēm nepiedāvā apdrošināšanas pakalpojumu.

Radio1 aculiecinieki informē, ka Jēkabpilī vakar, iespējams, spēcīgo vēja brāzmu dēļ izgāzušās durvis lielveikalam Rīgas ielā un sasvērusies krava smagajai automašīnai Zīlānu ielā. Aculieciniece informē, ka trešdienas pēcpusdienā, iespējams, pēkšņas spēcīgas vēja brāzmas rezultātā izgāzušās iekšējās automātiski atveramās lielveikala Rimi mini durvis Jēkabpilī, Rīgas ielā. Aculieciniece zināja teikt, ka durvis uzkritušas kafijas automātam, kas atradies veikalā netālu no ieejas un tas pasargājis, ka durvis neuzkrīt cilvēkiem. Trešdienas vakarā lielveikals Rimi mini pircējiem bija slēgts.

Savukārt kāds cits aculiecinieks ziņoja, ka vakar vakarā Zīlānu ielā aiz dzelzceļa pārbrauktuves virzienā uz Ķieģeļu ielas mikrorajonu, iespējams, spēcīgas vēja brāzmas dēļ sasvērusies smagās automašīnas jeb fūras krava. Līdz ar to šajā vietā bija traucēta satiksme. Transporta līdzekļu kustību regulēja ceļu policija. Vai tiešām šajos negadījumos vainojamas trešdienas spēcīgās vēja brāzmas vai ir citi iemesli, to Radio1 skaidros šīs dienas laikā.

Un vēl

Aspazijas mājā, Dubultos, 21. decembrī atklās izstādi “Pasaciņa”. Tā būs romantisks ceļojums laikā, kurā atklāsies Aspazijas 1902. gadā sarakstītā dzejoļa vara pār latviešu tautu. Izstādes organizatori norāda, ka 50. gadu beigās padomju vara gribēja apturēt “Pasaciņas” ceļojumu, gan nacionālajā, gan reģionālajā presē sākot kampaņu, lai čaklās rokdarbnieces pievērstu citai, sociālisma celšanai piemērotākai tematikai. Taču tas nemazināja “Pasaciņas” uzvaras gājienu. Izstāde, kurā būs apskatāms arī citas Aspazijas dzejas atspoguļojums mākslā, būs atvērta līdz 14.martam.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vakar apmēram ap pulksten pusčetriem pēcpusdienā lielais vējš Aizkraukles centrā nolauza apmēram 13 metrus garo svētku egli — tās stumbrs pie pamatnes pārlūza, informē staburags.lv. No zemes izrauts viens stiprinājums. Milzīgs ir bijis vēja spēks, jo egle nevis vienkārši nogāzās, bet pārlūza! Operatīvi notikuma vietā ieradās pašvaldības uzņēmuma "Lauma A" elektriķis, lai atvienotu elektrību, kā arī citi darbinieki. Liela daļa egles lampiņu ir sasistas. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs rosinājis Rīgas pilsētas tiesas apgabala prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Salaspils pašvaldības uzņēmuma "Valgums-S" valdes locekli Ilgoni Igauni, kurš tiek turēts aizdomās par pašvaldības kapitālsabiedrības naudas pārskaitīšanu azartspēļu firmai. Saskaņā ar Latvijas Televīzijas informāciju KNAB lūdz apsūdzēt nu jau bijušo Salaspils pašvaldības uzņēmuma Valgums-S valdes locekli Igauni. Viņu KNAB aizturēja 14. oktobrī aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Līvānu novada dome veic aptauju - “Kā Jūs vērtējat Līvānu novada attīstības tendences?” - ar mērķi noskaidrot iedzīvotāju viedokli par paveikto 2019.gadā, par dažādu Līvānu novadā pieejamo pakalpojumu kvalitāti, kā arī par dzīvi novadā kopumā. Aptaujas norises laiks līdz 1.februārim. Aizpildīt anketu varat elektroniski tīmekļa vietnē www.livani.lv, 

Turpinām ziņas

Koknesieši aicināti piedalīties Bluķa vakarā 20.decembrī, kas sāksies pie Kokneses kultūras nama plkst.17.00, bet noslēgsies Radošajā mājā! Uz pasākumu vēlams nākt maskās! Ziemassvētku vakarā ievads svētku norisēm ir bluķa vilkšana. Tā ir viena no īpatnējām Ziemassvētku izdarībām, kam ir sena rituāla nozīme. Vecu ļaužu liecībās bluķa vilkšana saprotama arī kā aizgājušā gada grūtumu un nedienu sakopošana. Ziemassvētku vakaram raksturīgas arī citas īpatnējas darbības, kas ieilgst vēlu naktī, piemēram, nākotnes zīlēšan un laika vērojumi.

Līdz ar Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām laika periodā no 23.decembra līdz 2020.gada 2.janvārim gaidāmas izmaiņas vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā. Daļā maršrutu tiks atklāti jauni reisi, bet citos reisu skaits tiks samazināts. Izmaiņas gaidāmas aptuveni pusē no visiem reģionālajiem autobusu maršrutiem. Ņemot vērā vērienīgās izmaiņas maršrutu tīklā, Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo autobusu kustības sarakstu autotransporta direkcijas mājaslapā www.atd.lv sadaļā Kustības saraksti.

Un vēl

Decembris kā pirmais ziemas mēnesis nav pārliecinošs, – to pierāda pēdējie gadi, īpaši Kurzemes pusē. Ziema sākas vēlāk un arī beidzas vēlāk – apliecina augkopības speciālisti.  Šādi laika apstākļi ietekmē Latvijas lauksaimniecību, kam jau nākas pielāgoties pārmaiņām dabā. Laikā, kad sniega vietā līst lietus, jādomā par ūdens nopludināšanu novadgrāvjos, bet vasarā jālauza galva, kur sausā laikā ņemt ūdeni. Decembris Latvijā izskatās kā senāk marts vai aprīlis.  Tā kā klimatiskās izmaiņas radīs arvien lielākas galvassāpes tradicionālajai zemkopības sistēmai, lauksaimniekiem ir jāmeklē cits ceļš, lai ražas varētu saglabāt.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties; Latvijā starp pilsētām un lauku reģioniem nav vienlīdzības izglītības pieejamībā; Palielina sodus par vairākiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem; un Ziemas Latvijā kļuvušas īsākas un siltākas.

Latvijā starp pilsētām un lauku reģioniem nav vienlīdzības izglītības pieejamībā, secināts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD izstrādātajā ziņojumā "OECD Latvijas Prasmju stratēģija: Novērtējums un rekomendācijas".Šodien prezentētajā ziņojumā par Latvijas izglītības un prasmju stratēģijas attīstību norādīts, ka no vienas puses, obligātā izglītības sistēma ir salīdzinoši iekļaujoša, tomēr, no otras puses, pastāv izglītojamo rezultātu liela ģeogrāfiskā gradācija. Latvijas lauku skolu izglītojamajiem vidēji ir zemākas prasmes un ir mazāka varbūtība, ka tie turpinās mācības. OECD eksperti šo problēmu risināšanai ir izstrādājuši rekomendācijas.

Valsts ieņēmumu dienests Lietuvā reģistrēta kravas transportlīdzekļa kokmateriālu kravā atklājis vairāk nekā deviņus miljonus cigarešu bez akcīzes nodokļa markām. Ventspils ostas muitas kontroles punktā šomēnes veikta kravas transportlīdzekļa muitas kontrole pirms tā uzbraukšanas uz prāmja, kas bija ceļā no Ventspils uz Zviedriju. Kravas auto ar kokmateriālu kravu veikta skenēšana, un padziļinātās pārbaudes laikā, piedaloties arī diviem muitas darba suņiem, atklātas speciāli koka brusās rūpīgi veidotas kontrabandas cigarešu slēptuves, bet tajās – aptuveni 9,1 miljons cigaretes bez akcīzes nodokļa markām. Tādējādi valstij ir novērsti iespējamie zaudējumi aptuveni 1,5 miljonu eiro apmērā. Konteinera nosūtītājs bija uzņēmums Lietuvā, bet saņēmējs – uzņēmums Dānijā.

Demokrātu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta nobalsojusi par impīčmenta procesu pret ASV prezidentu Donaldu Trampu saistībā ar varas ļaunprātīgu izmantošanu un šķēršļu likšanu Kongresam. Šis lēmums izraisīs impīčmenta prāvas uzsākšanu Senātā janvārī. Republikāņiem Senātā ir vairākums, tāpēc ir maz ticams, ka Kongresa augšpalāta varētu nobalsot par ASV 45.prezidenta atcelšanu no amata. Visas pazīmes liecina, ka republikāņiem Senātā izdosies apturēt impīčmenta procesu, taču tas var kaitēt Trampa reputācijai un negatīvi ietekmēt viņa izredzes tikt pārvēlētam prezidenta amatā nākamā gada novembrī.


Turpinām ziņas


Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, tajā būtiski palielinot sodu par autovadītāju bēgšanu. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību uz ceļiem, kā arī atturēt personas no pārkāpumu izdarīšanas šajā jomā. Piemēram, grozījumi likumā paredz, ka par nepakļaušanos personas, kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus, atkārtotai vai vairākkārtējai prasībai apturēt transportlīdzekli (par bēgšanu), turpmāk piemēros naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 240 līdz 400 naudas soda vienībām un atņems transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.Tāpat turpmāk autovadītāju dokumentus varēs pārbaudīt arī pašvaldības transporta kontroles dienesta darbinieki. Sods palielināts arī par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles. Par šādu pārkāpumu piemēros naudas sodu velosipēda vadītājam divdesmit četru naudas soda vienību apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam - no 170 līdz 280 naudas soda vienībām un atņems transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz trim gadiem. 

Autovadītāji neapmierināti ar spilgti izgaismotām vides reklāmām. Satiksmes ministrija saņēmusi dažādas sūdzības par šādām digitālajām reklāmām ielās. Tādēļ  Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā diskutēs par tādu reklāmu ietekmi uz vadītājiem. Pēc diskusijas plānots vērtēt saņemtos atzinumus un spriest par ierobežojumu vajadzību.

Un vēl

Klimata pārmaiņu ietekmē ziemas Latvijā sasilušas krietni straujāk nekā vasaras, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija. Laika periodā no 1961.gada līdz 2010.gadam ziemas kļuvušas par gandrīz pusotru grādu siltākas, savukārt vasarās gaisa temperatūra kāpusi tikai par 0,3 grādiem. Meteoroloģisko vasaru garums palielinājies par 11 dienām, turpretī ziemas kļuvušas par nedēļu īsākas. Meteorologi  norāda, ka sasilšana gaidāma arī nākotnē. Ja piepildīsies sliktākais klimata pārmaiņu scenārijs, šā gadsimta beigās ziemas Latvijā gaidāmas teju divreiz īsākas nekā mūsdienās, savukārt vasaru garums kļūs par pusotru mēnesi ilgāks, turklāt visas sezonas būtiski sasils. Tomēr pārmaiņas nebūs vienmērīgas - atsevišķos gados gaidāmas gan vēsas vasaras, gan bargas ziemas.

Pagājušā gadsimta otrajā pusē meteoroloģiskā ziema Latvijā turpinājās vidēji 109 dienas un tās vidējā gaisa temperatūra bija -4,3 grādi. Atbilstoši nozīmīgu klimata pārmaiņu scenārijam šā gadsimta izskaņā meteoroloģiskās ziemas vidējais garums saruks līdz 55 dienām un tās temperatūra paaugstināsies līdz -0,6 grādiem.

Meteoroloģiskās vasaras vidējais ilgums 1961.-1990.gadā bija 74 dienas, gaisa temperatūra caurmērā nepārsniedza +16,3 grādus. Globālās sasilšanas ietekmē šā gadsimta beigās vasaras vidējais garums Latvijā, iespējams, būs jau 136 dienas, savukārt vidējā gaisa temperatūra var sasniegt +19,5 grādus.
Dienu skaits ar sniega segu Latvijā samazinās vidēji par vienu dienu divos gados, secināts LVĢMC ziņojumā. Sagaidāms, ka krasu klimata pārmaiņu gadījumā vidējais sniega segas biezums Latvijā līdz šā gadsimta beigām saruks par 60-95 procentiem, salīdzinot ar 1961.-1990.gada klimatiskās normas periodu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Augstāka tiesa vēršas Satversmes tiesā par minimālo pensiju apmēru; Krustpils pilī noslēgušās vēsturiskās otrdienas; un Ugunsdzēsības dienests aicina svētkos neaizmirst par drošību.

Atzīstot par kritisku situāciju, ka piektā daļa vecuma pensijas saņēmēju saņem pensiju zem nabadzības sliekšņa, Augstākā tiesa jeb Senāts vērsies Satversmes tiesā par vecuma pensiju minimālo apmēru. Izskatot kasācijas sūdzību, Senāts konstatēja, ka Latvijā 2018. gadā zem nabadzības sliekšņa vecuma pensiju saņēma piektā daļa no visiem vecuma pensijas saņēmējiem, kas Senāta vērtējumā ir kritiski. Likumdevējs ir atzinis, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta jeb minimālās pensijas apmērs 64,03 eiro  nav mainīts jau 14 gadus. Tiesvedība lietā  apturēta līdz Satversmes tiesas nolēmuma spēkā stāšanās dienai.

2020.gadā Latvijā gaidāma neliela bezdarba līmeņa samazināšanās - no šī gada vidējā bezdarba līmeņa 6,1% apmērā līdz 5,8% nākamgad, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras prognozes. Runājot par šo gadu tiek norādīts, ka uz gada izskaņu reģistrētā bezdarba līmenis sezonalitātes ietekmē ir nedaudz paaugstinājies, decembra sākumā sasniedzot 6%. Tiek prognozēts, ka 2020.gada pirmajā ceturksnī bezdarba līmenis varētu sasniegt 6,4% un tradicionāli samazināties otrajā ceturksnī. Savukārt attiecībā uz Eiropas Savienību (ES), šis gads ir bijis izaugsmes gads ar vēsturiski augstāko nodarbināto skaitu, proti, 241,5 miljoni nodarbināto, lai gan izaugsmes tempi, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, visās ES dalībvalstīs palēninās.

Noteiktā pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs visiem transportlīdzekļu vadītājiem būtu jāsamazina līdz 0,2 promilēm. To vēlas panākt Veselības ministrija (VM), kas skatīšanai valdībā iesniegusi alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projektu 2020.-2022.gadam. Tas paredz aizliegt cenu un atlaižu reklāmu alum un vīnam televīzijā un radio, kā arī drukātajos medijos, kinoteātros un internetā. Tāpat arī alkohola tirdzniecībā nevarēs veidot piedāvājumu "2 par 1 cenu". Azartspēļu zālēs un kazino nedrīkstēs piedāvāt alkoholu par brīvu. Noteikti arī vairāki citi ierobežojumi alkohola tirdzniecībai un reklāmai.

Turpinām ziņas

No 1.oktobra līdz 17.decembrim Jēkabpils Vēstures muzejā tika organizēts pasākumu cikls „Vēsturiskās otrdienas”, kas ir viena no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta aktivitātēm. Kopā aizvadītas 12 izzinošas un radošas aktivitātes, kuru laikā gan atklātas izstādes, gan organizētas izglītojošas programmas skolēniem, gan īstenoti mūsu pilsētas vēsturi izzinoši pasākumi. Ciklā “Vēsturiskās otrdienas” piedalījās vairāk nekā 500 dalībnieku. „Vēsturisko otrdienu” laikā dzirdētie stāsti tiks apkopoti, un Jēkabpils Vēstures muzeja apmeklētāji tos varēs dzirdēt īpašajā „runājošajā stendā”, kurš nākamgad tiks uzstādīts Krustpils pilī.
 
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no 23. līdz 29.decembrim rīko ikgadējo Ziemassvētku akciju Uzticies… Tevi dzirdēs un sapratīs. Tradicionālā Uzticības tālruņa Ziemassvētku akcija katru gadu tiek rīkota, lai īpašu atbalstu sniegtu tiem bērniem un pusaudžiem, kuri jūtas vientuļi, atstumti un nesadzirdēti. Ziemassvētku laiks asociējas ar sirds siltumu un ģimenisku, tomēr daudzi bērni nesaņem tik nepieciešamo emocionālo atbalstu un nejūtas uzklausīti un pieņemti. Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona. Uzticības tālrunim var zvanīt visu diennakti.

Un vēl

Ziemassvētki un Jaunais gads ir laiks, kad teju katrā mājā norisinās svinības, tiek dedzinātas sveces, kurinātas krāsnis un pirtis, gatavoti dažādi ēdieni, kā arī svētki tiek padarīti krāšņāki ar pirotehnikas palīdzību. Lai šie svētki nepārvērstos traģēdijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus neaizmirst par drošību. Visiem operatīvajiem dienestiem svētku laiks ir saistīts ar intensīvu darbu, jo iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka tieši svētku brīvdienās cilvēki rīkojas neapdomīgāk, un tas noved pie traģiskām sekām. VUGD aicina svētkos ievērot ugunsdrošības prasības, lai sveces liesma nepārvēršas traģēdijā, bet dāvanā zem eglītes iesaiņot dūmu detektoru.

Atstājiet komentāru